Gönderilme Tarihi - 24/04/2002 : 21:55:30
sivil havacilikta helikopter pilotlugu kursu veren bi kurum varmi? ücreti hakkinda da bilgi sahibi olmak istiyorum.. simdiden tesekkürler:)
Gönderilme Tarihi - 24/04/2002 : 22:47:30
bildiğim kadarıyla sadece MachAir var sivilde. R22'ler ile temel daha sonra sanırım eğer hala paran kalıyorsa :)))Bell Jetranger yada MD300'ler(belkide 500 vardır şimdi) ile devam edebilirsin. Parası yanmıyorsam temel eğitim için 10bin dolar civarındaydı ama su anda ne kadar bilemiyorum www.machair.com veya com.tr adresinden bir bak bakalım. SHYO'da helikopter pilotluğu veriliyorsada hafta sonu alınabilecek cinsden bir progmraları olduğunu sanmıyorum diğer tüm resmi kuruluşlar gibi.
Gönderilme Tarihi - 04/05/2002 : 20:37:12
peki ya şöyle sorsam! türkiye de herhangi bir şirkette ya da birisi adına helikopter pilotluğu yapan bir kişi hangi aşamaları geçmiştir?? Mach Air ve bunun gibi şirketler sayesinde mi? ve bu işin yaygınlığı ne kadardır? yani kursu bitirdikten sonra iş bulmak kolay olurmu sence?? teşekkür ederim :))
Gönderilme Tarihi - 05/05/2002 : 00:40:03
bak istersen şöyle açıklamak daha kolay olur. Türkiyede havacılığın önemli bir kısmının kaynağı hali hazırda askeriyedir. Son zamanlarda bu oran sivil kaynağa doğru değişiyor olsa bile bu göz ardı edilmeyecek bir gerçektir ve sebepleri iyi yada kötü yanı ile Türkiyeye özgü nedenlerdir. HElikopter pilotluğunda ise bu oran belrgin bir derecede asker kökenli olmaktan geçer çünkü yılardan beri Türkiyede Helikopter pilotluğu eğitimi karahavacılık okulu tarafından verilmiştir ve halende öyledir. Dolayısı ile şu ana sivil havacılık şirketlerinde helikopter pilotluğu yapan kişilerin çok büyük bir yüzdesi emekli helikopter pilotlarıdır. Helikopter pilotluğu sabit kanatlı uçağa göre çok daha zahmetli bir eğitim ve operasyonel olarak uçak kadar yaygın olmadığı için buna bağlı olarakda askeri kurumlar dışında eğitim amaçlı olarak pek fazla gelişmemiştir. yani Mach Air bu konue ne ilk nede son başvurulacak bir şirkettir ancak şu anda bilinen yegane sivil amaçlı helikopter eğitimi veren kuruluştur. Helikopter pilotlarının bir kısmıda eğitmlerini yurtdışında özellikle TR'da en çok kullanılan sivil helikopterlerin anavatanı olan ABD'de almışlardır. Sonuç itibari ile Türkiyenin bu konudaki pazarının normalden biraz daha fazla küçük olmasına rağmen iş bulmak mümkündür ancak garantisi yoktur. Pazar arz-talep ilişkisi içinde devam eder ve ancak ihtiyaç olduğunda istihdam yaratılabilir. Özellikle son bir sene içindeki ekonomik kriz nedeniyle kapanan havacılık şirketlerindeki pilotların şu anda kalifiye işsiz pilot kısmını oluşturması, yeni eğitim almış bir pilotların bu pazarda tercih edilebilirlik açısından şimdilik ikinci sırayı almaları şeklinde yorumlanabilir.