ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Türk Hava Yolları'nın Uçuş Güvenliği
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
birgi
üye

Turkey
392
Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/01/2003 :  01:00:02  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhabalar;

İnternette gezinirken;bir sitede Türk Hava Yolları'nın uçuş güvenlik ortalamasının "F" (THY Avrupa kategorisinde,diğer hava yollarının tümü "A") olduğunu gördüm,acaba gerçektende THY'nin uluslararası anlamda güvenlik notu düşükmü?

Not:Oran uçuş sayısının ölümlü kazaya bölümünden hesaplanmış.Sitenin adresi

http://www.airsafetyonline.com/safetycenter/reportcard.shtml

Birgi

"Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever."

http://birgi1.tripod.com

GENERAL
üye

USA
38 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/01/2003 :  03:51:48  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bir baltaya sap olamayinca,kendi kendisini "havacilik uzmani" ilan edenler sadece bizde yok.Iste boyle bir zeka kupu de ortaya atlayip, akil kapasitesi paralelinde istatistik yapip yayinlamis.
Ornegin Jet Blue gibi,mazisi 3 yili gecmeyen bir havayolu sirketinin,toplam operasyonel ucus saatini dahi bilmeden, ortalama 60-65 yasindaki sirketlerle ayni kategoride degerlendirip A kategorisine yerlestirivermis.
THY ilgili baz aldiklari nokta da,muhtemelen 1974'de Paris yakinlarinda dusen DC-10 Izmir ucagimizda hayatini kaybeden yolcu sayisi (346 kisi) olmustur.Ancak bu kazanin sebebinin, THY'nin beceriksizliginden degil,uretici firma hatasindan kaynaklandigini arastirmak gibi bir kavram, bu tur "havacilik uzmanlari"(!) icin,zekayi zorlayici bir detaydir.

Edited by - GENERAL on 31/01/2003 02:06:36Sayfa Başına Git

flyingfortress
üye

Turkey
81 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/01/2003 :  20:48:03  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
GENERAL merhaba nerelerdesiniz, nasılsınız.
yani, konu THY olmasa sizi forumda göremeyeceğiz demek ki.
Selamlar.
Remzi Öztürk

ultimate simulator
projects designerSayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/01/2003 :  22:36:04  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
vay be!
fotoğraf güzelmiş hakkaten.

ben thy'nin pilot seçim sisteminden şüpheliyim!asker kökenli pilotlar arasında hiyerarşi ölümcül olabiliyor.bence sivil hava yollarına askeri mantığı sokmak büyük bir hatadır.dünyada asker kökenli pilot örneği olabilir amerikada falan.ama kardeşim oradaki askerlikle bizimki bir mi?burda adamın anasını ağlatıyorlar.adam psikopat olmuş çıkmış!çiğli de dayak yiye yiye, kafasına kaskla vurula vurula uçmayı öğreniyor.erler olmuş zaten birer kukla, etrafında pervane misali dönüyor.dolayısıyle insana saygı yada herkese eşit nezaket gibi kavramlar da hak getire.ne birşey söylemeye geliyor ne de uyarmaya.yanına veriyorlar sivilden gelme genç bir ikinci pilot.yapmadığı eziyeti bırakmıyor.sanki askerde gördüğü eziyet yada bu gencin parasal şansı kendi suçuymuş gibi.evet bende sinir olurum onun yerinde olsam.ama eğri oturalım doğru konuşalım.shyo pilot yetiştirirken ve thy üniversite mezunları arasından kendi pilot eğitimini verirken artık bu askeri pilotları emekli etmek ve bir daha yerlerine yenilerini almamak gerekir.evet teşekkür ederiz.kuruluş yıllarında thy'nin temelini oluşturdunuz.karşılığındada çuvalla para almayı ihmal etmediniz.artık buyrun villanızda oturun.shyo mezunu pırıl pırıl gençler var.allaha şükür her yıl bi ton adamda üniversiteyi bitiriyor.kimi kokoreç satıyor kimi kargo dağıtıcısı oluyor.bırakında bu insanlarda hayatın eziyet çekmekten ibaret olamdığının farkına varsınlar.lütfen, bi zahmet!

ayrıca merak eden gitsin çiğlideki genç teğmenlerle konuşsun.elemanlar kapağı nasıl hava yoluna atarım nasıl burdan kurtulurum bir an önce.para kazanayım bol para!zihniyetindeler.böylece bu düşüncelerin de önü kesilmiş olur.adamlar motive olamıyorlar bir defa!havacılığın, pilotluğun şovalyelik ruhu kaybolmak üzere.bu işi ciddiye alanları bir kere daha önyargısız düşünmeye davet ediyorum.

Sayfa Başına Git

birgi
üye

Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/01/2003 :  02:26:35  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Messerschmitt;askeriyedeki hiyerarşi bence sivil hava yollarında kesinlikle gerekli çünkü hava kuvvetlerinde pilot altındaki uçaktan sorumludur ama bir yolcu uçağında senin arkanda 300 kişi var,Çiğli'de kafalarına kaskla vurula vurula (!) teğmenlere bu sorumluluk veriliyor.

Bu arada forumda seviyeye biraz dikkat edelim lütfen.

Birgi

"Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever."

http://birgi1.tripod.comSayfa Başına Git

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/01/2003 :  23:23:30  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili general, seni aramızda tekrar görmek ne kadar güzel, ne kadar mutlu bir olay. Söylediklerinin tamamına katılıyorum. Paris yakınındaki Ermenonville ormanına düşen DC-10'umuzun kaza nedeni kesinlikle pilotaj değil, son derece açık bir tasarım hatasıdır. Ancak burada bir hususu müsaadene sığınarak düzeltmek istiyorum. Paris-Ermenonville'de düşen uçağımız DC-10-10 #29 TC-JAV "ANKARA"dır. Uçak ismi çok önemli olmasa da bunu belirtmek gereğini gördüm. Umarım seni üzmemişimdir.

Bir de beni çok rahatsız eden bir konuya değinmek istiyorum. Asker kökenli-sivil kökenli pilot tartışması; ben buna tamamen karşıyım. Asker kökenli olanların bazılarının THY'ye taşıdıkları eski alışkanlıkları olabilir. Bunları THY'de uçtuğum zamanlarda ben de hissediyorum. Uçağın kalkışına, manevralarına bakarak "Bu pilot asker kökenli veya değil" diyebiliyorum. Ama unutmayın, ülkemizde Türk Hava Kurumu'nu, THY'yi bu kişiler kurdu ve yüceltti. Şu anda sivil havayolları sınıflandırılmasında dört yıldız kategorisinde olan THY'nin bugününde ve bugüne gelmesinde onların çok büyük payları var. Tabii bu onlara (eski tabirle) rüçhan hakkı vermez ama lütfen onları haksız bir şekilde karalamıyalım. Benim bu konuda söyliyeceklerim bundan ibaret ve bu konuya bir daha dönmek niyetinde değilim.

Haluk SEVELSayfa Başına Git

leydi
üye

11 Cevap
Gönderilme Tarihi - 26/01/2003 :  00:57:33  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

vay be!
fotoğraf güzelmiş hakkaten.

ben thy'nin pilot seçim sisteminden şüpheliyim!asker kökenli pilotlar arasında hiyerarşi ölümcül olabiliyor.bence sivil hava yollarına askeri mantığı sokmak büyük bir hatadır.dünyada asker kökenli pilot örneği olabilir amerikada falan.ama kardeşim oradaki askerlikle bizimki bir mi?burda adamın anasını ağlatıyorlar.adam psikopat olmuş çıkmış!çiğli de dayak yiye yiye, kafasına kaskla vurula vurula uçmayı öğreniyor.erler olmuş zaten birer kukla, etrafında pervane misali dönüyor.dolayısıyle insana saygı yada herkese eşit nezaket gibi kavramlar da hak getire.ne birşey söylemeye geliyor ne de uyarmaya.yanına veriyorlar sivilden gelme genç bir ikinci pilot.yapmadığı eziyeti bırakmıyor.sanki askerde gördüğü eziyet yada bu gencin parasal şansı kendi suçuymuş gibi.evet bende sinir olurum onun yerinde olsam.ama eğri oturalım doğru konuşalım.shyo pilot yetiştirirken ve thy üniversite mezunları arasından kendi pilot eğitimini verirken artık bu askeri pilotları emekli etmek ve bir daha yerlerine yenilerini almamak gerekir.evet teşekkür ederiz.kuruluş yıllarında thy'nin temelini oluşturdunuz.karşılığındada çuvalla para almayı ihmal etmediniz.artık buyrun villanızda oturun.shyo mezunu pırıl pırıl gençler var.allaha şükür her yıl bi ton adamda üniversiteyi bitiriyor.kimi kokoreç satıyor kimi kargo dağıtıcısı oluyor.bırakında bu insanlarda hayatın eziyet çekmekten ibaret olamdığının farkına varsınlar.lütfen, bi zahmet!

ayrıca merak eden gitsin çiğlideki genç teğmenlerle konuşsun.elemanlar kapağı nasıl hava yoluna atarım nasıl burdan kurtulurum bir an önce.para kazanayım bol para!zihniyetindeler.böylece bu düşüncelerin de önü kesilmiş olur.adamlar motive olamıyorlar bir defa!havacılığın, pilotluğun şovalyelik ruhu kaybolmak üzere.bu işi ciddiye alanları bir kere daha önyargısız düşünmeye davet ediyorum.

Uçağın manevralarına bakarak pilotun asker veya sivil olduğunu anlayabilmen çok ilginç .Bunu 30-40 saatlik uçuşunla hissedilebiliyorsan büyük gelecek vaad ettiğin söylenebilir.Savunduğun fikri savunan herkesi ve bu düşüncenden dolayı seni art niyetli olmak suçluyorum.Asker pilotlar aradan çekilsin 200-300 saatlik uçuşları ile kendini pilot sanan disiplinden yoksun, uçuş saatleri şişirilmiş,hiç bir ciddiyeti olmadan alınmış bazı sertifika sahipleri mi gelip bu büyük kuşları uçursun.Yoksa shyo dan mezun olan aslında hiç bir baltaya sap olamayacağı halde torpil sayesinde bu okula girip hasbel kader pilot olmuş paşa çocukları,bakan yeğenlerimi?O zaman görürsünüz facianın ne demek olduğunu.Allah bizi o günlerden korusun...

Sayfa Başına Git

sodincer
üye

45 Cevap
Gönderilme Tarihi - 26/01/2003 :  01:54:21  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Resmi bilgi olmasi acisindan.

Date: 03 MAR 1974
Time: 11.41
Type: McDonnell Douglas DC-10-10
Operator: Türk Hava Yollari - THY
Registration: TC-JAV
C/n: 46704/29
Year built: 1972
Engines: 3 General Electric CF6-50D
Crew: 11 fatalities / 11 on board
Passengers: 335 fatalities / 335 on board
Total: 346 fatalities / 346 on board
Phase: Climb
Nature: Scheduled Passenger
Departure airport: Paris-Orly Airport (ORY)
Destination airport: London-Heathrow Airport (LHR)
Flightnumber: 981
Remarks:
PROBABLE CAUSE: "The accident was the result of the ejection in flight of the aft cargo door on the left-hand side: the sudden depressurization which followed led to the disruption of the floor structure, causing six passengers and parts of the aircraft to be ejected, rendering No.2 engine inoperative and impairing the flight controls (tail surfaces) so that it was impossible for the crew to regain control of the aircraft. The underlying factor in the sequence of events leading to the accident was the incorrect engagement of the door latching mechanism before take-off. The characteristics of the design of the mechanism made it impossible for the vent door to be apparently closed and the cargo door apparently locked when in fact the latches were not fully closed and the lock pins were not in place. It should be noted, however that a view port was provided so that there could be a visual check of the engagement of the lock pins. This defective closing of the door resulted from a combination of various factors: - incomplete application of Service Bulletin 52-37; - incorrect modifications and adjustments which led, in particular, to insufficient protrusion of the lock pins and to the switching off of the flight deck visual warning light before the door was locked; - the circumstances of the closure of the door during the stop at Orly, and, in particular, the absence of any visual inspection, through the viewport to verify that the lock pins were effectively engaged, although at the time of the accident inspection was rendered difficult by the inadequate diameter of the view port. Finally, although there was apparent redundancy of the flight control systems, the fact that the pressure relief vents between the cargo compartment and the passenger cabin were inadequate and that all the flight control cables were routed beneath the floor placed the aircraft in grave danger in the case of any sudden depressurization causing substantial damage to that part of the structure. All these risks had already become evident, nineteen months earlier, at the time of the Windsor accident, but no efficacious corrective action had followed." (Aircraft Accident Report 8/76)

Maintenance - failure to follow AD and SB's

Source: (also check out sources used for every accident)
ICAO Circular 132-AN/93 (116-125)

Sayfa Başına Git

Fethi
üye

USA
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/01/2003 :  04:29:23  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhabalar,
Ulkemizin askeri pilotlarinin kalitesi asla tartisilmaz.Hava kuvvetlerimiz kuruldugu gunden beri dunyanin en degerli pilotlarini yetistiriyor ve bunyesinde barindiriyor.Tum dunya bunun farkinda.
Bence askeri kokenli ucucu personelin THY ve diger kuruluslarda bulunmasi iyi olur.Tayyarecilik usta-cirak iliskisinin en onemli oldugu bir meslek.Asker kokenli ve sivilden yetisme ucucular beraber dogru yolu bulurlar.Takim isi.
Birini silip digerine ipleri vermek kanimca yanlis olur.
Saniyorum Messerschmit arkadasimiz ,kokpitteki KOMUTANCILIK olayindan bahsetmek istiyor.Katiliyorum.Rutbe, hikaye....emekli mi oldun kardesim ,birak o rutbeti mazide. CAYDA DEM UCUSTA KIDEM. Yas,rutbe degil,ucus saati,tecrube konusur.
Ayrica....Havaci havacidir.Bunun askeri sivili olmaz.Ucuyonmu kardesim..guzel..tutucan comezlerin elinden,adam edicen,disiplin asiliycan.
gorusmek uzere

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000