| Yazan |
Konu  |
|
flyingfortress
üye

Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/04/2002 : 23:26:50
Merhaba, Haluk Bey, Mig-29 un kaçışında dair olan yazınızda http://www.tayyareci.com/makaleler/zuyev/kacis.htm bir şey dikkatimi çekti. Rusların Batumda üssleri var. ve Batum bizim kuzeydoğudaki sınır kapımız. Rusların bize bu kadar yakınlıkta üss bulundurmalarına ragmen bizim en Rusya sınırına en yakın üslerimiz bildiğim kaarıyla Diyarbakır, Malatya bir de 97 lerde açılan Merzifon. Bunların karadenize uzaklığı kuşuçuşu 600-700 km var belki de. Sanki diyorum biz rusya sınırı hava sahamızı açık mı bıraktık aacaba. Bu kanıya şöyle varıyorum: Türkiyeninm NATO çrcevesinde savunma planına baktığımızda: Yunan tehditi için Ege ordusu kurulmuş hava üssü olarak Çiğli. Balıkesir-Bandırma var. doğudan gelebilecek Rus işgaline karşı doğuda 3. ordu, Boğazlardan inme ihtimaline karşı 1. ordu İstanbulda.Gerçi artık Rus tehditi kalktı rusya bile kalmadı, Batum şimdi Gürcistanın oldu, gürcüler de Türk kavminden sayılır. üstelik ruslardan doğal gaz bile alıyoruz ayrı konu.. Sizin bu konuda düşünceleriniz neler? Acaba cografi yapının engllemesi olabilir bir üs kurulması için ya da ekonomik sebepler savunma bütçesi öngörüleri ve planlaması vs? selamlar-saygılar Remzi Öztürk |
GENERAL
üye

USA
38
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/04/2002 : 02:57:47
Merhabalar, Mig-29 un Trabzona inisi ile ilgili, bazi bilgileri, sizlerle paylasmak isterim; soz konusu Mig-29 ucagi Turk Hava Sahasi ni ihlal ettiginde,derhal Trabzon radari tespiti yapmisti.Ancak,en yakin ussumuz olan Merzifon 5.Ana Jet Ussun de o donemlerde,malum F-5 filolarimiz mevcuttu.Ihlalin yapildigi saatlerde,hava, alaca karanlik durumda idi ve bu sartlar altinda,radarlari olmayan F-5 lerimizin,"her hava onleme" sansi bulunmuyordu.Ama bu, hava sahamizin ihlaline seyirci kalmamiz anlamina gelmiyordu.Zira,Malatya Erhac da 4 adet F-4 ucagimiz QRA de bekliyordu ve olaya paralel olarak,derhal bolgeye intikal ettiler.Ancak,olan olmus,Mig-29 Trabzon meydanina inmisti. Olayin,meydana geldigi,yillarda Turk Hava Kuvvetleri nin ucak konuslandirma stratejisi,envanterdeki ucak sayi ve tipine gore en dogrusu idi.Cunki, hava savunma- taarruz ihtimalleri,oncelikli olarak,sevgili komsularimiz(?) Yunanistan,Suriye ve Iran uzerine planlanlanmisti(bugun icin de durum aynidir). Sevgiler,Saygilar SEDAT EROL  |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/04/2002 : 08:43:10
Selamlar,Kafkaslarda SSCB'nin birden fazla hava üssü vardi ve bu üsler Tiflis'teki komutanliga bagliydi. Bizim ise en yakin hava üssümüz ise Merzifondur. Bir de Erzurum'da savas aninda kullanilabilecek, uçak siginaklari olan bir dagilma alani vardir. Strateji konusunda kesin bir görüs bildiremiyecegim. Ama bana sanki bir Sovyet saldirisinda savasin Türk topraklarinda kabul edilecegi gibi bir his var içimde. Benzer durum Bati Almanya (eski) için de mevcuttur. Dogu Almanya'nin hava üsleri hududa yakin olmasina ragmen NATO arada bir bos bölge birakarak üsleri biraz daha geriye çekmis gibidir. Sedat Bey'in belirttigi konulara gelince: Önce bana sahsen e-mail ile yazip bu sitede göstermemesi konusundaki inceligine tesekkür etmek istiyorum. MiG-29 kendisin de belirttigi gibi Il-76 ile geri götürülmemistir. Yefim Gordon "MiG-29" kitabinda konuyu bu sekilde belirtmesine ragmen dogrusu uçagin uçarak ve Merzifon'dan gelen iki Türk F-5A'sinin eskortunda gittigidir. Bu hususu makalede de düzeltecegim. MiG-29'u Trabzon radarinin yakalamasi konusuna gelince: Bu konu ile ilgili hiçbir resmi açiklama bulamadim. Bazi gazete haberlerinde Türk radarlarinin uçagi tespit ettigi yazilmis. Ancak bu haberlerde kaynak göstermemis. Yani, bana biraz masa basinda genisletilmis bir haber gibi geliyor. Ama ister yakalanmis olsun, ister olmasin, Binbasi Zuyev'in elini kolunu salliyarak Trabzon havaalanina inmis ve yine taksiye binip hastaneye gitmis olmasidir önemli olan. Sevgi ve saygilarimla selamlar ve sevgiler
Haluk SEVEL |
nasa
üye

Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/04/2002 : 14:39:27
Benim merak ettiğim bir şey var, Türk teknisyenleri neden Mig-29 u araştırmamışlar? Bu konularda hep yetersiz kalıyoruz, teknoloji alabilirdik aslında..Aliens - We Are Alone? |
flyingfortress
üye

Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/04/2002 : 18:37:09
Zafercim, Aslında incelemeyi bırak o ucakla uçulurdu. bir fıkra vardır anlatsam benlki abes kaçar ama manasını şöyle bir özetlersek. yani kız kendisi kaçmış bizim oğlana.. hemen ertesi günü tüm hava üslerimizden imkanı müsait olan pilotlarımız trabzona intikal ettirilebilirdi. Buarada Mig-29 un yanına dolu bir yakıt tankeri çekilirdi. Binbaşı Zuayev de zaten kolundan yaralı. hemen kısa bir brifing alınırdı : motor çalıştırma üsülleri, tırmanma sürati kalkış,iniş sürati manevra usulleri kokpitteki aletlerin kısa tanıtımı akabinde uçuşa çıkılırdı. her sorti 15 er dakkadan bir saate 4 pilot, 10 saate 40 pilot uçardı. Önceliği Uçuş Öğretmenlerine vererek tabii. çünkü bundan sonraki nesillere de anlatacaklardır. Bu uçakla uçtum şu manevrayı çok iyi yapıyor bundan sakının derlerdi. güzel bir fırsat kaçtı bence. Rusya buna hiç bişey diyemezdi haberi bile olmazdı. Hoş olsa ne diyecek ki binmeyin uçağıma diye feryat mı edecekti. Adama demezler mi o zaman "arkadaş siz bu uçağı düşürmek için iki mig-29 kaldırmadınızmı?" demekki yakalasanız düşürecektiniz. Hatta senaryolu uçuşlar bile yapılırdı birer F-16, F-4, F-5 ile kovalama senaryo uçuşları yapılabilirdi. Halbuki ne olmuş, 30 saat Trabzon havaalanında "yatmış" uçak. ultimate simulator projects designer
|
nasa
üye

Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 20/04/2002 : 12:03:48
Evet gerçekten çok yazık olmuş, peki neden yapılmadı??Aliens - We Are Alone? |
|
|
|