Sevgili Tayyareciler,Uzun bir süre önce "Uçaklar" bölümünde Türk Hava Kuvvetleri Uçakları içinde "1. Dünya Savaşı Öncesi Uçaklar"ımızı yayınlamıştık. Bunun içinde Bleriot-XI, Deperdussin gibi tarihi önemi olan uçaklarımız vardı. Oldukça uzun bir aradan sonra "1. Dünya Savaşı Uçakları"nı da yayına soktuk. 40'ı aşkın modeli içeren bu çalışma oldukça zor ve vakit alan bir çalışma oldu. Çünkü öncelikle mevcut bilgilerin bir çoğu yanlış veya eksikti.Bu yanlışlıklar uçak modellerini dahi kapsıyordu. Bunların doğrularının bulunması oldukça önemli vaktimizi aldı. İkincisi ise benimle ilgili bir husustu. "Uçaklar" bölümünü ziyaret etmiş arkadaşlarımız benim uçağın hikayesi ile yetinmediğimi, fotoğrafa ilaveten 3 cephe çizimini ve uçak spesifikasyonlarını verdiğimi bilirler. Bunların temini de, uçakların ait oldukları seneler nedeniyle oldukça zor oldu. Büyük bir kısmını bilgisayar ortamında tekrar çizmek zorunda kaldık. Tamamladık ve şimdi sizlere sunuyoruz. Daha doğrusu görücüye çıkıyoruz. Bu benim için çok güzel bir heyecan.
Her uçağın kısa öyküsü ile ülkemizdeki geçmişini özet olarak verilmeye çalışıldı. Bunu fotoğraf, çizim ve spesifikasyonlarla destekledik. Bu üç özelliği bir arada bulunduran "Tayyareci" haricinde bir başka çalışma olduğunu zannetmiyorum. Ama her sayfada daha çok eksiğimiz olduğunun da idraki içindeyim. İleride her uçağın katıldığı hava birliklerini, başına gelenleri de özet olarak eklemeye çalışacağız.
Fotoğraf olarak içinde "Tayyareci"lerin olduğu resimleri tercih ettik.Ama o döneme ait,içinde sizlerin bulunduğu yalnız bir fotoğrafımız vardı. ""Tayyareci"lerin yaşı müsait değil, ne arasınlar 1.Dünya Savaşı'nda !" demeyin. İsterseniz Grigorovich M.5'e bakın. Hadi benim yaşım biraz geçkin ama orada Ayfercim'i, Hakan737'yi göreceksiniz. Buna benzer fotoğrafları devamlı kullanacağız.
Sizlerden benim ve webmaster'ımız Sn. Celal UZAR'ın bir ricası var. Lütfen sayfaları inceleyin, eksiklikleri, istediğiniz düzeltmeleri bildirin. Hatta sayfaya ilaveler de istiyebilirsiniz, değişik bir format ta isteyebilirsiniz. Heyecanla sizden gelecek tenkitleri bekliyoruz.
Bu arada Sn Bülent YILMAZER'e de büyük bir teşekkür borçluyum. Deniz uçakları konusundaki değerli katkıları için.
Ben ve Celal Uzar şimdi hızla İstiklal Savaşı uçaklarını tamamlamaya çalışıyoruz. Çok kısa zamanda onu da sizlere büyük bir kıvançla sunacağız.
Hepinize en içten sevgi ve saygılarımla
Haluk SEVEL
Edited by - haluksevel on 18/03/2003 12:34:33