ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 29.1.2003 sabah gazetesindeki yazı
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Cengiz
üye

47
Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/01/2003 :  15:36:56  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Dünkü sabah gazetesinde bir köşede, yazılan yazıları görünce şok oldum. 25 ocak tarihli bir yazıya cevap yazmışlar. Bir tanesi 18 yıl hava kuv.lerinde görev yaptım 8 yıldırda boeing te kaptanım diye başlamış, devamında sivil pilotları yerden yere vurmuş. Onlarla uçarken korkuyormuş, eskişehirden mezun pilotlara da sözüm ona pilotlar diyor ve bunlarla uçarken korkuyormuş Emergency durumda uçağı indiremezlermiş falan fişmekan...Yaw bu sivil-asker tartışması niye tekrar çıkmış anlamadım. Eğer böyle düşünen kaptan varsa (ki THY bu adamı bulmalıdır) biran önce kapının önüne koymaları lazım. THY de benim bildiğim sivil pilotlar zaten 10 seneden önce kaptan olamazlar. Kimse anasının karnından pilot doğmaz. Bu son olaylardan sonra bilhassa asker kökenli (bunlar halen sivildir asker değil) pilotların yanlarına gelenleri çok iyi eğiteceklerine böyle düşünmelerinden açıkçası utandım. Hele Eskişehir Anadolu mezunlarına sözüm ona pilot denmesini de protesto ediyorum. Allahtan biliyoruz ki böyle düşünen asker kökenli pilotların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. tek cümleyle bu yazıyı yazan sözüm ona kaptan pilota yazıklar olsun diyorum.Nereye gitmeye başladık??Ne yapmaya çalışıyorlar anlamak mümkün değil.. Dünyanın hiçbiryerinde böyle bir düşünce tarzının olduğunu sanmıyorum. Adam nerde samandra nerde hava kuvvetleri demiş bir cümlesinde de (herhalde ist hv. klb den bahsediyor. zaten o da sabihaya taşındı.)
Yok efendim son 5-6 yılda 100 kadar siivil pilot almışlar. eskişehirden ve amerikaya kursa gönderilenlerden.Bunlarla uçarken korkuyorum diyor.Emergency de uçağı bunlar indiremezmiş.Onlar şimdi 2. pilot sen kaptansın. acil durumda sen uçağı 2. pilota mı bırakacaksın da korkuyorsun diye adama sorarlar. Hem ona bakarsanız benim bildiğim Amerikan Hava Yollarında bir tane asker kökenli pilot yoktur. almazlar.Bu ne biçim yazı.. Bu yazıyı okuyan halkta hakikaten böyle sanacak.
THY ye çağrı yapıyorum. 29.1.2003 te adını vermeyerek sabah gazetesine yazı yazan bu boeing kaptanını deşifre etsinler. Bu çağrım Eskişehir Anadolu Üniv. içindir de..Bu amcam halkı resmen korkutmuş. İsim vermeden yazıyı yayınlayan sabah gazetesini de protesto ediyorum ismi açıklasınlar..Bir çok değerli kaptanımızı zan altında bıraktı. Sivil-asker tartışmasını bırakalım..hangi çağda yaşıyoruz ya..
Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zümreye, sınıfa, tarikata mensup olamaz. Atatürkün bu sözünü dikkate alalım. Havacılıkta kimsenin tekelinde olamaz. N'apılmaya çalışıyor anlayabilmiş değilim.yazıklar olsun..
Saygılarımla..

Cengiz Şengönül..

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/01/2003 :  20:00:36  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
benim anlatmaya çalıştığımda buydu.nihayet aynı kafadan birisi çıktı.
evet hangi çağda yaşıyoruz!ama adamların zihniyeti bu işte!

Sayfa Başına Git

challenge
üye

1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 31/01/2003 :  00:11:03  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaşlar;
Ben bu forumda yeniyim ama, neyse dayanamadım yazayım dedim. Sabah gazetesindeki yazıyı okuyanlardan biriyim tabii ki. Bu meslekle de biraz alakam var. Ben bu yazının altında başka sebepler arıyorum ve bunları pek söylemek istemiyorum. Böyle bir yazı yazan insanın gocunacak birşeyleri var demektir. Bunun asker kökenli sivil kökenli olmakla da alakası yok, direkt olarak insan olabilmekle alakası var. Ayrıca bu zat-ı muhterem, pas geçmeyi pilotluğa yediremeyen, arkasındaki yüzlerce kişiyi düşünmeyip kendisini F 104'de zanneden birisi ki böyle bir yazı yazmış. Kullandığım askeri kelimeler ve isimlerden dolayı lütfen yarası olmayanlar gocunmasın, yine söylüyorum adam olana asker sivil farketmez.
Lütfen kendi meslektaşları bu zat-ı muhtereme haddini bildirsin ki pilotluk gibi gayet güzel ve önemli bir mesleği bu #^^##£#£#£'ların ( işaretlerin yerine herhangi bir sıfat gelebiliyor, isteyen istediğini seçsin) temsil ettiği gibi bir kanıya varılmasın.
Gereksiz insanlardan arınmış bir dünya dileği ile.
Sayfa Başına Git
Cengiz
üye

47 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/02/2003 :  11:01:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Hklısın challenge, önemli olan insan olmak. Benim Askeri kökenli çok değerli hocalarım oldu. Çok değerli tanıdıklarım da oldu. Sevglili Celal Uzar gibi. Adam gibi adam..Sonra yine hava kuvvetlerinden Atilla Hızel hocam, Atilla hocayı unutmak mümkün değil. Şu an Anatolian'da uçuyor. Bülent Ozar hocamdan çok iyi yer dersleri almıştım. Yalnız kontrolümü de o yapmıştı. Şimdi yabancı bir havayolunda uçuyor. Kara Pilot şimdiki Türkkuşu Uçuş Okulu Müdürü Baki Boztepe den IR (alet kartı) eğitimini aldım. Bütün bunları hele Sabri hocayı unutmak mümkün mü?Bunlar insana değer veren hakikaten çok iyi insanlar.Ve çok iyi pilotlar.Sivil kökenli hala çok iyi dostum ve arkadaşım olan Ata Dağçekenle uçtum.Mükemmel insan, mükemmel pilot. Türkkuşundaki Cavit hocayı, Birkan hocayı, bütün bunları unutmak mümkün mü? Bunların insanlıklarını ve üzerimdeki emekleri unutmak mümkün değil. Bunun yanında tüm iyiniyetime rağmen uzak kaldığım bir asker kökenli (bilhassa bu),2 tanede sivil kökenli pilotu da unutmam mümkün değil.Allah tüm pilotları bu üçünün şerrinden korusun.Hasta adamlar.ruh hastaları..
Demek ki sorun asker-sivil değil..sorun insan olmakta..
En içten saygılarımla..
Cengiz Şengönül

Sayfa Başına Git

birgi
üye

Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/02/2003 :  17:44:34  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Yazıyı okuyamadım,yorum yapamam.

Asker - sivil tartışmasına gelince,bu hep uçak kazalarından sonra hortlayan bir tartışma;askeri pilotlar riske giriyor,sivil asker tartışması var,vs gibi bir çok şey.Ben bu tip olaylarn yazdığınız gibi binde bir olduğunu sanıyorum sivil asker durmadan kokpitte atışsa,gün aşırı Diyarbakır faciası geçirirdik.

Amerikan havayollarında asker kökenli pilot yok denmiş doğrudur ama burası Türkiye.Adamların ekonomik düzeyi malum,adam gidiyor pilotluk kursuna,bilmem kaç saat uçuyor binlerce dolara,simülatörüne giriyor haliyle tecrübe kazanıyor. Eğer asker kökenli pilotlar olmasın dersek,uçaklarımızı "layıkıyla" uçuracak adam bulamayız.

Birgi

"Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever."

http://birgi1.tripod.comSayfa Başına Git

Cengiz
üye

47 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/02/2003 :  22:39:06  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili dostum Birgi,
Biz burada asker-sivil pilot tartışması yapmıyoruz.Benim sözüm 29.1.2003 deki sabahta yayınlayan sözüm ona boeing kaptanına.O günkü gazeteyi istersen bulursun ve okursun.. Pilot, pilottur. Sadece ordudan pilot yetişmez. Sivil sektörde çalışmak ve uçmak için lisansı Sivil havacılık genel Müdürlüğü verir. kafasına göre de vermez. Dünyanın heryerindeki kurallara göre verir. Yazılı ve uçuş testini de sivil havacılık yapar. Ordudan ayrılan pilotlar da buna dahildir. Bizim eskişehir anadolu üniversitesinden okulundan veya özel olarakta gitsen bir şey değişmez. Amerikadan veya dünyanın herhangi bir yerinden alsan yine değişmez. Üstelik Amerikadan lisans alsan yine burada bir kısım uçuşlarını tamamlamak zorundasın..orası FAA burası ICAO.. veya şimdi JAR (tam geçemedik ya neyse) diyelim de ondan..Hiçbir öğretmen pilot 3-5 kuruş para kazanayım diye öğrencisine geçer not vermez. İşin etiğinde bu yoktur ki zaten sonunda yine kontrol sınavını geçmen lazım. O yüzden işin özünü bilmekte fayda var. Tekrar ediyorum asker kökenli veya sivil farketmez..pilot pilottur. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok..Son olarak asker kökenli pilotlar olmazsa uçakları layıkıyla uçuracak pilot bulamazdık cümlene karşılık inan o kadar çok bulursun ki buna sen bile şaşırırsın..Önemli olan insan olmak..hepimiz bu ülkenin evladıyız.. Umarım bir gün uçmaya başlarsın ve o zaman bütün bunları zaten göreceksin..
Saygılarımla
Cengiz Şengönül

Sayfa Başına Git

Robust
üye

17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/02/2003 :  02:23:48  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ABD'de asker kokenli pilotlar Hava Tasimaciliginda calisiyorlar, hatta daha ilginizi ceker belki halen F-16 ucurup, ayni zamanda Delta, American,FedEx, UPS gibi yolcu ve kargo tasiyan sirketlerdede calisan bir cok pilot var...Cok deyince yanlis anlasilmasin ABD'deki hava tasimaciligi yapan sirketlerin sayisi ve filolarindaki ucak sayilari Turkiyenin cok cok uzerinde. Sadece Kargo ve mail tasiyan FedEx'in bile irili ufakli 500 ucagi mevcut, bu adamlar bu ucaklari isteselerde Asker kokenli pilot ile dolduramaz, dogal olarak insanlar kendi parasi ile ucus okullarindan sertifika alip, bu pazara giriyor. Zaten bir cogunuzda ABD'de nakadar cok sayida ucus okulu oldugunu biliyordur...Zincir bir sekilde kurulmus bu ulkede. ABD'de Air National Guard denilen hava gucu, yedek hava kuvveti olarak her an gorev yapacakmis gibi ucuslar yapiyor, bu kuvvette gorevli pilotlar aylik ucus saatlerini F-16, F-15,A-10, C-130 veya Helikopterlerde ucarak egitimlerine devam ediyorlar. Air Nationanl Guard'da gorev yapan bir cok pilot, Incirlikte gorev yapmis ve Kuzey Irak'ta harekatlara katilimistir. Simdi bu adam F-16'dan inip, 737 kullaniyor, FAA'denen Dunyanin en ondeki Havacilik kurulusu bunu onayliyor. Ilginc bir note dusmek gerekirse, ABD'de sivil ucus okullarindan veya universitelerin Aviation bolumlerinden PPL veya Ticari pilot lisansi alip, Askeri ucak kullananda cok insan var...Gecen ABD'de 2 AH-1W Super Kobra havada carpisarak dustu, bu uzucu kazada pilotlarin bir tanesi benimde simdi bulundugum okulda(Western Michigan University)Aviation Science bolumunde mezun olup, US MARINES'e katilmis ve Helikopter pilotu olmus, ne yazikki bu kazada hayatini kaybetti...Sonucta iki tarafta bir birini kullaniyor, neden bu Turkiyedede olmasin? Asker-Sivil ayrimi yapmak yerine gorevini en iyi yapan insani odullendirmek, kurallara uymayani, ucus emniyetini ihlal edeni cezalandirmak dogru yontem olmalidir. Bu asker sivil fark etmez...

Diyarbakir'da duzen kazada herkes Kaptan pilotu konusuyor, minimum irtifa limitinin cok altina inmis, peki yaninda oturan First Officer'in neden hic sesi cikmamis? Bu bir ekip isi degil mi?

Saygilar

Feridun

Sayfa Başına Git

flyingfortress
üye

Turkey
81 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/02/2003 :  20:31:28  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Değerli dostlar,
Tartışmayı başından beri merakla ve keyifle izliyorum.
Ama birşey söyleyeceğim: referansı yanlış almıyormuyuz yani
başlangıç ve çıkış noktasının "asker ve sivil kökenli pilot münazarası"
ile snırlayıp bu çerçevede kalinması ne derece doğru sonuca ulaştırır?

Mesele asker yada sivil olmak ya da insan olma meslesi değil; aksine
Havayolu işletmesinin sivil olduğu ve belli kuralları olan bir ticari kurum olduğudur.
Şimdi bu noktadan hareketle: Havayolu bir kural koymuşsa mesela sisli havalarda MAP noktasına geldiğinde pisti göremiyorsan inişte ısrarcı olunmayıp dönülecek dense, hangi kökenden gelirse gelsin- hangi pilot buna karşı gelebilir ki?
Ve yine buna karşı gelen bir pilot hangi havayolunda olsa kapının önüne konulmaz?
THY bir özel kuruluşmudur? Zarar etmesi halinde batan bir özel sektör şirketinin herşeyini kaybedip beş parasız kalan sahipleri gibi üzülecek birileri var mıdır. Ne kadar zarar etse de, tazminat ödesese de Devlet bütçesinden telafi edilmeyecekmidir?
Bu soruların cevabı hayır ise ne düşünürsünüz? Ve bugün için bu sayfada yukardan aşağıya dertli bir şeyler yazan; olumsuz ve ters giden uygulamalara üzülen arkadaşların bu kurumun yarınları için ümitli olmalarına imkan var mı.

Son olarak Feridun Bey'e Amerikan askeri pilotlarının sivildeki istihdamına dair getirdiği açıklık için teşekür ederek; son paragrafında sözünü ettiği şu cümleye dair bir anı anlatacağım.

quote:
"Diyarbakir'da dusen kazada herkes Kaptan pilotu konusuyor, minimum irtifa limitinin cok altina inmis, peki yaninda oturan First Officer'in neden hic sesi cikmamis? Bu bir ekip isi degil mi?"

Diyarbakır kazasının yaklaşık iki gün sonrası olacak, NTV televezyonunda açık oturum var. Uçaklar, kazalar, ILS, pilotlar THY vs vs konuşuluyor. Derken seyircilerden e-mail aracılığı ile gelen sorulardan biri THY nin bügünlere gelmesinde emeği geçmiş efsane kaptanlarından birine yöneltilir.
-Soru:THY deki askeri pilotların, sivilden gelme ikinci pilotlara bir baskısı söz konusu mu?
-Cevap olarak der ki: Bizde böyle bir şey yok olamaz da zaten izin vermeyiz herşey kurallar dahilinde işler, hiç bir yardımcı kaptanına abi diyemez. Baskı olduğuna dair bize bir şikayet gelmedi sadece bir F/O şikayet değil de bir (orjinal kelimeyi tam hatırlamıyorum sitayiş mi sitem mi yoksa olumsuzluk mu neydi) memnuniyetsilik ima etti, onun da hemen işine son verdik zaten dedi.

Taşlar yerine oturuyor mu şimdi? Minimanın altına inen kaptanına ses çıkaracak F/O işini kayabedebilirdi.
Siz pilot olsaydınız hangisini seçerdiniz: hayatınızı mı, işinizi mi.
Saygılar sevgiler
RemziSayfa Başına Git

Cengiz
üye

47 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/02/2003 :  23:20:45  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili robust ve flyingfortress ilgi çekici açıklamalarınıza teşekkürler. evet oralarda sivil kökenli askeri pilotlar var. Ne ilgi çekici değil mi? İngilterede de böyle, birçok askeri pilot üniversite mezunlarından seçilmektedir. Bu da bize eğitimin asıl olduğunu, bilginin asıl olduğunu gösteriyor.Birbirlerini tamamladıklarını ben de şimdi robusttan öğrendim. Ne kadar güzel, açıkçası adamlar uçmuş kardeşim..hiçbir kompleks yok, hiçbir çekememezlik yok, tekelleşme yok..Şimdi robust sen ordan lisansını al, umarım bizim hava kuvvetlerimizde sen ve senin gibileri de (eğer isterlerse) kendi gücünde kullanacağı günleri bize gösterir.
Diğer taraftan flying arkadaşımın söylediği programı ben seyredemdim ama fisrt officerin işine son verilmesi hakikaten düşündürücü....demek THY de kaptan değilsen söz hakkın yok..bundan bu çıkıyor... ama diyarbakırda minimanın altına inilmesinde bence anormallik yok ama bence sorun bu tayyare 100 feet aşağıya nasıl vurdu.. minimanın altına indiğine göre pilot pisti gördü ve VOR alçalmada artık orada IFR biter VFR başlar..sorun 100 feet aşağıya nasıl vurdu.. ben hala bir tuhaflık olduğuna inanıyorum..yoksa aklım almıyor..ya bir şeyin farkına varamadılar ya da vardıklarında çok geçti.. Bunun için sivil havacılığın resmi sitesinde bir simülasyon var..isteyenler ordan bakabilir.. http://www.ubak.gov.tr/tr/shgm/haberler.htm açamayanlar sağ click hedefe farklı kaydetten bilgisayarına indirebilirler. Açılması veya indirmesi 10 dakikasını falan alabilir..
Saygılarımla
Cengiz Şengönül

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000