ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Jsf projesi ile ilgili...
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 3
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
wickedpro
üye

15
Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/04/2003 :  08:21:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bu proje sonunda elimize ne kadar f-35 uçagi geçecek?
ben 22 diye biyerde görmüsütüm ama ne kadar dogru bilmiyorum.

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/04/2003 :  18:40:44  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Hedeflenen 150 ucak arti 15 ucak da olasi ucak gemisine. :)

Vallaha gercekten bizim ordunun ucak gemisi projesi var, haydi hayirlisi, 30 yil mi , 40 yil mi bilemem. :)

Ben 150 JSF ucagi alabilecegimizi zannetmiyorum.

Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/04/2003 :  20:28:22  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
evet bir tek jsf uçagimiz eksikti zaten muhakkak bunlardanda almaliyiz.150 falan da yetmez 300 tane hatta 500 tane alalim.uçak gemiside alalim, 8-9 tane.salariz saga sola, fazla mal göz çikarmaz.hatta yeni yapilacak uzay mekiginide alalim.marsa ilk biz gidelim.ben evde zaten paralari koyacak yerde bulamiyorum.fazlaliklari camdan atiyorum.
bi de nereden geldiyse aklima "ayrani yok içmeye, tahtirevanla gider .içmaya" sözü geldi, benim aklim iyi çalismaz zaten.böyle olur olmaz laflar sözler gelir ara sira...

Sayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/04/2003 :  08:47:34  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
150 uçak vermezler.
projeye 175 milyon dolar ile katılıyoruz.
uçağın fiyatı 35 milyon dolar 175 milyon dolara 5 tane alınabiliyo normalde.
ayrıca uçak gemisine ihtiyacımız yok.
biz amerika değiliz dünyanın bir ucundan bir ucuna savaşmayız.
tsk sadece türkiyenin güvenliği ile sorumlu.zaten 3 tarafımız denizlerle çevreli ve en büyük tehdit iran ve yunanistan.
bunlarda komşumuz zaten.diğer ülkelerle bi sorunumuz yok.

Sayfa Başına Git

birgi
üye

Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 26/04/2003 :  23:10:29  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
wickedpro haklı Türkiye'nin uçak gemisine ihtiyaç yok;aramızda sorun olabilecek ülkere hava harekatı için gerekli imkan bizde var.

Birgi

"Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever."

http://birgi1.tripod.comSayfa Başına Git

yavuzbalkan
üye

Turkey
61 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/04/2003 :  14:06:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
biz tasarim asamasinda jsf projesine katilamayinca (katilabilirdik belki) gene son asamada sadece tuketici olup sadece disaridan alalim. neden avrupada ucak yapabilen ulkelerle anlasilmiyor ortak uretim ve tasarim konusunda? mesela ne bileyim isvec? daha ne kadar disaridan alacagiz? boylece avrupa birligine girmek ileride sadece basit bir imza olur guclu ekonomiden sonra.

"İstikbal Goklerdedir"
Mustafa Kemal AtaturkSayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/04/2003 :  21:23:38  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Acikcasi ben de ucak gemisine taraftar degilim, sadece biryerde okumustum, ama JSF projesine 3. seviyeden katildigimiz ve 150 ucak almak istedigimiz dogrudur.

Rafale bizi cagirdi ama biz gitmedik. Sacma sapan nedenlerden hem de. Ustelik adamlar 1 kere de degil, bir kac kere cagirdilar bizi, hem de hemen hemen her konuda tasarim kaabiliyetimiz olacakti, fena mi? Hayir. Kusura bakmayin, ben bu ulkeyi yonetmiyorum. Ne ucak gemisi, ne JSF ne 150 tane olmasi ne de tasarimina kayilmayip sadece almamiz benim fikrim degil.

Ben acikca konusayim, bizim ulkemizde guc sahibi olan insanlarin bagimsiz bir savunma sanayii istedigini hic zannetmiyorum. Sen 70 te ABD den ambargo ye sonra git adamadan gene silah al.

11 sayfa tartistik kendi ucagimizi yapalim diye ama ne ise yarar? BAkin TAI Savunma ve Havacilik derigsinde bize 5 milyar dolar verin F 16 tasarlayalim demis, kim dinler? TAI ye ucak projesi versek, bu isten komisyon lanlar komisyon alabilecekler mi? HIc merak etmeyin, gidecez, JSF de alacaz, paramiz daha olursa F 22 TR( F22 nin biraz daha az gelismisiymis ) alacagiz. Ohh, en tas hava kuvvetleri, kimse bize yan bakamayacak . Bu ulke de ucak mucak uretilmez bu isler boyle yurudukce. Su askeri ihaleler bir seffaflassa , savunma sanayiimiz biraz daha rahatlayacak.

Tanka 7 milyar dlar vermek istiyoruz, bu araya tankin krali tasarlanir. Hani ISrail den teknoloji aliyorduk? Ki aliyoru, bunu resmen vaad ettiler, o zaman kullanalim bu bilgiyi, 7 milyar dolar tank Ar-Ge si icin yeterli para.

Saygilar,
Mehmet Kale

Sayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/04/2003 :  07:28:17  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bu her zaman dışarıya bağımlı olarak gitmez.
TAI ye kesinlikle yeni yetenekler kazandırılmalı.
elbette bir f-35 uçağı yapamazlar ama f-16 dan daha iyi uçak yapacaklarına inanıyorum.

Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/04/2003 :  20:24:57  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
tai f-16 yapmıyor.f-16 montajı yapıyor.(du).artık onuda yapmıyor.
tai ne yapıyor?
allah bilir!

Sayfa Başına Git

sodincer
üye

45 Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/04/2003 :  22:21:56  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
TAI ne yapiyor?
TAI ne yapamiyor?
TAI ye neler yaptirilmiyor?
TAI yi kimler yonetiyor?
TAI de kimler isten cikartiliyor?
TAI nin ayagina gelen firsatlar nelerdi? Nasil tepildiler?

ve benzeri bircok soruyu Turkiye de ki bu isle ilgilenen herkes
sormali ve aldigi cevaplardan da kolay kolay tatmin olmamali.

belki de en iyisi, bir kitap yazmali tum bunlarin uzerine,
yazmali ki artik sahipsiz kalmamali

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/05/2003 :  23:29:28  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
TAI F 16 montajindan fazlasini yapti wickedpro. Govde uretiminde 86% ye ulasti yerli katki, bunu unutma, aviyonik isleri ise F 4 modernizasynunda Israil den ogrendik. sodincer, bunu TAI savunma ve haacilikta acikladi, 5 milyar dolar ve 10 yil verin, ucak yapalim dediler. Lutfen bu isi bilen, TAI yi taniyan bir arkadasimiz, bu konuya sahip ciksin.

Sayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/05/2003 :  07:28:16  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Mehmet Cemil Kale;
Ben zaten TAI yi eleştiren bir yazı yazmadım aksine TAI ilerde bu ülke için çok büyük şeyler yapacağına inandığım bir kuruluştur.

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/05/2003 :  19:37:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben sayın Mehmetcemilkale ye bu konuda katılıyorum TAI bu ülkenin havacılık alanındaki kara bahtında bir yüz akıdır unutmayınız ki TAI Türkiye'nin uçak yapımı konusundaki en uzun soluklu çalışması olmuştur.Geçmiş deneyimlere bakıldığında bugüne dek yaşaması bile mucize olarak görülebilir.Yaptıklarına gelince 60 yılını çöpe atmış bir ülkeye göre 20 yılda çok şeyler başarmıştır şüphesiz daha çok şey başarabilirdi ancak unutmayınız ki ülkemizde 80 sonrası devlet politikaları değişmiştir dolayısıyla ekonomik olarak ne kadar para kaybına mal olursa olsun yeter ki bir havacılık sanayimiz olsun zihniyeti kar yoksa işte yok zihniyetiyle yer değiştirmiştir.Siz şimdi bu uluslararası piyasada havacılık devleri kurtuluşu birleşmekte ararken,piyasada bağımsız olarak neredeyse sıfır deneyimi olan bir firmanın uçağı ürettikten sonra kendi devleti bile dsahip çıkmazken kime satacağını sanıyorsunuz ya da kime hangi cesaretle kar garantisi vereceğini sanıyorsunuz.
Bu belirsiz durum içinde dahi TAI yanlızca bir uçağın montajından parça üretim seviyesine hatta tasarım seviyesine gelmişse bence üstüne düşen vazifeyi yapmıştır burada tartışmanın odak noktası TAI'den ziyade Türk havacılığının geleceğinin nasıl belirleneceği ve bunu belirliyecek kuruluşların nasıl bir yapısal değişikliğe gitmesi gerektiği olmalıdır.
Dahada ötesi biz havacılığa gönül vermiş insanların bu konuda nasıl bir ortak çaılşma içine gireceği belirlenmelidir.Ayrıca Türkiye'nin uçak gemisi alımına karşı olmadığımı bunun tamamen deniz stratejilerini ilgilendiren bir mesele olduğunu belirtmeliyim.İsterseniz bunuda ayrı bir forumda tartışabiliriz.
F-35 meselesinde ise işe parasal açıdan değil teknik ve politik açıdan yaklaşmalıyız.Biz o 175 milyon doları lisans altında üreteceğimiz bu uçaklarda kendimize ait tasarım parametreleri içinde değişiklik yapabilmek üzere ödedik.
Bu konuda uçağın seri üretimi başlayıncaya dek uçağın genel tasarım parametreleri hakkında söz sahibi değil ama bilgi sahibi olabileceğiz.150 adet uçak almamız ise öyle çok abartılı bir rakam değil.Bu uçaklar mevcut f-4 ve f-16 uçaklarıyla değiştirilecekler bu uçakların toplamı yaklaşık 400 civarında. 100 kadar f-16 yı aktif halde tutsak dahi mevcut muharip uçak sayımızı yarı yarıya azaltmış olacağız.Bu değerler göz önüne alındığında siz de göreceksiniz ki bizim 150 uçak almamız o kadar da büyük bir olay değil.Uçağa III. derceden katılımcı olmamız ise hem I. dereceden katılımcı olmak için yeterli teknik alt yapıya sahip olmamamız hem de Amerika'nın bu ikinci en gelişmiş uçak projesine katılacak kadar Amerika için güvenilir bir müttefik olmamamız.(Bak.Örnek:2. körfez savaşında Türkiye'nin tutumu.)
F-22 almamız ise biraz hayal özellikle uçağın fiyatı göz önüne alındığında (bir ara birim fiyatı 200 milyon dolara kadar çıkmıştı...) bizim bu uçağı satın almamız ya da işletmemiz biraz zor.Hatta JSF projesinde dahi X-32 nin seçilmemiş olma nedenlerinden biri de X-35 e göre daha çok yenilik içeren ve daha pahalı bir uçak olmasıydı.(Kaynak isteyen için Air Power Review dergisinin 3. sayısını öneririm...)

Saygılar,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/05/2003 :  01:31:49  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili wickedpro, ben zaten TAI nin F 16 daha iyi ucak yapabilecegini iddia ettiginiz icin bu bilgiyi verdim size. :D Yani anlatmak istedigim, zaten TAI nin yapacagi ucak ,inanin en azindan govde bazinda F 16 dan kaliteli olur. Biz genclerimize muendisimize guvenmeliyiz bence.

Insallah TAI nin yaptigi Turk ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/05/2003 :  07:14:23  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bende zaten f-16dan daha iyi uçak yapacağını iddia etmiştim.
TAI gerçekten çok kaliteli bi kuruluş.

Sayfa Başına Git

viper
üye

1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 04/05/2003 :  00:24:37  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
herkese merhaba,
ortalıkta gercekten guzel bir muhabbet donuyor, ben de fikirlerimi soylemek istedim.
Ataturk'un havacılıga ve havacılık sanayine verdiği onemi hepimiz biliyoruz.Bu nedenledir ki daha yeni kurulmuş,savaştan yeni cıkmış, bir çok eksiği olan bir ülkenin bir uçak fabrikası hatta kendi dizaynı ve uretimi olan uçakları vardı.yanlış hatırlamıyorsam O gunlerin fransa-ispanya ve italyasıyla Turkiye'yi havacılık sanayi konusunda karsılastırırsak onlarla aynı seviyelerde olmamız gerekiyor.bugun bu uc ulkeninde kendilerine ait ucakları oldugunu cogumuz biliyoruz.Yanlıs politikalar vs (bunlara burda girmeyelim) yuzunden bu guzel baslangıc yarıda kalmıs.Konuyu getirmek istedigim nokta TAI bu konuda cagı yakalayabilmemizin simdilik tek secenegi gibi duruyor:)Yaptıgı iş bence -maket yapıyormus gibi- "montaj" sozcugunden cok daha fazlası ama acıkcası yeterli degil,yani yeterli olmamalı. 5 milyar dolar+ 10 yılda bir ucak tasarlanıp uretilebilir belki ama Turkiye 5 milyar doları boyle bir ise ayırabilir mi bu da baska bir soru... Umarım guzel seyler olur da bırakın f-35'i F/A-22 ye rakip bir ucak yapabilecek hale geliriz.Cunku havacılık sanayi ucakların yaygın olarak kullanıldıgı yıllardan bu yana hep gununun teknolojisini en ileri seviyede kullanmaktadır. Yani oldukca basit bir ifadeyle uçak lastiği üretebilcek teknolojiniz varsa diger lastik turevlerini uretmek problem olmaz:).Kimbilir belki havacılık kurtulusumuz olabilir...:)
Islerin yolunda gitmedigini ve F/A-22 ye rakip uretemedigimizi dusunelim, ilerde F/A-22 alır mıyız? Bence zor gibi. Soylenildigi gibi 200 milyon dolarlı birim fiyatı olan bir ucak ki amerika bie binlerle ifade edilen sayılarda f-35 almayı planlarken yanlıs hatırlamıyorsam 500 den az F/A-22 almayı planlıyordu.
Ucak gemisi olayına gelince ,planlanan ucak gemisi ole amerikanınkiler gibi dunya jandarmalıgı yapmak uzere dizayn edilmiş heybetli aletler değil.Sayın Mert Cevik'in dedigi gibi deniz stratejisiyle ilgili ki dunyadaki sayılı deniz kuvvetleri arasında gosterilen bir deniz kuvvetleri icin gerekli olabilir. Bence de alınmalı.
Bir de TAI'yle ilgili sorular var,TAI'nin temsilcisi degilim, hepsine bir cevabım yok ama "TAI ne yapıyor" sorusu için bir şey soyleyebilirim:
TAI'nin ürettiği Turna hedef ucakları benzerleri konusunda maliyet ve performans konusunda birinciymiş.Dunya bu hedef ucagı piyasasının %90'nini bir sirket elinde tutuyormuş.TAI'nin hedefi bu piyasada bir numara olmak ve burdan iyi bir gelir elde etmekmiş. Bunlar benim duyduklarım.

Esen kalın,
ErmanSayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/05/2003 :  10:45:07  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
benim anlamadığım şey şu...
TAI Boeing firmasına parça üreten 3 firmadan biriyse F-16 parçaları üretemez mi?
Üretebilirse demekki dediğiniz gibi TAI F-16 montajı yapmıyor.F-16 üretiyor.

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/05/2003 :  12:16:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
TAI nin f-16 yi %100 üretip üretemiyecegini söleyecek bilgiye sahip degilim ancak size Savunma ve Havacilik dergisinin son sayisinda Kaya Ergenç in uçak tasarlamak ve üretmek konusundaki yazisini okumanizi tavsiye ederim.Bu tartismaya son noktayi koymaya yetecegine inaniyorum.
Ve TAI F-16 nin %86 sini su an üretebilecek seviyeye kendisini tasimis durumda.
Saygilarimla...

Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/05/2003 :  23:13:40  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
arkadaşlar burada bir türlü ayrımına varılamayan bir konu var!o da şudur:hammaddeden itibaren alınıp ülke içinde üretilen parçalar yerli üretim sayılmaz.aynı hataya arçelik konusundada düşülüyor!ve daha bir çok yerli olduğu söylenen markada da!
önemli olan o levhayı eğip büken, o boyayı atan makinaları robotları üretebilmektir.yoksa komple bir fabrikayı yurt dışından sök getir, yada bütün makinaları yurt dışından ithal et, elbette bir üretim yaparsın.dışarıdan 3'e alacağını 5'e yaparsın belki.teknoloji girsin elbet ben girmesin demiyorum.ama o makinaları kopya değil, daha gelişmişini üretirsek feyz alarak işte ben ona yerli üretim derim.

sen fiberglastan araba yap(saman olduğuda söylenir) içine ford motoru koy!anadoldan bahsediyorum.hala tv dizisinde bile, memleket sevdalısı öğretmen hanımımız yerli malı(zannederek) diye kasıla kasıla bu arabaya biner!ya murat(fiat) ya tofaş(o da fiat!!!), reno(kandırmaca yok, adamlar direkt reno demiş) vs. vs...kol saati yapamamışız bu güne kadar ama her şeyin kopyası var!ulan kopya edeceğine bi tanede sen bişey yap be eşşekoğlueşşek!

idare sorunu ve devlet yapılanmasındaki değişiklik ihtiyacı görmezden gelinemez!

Sayfa Başına Git

wickedpro
üye

15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 07/05/2003 :  06:55:28  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
siz bana şunu cevabını verirmisiniz?
TAI F-16 parçası üretemezmi?

Sayfa Başına Git

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 07/05/2003 :  08:55:03  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

TAI'nin hangi parçaları üretebileceğini TAI'de çalışan bir arkadaşımız detaylı bir biçimde cevaplandırırsa çok memnun oluruz. Benim tahminim TAI aşağıdaki parçaları üretemez.

1. Elektronik donanım, radar ve avionikler.
2. Motor parçaları. Kompresör rotor ve stator kanatçıkları, türbin kanatçıkları, yanma hücresi, afterburner, yakıt enjeksiyon sistemi
3. İniş takımları (lastik iç piyasadan olabilir)
4. Fırlatma koltuğu
5. "Fly-by-wire" sistemine ait elektronik, mekanik, hidromekanik parçalar, "actuator"lar
6. Kumanda tablosu (Front panel)daki donanımlar

Yukarıda bahsettiğim aksam ve parçaların çoğunu hemen hiçbir uçak fabrikası üretmez, istisnası çok azdır. Çünkü herbiri özel ihtisas konusudur.

Selamlar ve saygılar

Haluk SEVELSayfa Başına Git

Konu 3 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2  3

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000