birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/05/2003 : 22:10:33
JSF ile ilgili konuda değinildi uçak gemisi konusundan,sizce Türkiye'nin bir uçak gemisine ihtiyacı varmı?Bence yok çünkü Türkiye,çatışmaya girmesi muhtemel ülkelere hava harekatı yapabilecek imkana sahip artı ülkemizin ABD gibi bir jandarmalık misyonuda olmadığından. Birgi "Heeeeyt be " http://birgi1.tripod.com |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 00:05:55
Birgi guclu bir ekonomimiz oldugunda almaliyiz hem de 2-3 tane 50-60 bin tonluk nukleer motorlu ucak gemisi, ama dedigimi gibi guclu bir ekonomiye ulastigimizda. Sart bu olmali. Su an ekonomimiz zayif, yapmamiz gereken ulkemizi koruyacak, olasi sinir catismalarinda mudahale edebilecek bir ordu, bu ordu icin de ucak gemisi luks ve gereksiz.Biz once ekonomimizi duzeltelim, kendi savunma sanayiimizi kuralim. emklemeden, kosmaya calismayalim. Bu yuzden simdilik bu ucak gemii isini unutalim. Pekiyi simdi neden 50-60 bin tonluk dedim. Yani ucak gemisi bence en az 30-40 savas ucagi tasimali, cunku gelebilecek hava saldirisina karsi daha guclu olur. yoksa ben 15-20 bin tonluk, 10 tane Harrier, gelecekte F35 tasiyacak ucak gemilerinin son derece gereksiz oldugunu dusunuyorum. Simdi bizim icin bence en onemli tehdit Yunanistan. Yunanlilar a karsi ise biliyorsunuz ana taarruzumuz Trakya dan olur muhtemel bir savasta. Ama ikinci bir kola ihtiyacimiz olabilir. Ayrica Ege adalarinda Exocet konuslandirmislardir. Bu adalari ele gecirebilmek ve Exocet bataryalarini susturabilmemiz icin guclu bir amfibik filoya bunun icin de hava savunma firkateynleri(TF 2000), denizlati avlama korvetleri(MILGEM) ve tabii ki butun bunlardan sonra da LPD almamiz gerekir. Yani kisa zaanda gerekli olan bize LPD hatta daha sonra Helikopter Gemisi, TF2000 hava savunma firkateyni ve MILGEM dir. Saygilar, Mehmet Cemil Kale Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 10:10:08
Türkiye'nin Uçak gemisi ihtiyacı vardır ve DzKK gelecekteki muhtemel bir uçak gemisi alımıyla ilgili fizibilite çalışmalarını yapmaktadır.LPD alımı ise gündemdedir ve SSM ve DzKK bu konuyla ilgili çeşitli firmalarla teknik bilgilendirme bazında görüşmeler yapmaktadır.LPD alımı büyük ihtimalle MİLGEM ve TF-2000 projelerinin start almasıyla beraber gerçekleşicektir böylece mevcut harp filosu amfibi filoyla beraber güncellenmiş olucaktır.Ayrıca alınması muhtemel bir LPD'de konuşlandırılmak üzere Amerika ile ikinci paket (8 adet) SH-60 Seahawk helikopteriyle beraber SH-60 ve UH-60 modelleri arasında bir model olan ve Amerikan Donanmasının CH-46 herlikopterlerinin yerine geçmek üzere tasarlanan CH-60 helikopterlerinden de 6 adet alınması gündemdedir.Alınmak istenen LPD prensip olarak 600 civarında asker 30-40 civarında .5-1 ton arası taktik araç ve 15-20 adet zırhlı araç (AAAV ya da Tank) taşıyabilecek kapasitede olucaktır.Aynı zmanda gemide 6 adede kadar helikopterde konuşlandırılabilecektir.Şu an için bu konuda en ideal aday Hollanda-İspanya ortaklığında yapılan bir modeldir. Saygılarımla... Yazımın devamı gelicek...  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 10:47:18
Sevgili Mert,Alma istedigimiz ucak gemisinin boyutlari ve kapasitesi nedir? Sizce 15 tane JSF tasiyacak bir ucak gemisi almak uygun mudur? Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 10:54:20
alalımda amerika bir tane uçak gemisinin maliyetinden bakımından personel maaşından personel eğitiminden hizmet dışına çıkartma maliyetinden kurtulsun. adamlar havadan ikmal uçağı sattılar kasıla kasıla sonra modernizasyon için cebimizden para verdik pilot yetiştirdik bakım ekipleri kurduk eğitim uçuşları yapıyoruz. Sonra ne oluyor amerikanın uluslar arası operasyonları nı desteklemek için adamlara tahsis ediyoruz. Bizim ne işimize yaradı bu uçaklar yada yarayacak öngöremiyorum. Muhtemelen azıcık para veriyorlardır bu operasyonların maliyeti için bize harcadığı yakıt parasından biraz fazladır heralde. Bizimkilerde dünden razı anlamıyorum uçak bizim değilmi kardeşim ne musallat oluyorsun. ırakda kullandılar afganistan için kullandılar. Madem öyle ortak alalık uçağı nato kapsamında kullanalım dimi. Erken uyarı uçağınada 1.5 milyar dolar vericez göreceksiniz onuda amerikaya tahsis edicez. Uçak gemisi alırsak ne olacak amerikanın orda burda sataşmalarında göndericez. Adamlar bir satıp kendi silahlı kuvvetlerine iki kazandırıyorlar.  |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 11:52:59
Sevgili Tayyareciler,Fantastik konular her bireyin milli gururunu okşar. Yavuz zırhlısı da böyle değil miydi? Benim görüşüme göre uçak gemisi de bizler için fantastik bir uygulamadan öteye gidemez. Bizim mevcut uçaklarımızın menzili dışında hangi hava harekatımız olabilir ki! Afrika'da sömürgelerimiz mi var, yoksa denizaşırı menfaatlerimizi mi koruyacağız! Belki de ABD ile birlikte Kuzey Kore'ye saldırırız. Uçak gemisi kullanımından bahsederken önce bugüne kadar hangi ülkeler bu gemileri kullanmış,hangi ülkeler hala kullanmaya devam ediyor, hangileri kullanımı bırakmış ve neden bırakmış bunu detaylı bir şekilde incelemek lazım. Kullanmaya devam eden ülkelerin nerelerde menfaat uzantıları var, bunu da incelemeye almak lazım. Hepinize selamlar ve saygılar Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 05/05/2003 13:43:48 |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 12:11:21
Haluk agabey, harika yorumlamissiniz. :DBence de , TF 2000 ve MILGEM in hakkindan gelemezken, ucak gemii inanilmaz uc bir hayal, ama ben zaten ekonomimiz buyudugu zaman boyle bir ise girismemizden yana oldugumu belirttim. Yani onemli olan guclu bir ekonomi. Mesela 2 trilyon dolarlik bir GSMH ye sahip oldugumuz zaman bence ucak gemisi sahibi olmamiz dogru olur. Saygilar, Mehmet Kale Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 13:35:07
Beyler;herşeyden önce askeri stratejiler ve acil durum planları kesinlikle önce ekonomik kısıtlar değil düşmanınıza ve size ait konum,envanter,teknoloji,lojistik olanaklar,eğitim düzeyi,harekatı gerektiren durumlar,bu durumların tolerans değerleri,harekatta nereye kadar gidilebileceği,nelerle karşılaşılabileceği...gibi burada saymaya sayfaların yetmiyeceği bilgiler göz önüne alınarak ideal bir savaş planı üzerine kurulur.Ekonomik ve teknik kısıtlar bu durumu netleştiren ve son aşamada ele alınan esas sınırları belirleyen koşullardır.Şimdi sizin başlık olarak koyduğunuz "Türkiye'nin uçak gemisi ihtiyacı" ideal bir deniz stratejisinde sorulması gereken bir sorudur.Siz eğer başlığı;"Türkiye şu an uçakgemisi alabilir mi?" ya da "Türkiye'nin şu an uçak gemisine ihtiyacı var mıdır?" şeklinde atsaydınız o zaman size katıldığımı söyleyebilirdim hem de fazlasıyla.Ancak bu başlığın bana çağrıştırdığı şey; Dünya politikalarında söz sahibi olma hakkını kendinde gören bir Türkiye'nin gelecek deniz stratejilerinin belirlenmesidir.Bu sebeple size vereceğim cevapta bir önceki cümleyi kendine temel alıcaktır... Ancak öncelikle biraz önceki satırları okuyanların kendisine şu soruyu soracağını sanıyorum;-"Yahu kardeşim sen süslü süslü laflar etmişsin ama sen söyle bakayım para olmadan ne yapabilirsin,ekonomiyi göz önüne almaksızın hangi stratejiden bahsediyorsun sen bize...".Bu soruyu baştan şöyle cevaplıyayım; Bu yazıyı okuyan bir mühendis varsa iyi bilir mühendislikte iki ana kavram vardır;problem ve çözüm...Mühendisin işi problemi tanımlamak ve çözmektir.Problemi etkileyen koşullar göz önüne alınarak bir çözüm ortaya konur ve bu çözüm mevcut problemin mevcut koşullardaki ideal (teorik) çözümüdür.Uygulama sonra gelir ve uygulamada karşılaşılması muhtemel teknik ve ekonomik sorunlar sonra gelir... Şüphesiz bu sorunlar sebebiyle pek çok tasarımlar rafa kaldırılmıştır ancak geçen zaman içinde söz konusu teknik ve ekonomik sorunların çözümüyle bundan 30-40 yıl önce rafa kaldırılan pek çok teorinin-tasarımın uygulama olanağı bulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bunca laf salatasından sonra ben size Türkiye'nin uçak gemisi ihtiyacını açıklamaya çalışacağım.Herşeyden önce meseleyi temel konseptin belirlenmesiyle ele alalım. Bildiğiniz üzere Dünya jandarmalığına soyunan bir güç için önünde iki yol vardır; 1-Dünyayı kıtalara(Avrupa+Asya) hakim olarak kontrol etmek-karacı devletlerpolitikası.(Uygulama;SSCB,Nazi Almanyası) 2-Okyanuslara hakim olmak suretiyle kontrol etmek-Denizci devletler politikası (Uygulama;ABD,İngiltere) Hepimizin bildiği gibi bu stratejilerden 2. si başarılı olmuş ve bu yolu bir şekilde benimsemiş olan devletler Dünyanın jandarmalığı görevini başarıyla sürdürmüştür.Dolayısıyla çıkacağımız 1. sonuç;Denizler önemlidir ve onlara hakim olumadan kılınızı dahi kıpırdatamazsınız.(Tabi dünya üstünde, her türlü kaynağın bol miktarda toplandığı ve ulaşım olanakları deniz yolundan daha kısa olan ideal bir kıtanız yoksa...) Şimdi denizlere hakim olmak için bize ne lazım?Tabi ki kuvvetli bir donanma... Peki şimdi bu sonuçtan uçak gemisi meselemize dönelim...II. Dünya savaşı,Falkland savaşı ve soğuk savaş dönemindeki iki kutup arasındaki çatışmalar bize gösteriyor ki uçak gemisi olmaksızın açıkdenizlerde hiçbir şey yapamazsınız.Eh ben burada dünya politikalarında söz sahibi bir Türkiye'den bahsediyorsam elbette ki o Türkiye'nin en azından Akdeniz'i baştan sona tutucak bir donanmaya sahip olması gerekir.Bu da açıkdenizde harekat kabiliyetini gerektirir,bu da bir uçakgemisi grubunun varlığını gerektirir. İşte Deniz Kuvvetlerimiz bir değerlendirme yapıyorsa sebebi tamamen geleceğe hazırlıktır.Ha diyeceksiniz ki ülke bu haldeyken mi bahsettiğin duruma gelecek.Tabi ki hayır ancak geleceğin ne getireceğini hangimiz söyleyebiliriz ki hele hele memleketi bir ahmaklar ordusu idare ettiği için memleket bu haldeyse hangimiz bugüne bakıp yarını gördüğünü idda edebilir?İyi bir taktisyenin işi ise tıpkı bir mühendis gibi gelecekte oluşması muhtemel bir ihtiyaca gerçekçi ve ideal bir çözüm bulmaktır. İlk mesajımı böylece açıklıyabildiğimi sanıyorum... Saygılarımla... NOT;Eğer yukarıda örneklediğim savaşlarda uçakgemisinin fonksiyonunun ne olduğunu merak eden varsa ayrı bir mesaj olarak açıklıyabilirim...Ancak burada herbir örneği açıklıyamamamın sebebi her bir örneğinde ayrı bir tartışma konusu olmasındandır.  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 13:56:51
Sayın mehmetcemilkale; JSF in bilindiği üzere deniz kuvvetlerinde yerini alacağı uçaklar F/A-18 ve AV-8 Harrier uçaklarıdır.Her ikiside kendisini Libya operasyonu ve Falkland muharebelerinde kanıtlamış modellerdir.Bu açıdan eğer İngiltere'nin Falkland'da 15 kadar Harrier ile oluşturduğu başarılı hava savunma duvarına bakıcak olursak mevcut harp filomuza bahsettiğiniz civarda uçak alınması yeterli gibi görünmektedir.Zaten Türkiye'nin söz konusu uçağın (VTOL) modelindende 15 adet kadar alıcağı söylentisi dolaşmaktadır.Ancak daha önce de söylediğim gibi bunlar çok uzun vadeli planlar,yarının ne getireceği bilinmez. Söz konusu geminin sınıfı hakkında ise Avrupa donanmalarında yaygın olarak kullanılan 20000 ton sınıfı bir DSH-yardımcı uçakgemisi olucak gibi gözüküyor. Zaten Deniz havacılığı oldukça zayıf bir ülke için gemi konuşlu havacılık gibi apayrı bir dala da öyle aman aman bir şeylerle geçilmesi düşünülemez. Bu arada ben Yunanistan'ın envanterinde kara konuşlu Exocet bataryası bulunduğunu hiç duymadım.Zaten bilindiği üzere kara konuşlu kıyı savunma bataryası günümüzde geçerliliğini yitirmekte daha ziyade bu bataryaları taşıyan hafif botlar tercih edilmektedir. Ayrıca bilmem haberiniz var mı? Yunanistan'ın kara konuşlu kıyı savunma bataryası olup olmadığını bilemem ancak oldukça uzun süredir deniz hedeflerine taaruz konusunda özelleşmiş bir F-16 filosu var.(Harpoon güdümlü mermileri ile donatılmış.)Dahası mevcut Mirage-2000 ve F1 uçaklarıda Deniz hedeflerine EXOCET ile yaptığı başarılı taaruzlarla oldukça namlı uçaklardır.(İran-Irak savaşı)Hollanda'nın ise yine deniz hedeflerine karşı özelleşmiş üç kişilik bir F-16 modifikasyonu bulunmakta ve bunu her ne kadar bahsi geçmesede Yunanistan'ın kendi F-16 larına uygulamaması için hiç bir sebep yok. Gerçi harp filomuzun 7 adet Perry sınıfı fırkateyn sayesinde oluşmuş oldukça iyi bir füze duvarı var ve bu alanda güç dengesiş korunmuş gibi gözükmekte...Ancak ben yinede dikkatinizi çekmek isterim... Saygılarımla... 
|
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 14:16:49
Sevgili Tayyareciler,Ülkemizin bir dünya gücü olmasını, bu gücün gerektirdiği silahlı kuvvetlere sahip olmasını kim istemez ki! Gayet tabii ki bu hepimizin hayali, hepimizin arzusu. Ama biz 1920'lerde başlamış uçak sanayiini darmadağın etmiş, o zamanlar bizim gerimizde olan ülkelerden uçak almış bir ülkeyiz. Onun için 20 sene, 30 sene, 50 sene sonrası için politikalar üretebileceğimizi sanmıyorum. Yoksa kim Sayın Met çevik'in dediklerine katılmaz ki! Size bir de CVN-68 "Nimitz" sınıfı bir uçak gemisi ile ilgili bazı rakkamlar vermek isterim (Bu gemi DSH sınıfı 20.000 tonluk gemiden 4 misli büyüktür, aşağıdaki rakkamlar bu husus dikkate alınarak incelenmelidir). 1. Gemi inşa maliyeti...................... 6.000.000.000,--ABD DOları 2. Orta-ömür yenileme maliyeti............. 2.400.000.000,-- 3. Gemi işletme,destek, yatırım bedeli.....14.900.000.000,-- 4. Gemiyi deaktive bedeli.................. 900.000.000,-- Bu rakkamların toplamı 24.200.000.000,--ABD Doları'dır. "Nimitz" sınıfı bir uçak gemisinin faydalı ömrü 50 yıl olarak tahmin edilmektedir. Dolayısıyla yıllık maliyeti 480.000.000,--ABD Doları'dır. Unutmayın bu yalnız bir geminin maliyetidir. Bunun yardımcı gemileri, destroyerler, kruvazörler dikkate alınınca bu rakkam hemen fırlayacaktır. İnşa maliyeti olan 6.000.000.000,--Dolar ilk iki veya üç yıl içinde karşılanacaktır. Hepinize sevgi ve saygılarımla Haluk SEVEL |
birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 17:05:32
LPD projesinden bahsedilmiş,bence gelecektede Türkiye'nin yararına olacak bir projedir.Bu tip gemiler belirtildiği gibi büyük bir kuvveti süratle intikal yeteneğine sahiptirler.Şöyle düşünelim,Türkiye'nin yeniden Kıbrıs'a müdahale etmesi gerekti,sadece bir LPD'miz bile olsa bu bizim için büyük bir avantaj olur;çıkarma gemileriyle tek tek çıkacak zırhlı sayısı artar,helikopterle daha hızlı ve daha uzun menzilli bir uçar birlik harekatı olabilir,vs.Ancak bir uçak gemisinin bize pek bir avantajı olmaz;Yunanistan'ın Kıbrıs'a en yakın hava üssü Girit'te,Girit adaya yanılmıyorsam kuş uçuşu 900km.Girit'ten kalkacak bir Yunan jeti,düz bir rota takip ederek,Türk radarlarına ve uçaklarına yakanlamadan adaya gelesiye kadar F-16'larımız ortalığı mahşer yerine çevirmiş olurlar bile.1974 operasyonundaki TSK kabiletleriyle,şimdiki kabileyetlerimizi de karşılaştıracak olursak. Ayrıca uçak gemisi,ekonomimiz güçlü olsa bile gereksiz görünüyor jandarmalık için çünkü olası ateş hattı zaten TSK'nin harekat sahası içinde.(Kuzey Kore'yi saymazsak.) Birgi "Heeeeyt be " http://birgi1.tripod.com |
theeagle
üye

Turkey
32
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 18:54:53
merhabalar, turkiyenin ucak gemisi almasi ne kadar mumkundur.bugun ABD bir goreve ucak gemisi gonderdiginde etrafinda cok sayida gemide gondermektedir.ikmal hv.savunma,deniz alti savunma....vs.bildigim kadariyla bir ABD deniz filosu bile tum Turk donanmasindan buyuk(yada bi kac gemi daha az) ancak ABD de birden cok filo var.yani sadece gemiyi almakla bitmiyor is.o gemiyi savunacak ikmal edecek destekleyecek bakimini yapacak gemiler personelde gerekli.daha dort AWACS ucagi icin sorunla karsilasan Turkiye sizce ucak gemisi alabilirmi? ekonomik olarak bir ucak gemisi filosunu destekleyebilirmi? daha once baska bir konuda dikkati cektigim gibi once yunanistan karsisinda giderek kaybettigimiz hava ustunlugunu techizat ve teknolojik olarak yeniden ele gecirmeliyiz saygilarheyt bee :) |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 21:36:08
Sevgili Tayyareciler,Uçak gemisi konusuna karşı çıkmakla birlikte LPD projesini son derece mantıklı ve yararlı buluyorum. Bu bizim caydırıcı gücümüzü son derece arttıracaktır. Bir hususu da belirtmekte yarar görüyorum. VTOL (Vertical Take-Off & landing) konsepti artık eski değerini kaybetmiştir. VTOL uçaklar kalkış esnasında ve kalkış sonrası yatay uçuşa geçerken aşırı derecede yakıt harcamaktadır. Bu nedenle de bu uçakların faydalı menzilleri son derece kısalmaktadır. Menzilden feragatta bulunmak istenmediğinde de uçağın faydalı yükü mecburen azaltılmaktadır. Bu nedenle günümüzün konsepti olarak STOVL (Short Take-Off & Vertical Landing) geliştirilmiştir. Bu uçaklar VTO yetenekleri nedeniyle çok kısa pistlerden katapultsuz kalkabilmekte ve görev dönüşü dikey iniş yapabilmedirler. Bunun neticesi olarak ta menzil ve faydalı yükten tasarruf sağlanmaktadır. Zannederim USN ve RN ellerindeki Harrier'ları bu tarzda kullanmaktadır. sevgiler ve saygılar Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 05/05/2003 21:48:50 |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/05/2003 : 22:20:35
Ben 2+ trilyon dolar GSMH miz olmadan ucak gemisi almamizi yanlis buluyorum. Su an satin alma paritesine gore GSMH miz 500 milyardolar civari.ayrica ucak gemisine verecegimiz parayi , arastirma gelistirmeye verelim. Bakin Tubitak Toros a gudum kazandirmaya calisiyor bu aralar. Eger gudum isi de sonuclanirsa ki sonuclanacak harika olur. Paramizi boyle seylere yatirmaliyiz. TAI nin UAV projesi var, bu da para bekleye bir proje. Ayrica, TF2000, MILGEM i daha halledemiyoruz, Ucak gemisi nasil alacagiz? Saygilar, Mehmet Kale Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/05/2003 : 10:39:34
Sevgili tayyareciler, Ben derdimi adam gibi anlatamadım galiba,burada bahsettiğiniz uçak gemisi alımı oldukça uzun vadeli bir projedir.Karşı olan arkadaşların gerekçeleri ise günümüz sorunlarını temel alıyor.Tabi ki ekonomimiz düzelmeden dönüpte böyle bir işe kalkışacak değiliz nitekim daha kara konuşlu deniz havacılığımız bile en geri seviyede bırakın gemi konuşlu deniz havacılığını...Tam tersine biz tabi ki uçak gemisinden önce yememiz gereken daha on fırın ekmek var...Daha kendimize baştan sona MTRP'den öte bir su üstü platformu tasarlıyamıyoruz.Düne kadar deniz kuvvetlerimizi destekliyecek, sürekli deniz kuvvetlerinin emrinde adam gibi bir kuvvet yoktu...Sanayimizi sağlam temeller üzerine oturtmayı başaramadık...Ancak geleceğide düşünmek hatta görmek zorundayız.Yoksa sorunlar bir anda önümüze geldiğinde yine gider elaleme el avuç açmak zorunda kalırız. Ayrıca gözlemlediğim kadarıyla herkes bir Yunanistan meselesini Türk savunmasında veya geleceğe dönük planlarda baz alıyor.Oysa Yunanistan Türkiye'nin önünde ancak kağıttan bir kaplandır.Daha önce başka bir cevabımda farklı bir konuda da bahsettiğim gibi 24 saatlik bir orduya sahiptir.Tüm savunma konsepti pek sevgili batılı müttefiklerinin yardımları üzerine kuruludur.Her ne kadar hala tüm Ege'yi ele geçirme hayalleri kursa da,kuvvetlerini "HELLENIC" ismiyle ansa da artık masada kazanabileceği tek yer Kıbrıs'tır savaş alanında ise bugüne dek hiçbir yer kazanamamış olduğu gibi bugünden sonrada hiçbir yer kazanamaz.Yunanistan'ın yegane varoluş sebebi Doğu'dan gelecek tehditleri daha Avrupa anakarasına girmeden Ege denizinde durdurmak ya da zayıflatmaktır.Bunun dışında Yunanistan hangi ekonomiyle,hangi sanayi ile,hangi asker geleneğiyle bir savaşa girebilir? Siz bence asıl tehditleri bırakmışsınız Avrupa'nın Türkler oyalansın diye önümüze attığı bir kağıttan kaplanla oynayıp duruyorsunuz...Bu tıpkı Anadolu harekatı için İngilizin tahrik ve desteğini göz ardı ederek Yunanı suçlamaya benziyor. Dikkatinizi çekmek isterim Türkiye geçmişteki bağlarını bahane ederek Balkanlar'daki etnik katliamlara müdahale etmeye kalkışsaydı başka bir deyişle Avrupa'da yeniden etkin olmaya çalışsaydı karadan savaşmadan yürümek gibi bir şansı olamazdı.Avrupa'nın Yunanistan'ı bu kadar tutmasının tek sebebi Türk'ün palazlanması durumunda Avrupa'ya eskisi kadar rahat girememesidir.Ancak yine dikkatinizi çekerim bu durumda Yunan bizim için değil "biz" Yunan için bir "tehdit" unsuruyuz. Tabi ki haklarımızı korumak için uyanık olmak zorundayız ancak Yunan şunu aldı bunu alıcak diye açılmamız gereken alanlara açılmayıp habire kuvvet yığmakta silah şirketlerinden başka kimseye hayır etmez. Saygılarımla...

|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/05/2003 : 12:09:34
Uçak gemisi konusunda deginmek istedigim baska bir nokta daha var;su ana kadar bu konuda yazan herkes uçak gemisi kullanan ülke örneginde kendisine Amerika'yi baz almis durumda.Sadece sayin Mehmetcemilkale bu konuda daha mütevazi bir öneri getirerek 50-60000 tonlu bir gemiden bahsetmis (ki o bile fazla). Bu gezegende acaba baska uçak gemisi kullanan ülke yok mudur?Sayalim;Italya,Ispanya,Hindistan,Malezya,Çin,Brezilya,Ingiltere,Fransa*. Simdi acaba bu adamlarin hepside mi 100000 tonluk Nükleer tahrikli Amerikalilarin deyisiyle "Süper" uçak gemileri kullaniyor.Italyan ve Ispanyol donanmalari Türk donanmasiyla asagi yukari ayni büyüklükte ancak 20-25000 ton sinifi gemileri gayet güzel kullaniyorlar.Malezya'da benzer bir çözüm kullaniyor...Ingiltere ise 93 yilinda baslattigi bir programla tüm gemilerini Ark Royal sinifi 20000 tonluk DSH tipi uçak gemilerine dönüstürüyor.Lütfen Amerika gibi uç örnekler vermekten kaçinin mesela sayin Haluk Sevel'in verdigi rakamlar üç asagi bes yukari dogrudur ancak sözünü ettigi platform dünyanin en masrafli platformudur.Eger kendinize sadece Amerika'yi bu konuda baz aliyorsaniz o zaman hakikaten uçak gemisi almak bizim için birakin 20-30 yil sonrasini 60-70 yil sonrasi için bile ancak tatli bir hülya olabilir. Harekat yariçapimizin menfaat alanlarimizi korumaya yettigi hususuna gelice;acaba harekat yariçapimiz hakkinda ve menfaat alanlarimizin sinirlari ya da olabilecek sinirlari hakkinda ne derece bilgi sahibiyiz? Mesela acaba hava kuvvetlerimiz Basra körfezi ve Arap denizini ne derece kontrol edebilir.Ya da sizce Süveys kanalini ne derece kontrol edebiliriz , ya da Kuzey Afrika kiyilarinda devriye uçusu yapabilir miyiz?Sadece Ingiltere ve Fransa'nin Misir'a karsi düzenledigi kanal harekatinda uçak gemisi kullanmasinin sebeplerine bir bakiniz...Bu arada söz konusu harekatta Ingiltere'nin Kibris ve Malta'da üsleri olduguna Fransa'nin ise Israil'deki hava üslerinde kuvvet konuslandirdigina dikkatinizi çekmek isterim.Ayrica yine ayni harekatta Ingiltere uzun menzilli Valiant,Canberra gibi agir ve orta bombardiman uçaklarina sahipti buna karsilik Süveys'in agzinda iki ülkeye ait 6 uçak gemisi vardi. Kiyilarimizi savunmanin bize yetecegini düsünen arkadaslarimiz acaba bugün kiyi savunmaktan gayri bir derdi olmayan ülkelerin sadece hücumbot ve korvet gibi hafif su üstü platformlarina yöneldigini oysa Deniz kuvvetlerinin 80 yilindan beri düzenli olarak envanterindeki gemilerin tonajini arttirmaya çalistiginin bilmem farkindalar mi?Dahasi söz konusu kiyi savunma meselesi için ayri bir hücumbot harekat grubuna sahip oldugumuzu unutuyorlar galiba.Bu ne pehriz bu ne lahana tursusu. Uçak gemisinin gereksiz gemi alimina sebep olacagi konusunda ise;zaten deniz kuvvetlerinin elinde TCG Yarbay Kudret Güngör'ü ve Osman Gazi-Çakabey sinifi ikmal gemilerini saymazsak donanmayi açik denizlerde adam gibi destekliyecek bir gemi yok dolayisiyla ikmal gemisi ihtiyaci zaten var.Uçak gemisi bize mal olacagini söz ettiginiz fazladan ikmal gemileri donanmanin zaten ihtiyaci olan gemiler.Mevcut harp filomuz ise çogunlukla Amerika'nin uçak gemisi eskort gemilerinden olusuyor ve gelecektede ayni statünün biraz üstündeki gemilerden olusucak.(silah olarak fazladan cruise füzesi tasimasi söz konusu olabilir o da böyle bir teknolojiyi kendimize devredersek,hacimsel olarak ya da tonaj olarak firkateyn klasmanini asmasi beklenmiyor.) Saygilarimla... *Rusya hakkinda herhangibir malumatim yok ancak Ruslar kendi uçak gemilerini yapmasalar bile Çin ve Hindistan ile eski uçak gemilerinin modernizasyonu ve 60000 tonlu üzerinde Mig-29 ve türevi uçaklar tasiyan konvansiyonel uçak gemileri hakkinda çok ilginç projeleri var. 
|
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 17/06/2003 : 13:13:34
mehmetcemilkale haklı 2 trilyon dolar olmadan olmaz. hem biz okyanusa kıyısı olan ülkemiyiz ne yapcaz uçak gemisini. italyanınkide saçmalık hava yapmış kullanıyor . ispanyanın fransa nın var benim niye yok demiş olmalı halbuki o iki ülkenin bir dolu adası var ıssız mıssız falkland gibi mecburlar o gemilere malezyada adalar ülkesi onunda bahanesi var ama bizim için çok komik gülerler adama. paramı kesiyoruz uçak gemisiymiş silahlanma yarışı dedikleri bu işte hep daha fazlası nı ister başlayan. düne kadar f104 hatta f 100 uçakları m48 tankı L40 uçaksavar toplarıyla tarihi eser obüsleri ile 30 ağustas törenlerine çıkan ordumuz şimdi uçtukça uçtu tutabilene aş kolsun bir yandan uzay kuvvetleri bir yandan uçak gemisi havadan erken uyarı ve yakıt ikmal uçakları her sene bir deniz altı fırkateyn üzerine fırkateyn yüzer yüzer helikopter tedarik planları. ben orduyu kuruyorum 150 bin profesyonel asker 600 yeni nesil tank 3500 zpt + zta + zma 150 f16 10 c160 20 cn235 2000 cip üzerinde tov s300 havk patriod rapier sitinger den bol bol 200 genel maksat helikopteri 150 silahlı helikopter 4 fırkateyn 10 hücumbot 4 deniz altı tamam hiç olmasada olur ama soranlara deniz kuvvetim var demek için türk ordusu bu kadar olmalı işte. 
|
Robust
üye
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/06/2003 : 04:22:56
Iletin,Boyle bir ordu kurmak icin cok dusundun mu? Atmissin kafadan...Soyle bir Turkiye ve komsular haritasina bak ve ona gore duzelt listeni...  |
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/06/2003 : 16:00:49
antiiletin yalnış anladın arkadaşım bak ben diyorumki bunları alalım tamam ama para yok nasıl alıcaz. Bu işler aile bütcesi gibidir anla diye örnek vereyim. mesela senin annen en süperinden çok güzel bulaşık makinası istiyor ama evin borcu gelirinin bir kaç katı sonra sen bir gün eve geliyorsun annen o bulaşık makinasını almış birde en büyüğünden buzdolabı almış. anne diyorsun nasıl aldın bunları para yoktu. Annende çok lazımdı aldım diyor. Kızmazmısın sen olsan bu duruma. Kızdın diye biri sana kanında bir damla anne sevgisi yok dese sana haksızlık olmazmı. 
|
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/06/2003 : 17:14:15
bu donanma denen şey ne işe yarar anlamıyorum nerde kullancaz donanmayı mesela yunanistanla savaşsak donanma ne işe yarıycak ticaret yollarınımı koruycak düşman limanlarınımı bombalıycak hava saldırılarınımı engelliycek yunanistan akdenizi ikiye bölmüş gövdesi ile donanmanı batıakdenize nasıl geçireceksin hadi geçti nasıl geri getircen ikmal edicen avuç içi kadar doğu akdenizde koca donanmayla ne yapcaz marmaradan egeye nasıl çıkacak akdenizden egeye nasıl geçecek yada karadenizde ruslara karşımı kullanıcaz biz kendimizi hep üç tarafı deniz hikayesi ile kandırıyoruz. açın haritayı bakın dünyada deniz demek okyanus engin denizler büyük saldırı boşlukları demektir. Deniz e kıyısı olan ülkeler savunma hatlarını yüzlerce milden öteye taşıyor onların saldırı bekledikleri suların büyüklüğü kafalarını kaldırdıklarında aya olan uzaklıklarından fazla Dünyada denizi okyanus olmayan ülkeler bir kaç tane biz yunan italyan suriye libya tunus estonya mestonyalar birde gürcüler bulgarlar var biz akdeniz de sığ kapalı sularda en büyük balığı istavrit olan her tarafı avcunun içi gibi izlenen kontrol edilen hareket serbesliği çıkış yolları olmayan bir deniz ülkesiyiz. Akdeniz donanma için tam bir deniz sayılmaz kargacık burgacık yamuk yumuk bir iç deniz azerilerin hazar denizinde bir kocaman donanma beslemesi gibi bir şey bizim durum. Donanmaya harcıycağın para ile havakuvvetlerini kara kuvvetlerini güçlendir bu coğrafya için daha akıllıca. Hiç olmayacak değil ama ölçüyü abartmamak lazım. Bize uygun değil bir dolu büyük savaş gemisi. Bakın israile ne farkımız var. adamların fırkateyni varmı biraz deniz altı ve korvet hücumbot bolca güdümlü füze ile yetiniyor. doğrusu da bu Biz savaşırsak karada savaşcaz bunu anlasın herkez. şimdi saldırır bir sürü emekli asker böyle dedim diye biliyorum  |
epaprat
üye

Turkey
29
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 23/06/2003 : 00:32:11
Soru:Donanma ne işe yarar?Cevap:Bkz Körfez Savaşı (1,2),Afganistan Harekatı,Kosova Harekatı,Kardak Krizi ................................................................vb!!!!!!!!!! Ertaç Paprat TK450 |