ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 ALÇAK UÇUŞ
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Cengiz
üye

47
Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/03/2003 :  10:24:30  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Geçen gün kitapçıda yeğenimin doğum günü için klasik roman serilerine bakarken, bir kitap çarptı gözüme...
ALÇAK UÇUŞ...yazar Mehmet H. DOĞAN.. 1931 doğumlu denemeleri ve şiirleri var.Halen Zimirde ikamet ediyor...belki de siz de bazı kitaplarını okumuşsunuzdur.
Yazar 1960 yılında uçucuktan ayrılmış, 1970 e kadar da hava kuvvetlerimizde görev almış bir askeri pilot emeklisi..kitap çok hoşuma gitti..
Ülkemizin pervaneli uçaklardan, jet uçaklarına geçtiği yılları da ele almış dolayısıyla....yazarın harp okuluna girişi, hava sınıfına ayrılışı, Spitfire IX ile ilk uçuşu , ilk görev yeri olan merzifon sonra bandırma, Almanyaki jet tekamül kursu..sonra F84 ve F86 lar ile uçuşu...
Pervaneli uçaklar zamanındaki olanaklarımızı da çok güzel gözler önüne seriyor.. Gece uçuşunda pistin kenarındaki yağdanlıklar, elektrikli aydınlatma yok..daha öğrenci eğitimindeyken, sis yüzünden piste çakılan arkadaşlarının verdiği hüzün..kısaca okunmaya değer bir kitap..su gibi bitirmişim..o zamanki durumları görünce beynim alt üst oldu..daha bir sevdalandığımı, özlediğimi farkettim..

hepinize tavsiye ederim..

Saygılarımla
Cengiz Şengönül

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/03/2003 :  21:32:03  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
biz bu ruha fethi kardeşimle aramızda "pırpırcı ruhu" diyoruz.bu ruha sahip tayyareci kardeşlerime özel olarak selam ederim...

Sayfa Başına Git

aggressor
üye

Turkey
22 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/03/2003 :  22:27:17  Profili Göster  Ziyaret aggressor'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
kitap için tesekkurler

"pır pır" pervanenin sesi yoksa baska bi yerden mi geliyo?
bi hoca demiştiki bi zaman ayakların yerden kesiliyosa uçurtma bile tayyaredir.

neyse alçaktan yavaş uçun emi

Sayfa Başına Git

fuatulas
üye

Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 17/03/2003 :  10:22:49  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
arkadaslar kitabi bende aldim gerçekten çok guzel ınsanı gök yuzune cikariyor indiriyor neselendiriyor huzunlendiriyor bizi bu kitabin varliğindan haberdar eden cengiz kardesime tesekkur ederim

fulasSayfa Başına Git

nadirdogan
üye

Turkey
17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 17/03/2003 :  17:21:02  Profili Göster  Ziyaret nadirdogan'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar,

Böyle bir kitabın varlığından haberdar ettiği için Cengiz bey'e teşekkürler.
Kitabın yayınevini öğrenebilirmiyim?
Bu kitabın yenisi mi yoksa okunmuşları mı piyasada bulunuyor?

Ben de size iki kitap tavsiye edeceğim...
Ben bu kitapları askerdeyken karargahın kütüphanesinde okumuştum ve yayınevini de hatırlamıyordum.Bu şartlar altında yıllar sonra aradım taradım ve binbir güçlükle Istanbul-Cağaloğlu'nda yayın evinin kendisinden bulabildim.

1.Uçmak için doğanlar, Kastaş yayınları.
II.Dünya savaşına katılmış olan pilotların gerçek hikayeleri.

2.Pearl Harbour, Kastaş yayınları.
Baskın öncesinde,sırasında ve sonrasında yaşananlar.

Saygılar,

Nadir
http://www.nadirteknik.comSayfa Başına Git

nadirdogan
üye

Turkey
17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/03/2003 :  09:37:41  Profili Göster  Ziyaret nadirdogan'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar,

Bir de Daniella Steel'in Wings-Kanatlar adlı kitabı var.
Uçma tutkusu ve aşk hikayesi içeren bir kitap.
Havacılık ile ilgili bölümleri çok iyi, tavsiye ederim.

Saygılar,

Nadir
http://www.nadirteknik.comSayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/03/2003 :  00:38:19  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Selamlar, madem laf havacılığı doğrudan yada dolaylı olarak konu eden kitaplardan açıldı bende şöyle bir hafızamı yoklamaya çalışayım.
Bu kitaplardan bir kısmı artık basılmıyor ve sahaflardan bulmak mümkün;
Mehmet H.Doğan'ın "ALçak Uçuş" kitabını burada haberi okuduktan birkaç gün sonra aldım ve takip eden birkaç gün içinde de sonuna geldim. Sanıyorum bugünlerde son biriki bölümdeyim ve okumaktan büyük keyif aldığım bir kitap oldu bu.
Günümüzden geriye doğru giderken küçük bir serzenişimide belirteyim. Maalesef Türkiye'deki havacılık tarihi Askeri kaynak ve kütüphane dışında ilk kez (son dönemlerde) Türk olmayan bir araştırmacı tarafından hazırlandı ve basıldı. GÖnül isterdi ki bu kitabı bir Türk havacılık araştırmacısı hazırlasın. Yine de kitaba sahip olamasamda gördüğüm ve incelediğim kadarı ile Stuart Klein hem görsel kalitede hemde anlatış biçimi ile bir kronoloji kitabına yakışır çalışma yapmış. Ne varki Park Grubuna at Havaş sponsorluğunda hazırlanan kitabın kitapçılarda satılması ve bizimde sahip olmamız tahmin ediyorum ekonomik olarak mümkün olmayacak gibi.Çünkü kitap bir ansiklopedi kalınlığında ve 1. sınıf kalitede (gerçekten öyle) basıldığı için tahmini değeri 150milyon TL'nin üzerinde olacak diye duydum. Eğer birçok şeyden maliyet adına ödün verilirse de kitap orjinali gibi olmayacak demektir.

Neyse bu ayrı bir konu, gelelim asıl konumuza.Benim elimde olan veya okuduğum kitaplara göre bana göre şöyle bir liste sunabilirim.
- Şu güne kadar okuduğum en anlamlı kitaplardan biri olan Vecihi Hürkuş'un "Bir Tayyarecinin Anıları" kitabı bana göre hala listenin başında. kitap Yapı ve kredi yayınları (YKY)tarafından basılmış ve satılıyor. Fiyatı makul
- İkinci kitap Oktay Verel'in kalemi ile Sabiha GÖkçen'in "Atatürk'le Bir Ömür".ALtın Kitaplar tarafından basılan kitap'da Sabiha GÖkçen'in havacılık ve Atatürk ile geçen hayatından önemli anlar anlatılıyor. Kitapta ilgi çeken bir konu Atatürk'ün çok partili döneme geçiş esnasında politika ile ilgili düşüncelerininde yansıtılması.
-Üçüncü kitap Yapı ve kredi Bankasının tarafından Türk Hava YOllarına Cumhuriyetin 75. yılı anısına hazırlattığı kitabı. Halit Kıvanç'ın Sabiha GÖkçen ile yaptığı bir röportaj. Türkçe ve ingilizce olarak "Bulutlarla Yarışan Kadın"(She raced with the clouds) .Sanıyorum bu kitap artık sadece sahaflarda var.
-Elidmdeki son kitabı nereden elde ettiğimi hatırlamıyorum. Sanırım bunu da sahaflarda buldum. Hv. Öğ.KD.Albay Dr. Rifat UÇAROL'un kalemi ile "Büyük Türk Havacılarından Enver AKOĞLU (1898-1962". "bilinen tarih içinde en iyi pilot Enver AKOĞLU'dur". 3 şubat 1989 Tekin ARIBURUN (1925-1)E.Hv.Plt.Orgeneral, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı önsözü ile başlayan kitapta Enver AKoğlu'nun belgeleri ile tüm uçuculuk hayatı, uçuş ve mesai arkadaşlarının anekdotları ile beraber anlatılıyor.
-Benim yine sahaflarda görüp kapağındaki uçak resmine bakarak aldığım 3 kitapdan oluşan gazeteci Ahmet Emin Yalman'ın kaleminden "havalarda 50000 kilometre seyahat"her birinde ayrı bir rotanın anlatıldığı ve İkinci Dünya savaşının hemen öncesinde veya başında Amerikanın savaş endüstrisi gücünü dünyaya yayabilmek için çeşitli memleketlerden topladığı gazetecileri uzun okyanuş aşırı uçuşlar ile amerikaya götürmesini konu ediyor. Anlatımı oldukça hoş ama eski Türkçe kelimeler ile 1970-80 ve 90'lı jenerasyonun anlamakta biraz zorlanacağı bu Kitap 1943 yılında basılmış.

Yabancı yazarlarda havacılığı konu eden belgeseller ise şunlar;
-daha önce bahsi geçtiği gibi KASTAŞ yayınlarından İkinci dünya savaşı belgeseli Georges Blond imzalı "Uçmak için doğanlar" artık sadece sahaflarda mevcut sanıyorum.Kitapta Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız, kanada,İtalyan ve Japon hava kuvvetlerinden baız as pilotlar ve uçuş olaylarından bahsediliyor.
-Işık Kitaplarından 1957 tarihli basımı ve kendi ağzından Charles A.Lindbergh Spirit of St.Louise ile yaptığı uçuşun öncesi ve sonrası havacılık yaşamını "Kahramanlık Ruhu" kitabında anlatıyor.
-Yine sahaf tezgahlarından Orhan Aydar'ın kalemi ile squadron lideri B.J.Ellan'dan "Dünkerk Havalarında"(aynen böyle yazıyor). az sayfalı ama çok hoş siyahbeyaz resimleri ile bu bölgede yapılan hava savaşlarını anlatıyor THK basımevinin 1945 tarihli kitabı.
-Adını hatırlayamadığım birkaç kitap daha var belgesel nitelikte. Özellikle BASKAN yayınlarının Savaş romanları serisi'nde ünlü alman pilotu Heinz Knoke'den "Ölüm avcıları" (Heinz Knoke'yi Uçantürk dergisindenn hatırlamak mümkündür), Frederick E-Smith'den "633. Filo" ve sanıyorum baraj yıkan Lancasteri konu alan Cajus Bekker'den "4000mt'den hücum". Son ki kitabın konusunu karıştırmış olabilirim ama ya Alman Kruvazörü Tirpitz'i batıran baraj yıkanlar yada Mosquito'lar olması lazım. Kitaplarımı okumaları için verdiğim arkadaşlarım geri getirmeyince dolayısı ile hatırlamakta zorluk çekiyorum.

roman tarzındaki kitaplardan en tanınmışları Saint-Exupery ile Richard Bach'dır. Birini Küçük prens diğerini ise sevgili martımız Jonathan Livingstone yani Martı.
Onlardan önce biraz Daniella Steel'in Kanatları gibi duygusal yönüde olan ama beni çok etkileyen Len Deighton'un "Elveda Miki"sini bir sahaftan mutlaka bulun. nedenmi? işte kitabın arkasında kırmızı ile yazılmış okunması gereken paragraf " Elveda Miki'yi okuduktan sonra P-51 Mustang uçaklarını daha yakından tanımanın ancak onunla uçmak olduğunu anlayacaksınız.
Saint-Exupery'nin "Gece Uçuşu"'da 96 sayfalık bir klasikdir ve artık kitapçılarda varmı bilmiyorum.
Johann Sebastian Bach'ın bilmem kaçıncı kuşak gerçek torunu olan Richard Bach'ın ise ı uçmak konusunda bana göre en keyifli kitapları "Pırpır","Bir Çift Kanat" ve "Mavi Tüy.Hepsinde uçmanın ve uçma keyfinin farklı bir yönü gerek masalsı gerekse gerçek uçuş deneyimleri ile aktarılmıştır. Mutlaka kütüphanenize ekleyin derim.
Aklıma gelen son kitaplardan biri ise yine roman türünde Wilbur Smith'in eğer yanlış hatırlamıyorsam Göklere yükselen kartal". amerikalı bir pilotun israil hava kuvvetlerindeki uçuşlarınıda sıklıkla içerdiği bir kitap bu. BElki gerçek yaşam ile konu anlamında bir ilişkisi yok ancak Wilbur Smith'in son derece detaylı anlatımları ile ve benimde onaylayabileceğim teknik yeterliliği kafanızda uçuşu kare kare canlandırmanıza yetiyor.Aynı yazarın sanıyorum son kitabıda uçuşu içeriyor.
Son olarak konusunu hatırladığım ama kesinlikle ne yazarını nede adını hatırlayamadığım bir kitap var. Yine birisine gitti ve geri gelmedi anlaşılan. Kitap jet uçakları çağına geçişte bir Wampire pilotunun bir gece uçuşunu anlatıyor. Aklımda kalan ismi çakallı birşeydir. ince bir kitapdı. sadece hatırladığım pilotun, gecenin ve cockpitin yalnızlığında daldığı düşünceleri.

Eminim daha bir çok kitap vardır benimde okumadığım yada okuyup anımsayamadığım. Öenmli olan burada bir paylaşımda bulunabilmek. Sanıyorum sizlerinde katkıları ile benimde anımsayamadığım birçok kitabı yeniden bahsetmek gün ışığına beraberce çıkartmak güzel olacak.

ilave(22032003): aklıma geldi, THY'den bir kaptan pilot ağabeyimin savgili eşinin tavsiyesi ile okuduğum Anita Shreve'den "pilotun karısı"kitabıda bir havayolu pilotunun atlantik üzerinde kazada hayatını kaybetmesi ile baslayan olayları, pilotların meslek hayatları dışındaki özel hayatları ve bir kazanın ardından yaşanan spekulasyonları anlatıyor. Duygusal yönü ağrılıklı olmasına rağmen vakit ayırıp okunabilecek bir kitap.

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.

Edited by - hakan737 on 22/03/2003 00:39:39

Edited by - hakan737 on 22/03/2003 00:40:55

Edited by - hakan737 on 22/03/2003 00:43:00

Edited by - hakan737 on 22/03/2003 22:48:32Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/03/2003 :  19:20:30  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
"hiçbirşey rastlantı değil" ide unutmayalım, yine richard bach'tan.

ayrıca hava kuvvetlerinin sınırlı sayıda bastırdığı belli yıllara ait "kaza kırım raporları" kitaplarınıda bulabilenler kendini şanslı sayabilir.kazaların ayrıntılı anlatımı ve heyet raporları, görüşler falan yer alıyor.

Sayfa Başına Git

birgi
üye

Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/03/2003 :  21:35:47  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Saint Exupéry - Savaş Pilotu
Oda Yayınları

Tavsiye ederim,ayrıca Çankaya Üniversitesi'nin "Bütün Dünya" adlı dergisinde ülkemiz havacılık sanayisi isimlerinden Nuri DEMİRAĞ'ın da hayat hikayesi var.

Birgi

"Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever."

http://birgi1.tripod.comSayfa Başına Git

copilot
üye

Turkey
1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 16/08/2003 :  20:31:30  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar gec bir cevap ama Heinz Knocke olunca isler baska.
2002 de Kastas yayinlari yeni baskisini yapmis. Netten online kitap satanlardan bulabilirsiniz.

FlysmOOthSayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000