mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/06/2003 : 13:50:45
Sevgili Tayyareciler;Bu konuyu açmadan önce Türk havacılığının geçmişi,geleceği,amaçları,destekleri ve köstekleri konusunda bildiğim kadarıyla bir analiz yapmaya çalıştım.Meseleyi aksiyon boyutuyla değilde sosyal boyutuyla incelemeye çalıştığım için bir miktar sıkıcı olduğunu kabul edebilirim. Ancak gerçek şu ki biz ne edersek edelim havacılığı bir kültür olarak toplumumuza aşılamadan asla gerçek bir havacılık kavramı ortaya koyamayız.Bu söylediklerimi sebepleriyle açıklaya çalışmıştım. Dahası mevcut açıklama ve değerlendirmelerimden sonucunda bizim yıllar süren havacılık maceramız sonunda asla Türk Havacılığına "özünü" kazandıramadığımızı ,mevcut durumumuzun bir tıkanıklık olduğunu ve bu tıkanıklığı aşmak için tüm havacuıların tek bir organizasyon altında toplu hareket etmesi gerektiğini söylemiştim. Şimdi bu forumda pek çok tartışmaya katılmış tayyareci arkadaşlarım ve büyüklerimden ricam bu konu başlığı altında; Türk havacılığı için bizim yani havacılığa gönül vermiş insanların ne yapabileceği konusunda görüşlerini bildirmeleridir. Söylenecek çok söz var ve söylemiş olduğum çok söz var şimdi lafı fazla uzatmıyorum ve sizin fikirlerinizi merakla bekliyorum... Saygı ve Sevgilerimle
Mert ÇEVİK "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR" Mustafa Kemal ATATÜRK "-VE GÖKLER BİZİM OLUCAKTIR!!!" **Not;eğer Türk havacılığının buhranlı bir dönemden geçtiği konusundaki fikrime katılmıyorsanız,bu konuda yazmadan önce lütfen "Kültür olarak havacılığımız" konu başlığı altında yazdıklarımı okumadan cevap yazmayın çünkü bu konudaki tüm maharetimi orada sergilemeye çalıştım.
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/06/2003 : 00:06:06
Turk havaciligi degil bence , Turkiye buhranli bir donemden gecmektedir. Yapmamiz gereken tek sey genclerimize guvenmektir.Bu arada ben TAI nin calismalarini takdirle karsiliyorum, IHA calismalari iyi gidiyormus. A400M projesinde de cok iyi seyler basaracaklarina yurekten inaniyorum. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/06/2003 : 02:06:49
Simdi biz ulke olarak yazilim ve elektronikte bir yerlere gelebildik. Dunya capinda kaliteli elektrik muhendisleri yetistiriyoruz, hele gunumuzde hicbir bolge ulkesi artik bu konuda Turkiye' ye yaklasamamakta. acilan vakif universitelerinden Bilkent, Sabanci ve Koc universiteleri bu alana inanilmaz bir rekabet katti.Fakat, gozlemlerim, temel bilimlerde cok geri oldugumuzdur. Yani bu ulkede adam gibi matematikci, fizkci , ve kimyaci cok ama cok az yetismektedir, zaten ulkede olan ilgisizlikte bu kisilerin yurt disina kacmalarini saglamaktadir. Bizim ilk asamada yapmamiz gereken sey, temel bilimlere yuklenmektir. Ulkemizde ozellikle matematik, fizik ve kimya alanlari cazip hale getirilmelidir. Bu durumu da vakif universiteleri saglamaya baslamistir ve saglamaya devam edecektir. Bu yuzden ben gelecekten cok umutluyum. Temel bilimlerimiz kuvvetlendigi zaman da Ar-Ge de cok daha rahatlariz. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
yavuzbalkan
üye

Turkey
61
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/06/2003 : 06:46:37
merhabalar,DPT'nin (8.kalkinma plani raporunun "havacilik imalat sanayii" uzerine hazirlanmis bir raporu da var. bu rapor DPT'den alinabilir. iceriginde yapilmasi gerekenlerle ilgili bir suru oneri ve gorus var. ise bu rapordan baslanabilir. herkese iyi gunler. "İstikbal Goklerdedir" Mustafa Kemal Ataturk |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/06/2003 : 12:09:48
Arkadaşlar,ilginize müteşekirim ama zannderesem konuyu anlatamadım.Ben devlet ne yapabilir ya da özel sektör ne yapabilir demedim.Biz yani havacılığa gönül vermiş insanlar (sade vatandaşlar...:)) ne yapabilir dedim. Havacılıktan ne kast ettiğim konusunu ise "kültür olarak havacılığımız" başlığında açıkladığımı sanıyorum.Kaset ettiğim şey ,sanayi,üretim ya da ordu değil.Bu saydıklarınızda havacılık kavramına girer ama havacılığın gerçek manası bunları çok aşar.Tüm bunlardan uzunca bir müddet bahsetmiş bulunuyorum. Ve ricamı yineliyorum; Şimdi bu forumda pek çok tartışmaya katılmış tayyareci arkadaşlarım ve büyüklerimden ricam bu konu başlığı altında; Türk havacılığı için- bizim yani havacılığa gönül vermiş insanların -ne yapabileceği konusunda görüşlerini bildirmeleridir. 
|
yavuzbalkan
üye

Turkey
61
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/06/2003 : 14:30:18
havaciligi yurt sathina yaymak icin iletisim araclari kullanabilir. havacilik kulturunu her bireye yaymak icin her mecra (gazeteler, dergiler, internet, shubuo :) ) kullanilabilir. ise cocuklardan baslanabilir. bir fikir daha. nasil her sene tubitak gozlem senligi, bulus senligi, gibi etkinlikler organize ediyorsa bunlarin yanina bir de havacilik senligi eklenebilir. bu konu yogun bir beyin firtinasi gerektiriyor. su an aklima gelenler bunlar. yenileri geldikce aktaririm. iyi gunler. "İstikbal Goklerdedir" Mustafa Kemal Ataturk |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/06/2003 : 15:47:28
Sayın Mehmet Cemil Kale'nin söylediklerine ekliyeceklerim var;Bakınız elimde 1950 yılında New York'ta basılmış bir çocuk kitabı var,adı;uçakları tanıyalım.İncecik bir kitap ancak uçaklar hakkındaki tüm temel bilgileri oldukça güzel bir şekilde beş yaşındaki bir çocuğun anlıyacağı birr dille anlatmış.Bugün Tübitak'ın "Uçaklar" isminde Clive Clifford tarafından yazılmış oldukça güzel, bu nitelikte bir kitabı var ancak üniversitede okuyan insanlar bile Tübitak yayınlarının farkında değil bırakın ufacık çocukları.Acaba okullara örnek olarak yollanıcak yukarıda bahsettiğim gibi bir kaç nüsha bu konuda katkı sağlar mı??? Ya da tanıtım kitapçıkları basılarak dağıtılabilir... Bir de;Türkiye'deki tüm üniversite ve lise düzeyindeki okulların havacılık etkinlikleri ve kurulan havacılık kulüplerinin öncü bir toplantı ile kendi içinde bir iletişim ortamı kurması sağlanabilir.Tayyareci sitesi bu işe aracılık edebilir.Tüm üniversitelerdeki teknik ve sportif havacılık etkinlikleri gerçek zamanlı olarak duyurulup,tartışılınabilir.Özellikle bu konuda gençler nasıl bir araya getirilebilir??? THK bahsettiğim gibi bir toplantı düzenliyordu ancak koca Türkiye'de çağrıya cevap veren 60 kişi çıkmış, istenen sayı 250 kişi...Özellikle bu yazıyı okuyan üniversite öğrencisi havacıların benimle temasa geçmesi veya buradan fikirlerini duyurmaları ricamdır.Bence bir yerden başlamak lazım...Nerede birlik orada kuvvet...
e-mail adresim; Vecihik6@hotmail.com Bir yerde toplanmalı,birlik oluşturmalıyız yaşamak için buna mecburuz...Tüm çalışmalar ancak tüm tayyareciler bir birlik olursa gerçekleştirilebilir. saygılarımla Mert ÇEVİK  |
zerogun
üye
Turkey
18
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/06/2003 : 09:24:13
Sn.Mert Cevik ; Uzun suredir yazilarinizi ve heyecan dolu degerli calismalarinizi izliyorum.Herseyden once Turk Havaciliginin gelisebilmesi icin sizin gibi arastirmacilarin sayisinin artmasi gerekli.Ilk yapilmasi gereken bu.Maalesef bizim jenerasyon bir gecis donemi ve bu gecis doneminin sancilarini yasayan bir nesil.Yani bir jet motoru modeli uzerinde calisiyorsunuz ve belki Milyarlarca Lira'yi bu calismalar icin kendi butcenizden harcamak durumunda kaliyorsunuz.Universiteniz veya baska kurumlar burun kivirip umursamiyorlar bile.Ustune ustluk hala daha "Amerikayi yeniden kesfetmeye gerek yok..git hazir yapilmis olanlardan al..Daha ucuz olur,ne gerek var" diyenler var.Turk Havaciliginin gelismesi icin bu tur zihniyetteki insanlarin acilen cag atlamasi gerekiyor.1940lardan gunumuze kadar bu cag atlatmayi basaramadik.Yurdumuz Havacilik'ta cag atlamayi 60 yil once tabiri yerindeyse kil payi kacirdi o yillarda..Detaylari herkezce malum. Ancak belirttigim gibi bir sancili gecis doneminden geciyoruz..Sizin gibi arastirmaci gucler gitgide artacak ve artik kimse onunde duramayacak. Simdilik birkac ay once ceviz kabugunda ahkam kesen ve havayla kitalar arasi ucacak motor yaptim diyen ve birtakim derleme toplama bilgileri birkac kagit uzerine el yordami ile cizmis olan,"Amerikalilar benim bu projeme ............milyon $ teklif ettiler'de vermedim" iddiasinda bulunan kisiler arenasi izliyoruz.Oturumda telefonla baglanarak "peki arkadasim bize nasil bir prensip uzerinde durdugunuzu anlatirmisiniz,devir daim motorlari hakkinda ne tur bir arastirma yaptiniz" diye soran Makina-Ucak muhendisleri karsisinda gikini bile cikaramayan "?bilim adamlari?" izliyoruz.Iste sancili gecis donemi derken bunlari kastediyorum..Bu tur kisileri acik oturumlara cikartip saatler harcamak yerine "tamam kardesim cabalarini takdirle karsiliyoruz ama git once Fizik-Kimya-Yuksek Matematik-Aerodynamic-Termodinamik-Bilgisayar teknolojileri,metalurji yani herseyden once temel bilimleri ogren ve degerli calismalarini bu bilimlere oturtarak gel,simdi daha bilimsel tabanli AR-GE ciler var sirada, onlarla proje degerlendirmesi yapacagiz" diyecek zihniyetler arttigi zaman Ulusal Havaciligimiz ilerleyecek. Kendi cabasi ile kendi atolyesinde kit modeller'de olsa ugrasan insanlari ileriki donemlerde kendi dizaynini cizen ve ureten insanlar-kuruluslar izleyeceklerdir.Bunu'da bu tur calismalara deger veren finansor kuruluslar'in sayisinin artmasi izleyecektir.Bu gelisim bir cig gibi buyuyecek ve eninde sonunda Havacilik Endustrisi ve yan sanayi gelisecektir.60 adet koca seneyi bize kaybettiren zihniyetleri tarihimiz ve gelecek nesiller asla affetmeyeceklerdir.Matbaanin 100 yil gec girmesine neden olan zihniyetleri affetmeyecegi gibi.Yilmadan calismaya devam.. Saygilarimla, Zafer Ergun  |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/06/2003 : 09:44:04
ulkede havacılıgın bır buhran ıcınde oldugu malum sıvıl havacılık thy askerı havacılık thk nın elınde bulunuyor sıvıl toplum da havacılık dallarıyla ugrasanların sayısı fazla degıl ve dagılmıs durumdalar bunların tek catı altında toplanması faalıyetlerını bu merkezden duyurmaları ve yapmaları kanaatındeyım mevcut sıstemde havacılık cok pahalı bır ugras olarak goruluyor dogrudur cunkı butunuyle yurtdısına bağımlı haldeyız motorundan parçasına vidasından somununa kadar bu yuzden malıyetlerde cok ama tek catı altında belkı bır federasyon olur belkı bır konsey herkezın katkısıyla yerlı ucak ve yedek parsasını uretebılırız bu yenı ıs ımkanlarıda saglar ve canlılık getırır bız ne kadar cabalarsak cabalıyalım cıkan dergılerı takıp ederek forumlarda dusunce belırterek havacılığımızı kurtaramayız lafla peynır gemısı yurumez dıye bır ata sozumuz var artık ıcraata gecmek bırseyler yapmak gerekır zaten bu hususta gec bıle kaldık bız kendı ıcımızde farklı sektorlerde calısan ama gonlunu sonsuz mavıye kaptıran ınsanlarız herkez kendı anladıgı konuda ısıncundan tutar tasın altına elını atarsa ılk etapta hayal gıbı gelen bu buyuk organızasyonun aslında ne kadar basıt oldugu ortaya cıkar evet hayal gıbı ama hersey hayalle baslar ıcraatle bıter havacılıkta ılerleyebılmemızın tek ıhtıyacı dısa bağımlılıktan cıkıp kendı ımkanlarımızla malıyetlerı dusurerek yapılacak calışmalar olacaktır istıkbal göklerdedir, istikbal denizlerdedir, istikbal yerdedir yeterkı onu keşvedın ve çalısın yanı istikbal sızın dusundugunuz ve yapabıldıklerınızle sınırlıdır sevgıler, fulas
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/06/2003 : 12:10:16
Sevgili Tayyareciler,Bugünkü konumumuzda gerçekten de yapabileceklerimiz pek az gözüküyor ancak bir yerden başlanıcak ve bir yerlere şüphesiz gelinecektir.Her şeyden önce bir toplantı organize edilmeli,bu konuda gönüllü olduğumu,seve seve koşturacağımı söylemiştim.Bu toplantının sonucunda türk havacılığına havacılık gönüllülerinin neler yapabileceği tartışılmalı ve varılan sonuçlar bir bildiri haline getirilmeli. Yine aynı toplantı içinde her şehire gerekli çoğunluk sağlanabildiği takdirde komiteler kurulmalı ve bu yerel komiteler bir yıl boyunca o şehirde,bölgede ve Türkiye genelinde neler yapılabileceğine dair çok daha detaylı ve gerçekçi çalışmalar yapmalı,kaynaklar,mevcut olanaklar,gerekli teknik ve parasal teşvikler,ticari yoldan elde edilebilecek gelirler ve kaynakları,bunların hepsinin her şehir için envanterleri çıkartılmalı ve bir yıl sonra aynı toplantı tekrar edilmeli.Bu sırada Tayyareci dahilinde yanlızca bu organizasyona dahil insanlar arasında ayrı bir forum açılıp türkiye genelinde iletişim özelleştirmeli. Tüm bunların sonunda ise içine askeri veya ticari olarak değil sadece gönülden bağlandığı için havacı olanlardan kurulu geniş bir organizasyonun kuruluşu ve programı açıklanmalı.Merkez İstanbul olarak belirlenmeli ve sırasıyla başta büyük şehirler,tüm il hatta ilçelerde örgütlenmeye gidilmeli.Gerisi? Gerisinin başka bir zaman yazacağım... Vatan hainlari örgütlenip, terör örgütü kurup Türk askerini sırtından vuruyorda, vatanperver havacılar mı bir çatı altında toplanıp Türk'ü göklere çıkartamıyacak? Saygılarımla, Mert ÇEVİK

|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/06/2003 : 12:37:31
Başka bir meseleye daha değinmek istiyorum,Aynı meseleyi "Kültür olarak havacılığımız" yazılarında da dile getirmiştim.Bizim havacılıkta gelişmemizin ilk şartı iyi bir yayın envanterine sahip olmamız.Yani havacılık kitaplarını çoğaltmamız.Bunun sebebi ise basit, bakınız bugün pek çok gelişmeden (olmuş ya da olacak) bir haberiz.Geçmişin deneyimlerini bünyemize alamıyoruz,bugünün haberlerine yeterince çabuk ve etkin ulaşamıyoruz ve tüm bunların sonucu geleceği göremiyoruz.Çünkü bize geçmişi öğreten (teknik ya da sosyal açıdan) ve bugünü aktaran yayınlardan mahrumuz. İnternette bu tür yayınlar olabilir ancak bunlar ne derece geniştir,kime ne derece hitap eder ve bir bilgisayar ekranına ne derece uzun süre bakıp okuyabilirsiniz tüm bunlar tartışılır. Oysa ben Tayyareci de makaleler bölümünde pek çok harika makale gördüm özellikle mesleğim ve uzmanlaşmaya çalıştığım konu gereği Sayın Haluk Sevel in Rus ve Nazi motor teknolojileri hakkındaki makalesi beni cezbetti.Okuduğum pek çok yabancı kitaptaki tahliller ve bilgiler türkçe ve bir tomar para ödemeksizin karşımda...Demek ciddi çalışmalar yapılabiliyormuş.Niye bu ve bunun gibi çalışmalar derinleştirilerek Türkçe bir kitap haline gelmesin??? Peki kim alıcak? Sırf tayyareci kulübünde 1100 kişi kayıtlı,o kitaptan 1100 tane satılsa iki baskı yapar.Kitap kuşe kağıt olmayı verir ya da ne bileyim havalı bir kapak yapmazsınız maliyeti düşürürsünüz.Dahası bu kulübe kayıtlı olmayan bir yığın insan var.Alın size çözüm.Türk havacılık tarihini yazmak türk havacılığına gönül vermiş insanlara mı yoksa amerikalı uyanık astsubay emeklilerine mi yaraşır.Almak istemezse?Alıcak,almalı, çocuklarının geleceği için almalı... Saygılarımla, Mert ÇEVİK **Türk havacılık arşivinin kuruluşu ve kitap meselesi konusunda epey bir konuşmaya niyetliyim... **Bahsettiğim uyanıkların kim olduğunu merak eden varsa "Türk Havacılık Kronolojisi" nden bahseiyorum.Kitap 3.5 kilo,Türk havacılığı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir Amerikalı astsubay emeklisi tarafından ondan on defa daha uyanık bir sahafın yardımlarıyla yazıldı.Ve kitabın ismi dışında varlığını kanıtlıyacak hiç bir delile rastlanamadı.

|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/07/2003 : 12:47:33
Sevgili Tayyareciler,Daha önce tüm havacılık tutkunlarının tek çatı altında toplanması gerektiği konusunda bir yazı yazmış ve gerisinin geleceğini söylemiştim, Bu konuda bir merkeze bağlı örgütlenme gerçekleştikten sonra (ki alt kolların üniversiteler olması gerektiğini söylemiştim) bence yapılması gereken şey bir eğitim programı hazırlamak alınmış veya alınacak üyelerin tıpkı bir işletmeye giren elemanlar gibi örgütlenme,amaçlar,genel havacılık konusunda bilgilenmesini sağlamak ve bunun devamında herkesin belli bir havacılık dalına göre özelleşmesini sağlamak.(Bu dallar illa sportif havacılığın dalları -aktif dallar olmak zorunda değil) Sözünü ettiğim dallar,havacılık tarihi,genel havacılık-piyasalar,teknik dallar, modelcilik ve sanal havacılıkta olabilir.Sonuçta bunların hepsinde etkin olabilmenin yegane yolu belli bir bilgi birikimine sahip olmak ve bu birikimi kullanabilmek. Yetişkin ve deneyimli havacıların organizasyıonunu isteme sebeplerimden biri de bu eğitimlerin belli bir kalitede olmasının sağlanması... **devamı gelecek...

|
maverickx
üye

Turkey
107
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/07/2003 : 16:25:51
Merhaba;Ustune ustluk hala daha """"Amerikayi yeniden kesfetmeye gerek yok..git hazir yapilmis olanlardan al..Daha ucuz olur,ne gerek var""""" diyenler var.Turk Havaciliginin gelismesi icin bu tur zihniyetteki insanlarin acilen cag atlamasi gerekiyor. Yukarıda okuduğunuz parantez içindeki yazıyı yazan kişi ben olarak öncelikle kelimenin manasını tam anlatamadığımı düşünüyorum. Neyse önemli olan Mert beyin çalıştığı projede gelişmeler olmaya başladığı ve git al dediğim ve benim 7 sene önce kendim uğraştığım fakat gerek çevre gerekse havacılık camiasından bırakın destek görmeyi alaya alındığım konudaki bilgi ve tecrübemi Mert bey'e destek olarak gerçekleştireceğiz. 12 Yıldır havacılık ile ilgilenmeme rağmen bu tür bir düşünce içerisinde olan havacılığı tanıtmaya ve sevdirmeye çalışan bunun için her tür fedakarlık içerisinde çırpınan çok az sayıda insan tanıdım ama bu konuda her türlü bilgi ve tecrübemi sizlerle seve seve paylaşacağımı ve elimden gelen her yardıma hazır olduğumu bilmenizi isterim. Yukarıda bahsedilen Uçaklar hakkında hazırlanması tavsiye edilen kitap ile ilgili de bir çalışmam mevcut isteyen olursa yada bana yardımcı olabilecek birileri çıkarsa bu kitabı en kısa sürede hazırlayabilirim. Saygılarımla |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/07/2003 : 08:31:43
sevgili mert düşüncelerin takdir edilecek düzeyde harika bende varım yazdıkların aslında hiç de zor değil yalnızca biraz uğraşmak gerek ama bakıyorum ki bunu isteyen yalnızca biziz galiba grup yöneticelerinden hiç biri bu konudaki negatif yada pozitif görüşlerini yazmamışlar buda konuyu ele alacak düzeyde bile görmüyorlar klasık türk işi yönetim tarzı işte butun bu dusuncelrını hayata getırebılmek ıcın sanırım once bızım buyuk abılerı ve ablaları ıkna etmek gerekıyor bu konunun gozlerınden kactıgını hıc sanmıyorum ama gormezlıkten geldıkerınden emın gıbıyım artık harekete gecme vaktı yazıp cızerız bu alanda tartısırız fakat bu gıbı hayatı ve uzun vadelı konuların bu alanda yazılar ıcınde kaybolup gıtmesı gercekten yazık olur burdan grup yonetıcılerıne cağrı yapıyorum bır an evvel ana gundem maddesı mertcevıgın planı olan bır toplantı yapılsın toplantı bır organızasyon seması ıcınde ve gunler oncesınden toplantının ıcerıgını de yazan duyurular sıtenın neresınde gezersenız gezın kendılıgınden açılan ve toplandıya davet eden bannerler toplantıya katılımın fazla olması ıcın ne gerekıyosa onlar yapılması gerekmektedır saygılarımla klavye sevmeyen fuat ulaş, HEP KLAVYEYE BAKIYORUZ BIRAZ DA BIRBIRIMIZIN YUZUNE BAKALIM fulas
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/07/2003 : 09:37:48
Sevgili Tayyareciler,Uzun bir müddet yazamadığım için üzgünüm fakat TAI de yapmakta olduğum stajın ilk dönemini henüz tamamlayıp okula dönebildim. TAI de epey gözlem yapma olanağı buldum okuluma sunacağım raporun yanısıra kişisel gözlemlerimden oluşan ve oldukça kapsamlı ikinci bir raporunda yazımına başladım raporu okula ve TAI yönetimine sunacağım.Bunun yanı sıra tayyarecide yayınlanması için de çalışacağım. Ankara'dayken Sayın Bülent Yılmazer ile burada yazdığım yazılar konusunda uzun sayılabilecek bir görüşme imkanım oldu.Özellikle sürekli olarak bahsettiğim toplantıyı Ankara'dayken gerçekleştirmek istiyordum.Ancak sorun şu ki bu grubun yöneticisi olan insanlar başta, Tayyareci büyüklerimizin geçim derdi gibi bir sorunları var.Dolayısıyla böyle bir işle uğraşacak vakite sahip değiller her şeyden önce bir çoğunun geleceğinden sorumlu oldukları çocukları var.Dolayısıyla bu insanların harcıyabilecekleri vakit ve enerji çok az. Bülent Bey bu gerçeği önüme koydu. Dolayısıyla ben de şimdi yeni bir arayış ve planlama içindeyim. Sanırım bu yazdıklarım sayın Fuat Ulaş'ın sorularına yanıt olmuştur.Ancak şunu söylemek isterim, sözlerimen zerre dönmüş ya da yapmak isteklerimden vazgeçmiş değilim bir şekilde tüm havacılar tek vücut olmalıdır aksi halde "Türk Havacılığı" kavramı laf salatasından başka bir şey olmaz. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR VE GÖKLER BİZİM OLACAKTIR. Saygılarımla Mert ÇEVİK 
|
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 23/07/2003 : 06:34:52
sevgili mert buyuklerimizin sorumlulukları olabılecegını bende bılıyorum ama en azından destekleyıcı bır mesaj yayımlayabılırlerdı dıye dusunuyorum bence bır an evvel yapılabılecek calısmaların lıstesını ve programını hazırlayıp gruba acmamız gerekmektedır tabı once buyuklerın bılgısıne onların onaylamasıyla bıseylerın baslangıcını yapabılır harekete gecebılırız bu çalışmanın bir parçası olmak ısterım bana verebılecegın gorev varsa elımden gelenı yapmaya hazırım uçamıyoruz barı havacılık ıcın calısalım sevgıler klavye sevmeyen fulas fulas |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 23/07/2003 : 08:20:30
Böyle bir teklifi açıkçası merakla bekliyordum sayın Fuat Ulaş...Benimle vecihik6@hotmail.com adresinden irtibata geçebilirsiniz... Destek mesajı konusunda ise hak veriyorum, doğrusu bu konuyu uzattıkça uzatmamın sebeplerinden biri de zaten büyüklerden destek alabilmek.
Ancak bu konuda daha fazla insana ihtiyacımız var bana göre ilk teapta ciddi bir planlama ve küçük bir toplantı yapmak için en az 10 kişi filan gerekli bu kişilerinde 3-4 değişik şehirden olması tercihimdir nitekim meselenin esası böyle bir hareketi Türkiye'ye yayabilmek.Yine ODTÜ,İTÜ, EGE ,ANADOLU üniversitelerinin havacılık kulüp ve bölümlerinden irtibat sağlayacak birer arkadaşa ihtiyaç var.Yani toplamda 15 kişiyi falan bulmamız gerek.Şu ana kadar ben bir sizden bir de maverickx ten olumlu mesaj alabildim. Eğer böyle bir hareketi biz başlatabiliriz ve seve seve zaman ayırırız diyen arkadaşlar var ise lütfen bu konu başlığına yazsın... Saygılarımla Mert ÇEVİK  |
gurkancetin
üye

39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 01/08/2003 : 19:32:13
Merhaba,"ITU Ucak Uzay Muhendisligi Kulubu'nun kurulus amaclarindan bir tanesi Turkiye'de Ucak-Havacilik-Uzay Muhendisligi'nin gelismesine katkida bulunmak" oldugundan kendileriyle cekinmeden gorusebilirsiniz. Bir ogrenci kulubudur ve muhtemelen birlikte yapilabilecek pek cok sey cikabilir. Fakat oncelikli olarak, bu amaclara sahip ne ilk ne de son kisiler oldugunuzu (oldugumuzu) unutmayalim. THK'nin amaci da goklerde istikbal arayan bir millet yaratmak(ti). Gecmise onyargisiz, mutevazi ve olgun; gelecege keskin gozlerle bakmamiz gerekiyor. Varolan kaynaklari gozardi etmeden, hatta mumkunse onlara entegre olmak gerekir. Enerjinin korunumu icin bu gerekir. Iyi gunler, Gurkan Cetin  |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/08/2003 : 01:08:22
Bence Turk havaciligi icin pek bir sey yapilamayacaginin en iyi gostergelerinden biride bu forum olan katilimin suratle dusmesi duzenli olarak her gun bu foruma giriyorum 3-4 kisinin disinda katilim olmadigi gibi artik katilim sureleri da azalmaktadir. Bir konuya artik haftada bir katilim olmaktadir. Ozetle Turk gencligi havaciligi filan iplememektedir. Ama Leilada bu sene hangi yemek in hangisi out diye topik acin yada Reinada kim ne yapmis diye topic acin bakin katilim nasil oluyor.Bence TURK GENCLIGI ICIN NE YAPABILIRIZ onu tartisalim. saygilarimla  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/08/2003 : 08:25:46
Kısca cevap vermek istedim;1-THK bize Atatürk'ün mirasıdır tepkim THK'nu bu hale getiren zihniyetedir.Yoksa şüphesiz THK Türk havacılığının yegane icra organıdır. 2-Türk Gençliği,Türk havacılığı ne fark eder hepsi medenileşme yolunda aynı kapıya çıkıyor.Biliyor musunuz bana 10 tane idealist adam verin dünyayı değiştireyim...Burada ki havacılık mücadelesi haklı mıdır? Bu mücadeleye hayatını adamış ve adayan insanlar var mıdır?Evet mi? O zaman bırakınız gençlik Laila'ya takılsın onlar sadece yönetilcek koyunlardır.Katılıma gelince bu foruma bir kişi katılsa o bir kişiyi kazanmak şahsen benim için dünyanın en büyük hazinelerine eş değerdir. Mücadele vatan mücadelesidir ve bir gerçek var ki bu mücadele bizden çok daha önce çok daha zor koşullar altında çok daha az sayıdaki insan tarafından verildi. Ben o insanların torunu olarak umutsuzluğa düşer ve mücadeleyi bırakırsam işte o zaman gerçekten bu dünyanın bir anlamı kalmaz... Saygılarımla, Mert ÇEVİK İSTİKBAL GÖKLERDEDİR, VE GÖKLER BİZİM OLACAKTIR... 
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/08/2003 : 14:38:27
Sayın Gürkan Çetin olgun bir yaklaşım (daha doğrusu uyarıda...) bulunmuş.Kültür Olarak Havacılık başlığı altında yazdıklarımı okuyan arkadaşlar orada aktarmaya çalıştığım olaylardan sonra Türk Hava Kurumu'nun işe yaramaz halde oluşunu temel alarak getirdiğim önerileri şüphesiz gördüler...Ben de hala Türk Hava Kurumu'nun şu an için müdahale edilemeyecek seviyede kötü durumda olduğunu savunmaktayım.Sebeplerini daha önce de sundum ve hepsinin mantıklı sebepler olduğu kanısındayım. Nitekim her şeyden önce kurumun devletin hantal bürokrasi çarklarından biri haline getirildiği ve bu sorunu aşmadan bir şey yapılamıyacağı dahası bu sorunu aşmanın baştan başa devlet mekanizmasına müdahaleye dayandığını dile getirmiştim.İşin daha da kötü yanı kurum şu an asker yöneticiler tarafından yönetiliyor ve idari mekanizmaya müdahale demek askerlerle karşı karşıya gelmek demek.Nihayetinde o kurumun başındaki kurmay subaylar kurumun mevcut pozisyonunu korumak üzere oradalar kurumu böylesine köklü bir değişikliğe götürmek (başka bir deyişle özüne döndürmek) için ister istemez askeriye ile karşı karşıya kalınıcak.Bu da sonu olmayan bir macera demek. Yukarıdan direkt müdahale olmadan kurum şu an için özüne dönemez... Ama...Bir gerçek var ki kurumun sahip olduğu olanaklara erişmek dahası bu olanakları insanlara kar amacı gütmeden sunmanın da olanağı yok. Ayrıca Kurum biz Türk Gençliğine ATATÜRK'ün emanetlerinden biridir.İmam-ı azamlara binlerce kişilik kadrolar verildiği bugünlerde dönüpte böyle bir emaneti kenara atmak,"olan olmuş ne yapalım" demek kurumu mahveden zihniyetle işbirliği yapmak, resmen bölücülüğe gitmektir. Bugün benim Türk havacılığı için umutlarım varsa bunun yegane dayanağı bir zamanlar bu kurumun kurulmuş olması ve bu kuruma hizmet için hayatını adamış ilim insanlarının bu ülkede yaşamış olmasıdır. Şimdi bunca laf ebeliğinden sonra varmak istediğim sonuç; Sizinle tamamen aynı fikirdeyim... *NOT; Lütfen kurumu eleştiren yazılarımdan dolayı beni THK düşmanı,her şeyi reddeden,ben bilirim havasında,post modern bir zibidi zannetmeyiniz.
Takdir edersiniz ki bu ikilemleri aşmak dahası bu ikilemler arasından somut,işe yarar çözüm üretmek hiç de kolay değil. **NOT;Türk Gençliği konusunda ki eleştiriyi kabul etmiyorum,bu ülkenin ancak yüzde biri o denilen yerlere gidebiliyor.Bu ülke geleceğini kara kara düşünen insanlar ve içindeki enerjiyi nasıl sarf edeceğini bilemeyen başı boş gençlerle dolu.  |