iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/05/2003 : 12:42:31
demin dünya gazetesinde okudum kayseride süt sağma makinası üreten adam fabrikada 3 kişilik uçak üretmiş ben bunu diyorum işte zirai ilaçlam uçağı gibi şeyleri bu tip adamlar başarmalı tai ye bir kaç beden küçük geliyor yakışmıyor. yazıda 120 bin dolara yapıldığı yazıyor özgün bir model olduğu komposit gövdeli olduğu ilk uçuşunu yaptığı kayseri havaalanından tescil sertifikası aldığı filan yazıyor. Küçük iş küçük çaba küçük para mütevazi teknisyen insanlar ama uçak yapcam deyip yapmışlar. Tai ise ziu mudur nedir iki paralık şey için kıyametleri kopardı yere göğe sığdıramadı burdada sanki taktik savaş uçağından bahsediliyormuş gibi destanlar yazılıdı hakkında. Bunu yapan adamların çoğalması dileği ile. |
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/05/2003 : 23:47:28
iletin sana cevap yazmayi hic ama hic sevmiyorum ama , kit ucak yapmak ile "0"'dan ucak yapmak arasinda biraz fark var. Ozaman sanada TAI'deki F16'larin parcalarini versinler Tv seyrederken evde yapistirirsin!!! Adamlarin yaptigini sen ne zannediyorsu SUT makinesifabrikasinda?. Ayrica 120 bin dolari 3 kisilik bir ucaga yatirmak biraz salakca cunku az kullanilmis yeni bir Cessna 172 zaten 150-180bin dolar ustelik parayla alamayacagin full IFR, GPS sistemi ile. Seninde cebine para koyalim 100bin dolar git istedigin ucagi al varsa evinde imkanin varsa otur yap. Sen hic boyle bir seye tesebbus ettinmi? yada bir kit ucagin parcalarini veya onuda bosver bir ucagin nasil imal edildigini?(yolcu ucagi bile degil spor bir ucak) bir gor ondan sonra oturup konusalim. Ayrica anlamadigin konular hakkinda diger topiclerde oldugu gibi cok fazla "ben bilirim" deme. TAI sadece ZIU projesi ile gundeme gelmiyor. Herseyin bir bacground'u var. Otur benim teknoloji bolumunde yazdigim yaziyi (THK-NAC-6 ile ilgil) bir oku. Adamlar kimsenin kara kasina kara gozune ucak uretmiyorlar. Herseyin bir hesabi kitabi var. Cok iyi biliyorsan bu isi gidip ucak muhendisi olsaydin, bize kucuk kucuk bir suru ucak yapsaydin! TAI, ZIU projesini ortaya koydugunda senin hala anlayamadigin maliyet, yatirim , finansman vs vs gibi konulari iceren fizibilite calismalarin sonucunca GAP projesine bagli olarak sayisi 150 ile 300 arasinda degisecek bir potansiyel pazar'a uygun tip gelistirilmis. Anlasimayan nokta ucagin pawnee yada husky'ye benzemesi haricinde tum tasarim ve muhendislik hizmetinin Turk mali olmasi. Bunun anlamini bana gore sadece bu projede calisan kisiler hissedebilir.not: bu ucagin burt rutan tasarimi olan bir ucak oldugunu hatirladigim icin bu mesaji yaziyorum. Turkiyede ucak "imalati"yapmak anlaminda fabrika ortami disinda bildigim tek kisi ve ucak(ultralight) Yusuf Kahvecioglu ve YU-KA'dir Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/05/2003 : 09:43:43
ne dedikki biz şimdi bu kadar kızdıracak bu forumda herkez çok asabi sessizim diye üstüme geliyorsunuz. yazmıycam bir daha hiç birşey siz yazın okurum ben 
|
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/05/2003 : 10:11:10
iletin Allahtan sessizsin birde sizsiz olmasan yandik demekki:) eger tai hakkinda negatif dusuncelerin varsa bunlari kendin arastir derim cunki anladigim kadariyla burda kim ne yazarsa yasin seni pek tatmin etmiyor hakan bu konuda baya bilgili olmasina ragmen soylediklerini kale almayan bir yazi yazmissin yapma artik boyle sen neden eskisehire gidip tai yi ziyaret etmiyosun butun merak ettiklerini sana orda anlatirlar ama ordada bu üslübu ben bilirim mantigini kullanirsan fabrikadan tek parça çikabilirmisin bilmem !fulas |
iletin
üye

Turkey
79
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/05/2003 : 18:10:40
TAI eskişehire taşınırsa söz gidicem ama ankara uzak geliyor. fuatulas o zaman seninle havacılık konusunda sohbet edebilirim dimi  |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/05/2003 : 09:33:34
tai eskişehir ankara yolu uzerınde ama eskısehıre daha yakın !fulas |
maverickx
üye

Turkey
107
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/05/2003 : 11:59:11
Sayın Hakan Bey;Siz Air Traffic Control olarak kaç kez uçtunuz?? Uçmanın tam anlamını biliyormusunuz acaba?? Yada hayallerin gerçekleşmesinin ne olduğunu?? Adamın yaptığı uçağı bu kadar küçümsemeniz beni çok üzdü! Madem ki bu kadar basit bir olay sizin için o uçağın yapılması benim tasarımlarım olan birkaç helikopter dizaynını size satayım onları yaptırabilirmisiniz??? Hayata geçirebilirmisiniz?? Sizin dediğiniz kit uçaklar belki çok basit kaç tane tasarım yaptınız merak ettim kopya demiyorum ( O uçağın kopya olduğunu söylemişsiniz) gerçek tasarım. Benim bu şekilde uzun yıllar uğraştığım tasarımlarım var ancak kağıt üzerinde kaldı ama yinede bunu hayal edip gerçekleştirebilme duygusunu tatmanızı tavsiye ederim böylece yapılan bazı çabaları takdir etmenin güzelliğinide yaşarsınız. Saygılarımla.  |
messerschmitt
üye

Turkey
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/05/2003 : 21:05:53
sevgili maverickx, hakan bey "VIRTUAL" pilot ve air traffic controller.yani sanal.yok öyle bişey.bilgisayar simülasyon oyunlarında bende f-16 pilotuyum ona bakarsan.yani heyecanlanmaya gerek yok.sakin olalım.kimsenin kimseyi küçümsediği falanda yok.öyle birşey olsa zaten saçma sapan bişey olurdu.insana şu soruyu sorarlar o zaman:sen kimsin kardeşim? sevgi ve saygılarımla...  |
hakan737
üye

Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/05/2003 : 22:16:48
Sayin maverickx,sanirim bana cevap yazmaniz icin bazi konulari , konularin gecmisini bilmeniz cok daha faydali olacaktir. iletin'in actigi konu'da ben yapilan ucagi kucumsemedim ve hatta bu gibi bir girisimin senelerce once bir parcasi olmus biri olarak en azindan "mutesebbis" ruhu bilebiliyorum. Konu o ucak degil , konuyu baslatan kisinin bir baska topic'de uzerinde hassiyetle durdugumuz Turkiye'deki Havacilik Endustrisinin kriterlerinin bir "KIT" ucak ile esdeger tutulmasidir. Ustelik be o ucaga "kopya" demedim sadece Burt Rutan'in tasarimi olan bir KIT ucak dedim, sizde cebinize belli bir miktar para koydugunuzda bu konuda bilgi ve fikir sahibi olan bircok kisi ucagi getirtip birlestirir yada imkaniniz var ise planlar uzerinden ayni VP1 gibi imal edebilirsiniz. Yalnız takdir etmelisinizki TAI gibi bir kurulusun imalat ve olanaklari ile KIT ucaklarin imalat ve olanaklari bir tutulamaz ve hassasiyet gosterdigim TAI'nin SUT fabrikasi ile kiyaslanmasidir. Adamın yaptığı uçağı bu kadar küçümsemeniz beni çok üzdü! Madem ki bu kadar basit bir olay sizin için o uçağın yapılması benim tasarımlarım olan birkaç helikopter dizaynını size satayım onları yaptırabilirmisiniz??? Hayata geçirebilirmisiniz?? Sizin dediğiniz kit uçaklar belki çok basit kaç tane tasarım yaptınız merak ettim kopya demiyorum ( O uçağın kopya olduğunu söylemişsiniz) gerçek tasarım. Benim bu şekilde uzun yıllar uğraştığım tasarımlarım var ancak kağıt üzerinde kaldı ama yinede bunu hayal edip gerçekleştirebilme duygusunu tatmanızı tavsiye ederim böylece yapılan bazı çabaları takdir etmenin güzelliğinide yaşarsınız. bu satirlarinizdan zerre kadar birsey anlamadim. Benim kimseyi kucumsedigim yok ve hatta eger KIT ucaga para verecek kisiler var ve tum Turkiye sartlarina ragmen inatla ucagini yapip ucurabiliyorsa helal olsun, ufku ve bahti acik olsun. Meslegim sanat ile ilgili oldugundan kagit uzerindeki herhangi bir tasarimin emek harcanarak hayata gecirilmesi benim icin sandiginizdan cok daha onemlidir. Bu nedenle yukarida gecen "ZIU gibi uyduruk iki paralik" sey icin kafa patlatmis emek harcamis kisilerin duygularini saniyorum belkide sizden daha fazla onemsiyorum. Herhalde yanlis kisiye cattiginizi anlamissinizdir.Uzun yillar kafa patlarak yaptiginiz tasarimlari benim yuzumden degil iletin gibi bu cabalari kucumseyen zihniyetler yuzunden belkide hayata geciremiyorsunuz, lutfen bu konuda benim diger topiclerde de dile getirdigim dusunceleri okuyunuz. Son olarak Havaciligin her alaninda bilgi ve fikir sahibi olmak icin uzun yillari vermis ama elbetteki meslekten olan kisilerin bildiginin daha onda birini bile bilmedigimi soyleyebilecek bir kisi olarak ucmak ve ucmak ile ilgili felsefelerin anlamini bilip cozmek icin illede bir ucagin koltuguna oturmaniza gerek yok. Bu olayi kafanizda cozebildiyseniz, 3 boyutlu olarak dusunme yetisini elde ettiyseniz ,kenarindan kosesinden birsey kapmissiniz demektir. Yinede merakinzi celbetti ise sanal hava trafik kontrolorü olarak gercek hayatta planör ve parasut baslangic brövelerim, yamac parasutu ucuslarim ve log-off olmak uzere çeşitli tek motorlu uçaklarda bahsettiğiniz "uçmak" olayini anlamaya yetip artacak kadar çok uçuş deneyimim var. Sonuc itibari ile herkes bildigi bilgiler nispetinde soz sahibi olmalidir ve benim bu topicde savundugum budur. Bunun disinda bana itham ettiginiz konularin benimle pek ilgisi olmadigini dusunmekteyim saygilarimla Hakan737Guven virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
|
şaban_usta
üye
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/05/2003 : 12:56:45
merak ettim uçak sütlemi uçuyormuş? Sütle uçuyorsa taze sağılmış inek sütü mü yoksa pastörize süt mü?
 |
şaban_usta
üye
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/05/2003 : 12:59:38
Memleketimizin diğer süt ve süt ürünleri tesislerinde icra edilen diğer havacılık faliyetleri hakkında bilginiz var mı? Sizce acaba peynir,yoğurt gibi yan ürünlerde uçak yakıtı olarak kullanılabilir mi? 
|
şaban_usta
üye
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/05/2003 : 13:06:12
afedersiniz ben yazınızı yanlış okumuşum ama olsun hepsi siz havacılık meraklısı bir vatandaşımızın yaptığı hazır kitle TAI nin tasarladığı ZİU yu bir tutabiliyorsanız herhalde ben de süt sağma makinesi fabrikasıyla süt üretim tesisini aynı kefeye koyabilirim...İmza; AYDIN havalisinden marangoz Şaban usta  |
gurkancetin
üye

39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/05/2003 : 02:11:36
Merhabalar,kayserideki uçak (eğer dünya tersine dönmediyse) bir cosy-classic. teknik bilgilerini hatırlamıyorum. araştırılabilir. bu uçak projesini başlatan bildiğim kadarıyla süt veya tarım fabrikatörü değil. herneyse, önemli olan sonuca varılması. istanbul'da da benzer bir uçak (yanılmıyorsam long-ez) üretiliyor. kompozit teknolojisi gözünüzde büyümesin, fakat tecrübe gerektiriyor. yani isteyen meraklı kişiler, uçmak için kendilerine evyapımı uçak yapabiliyorlar. bu gibi çalışmaları olan herkese başarılar, iyi günler, google: "ev yapımı uçak"  |