ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Mühendislik
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
piloçe
üye

Turkey
117
Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/05/2005 :  19:35:32  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba

Bir çok yerde gördüm ve dikkatimi çekti acaba Havacılık uzay mühendisliği ile sadece uçak mühendisliği veya sadece uzay mühendisliği arasında ne fark var? Bir çok yerde ayrı şeyler olarak yazılıyor da. Bu arada THY nda jet plotluğu yapmak ne oluyor? Ben jet pilotluğunu sadece askeriyede olan bir şey diye biliyordum.Acaba shyo okuyup jet pilotluğu yapabilir miyim?

PİLOÇE
tugce@eser.gen.tr

BLACKOUT
üye

48 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/05/2005 :  21:01:03  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Piloçe arkadaşım;

Mühendislik ile ilgili sorularına sanırım forumdaki mühendiz arkadaşlarımız en doğru cevabı verecektir. Benim cevaplamam yanlış olabilir. Jet ile ilgili olana gelince;

Tabi ki okulu bitirince Thy de jet pilotluğu yapabilirisn çünkü Thy envanterindeki her uçak birer jettir.

Sayfa Başına Git

piloçe
üye

Turkey
117 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/05/2005 :  17:07:05  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Teşekkürler.

PİLOÇE
tugce@eser.gen.trSayfa Başına Git

piloçe
üye

Turkey
117 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/05/2005 :  17:08:31  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Yalnız mühendislik ile ilgili olanı gerçekten merak ediyorum.

PİLOÇE

ANKA
üye

Turkey
21 Cevap
Gönderilme Tarihi - 07/05/2005 :  13:03:05  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
iyi günler
Havacılık ve Uzay Mühendisliği, hava/uzay araçlarının tasarım, üretim ve test edilmesini, havacılık/uzay bilimlerinde araştırma yapılmasını içeren bir mühendislik dalıdır.

Uçak Mühendisliği hava içinde hareket eden uçak, helikopter, roket gibi araçlar ile silah sistemlerine ait mermi gibi yapıların tasarım ve geliştirilmesini amaçlayan bir mühendislik dalıdır.ayrıca bakım ,onarımıda öğretiyorlar.

Uzay mühendisliği, Dünya çevresindeki uzaydan, ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı amaç edinen bir mühendislik dalıdır.

aslında çoğu aynı dersleri almaklar beraber daha doğrusu şöyle desem daha doğru olur belki dersleri birbirlerine benzerlik gösteriyor. benden bu kadar kolay gelsin.

Sayfa Başına Git

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 09/05/2005 :  09:21:49  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Piloçe, Sevgili Tayyareciler

Uzay mühendisliği ile uçak mühendisliği uçan objelerle ilgili birer tatbiki bilim dalı olması nedeniyle ilk bakışta birbirinin aynı gibi görünürler. Aslında birbirinden farklılıkları vardır. Her ikisi de Makina Mühendisliği'nin birer dalıdır. Temel eğitimleri birbirinin aynıdır. Ancak ihtisas konularında ayrılırlar. En büyük farklılık birinin (uçak mühendisliğinin) uçan objelerin gövde dizaynında aerodinamik faktörleri dikkate alarak tasarımı gerçekleştirmesidir. Diğeri (uzay mühendisliği) ise aerodinamik ile fazla ilgilenmez. Temel sorun itiş (propulsion)konusudur. Yani bir başka deyişle uçak mühendisi sıkışabilir gazların dinamiği ile uçak gövdesinin dışında ilgilenir, uzay mühendisi ise gövdenin içinde, roket motorunun temel itişini sağlayan nozılda bu konuya ağırlık verir.

Roketler ile uzaya uydu gönderilmesi ve sabit uzay istasyonları yapılması yeni ve uçak mühendisliğinden oldukça farklı konulardır. Ancak iki branşın çakıştığı alanlarda vardır. Örneğin kumanda sistemleri ve avionikler (her ne kadar elektroniğin konusu olsa da). Bir de atmosfere dönüş yapan ve birden fazla kullanılabilen uzay araçlarıdır. USA'nın "Challenger", Rusların "Buran" gibi araçlar uzay ve uçak mühendisliğinin beraber çalışmalarını gerektiren uygulamalardır.

En içten sevgi ve saygılarımla

Haluk SEVELSayfa Başına Git

piloçe
üye

Turkey
117 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/05/2005 :  16:31:15  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sizce uzay mühendisliği bundan bir 8-9 yıl sonra ne durumda olacak? Şu anda uzay mühendisliğinden mezun olan birinin işsizlik sorunu oluyor mu? Sizce gelecekte durumu ne olacak? Uzay mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

PİLOÇE

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2005 :  00:00:11  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba,

Bir Uzay Mühendisi olarak bu konuda bir iki cümle söz söylemek isterim, zira gördüğüm kadarıyla konu bölümüme gelmiş..

Ben İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünden 2003 senesinde mezun oldum. Benimle birlikte yanlış hatırlamıyorsam 14 kişi mezun olmuştu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa bu 14 kişiden 2'si şu an araştırma görevlisi, geri kalanın da çoğu ya yazılım ya da makine mühendisliği sektörlerinde çalışmakta. Ben Makine Mühendisliği'nde yüksek lisans yapıp yazılım sektöründe çalışan bir "arada kalmış"ım :)

Türkiye'de bir süredir uzay teknolojileri alanında yoğun bir araştırma ve yatırım çalışması mevcut. BilSat, RaSat, TürkSat gibi uydular, İTÜ ve ODTÜ bünyesindeki yatırımlar, Türkiye'nin ESA başvurusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın plan ve çalışmaları bunların uzantıları.. Uzay araştırmaları konusunda belli bir master plan mevcut (bkz: Vizyon 2023) ve takdir edersiniz ki, bu tip çalışmalar öncelikle yoğun bir teorik altyapı hazırlığını gerektirir.

Gerek sivil gerekse askeri alanda uzayın kullanımı önümüzdeki dönemde çok daha sık gündeme gelecek. Türkiye bunun dışında kalamaz, ve benim takip edebildiğim kadarıyla bu konuda oturmuş bir bilinç mevcut. Tabi ki niyet tek başına yeterli değil, hem beyin hem de para kaynakları sabit biçimde bu çalışmalara akmalı.

İTÜ'deki Uçak ve Uzay Mühendisliği eğitimi özellikle son bir kaç senedir nitelik açısından büyük atılım içerisinde. İTÜ'nün diğer pek çok bölümüyle birlikte sağlanan ABET akreditasyonu, bu kalitenin bir nevi tescili sayılabilir. ABET Komisyonu'nun da işaret ettiği en büyük eksiklik olan uygulamalı eğitim konusunda da önemli çalışmalar yapılmaktaydı bildiğim kadarıyla. Ayrıca Uçak-Uzay Mühendisliği öğrencilerinin her sene katıldıkları uluslararası tasarım yarışmalarında dereceler de kazanılmaya başlandı (ki bu yarışmalara ABD'nin hemen hemen tüm prestijli üniversiteleri katılıyor). Teorik anlamda kalitenin gerçekten üst seviyede olduğunu söyleyebilirim, bilhassa aerodinamik alanında.. ODTÜ'deki eğitimin kalitesi konusunda bir şey söyleyemem, ancak çok da farklı bir yerde olduğunu sanmıyorum.

Her şey toz pembe değil tabi ki... Gerek sivil gerekse askeri Ar-ge projelerine ayırdığımız kaynaklar çok kıt. Mühendislerin yaşam seviyeleri ABD ve Avrupa'daki meslektaşlarına göre aşağı seviyelerde. Kendisini ortalamanın üzerinde yetiştirmiş bir mühendis uygun şartların da oluşmasıyla kolaylıkla yurtdışına gidebilmekte. Spesifik alanlarda Avrupa ve ABD'de büyük beyin gücüne ihtiyaç var çünkü. Bu durum da haliyle dışarıya doğru beyin göçü sonucunu doğuruyor. Ar-Ge kurumlarına ve projelerine iradeyle destek sağlanması, daha fazla kaynak ayırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesi gibi konular, özelde Uçak-Uzay mühendislerinin genelde ise bu gibi teknoloji-yoğun sektörlerde çalışacakların ülkemizde kalmasını sağlayabilir, teknolojik atılımın önünü açabilir. İlaveten bilhassa savunma ve havacılık endüstrileri için son derece önemli olan ancak fazla göz önünde bulunmayan küçük ve orta ölçekli girişimlerin desteklenmesi gereklidir. Zira bu gibi şirketler dinamik yapıları ile Ar-Ge çalışmalarında son derece önemli bir yere sahiptirler.

Ben şahsen Türkiye'de Uçak - Uzay Mühendisliği'nin geleceğine umutla bakıyorum. Belki ben ve dönemimden olan arkadaşlar bu geleceğin nimetlerinden faydalanamayabiliriz. Ancak şu bir gerçek ki Türkiye'de bazı konularda artık daha bilinçli adımlar atılmakta. Eğer irade ve basiret korunup bu adımlar devam ettirilebilirse havacılık ve uzay sanayiinde arzu ettiğimiz / hak ettiğimiz yere ulaşabiliriz..

Saygılarımla

Arda Mevlütoğlu

Sayfa Başına Git

piloçe
üye

Turkey
117 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2005 :  18:37:39  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Cevabınız için teşekkürler, Eğer bir mahsuru yoksa Uçak uzay veya makina mühedislerinin ortalama ne kadar maaş aldıklarını öğrenebilir miyim?

PİLOÇE

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2005 :  22:39:58  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
TAI, Aselsan, Roketsan vb havacılık ve savunma sanayi şirketlerinde ücret politikası nasıldır, bilgim yok. Ancak yeni mezun bir uçak, uzay, makina mühendisinin alacağı ücret, kendini nasıl yetiştirdiği, bilgisini ve yeteneklerini nasıl etkili kullandığı ile direkt ilişkili. 750 - 800 YTL ücretle işe başlayan mühendis de tanıyorum, 1500 - 2000 YTL civarında ücretle başlayan da.

Belki beylik laf gibi gelecek ama kişinin kendisini amacına uygun olarak yetiştirmiş olması asıl önemli olan. Mezun olunan bölüm, okul ancak spesifik bir alan üzerine yoğunlaşılırsa bir dereceye kadar önem kazanıyor. Üniversite eğitimini sadece ödev yapıp dersleri geçmek olarak algılamamak lazım. Bir sürü boş zaman var ve doğru biçimde değerlendirilebilirse çok güzel fırsatlar yaratılabilir.

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2005 :  23:12:57  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Tuğçe mühendislikde okumak insanı insanlıkdan çıkarıyor ( zaman zaman ) sinirden ağladığın sınav periyodları, saatlerini alan alb. çalışmaları, hocaların kompleksleri vs.vs derken sosyal hayatından baya kısmak zorunda kalıyorsun ( ha kısmassan benim gibi 6 seneye uzatırsın ) ha ama kötümü hayır, Türkiye nufusunun % 99,5 inin çözemediği denklemleri çözebilmek, lab. da saatlerce uğraştıkdan sonra düzgün metalografik yapıya sahip bir çelik dökümü gerçekleştirebilmek yada bir korozyon sınavından 100 almak insana ancak uçarken yaşayabileceği bir mutluluğu yaşatıyor, bende sana bir abin olarak havacılık uzay sanayii ile yakın bağları olan malzeme mühendisliğini öneririm, geleceği parlak olan bir bilim dalı ( Hoş geçmişide parlak ama ).

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2005 :  23:20:14  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

TAI,TEI fln kapalı zarf uyguluyordu, millileştikden sonra nasıl devam ediyolar bilemeyeceğim.

Sayfa Başına Git

piloçe
üye

Turkey
117 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/05/2005 :  19:50:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sonuç olarak hangi üniversitenin istediğim handi bölümünü seçersem seçeyim zorluk yaşayacağım. Sırf zorlanmamak için de istemediğim abuk subuk bir bölüm seçmek te istemem. Ben sadece istediğim bir işi yapmak istiyorm. Havacılığa ruhumu verdim. Ya pilotluk ya mühendislik bir şeyler yapacağım. Evet her güzel şey gibi bırak üniversitede okumayı üniversiteyi kazanmak dahi zor. Ama kolay olanı yaptıktan sonra bir şeyler başardım diye sevinmek saçmak olurdu. Yinede önerin için teşekkürler aklımın köşesinde bulundururum. Ama bence istedikten sonra başarılamayacak hiç bir şey yoktur. Bundan yıllar sonra da böyle mi düşüneceğim bilmiyorum ama.

Bu arada orko şimdi veya üniversiteye giderken bu boş zamanları doldurmak, kendini geliştirmek için ne yapılır.Yani bu alanda kendini geliştirmek için ne gibi şeyler yapılmalı? Bilgi verebilir misin?

PİLOÇE

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/05/2005 :  02:11:13  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben kendini geliştirmeyi, dünyayla iletişim kapılarını açmak olarak, bakış açısını genişletmek olarak anlıyorum. Eğer havacılığıa gönül vermişsen, bu konuyla ilgili bir şeyler yapmak istiyorsan bir kere olmazsa olmaz şey, havacılık dünyasını, askeri olsun sivil olsun, yakın takibe almak. Teknoloji, piyasa, pilotaj, yeni gelişmeler vb her konuda olabildiği kadar fazla bilgiye ulaşmaya çalış. Ne kadar fazla araştırı, ne kadar fazla kaynak tararsan konuya o kadar hakim olur, yaratıcılığını o kadar geliştirirsin. Sonuçta kendine fırsat yaratmak için gerekli ortamı yaratırsın.

Türkiye'nin havacılık alanında orta-uzun vadeli hedeflerinden birisi insansız hava araçlarına ciddi yatırım yapmak.. Bu konuda başta Avrupa Birliği ülkeleri daha sonra İsrail, Pakistan gibi ülkelerle ciddi işbirliği çalışmaları gündemde. Ayrıca milli olanaklarla da çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu demektir ki önümüzdeki dönemde insansız hava aracı teknolojilerine hakim mühendislere ihtiyaç duyulacak.. Misal ben şu anda İTÜ veya ODTÜ havacılık / uçak / uzay mühendisliği bölümlerinden birinde okuyan (makine, elektronik vb de olabilir aslında) birisi olsaydım, her sene katılınan uzaktan kontrollü uçak tasarım yarışma ekiplerinde yer almak için her şeyi yapardım... Anlatabildim mi?

Her şey bununla da sınırlı değil tabi.. Üniversitelerin mesleki öğrenci klüplerine katılmak, mümkünse aktif rol oynamak ufkunuzu genişletmek için çok faydalı. Buna ilaveten İngilizce'yi yabancı bir mühendisle bir projeyi tartışabilecek kadar iyi bilmek zorundasın. Şahit olduğum bir olay: İş arkadaşım, Macaristan'daki müşterimiz olan bir yazılım kullanıcısının sorunu için, ABD'deki bir Hint asıllı mühendisten (yazılım teknik destek) yardım alıp, konuyu bir internet forumundan tanıdığı bir Çinli'yle tartışarak çözmeye çalışmakta.. Ve cinnetin eşiğinde.. Dünyaya açılmak, yenilikleri takip etmek için yabancı dil şart ve yabancı dil(ler)i çok iyi bilmek gerekiyor, üniversitenin hazırlık sınıfını geçmiş olmak hiçbir anlam ifade etmiyor.

Artık hemen hemen her mühendis yazılımlarla ve programcılıkla haşır neşir olmak, en azından belli temel bilgilere sahip olmak zorunda. Fırsat / imkan dahilinde sertifika kursları son derece yararlı olur, bence hangi programlama dili / yazılım olduğu (spesifik bir alana yönelinmeyecekse) o kadar da önemli değil. Ayrıca belli bir yazılımı / paket programı çok iyi bilip ona hakim olmak büyük avantajdır. Disiplinli çalışmayla kurslara gitmeden kendi kendini de yetiştirebilirsin, ancak heves ve istek burada önemli.

Ben ayrıca şunu gördüm: Sosyal yetenekler, eğilimler, belli ilgi alanlarında bir şeyler yapmak, bir şeyler üretmek son derece önemli. Bu hem insanın yaratıclığını geliştirmesi, hem enerjisini olabildiğince farklı alanlara yayarak daha verimli olmasını, hem de yukarıda bahsettiğim "bakış açısını" artırmasını sağlıyor. Resim, müzik, edebiyat, spor vb vb.. bence hiç farketmez..

Aslında belki çok daha fazla şey söylenebilir ama şu anda benim aklıma gelenler bunlar. Yalnız benim yegane tavsiyem, asla bir başarı modeli ya da onun gibi bir şey arama, yok çünkü. Herkes kendi yolunu kendisi çiziyor. Bana defalarca söylendiği ve benim kulak arkası edip sonradan kafama dank eden şey, gerçek hayatın ÖSS'den sonra, esas olarak da üniversiteden mezun olunca başladığıdır.

Başarılar

Sayfa Başına Git

sodincer
üye

45 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/05/2005 :  22:29:59  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ben 'kapali zarf' meselesini anlayamadim. biraz aydinlatirmisiniz?

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 15/05/2005 :  12:56:07  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Maaşlar gizli kimse kimsenin ne aldıgını bilmiyor, performansa göre maaş alıyorsunuz.

Sayfa Başına Git

sodincer
üye

45 Cevap
Gönderilme Tarihi - 16/05/2005 :  01:12:12  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ücretler tüm sirketlerde gizlidir zaten. teoride kimse kimsenin ayligini bilmez. ama yine de, ücretler belli bir ücret bandindadir.
ayni sirkette ise baslayan, yeni mezun iki mühendisin alacagi para aynidir. 10 senelik iki mühendisin ücretinin de %10-15 den fazla farkedecegini sanmam (en azindan ben türkiye'de iken böyleydi)

kapali zarf dediginiz zaman, savunma sanayii sirketlerinde, anlasilan sey farkli bir sey (benim hatirladigim).
eskiden, bazi savunma sanayii sirketleri, bazi calisanlarina, zaman zaman, aylik ücretlerinin disinda ekstra para verirlerdi. ödül babinda verilen bu para icin de, bahsettiginiz bu deyim kullanilirdi.

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 18/05/2005 :  18:44:55  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Doğrusu o tebiki, ama gördüğüm kadarıyla söylemem gerekirse mühendisin sorumluluğunda olan bir hatadan dolayı mühendis arkadaşın maddi ceza da aldığını görüyorum bu sistemde sadece ödül değil.

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000