ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 BİZİM TR PROTOTİPLER NERDE
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
lordbogart
üye

Turkey
56
Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/06/2005 :  19:47:27  Profili Göster  lordbogart'ın Sitesini Ziyaret Edin  Alıntıyla Brilikte Cevapla
İnternette ordan araya uçarken birden uzak doğuya indim ne görim"Ching-kuo" önden baktım F 18 dikmesine baktım F 16 kanopisine baktım F 14 bu ne dedim, fiyatını sordum $24 milyon US Doları, kim yatı dersiniz "TAIWAN"
http://www.airforce-technology.com/projects/ching/
http://www.globalaircraft.org/planes/ching-kuo.pl

Edited by - lordbogart on 11/06/2005 22:57:32

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/06/2005 :  20:20:58  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Tayvan 1974 – 1986 yılları arasında lisans altında 300 adet F-5E / F üretmişti. Ancak 1980’li yılların ortalarından itibaren faydalı hizmet sürelerinin sonlarına yaklaşan F-104 Starfighter ve F-5’lerin yerine geçecek bir modern çok rollü savaş uçağı gereksinimi ortaya çıktı. Tayvan bu uçağı ABD’den tedarik etmek istiyordu ve en önde gelen adaylar F-16 ile tek motorlu F-5 türevi olan F-20 Tigershark idi. Ancak ÇHC ile ilişkilerini geliştirmek isteyen Reagan yönetimi 1982 yılında Tayvan’a ambargo uygulama kararı aldı. ABD hükümetinin kararı silah satışını yasaklıyordu ancak teknik yardım konusunda bir kısıtlama getirmiyordu. Bu gelişme üzerine Tayvan ihtiyacı olan modern savaş uçağını kendisi geliştirmeye karar verdi.

Tayvan’ın Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) önderliğinde 1982 yılında başlanan proje esas olarak 4 alt projeden oluşmaktaydı. Bunlar:

1. Ying Yang Projesi (Gövde tasarımı, General Dynamics desteği ile)

2. Yun Han Projesi (Motor tasarımı, Allied Signal desteği ile)

3. Tian Lei Projesi (Aviyonik tasarımı, Westinghouse desteği ile)

4. Tian Chien Projesi (Silah sistemleri)

İlk prototipin Aralık 1988’de tamamlanmasından sonra ilk uçuş Mayıs 1989’da gerçekleştirildi. Uçağın adı, devlet başkanı Chiang Ching Kuo’dan gelmekte.

Ching Kuo genel görünüm itibariyle F-16 ve F/A-18 ile benzerlik gösterir. Performans bakımından F-5’ten üstün olmakla birlikte F-16 ile başa baş olduğu söylenebilir ancak menzili bu uçaktan daha kısadır. F-16 gibi “blended body” şeklinde bir gövde tasarımına sahiptir ve yine bu uçaktaki gibi kanat kök ucu uzantıları (Leading Edge Root Extensions – LERX) belirleyici aerodinamik özelliklerindendir.

Ching Kuo toplam 6 adet silah taşıma istasyonuna sahiptir. Belli başlı silahları arasında 5 km menzilli IR güdümlü Tien Chien I (Gök Kılıcı I); 60 km menzilli ve aktif radar güdümlü Tien Chien II (Gök Kılıcı II); anti radar füzesi Tien Chien IIA ve 80 km menzilli aktif radar + IIR güdümlü Hsiung Feng II anti gemi füzesi bulunmaktadır. Dikkati çeken bir husus, Ching Kuo gibi küçük bir savaş uçağının anti gemi görevlerinde 3 adet Hsiung Feng II taşıyabilmesidir. Bu da Tayvan’ın stratejik ihtiyaçlarının bir uzantısıdır. Uçakta APG-67 türevi olan Golden Dragon GD-53 Doppler çok modlu radarı bulunuyor.

IDF projesinin en sorunlu ayağını motor kısmı oluşturmuştur. Allied Signal ortaklığıyla kurulan ITEC (International Turbine Engine Corporation) tarafından geliştirilen TFE-1042 motoru yeterli performansı sağlayamadı. Bu motorun geliştirilecek daha kuvvetli bir başka motorla değiştirilmesi projesi ise F-16 ve Mirage-2000 tedarikleri ile birlikte rafa kaldırıldı. Artyanma ile 41.8 kN güce erişebilen TFE-1042 motoru ile Ching Kuo en fazla Mach 1.2 sürate erişebilmekte.

Başlangıçta 250 adet üretilmesi planlanan Ching Kuo’dan, Eylül 1991’de alınan karardan sonra toplam 130 adet üretilmiştir ve Temmuz 2000 itibariyle üretim sona ermiştir. Yapılan bazı değerlendirmeler bu uçağın, Su-27 / 30 hariç PLAAF envanterindeki tüm savaş uçaklarından daha üstün olduğu yönünde. Yapılan 150 F-16A / B ve 60 Mirage 2000 alımı ile Tayvan ihtiyacı olan nitelik üstünlüğünü sağlama yönünde önemli adım atmıştır ancak yüksek kaza kırım oranları personel eğitimi konusundaki acil ihtiyacı gözler önüne seriyor. İleride IDF’nin yerine geçmek üzere Advanced Defensive Fighter (ADF) isimli bir uçağın geliştirilmesi planlanmakta.

Sayfa Başına Git

lordbogart
üye

Turkey
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/06/2005 :  20:35:40  Profili Göster  Ziyaret lordbogart'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ve envanterime giren yeni uçak. bu bilgire gerçekten işime yaradı. Anlamadığım bir konu var? bizim ülkede zamanında uçak yapan ve uçuran ama şimdi hiç bir şey yapmayan bir ülke haline geldik. İster Mikoyan, SUKHOI.. veya GENERAL DYNAMICS olan mühendislerle aramızda ne fark varki.

Sayfa Başına Git

Bahadir
üye

USA
163 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/06/2005 :  22:22:14  Profili Göster  Ziyaret Bahadir'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Daha onceden de konustuk bu konulari. Iki nedeni var :
1. Para
2. Yeterli insan gucu ve bilgi birikimi olmamasi.

Ucaklar artik lovye/dumen seklinde degil, sadece ve sadece yazilimla ucuyor.
Var mi turkiye'de ADA bilen arkadaslar? (Ben de dahil 10-15 kisiyi gecmez)
Var mi Turkiyede bu yazilimi gelistirecek ozel ya da devlet sirketi? Yok.. Neden yok? Cepleri dolduracak bir is degil de bu , ondan..

Kendi teknolojimizi cikartip masaya koyamadigimiz muddetce, baska ulkelere muhtaciz.
amerika'yi es gecin, Israil bu konuda cok cok iyi bir ornek..

Ulkeleri memnun etmek, siyasi ve dis politikalara askeri alimlari alet etmek adina kendi teknolojimizi gelistirme konusunda yatirim yapamadik. Bundan sonra da olacagini sanmiyorum..

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/06/2005 :  18:05:21  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Bahadır ADA nedir abi ?

Sayfa Başına Git

Bahadir
üye

USA
163 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/06/2005 :  23:30:43  Profili Göster  Ziyaret Bahadir'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ada bir programlama dili adi. Adini bir bayan bilimkadinindan aliyor. Ada ilk object oriented dillerden biri. Ayni zamanda savunma sanayinde ve havacilikta da cok kullanilan bir dil. Gercek zamanli programlamalarda (real time programming) cok kullanilir. (Atis sistemleri, ucak sistemleri, vs. gibi)

Google'da ADA programming language diye ararsaniz bulursunuz.

Turkiye'de bunu ders olarak okutan bir tek bizim Bilkent vardi. Onu da kaldirdilar C++ lehine. Simdi hala ADA okutan, ogreten var mi bilmiyorum..

Sayfa Başına Git

eyasakurt
üye

Turkey
50 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/06/2005 :  02:56:39  Profili Göster  Ziyaret eyasakurt'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

teşekkürler.

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000