birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/05/2002 : 22:39:15
Merhabalar;Orta Asya'daki Türk Devletleri'nin hava kuvvetleri ne durumda?Sevgiler Birgi |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/05/2002 : 21:31:38
Sevgili Birgi;Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetlerin hava kuvvetleri kağıt üzerinde kalmış durumda. SSCB'nin dağılmasından ve Yeltsin'in komunist başkaldırıyı bastırmasından sonra eskiden SSCB'yi meydana getiren cumhuriyetlerdeki üsler ve o üslerdeki uçak ve helikopterler onlarda kaldı. Ancak pilotların büyük bir kısmı Rus veya Ukraynalı olduğu için ülkelerine döndüler. Kalan çok az pilot TÜrkiye'de eğitim gördü ve geriye döndü. Ellerindeki sınırlı sayıdaki uçağın ancak % 30'u uçabilecek durumdadır. Uçak tiplerini ve sayılarını "Scramble"da bulabilirsin. Ama bu seni yanıltmasın, benim söylediğim yüzdeye inan. Aynı durum Macaristan ve Romanya için de geçerlidir. Burada her ne kadar pilotlar Rus değilse de ekonomik nedenlerden uçakların çoğu uçamıyacak durumdadır ve diğerleri için yedek parça olarak kullanılmaktadır. Yanılmıyorsam macaristan'ın elinde 3'ü iki kişilik "UB" tipi olmak üzere 28 adet MiG-29 vardır. 2 kişiliklerden yalnız biri, 25 gövde numaralı uçabilecek durumdadır (TIAD'a da o uçak gelmiştir). Aynı durum diğer MiG-29'lar için de geçerlidir. Sevgi ve saygılarımla Haluk SEVEL
Edited by - haluksevel on 13/05/2002 08:44:19 |
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/05/2002 : 22:06:07
merhabalar, Ayrıca Romanya ile ilgili bir kac bilgi de ben vereyim: ellerindeki ucabilir mig-29 sayısı bir elin parmaklarından az. mig-21 sayısıda herhalde 40 ı gecmez.Silahlı kuvvetler acısından neredeyse hic durumundalar.deniz kuvvetlerinde 1 gemi var nerdeyse calımıyor ayrıca denizaltı komutanlıklarına baglı bir tane deniz altıları yok!! pilotlar ucabilmek icin kavga ediyorlar ama nafile yılda 40 saat falan yani bırak savasmayı ucagı anca ucuruyorlar.NATO ya girmeye calısıyorlar ama isleri zor ANCAK bu arada kendileri ucak gelistiriyorlar IAR-99 SOİM jet eğitim ucagı!! Bu ülkenin yasamasının sebebi ise jeopolitik! Ucmak yasamaktır.
|
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/05/2002 : 10:59:49
Sevgili Can,Dediklerin tamamen doğru, ancak Romenler'in "SOIM"i üreten IAR ve Aerostar gibi çok ciddi üretim firmaları var. Aerostar İsrail IAI firması ile işbirliği yaparak ellerindeki MiG-21'lerin tamamını "upgrade" ediyor, hem de tamamını kendi ülkesinde. Bu iyileştirilmiş MiG-21'lardan birini TIAD'da sergilemişlerdi, sitemizde fotoğrafları da var. IAR-99 SOIM ise 1999 yılında Israil Elbit firması ile işbirliğine gidilerek "upgrade" edildi Sergideki Romen pilot ve teknisyenle konuşmuştum. Bana "Bizde işler biraz yavaş ama düzenli gelişir" demişti ve MiG-21'lerden sonra MiG-29'ların sırada olduğunu söylemişti. Bir de bana bir soru yöneltmişlerdi, "Sizin havacılık politikanız nedir?" diye... Var mı ki! hepinize selamlar ve sevgiler Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 14/05/2002 15:34:43 |
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/05/2002 : 18:08:15
quote:
Sevgili Can,Dediklerin tamamen doğru, ancak Romenler'in SOIM ve Aerostar gibi çok ciddi üretim firmaları var. Aerostar İsrail IAI firması ile işbirliği yaparak ellerindeki MiG-21'lerin tamamını "upgrade" ediyor, hem de tamamını kendi ülkesinde. Bu iyileştirilmiş MiG-21'lardan birini TIAD'da sergilemişlerdi, sitemizde fotoğrafları da var. Sergideki pilot ve teknisyenle konuşmuştum. Bana "Bizde işler biraz yavaş ama düzenli gelişir" demişti ve MiG-21'lerden sonra MiG-29'ların sırada olduğunu söylemişti. Bir de bana bir soru yöneltmişlerdi, "Sizin havacılık politikanız nedir?" diye... Var mı ki! hepinize selamlar ve sevgiler Haluk SEVEL
Merhabalar, Bende TİAD da Romen pilotlarla konustum hatta bana SOİM in kendi cektiği bir resmini hediye etti.Politika konusunda diyecek birseyim yok ancak Romenlerin ekonomik durumu su anda cok riskli eger dengeyi bulamazlarsa havacılık politikasının ne kadar devam edeceğini merak ediyorum cunku bahsettiginiz upgradeler kolay isler degil.Ayrıca MİG-29 upgrade etselerde ucaklara bakım yapacak para olmadıgı icin ucamıyorlar bile ucmayan yeni bir ucak ne kadar işe yarar?? Not bu arada SOİM teknik bir nedenle TİAD a gelememiş. Aslında en merak ettiğim ucaklardan biriydi cok uzulmustum :( Ucmak yasamaktır.
|
birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/05/2002 : 20:11:34
Peki Türki devletler,hava kuvvetlerini iyileştirmek için çalışmalar yapıyormu?Sevgiler Birgi 
|
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/05/2002 : 23:05:59
merhabalar, Yapmazlarmı,yapıyorlar elbette ama para yok adamlar zaten zar zor ucus için para buluyorlar.onlarında cok sansı yok malesef. Ulkenin ekonomik gucu olmadan hic bir sey olmuyor malesef!! Mesala Haluk beyin dedigi gibi Romanya nın son derece ileri havacılık tesisleri var ama ne kadar gidecek merak ediyorum.eger ulke ekonomik bunalımdan kurtulmaya calısırken bu tesisleri ve insanları kaybetmezlerse ekonomik sorunlar bitince cok kar getirirler diye dusunuyorum cunku Dunyada su anda baya iyi bir Jet trainer ucagı piyasası olustu.Mesala Turkiye T-37 leri ve T-38 leri degiştirme calısması yapıyor sanırım eh zamanı da gelmişti. Ucmak yasamaktır.
|
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/05/2002 : 09:08:39
Sevgili Arkadaşlar,"Scramble" konusunda yanılmışım, hepinizden özür dilerim. Maalesef "Scramble"da Türki Cumhuriyetler yok. Ama yahoo'dan istediklerinizi bulabilirsiniz. Ben sizin için kısa bir araştırma yaptım. İşte bulduklarım. KAZAKİSTAN: 100 x MiG-23 ve MiG-23U 15 x MiG-25 ve MiG-25U 20 x MiG-31 36 x MiG-29A ve MiG-29U 30 x Mi-6 ve Mi-26 helikopter 1 x Boeing 757 (VIP uçağı) TURKMENİSTAN: 220 x MiG-23M ve MiG-23U 24 x MiG25 ve MiG-25U 3 x MiG-21 24 x MiG29A ve MiG-29U 69 x Su-17 46 x Su-25 20 x Mi-8 ve Mi-24 helikopter 2 x L-39 temel eğitim uçağı TACİKİSTAN: ? x Su-25 (sayısı bilinmiyor, 20 civarında tahmin ediliyor) 10 x Mi-24 5 x Mi-8 KIRGIZİSTAN: 70 x L-39 temel eğitim uçağı ? x Su-24 ve Su-25 (çok az sayıda) AZERBAYCAN: 28 x MiG-25 ve MiG-25U 5 x MiG-21 4 x Su-17 5 x Su-24 2 x Su-25 30 x L-29 ve L-39 15 x Mi-24 Bu rakkamlar hiçbirinizi yanıltmasın. Uçakların çoğu hangarlarda bekliyor ve uçacak durumda değiller. Bu ülkelerde pilotların yıllık uçuş süreleri 20 saat civarında. Bir tek Kazakistan bu süreyi 100 saate çıkarabildiğini açıkladı. Uçakların dağılımı da çok enteresan. Kazakistan, Tacikisttan, Kırgızistan'da hiç temel eğitim uçağı yok. Türkmenistan'da da yalnız iki tane var. Bunun nedeni SSCB'deki VVS ve PVO'nun yapılanmasından kaynaklanıyor. SSCB yıkılınca Kırgızistan'a yalnız ülkelerinde konuşlandırılmış eğitim uçakları kaldı. Diğer bir husus ta ellerindeki uçakların hepsinin eski modeller olması. MiG-29 ve Su-27'ler de sizleri aldatmasın. Bu uçakların tamamı ilk çıkan modeller. Örneğin bir F-16A, F-16C "Block-50" ile ne derece kıyaslanabilirse bu uçaklar da öyle. Kokpitteki bütün enstrumanlar analog göstergelerden ibaret. Bu durum Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkeler için de geçerli. SEvgi ve saygılarımla Haluk SEVEL |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/05/2002 : 09:30:01
Sevgili Arkadaslar,Kazakistan'la ilgili bir konuyu eklemek istiyorum. 1991 yilinda SSCB dagilinca Kazakistan ve Ukrayna büyük birer nükleer güç olarak ortaya çiktilar. Her iki ülkenin elinde stratejik bombardiman uçaklari ile çoklu nükleer baslik tasiyabilen ICBM'ler bulunuyordu. Kazakistan'da da 40 adet Tu-95MS (B-52 muadili stratejik bombardiman uçagi) ile çok sayida SS-18 vardi. Ülkeler arasi varilan anlasma geregi nükleer füze rampalarinin sökülmesini ve füzelerin imha edilmek üzere Rusya Federasyonu'na geri gönderilmesini kabul etti. Buna ilaveten Rusya ile yaptigi pazarlik neticesi elindeki Tu-95MS'leri Rusya'ya vermeyi, bunun karsiliginda MiG-29 ve Su-27 almayi kabul etti. Ellerindeki MiG-29'larin çogu ile Su-27'lerin tamami bu yolla gelmistir. Su-27'lerle MiG-29'lar gelince ellerindeki MiG-29bis'leri servisten çikarip Kuzey Kore'ye sattilar. Bu hareketle de birçok ülkenin simseklerini üzerlerine çektiler. Hepinize tekrar selamlar ve sevgiler Haluk SEVEL
Edited by - haluksevel on 13/05/2002 09:44:34 |
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/05/2002 : 20:13:23
Merhabalar, aslında sadece sayılara bakmakta yanlış mesala İsrail Arap-İsrail savaşında sayıca cok az olmasına ragmen eğitim düzeyinin iyiliği,etkili planlama ve gelişmiş ucaklarla düşmanlarını bir kaç saat içinde saf dışı bıraktı.Yani 100 saat uçmakla olacak iş değil bu yada Su-27 ler ile!! Adam gibi eğitim şart yoksa iyi uçak sadece ekstra birkaç saniye kazandırır o kadar!!Ucmak yasamaktır. |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/05/2002 : 21:06:04
Sevgili tayyareciler,Oldukça eski bir tabir vardır "kemiyet değil keyfiyet" diye. Bugünkü dile tercüme edersek "Kantite değil kalite" deriz. Havacılıkta en önemli husus eğitimdir. Ne kadar çok eğitim uçuşu ve simulatör uçuşu yaparsan uçağına çok daha fazla hakim olursun, hatta arkadaş olursun. Tıpkı bir binicinin atıyla bütünleşmesi gibi. Kore Savaşı'nda Çinliler ve Kuzey Koreliler MiG-15'leri kullandılar. Birleşmiş Milletler'in elinde de North American F-86 "Sabre"ler vardı. Kapasite ve yetenek açısından birbirlerine çok yakın uçaklar, hatta MiG-15 biraz daha üstün.Ama netice ne oldu. F-86'lar 1'e 13 galebe çaldı. Nedeni çok basit: eğitim. Britanya Savaşı'nda bir ara Birleşik Krallık Almanlar'ın Luftwaffe'si karşısına 2-3 saat eğitim görmüş pilotları çıkarmaya başladı. hemen hemen hepsi ilk veya ikinci uçuşlarında öldüler. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin pilotları zaman zaman ülkemizde eğitiliyor. Bunlardan biri geçen yıl sitemize birkaç e-mail de göndermişti. Ben Türki Cumhuriyeler'in hava kuvvetlerinde doğru dürüst bir simulatör olduğunu da zannetmiyorum. Sevgi ve saygılarımla Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 14/05/2002 21:02:07 |
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/05/2002 : 15:13:25
merhabalar, Durum İsrail içinde farklı değil.basarı oranları cok yuksekti.tabii bunda baskın taktiği ve biraz daha fazla olan teknoloji farkı da etkili oldu ama savasşın ilerleyen safhalarında eğitim farkı cok daha bariz hale geldi. Hava Harekat kurallarını ve özelliklerini bilenler bunların saatlerce süren eğitimler olmadan olmayacagını bilirler. Ucmak yasamaktır.
|
Love_To_Fly
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/05/2002 : 20:51:07
Herkese Merhaba.. Şunu söylemek istiyorum..İsrail'in bu konuda eğitime verdiği önemin fazla olduğuna inanıyorum..'Pilot Seçme Sistemi' adı altında geliştirmiş oldukları simulasyon sistemini unutmamak gerekir.. sevgilerimle.. 
|
Love_To_Fly
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/05/2002 : 20:52:48
Sevgili Can;Şunu söylemek istiyorum..İsrail'in bu konuda eğitime verdiği önemin fazla olduğuna inanıyorum..'Pilot Seçme Sistemi' adı altında geliştirmiş oldukları simulasyon cihazını unutmamak gerekir..Bu sistem halen Türkiye'de de kullanılmaktadır. sevgilerimle.. 
|
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/05/2002 : 23:43:30
quote:
Sevgili Can;Şunu söylemek istiyorum..İsrail'in bu konuda eğitime verdiği önemin fazla olduğuna inanıyorum..'Pilot Seçme Sistemi' adı altında geliştirmiş oldukları simulasyon cihazını unutmamak gerekir..Bu sistem halen Türkiye'de de kullanılmaktadır. sevgilerimle..
bilmem mi? :))Ucmak yasamaktır. |
epaprat
üye

Turkey
29
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/05/2002 : 09:49:10
Selamlar; Pilot seçme sistemi dediğin simulatorü anlamadım.Kastın psikomotor testimiydi?Ertaç Paprat TK450 |