fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 01/11/2002 : 12:22:18
bu gun gazetede okudugum bır haberı yazıcam arkadaslar konu yakıtsız ucak h.hüseyin yeni adlı bir arkadasimiz atmosferdeki gazları kullanarak uçan uçak yapılabileceği iddasında bulunmuş hava kuvvetlerı komutanlığına bir mektup yazip konuyu ıletmis ank.hava lojistik momutanlıgina davet edilip projenın detayları konusulmus sonuc olarak heyet projeye yapılabilirlik musadesi vermis fakat projenın ancak 15-20 yıl sonra hayata gecirilebileceğinin raporunu vermis projenın faydaları ıse uçak yakıt kullanmadığı için harici yakıt tanklarının verdigı ağırlığın ortadan kalkmasi buna bağlı olarak manevra kabılıyetınde %40 oranında artacağı ucağın motor cıkısından ateş çıkmadığı ıcın ısı gudumlu fuzelerden ve kızıl otesı radarlara yakalanmadıgı yakıt malıyetının sıfıra ınmesıyle bırlıkte ucakların daha ucuza mal edılmesi ıran ve amerıka hemen projeye talıp olmus durumdaymıs fakat arkadaşımız bu uçakların yalnız bizim semalarımızda uçmasını arzuladığı ıcın yurt dısı teklıflere kapalı ımıs ıste buna ne dıyorsunuz yanı bu HAVACILIK TARIHINDE BIR DEVRIM komutanlık projeye onay vermıs durumda fulas |
hako
üye

Turkey
53
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/11/2002 : 10:18:48
ozaman desene fuat abi yakıtlı f-16 ların papucu dama atıldı..İSTİKBAL GÖKLERDEDİR BİR HAVACININ EN BÜYÜK DÜŞMANI İYİ SIKILMAMIS BİR VİDADIR :)))) |
theeagle
üye

Turkey
32
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/11/2002 : 13:58:06
bence bu cok yanlis eger bi ucagin yakiti yoksa o zaman bi sekilde yakiti kendi kendine uretmesi gerekli bu sistemde bir hacim ve agirlik demektir. yada manyetik falanla kaldirma yapabilen bir sistem gerekliki buda batarya vs gibi agirlik demektir. Ayrica unutmayalimki bu bir gazete haberi yani sacmalama olasiliklari cok yuksek daha once Turkiye nin alacagi ucak gemisinde F-16 larin kullanilacagi bunun sebebininde F-16 larin yerdeki manevra kabiliyetinin cok fazla oldugu gibi bir sacmalikla haber yazmislardi.Ancak F-16 ucak gemisine inemez inis takimlari uygun degil. Yine ayni tarzda bir haberle karsilastigimizi dusunuyorum. |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/11/2002 : 18:51:32
ben haberin yanliş yada yalan olma olasılıgının olmadıgı kanısındayım eger öyle olsaydı komutanlık yalanlama sildirisi yayımlardı aksine projeye onay verılmıs durumda yanı asparagas olamazfulas |
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/11/2002 : 00:28:57
bunu tayyareci mail grubuna gondermistim bir de buraya ilave edeyim...... iyide bu zaten bilinmeyen bir konu değilki! HST projesinin (hypersonic...birşey ama sonunu atmayayım) temelinde de atmosferdeki hidrojen'in alınıp yakıt olarak kullanılması yatıyordu çünkü HST'nin arzu edilen sürate ulaşabilmesi için hava direncinin en az olduğu ve oksijenin yok denecek kadar az bulunduğu üst atmosfer tabakasında uçması planlanmıştı. Buna bağlı olarak oksijensiz bir ortamda yanma olmayacağından atmosferdeki diğer yanıcı gazların bu seviyede doğal yakıt olarak kullanılması öngörülüyordu. Konu şimdilik HST projesine bağlı olarak sivila hava taşmasına yönelik olsada eminimki alternatif kullanım alanlarıda top secret ibareli dosyalarda yer almış olmalı. Diğer yandan haberi hangi gazetenin verdiğide güvenilirlik açısından çok önemli. Kaldıki madem bu kadar önemli bir buluş bizim askerler nasıl bu kadar çabuk bu haberi dışarı sızdırıyorlar, ulusal güvenlik ve strateji uyuyormu???? :))))sevgiler Hakan737Güven not : HST derken boeing'in projesini değil çeşitli zamanlarda çeşitli dergilerde yayınlanan aynı konuya yönelik birçok çalışmadan bahsediyorum.
Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/11/2002 : 10:23:58
projenın tamamı yada ınce ayrıntıları acıkca yazılmamıs bu nedenle ulusal guvenlıgı etkıleyebırsey goremıyorum hakan ayrıca komutanlıktan bır yalanlama yayımlanmadı buda haberın dogru oldugu gostermezmı sence fulas
|
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/11/2002 : 22:07:36
hehehee hani derler ya "kelin ilaci olsa kendi basina sürer" diye. Sence madem bu kadar önemli bir konu, bu kadar kolay ortaya sızdırılırmı? bahsi geçen konu şu anda tüm havacılık piyasasını elinde tutan şirketlerin bütün stratejilerini değiştirebilecek kadar önemli, savaş uçağı gibi teknolojik anlamda üretimi son derece hayati olan ve ulusal savunmaların belkemiği olan , tüm bunların yanında ciddi anlamda uçak üreticisi ve petrol üreten ülkeler için ticari anlamda hayati önemi yokmu? bu kadar önemli bir kkonu bu kadar kolay dile getirilemez. MSB'nin veya GKurmayın yalanlama vermesi benim için önemli değil. Eğer elimizde bu kadar önemli bir buluş varsa bu medeniyetin her alanının bundan nsaipleneceği anlamına , dolayısı ile Türkiyenin kurtuluşu anlamına gelir. Bana göre teknolojiye milyarlarca dolar yatırmış olan ülkelerin hem kağıt üzerinde hemde stratosferde uçarak bulmaya çalıştıkları bir sistemin "aha bakın biz bulduk..oleeyy" şeklinde gazeteye manşet olması bana hiç mantıklı gelmiyor. Genel Kurmay bu işi ya ciddiye almıyorda yalanlama yazmıyor yada kafalarına birşey düştü ve Türkiyenin tüm borçlarını ödeyecek güce birden bire sahip olduğunun farkında değiller :) heheheee eğer proje bu kadar değerli ise artık bizim uçak diye bir derdimiz kalmadı demektir :)şaka bir yana bana biraz asparagas geliyor bu haber yada gazetedeki salaklar yine yabancı bir dergiden tercüme yapıp bize maletmişlerdir. Sahi hangi gazete idi bu? eğer star felansa hiç devam etmeyelim :) Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
theeagle
üye

Turkey
32
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/11/2002 : 11:02:17
Genelkurmay la ilgili kac haber cikiyordur hergun,mevki ve konumu geregi herkese cevap vermez genelkurmay yoksa medyada ne ac kurtlar var degilmi!zaten Hakan in dedigi gibi boyle bir proje cok daha buyuk cikar cevrelerinin etkisinde olurdu hele birde haberi sizdiysa |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/11/2002 : 12:32:13
valla ben zaman gazetesinde görmüştüm manşet üstü vermişlerde proje sahibi genç ile bir röportaj ve resimlerde mevcuttufulas |
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/11/2002 : 22:00:05
sevgili Fuat, dediğim gibi şaka bir yana bahsi geçen konu hakikaten bu kadar önemli bir mevzuu olsa , gerçekçilik payı olsa sabah akşam heryerde dinlerdik bunu. Belliki haber yokluğunda yazacak birşey ya bulamadılar ada Tubitak'ın açtığı lislerarası bilim-proje yarışmalarında ortaya çıkmış amatör bir çalışmadır olsa olsa. Türkiye şartlarında daha yaptığı havaalanına uçak indirtemeyen bir ülkenin bu tip araştırmaları yaptıracak ne parası nede adamı vardır bana göre. Belliki hakikaten asparagas bir olay senin benim dilimi yoruyorlar..boşver, iyisimi biz neden uçak yapamıyoruz topic'ine devam edeli teknolojide, birkaç hafta sonra yazı dizim Gökyüzü haberci'de tamamlanıca THK ve NAC-6 faciası(kaza değil yahu yanış yatırım ve giden birkaç milyon dolar:) ) ile ilgili ilave yapacağım.. sevgiler Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 15/11/2002 : 19:53:15
hakan aynı haberi bu gun aldığım gökyüzü haberci de de okudum buna ne dersin:)fulas |
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 15/11/2002 : 23:00:19
:) :) walla ben masumum , ben sadece şu anda THK ile ilgili olan yazıyı yazıyorum. onu yazı işlerine sormak lazım...hay allah kötü yakalandık desene şimdi :) Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 16/11/2002 : 17:20:38
aman yazı işleri müdürünün sağlığına zeval verme ;) ama yinede benim düsüncem değişmedi özellikle gökyüzü habercide gördükten sonra ve eminimki kanatlar dergisinin bu sayisinin 2. sayfasinda da bu haber yer alır bahse varmısın ? :)fulas |