ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Dispeçer- Load Master????
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
DEVIL
üye

Turkey
108
Cevap
Gönderilme Tarihi - 17/01/2003 :  21:45:44  Profili Göster  DEVIL 'a bir ICQ Mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaşlar; Dispeçer, Load master, uçuş mühendisi, Ne demek. Yani ne iş yapar bunlar görevleri nedir? Olabilmek iin neler gerekir. Sık sık duyuyorum ama ne olduğunu bilmiyorum. Biraz uzun bir soru oldu ama

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 18/01/2003 :  12:46:11  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
dispeç, sivil havayolu uçaklarinda kalkistan önce pilotlar henüz kokpite girmeden önce uçagin bilgisayarina uçus rotasi ve o uçus için gerekli diger bilgilerini yükleyen teknik personeldir.

uçus mühendisi ise uçus boyunca kokpit içinde arkada, filmlerde gördügümüz üçüncü kisidir.pilotaj disindaki uçus ile ilgili gereken diger ayarlari yapar.ancak yeni uçaklarda artik uçus mühendisi kullanilmamaktadir.bu kisinin yaptigi tüm isleri artik bilgisayarlar yapmaktadir.

load master'i bilmiyorum.ama kelime anlamindan yola çikarak yerde yakit yada kargo yüklemesi ile görevli kisi olabilir.

muhakkak bunlari daha iyi bilen arkadaslar vardir.eksik kaldigim ve hatali oldugum yerleri düzeltsinler.

Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 18/01/2003 :  12:56:38  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bu konuda egitim veren eskisehir anadolu üniversitesi sivil havacilik bölümüdür.eskiden 2 yillik egitim veren bu okul artik 4 yillik bir egitim vermektedir.üniversite sinavinda gerekli puani aldiktan sonra bu okul kendisi de bazi özel yetenek sinavlari uyguluyor.pilotaj disinda diger bölümler için de hastaneden o bölüm için gerekli sartlara uygun oldugunuza dair saglik raporu istiyor.

kendi uyguladigi sinavlar gözde büyütülecek cinsten degil.genel kültür ve psikomotor gibi yazili test usulü sinavlar disinda mülakat da olmasi lazim.
pilotaj için 3 uçusluk bir sinav daha uygulayip adayin uçus sirasinda ki durumu gözleniyor.uçus rakami degismis olabilir.93 te böyleydi.

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 18/01/2003 :  22:53:37  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Flight Dispatcher (yani Turkce adi ile Dispeç) Messerschmitti'in dediği gibi bir uçağın pilotlar haricindeki en önemli elemanı olup onlar için oldukça detaylı bir hazırlık safhasını gerektiren uçuş bilgilerini derleyip toparlayan kişidir.

Dahada açarsak, bir dispatcher, bir uçağın her bir seferinden başından sonuna tüm operasyonunu planlayan, düzenleyen, uçuş öncesi o uçuş için gerekli olan tüm hazırlıkları yapan kişidir. Bu işler havayolu şirketindeki görev dağılımına göre bahsi geçen işlerin içinden birinden yada toplu olarak hepsinden sorumlu olmak ile son derece önemli, "olmazsa olmaz" bir bir görevi kapsar.Dispatcher'in bu işleri arasında öncelikle yapılacak uçuş için rota'yı belirlemek-ki bunun için dispatcher tüm yayınlanan NOTAM'lari uçuş yapılacak meydan ve hava koridorları için izler, hava durumununuda göz önüne alarak en ekonomik şekilde ve mümkünse en az yakıt harcanacak şekilde rotayı tayin eder.Uçuş yapılacak havameydanı için iniş kalkış izinlerini alır veya alınmasını sağlar, slot time olarak bilinen uçağın gate'den ayrılış zamanını belirleyen zamanlar için özellikle yoğun sezonlar esnasında devamlı olarak eurocontrol ile temasa geçerek olası gecikmeleri önlemeye çalışır. Rotaya ve uçak tipine ve ağırlığa uygun olarak yakıt hesaplarını yapar, uçuş öncesi pilotlara bilgi vermek için gerekli/varsa özel bilgileri hava durumunu , uçuşun muhteviyatını, yolcu adedini, rotayı, inilecek meydan iile ilgili bilgileri notamları ve bilinmesi gereken bir çok bilgiyi pilotlara briefing verir ve uçağı teslim eder. Kısacası dispatcher o uçuş/sefer için bir nevi supervizor gibi uçuş haricindeki tüm işleri organize eder. Bende eminimki bir çok şeyi unutmuşumdur, bir disparch arkadaş daha ayrıntılı bilgi verirse çok makbule geçer.

Load master ise uçağın o uçuşu ile ilgili olarak uçağın yük balansını hazırlayan kişidir. Bu kısaca şu demek uçağın dengeli bir biçimde uçması ve her uçak için ayrı ayrı belirlenen limitler içinde yük dağılımının yapılmasını sağlar. Bu şu demek , yarısı dolu olan bir uçakta herkesi öne veya arkaya oturtamazsınız veya tüm kargonuzu sadece ön kargo bölümüne koyamazsınız. :) Load Master bu yük hesaplarını yaparak uçağa laınacak yolcu/ağrılık ve yer dağılımı ile kargo'nun nasıl yerleşeceğinden sorumludur. Dispacth ile koordineli çalıştığı için load master'in vereceği bilgilere göre uçağın alacağı maksimum yada gerekli yakıt miktarı belirlenir, yada yakıt depoları arasında dengeleme sağlanır. uçaklar aldıkları yakıtın tamamı ile inemezler. strüktürel yapısı uçağın maksimum kalkış ve iniş ağırlığınıda etkiler böylece uçak inecekken hangi depoda ne kadar yakıt kalacağına varıncaya kadar hassas hesaplar yapmak gerekir. Umarım bu bilgilerde de yanılmamışımdır. Sürç-i lisan ettiysem affola..:)

FLight Dispathcer olmak Türkiye şartlarında biraz zor. SHYO'da bu konuda bölüm varmı bilmiyorum ama bu eğitim sadece THY tarafından zaman zaman açılıyor. Her havayolu öncelikle kendi elemanını yetiştiriyor ancak lisans içi için bildiğim kadarı ile THY'nin yeterliliği var. Bunun dışında avrupaca ve amerikada sivil havacılık otoriteleri yada özel şirketler tarafından bu eğitim veriliyor. örneğin www.flightsafety.com bunlardan biri.

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

DEVIL
üye

Turkey
108 Cevap
Gönderilme Tarihi - 19/01/2003 :  13:09:49  Profili Göster   DEVIL a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Hakan Ağabey; cevapların için çok teşekkürler, SHYO'da dispeç bölümü yok, eskiden vardı sanırım, şimdi Pilotaj, ATC, Uçak gövde bakım, Uçak motor bakım, Havacılık elektrik ve elektroniği, sivil hava ulaştırma işletmeciliği. Şimdiki bölümler bunlar.

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000