ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Gene ABD ucagi alacak miyiz?
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap
Gönderilme Tarihi - 18/07/2003 :  18:54:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Benim son olaylardan gozlemlerim, ABD nin ulkemize dusman olmaya basladigidir.

Evet bizim etkin bir hava kuvvetine ihtiyacimiz var, envanterimize yeni ucaklar katmaliyiz. Pekiyi eger ABD ucagi alirsak buna ne kadar guvenebiliriz?

Benim sahsi kanaatim, ABD' den asla ucak almamaliyiz. Daha onca baska bir forumda yazmistim, Ruslar ve Avrupalilar ortaklik kuracaklar savas ucagi uretiminde diye, gercekten EADS ile Sukhoi isbirligi anlasmasi imzaladilar. Sizce bu isbirliginin urunu olacak ucaklardan envanterimize katmayi dusunebilir miyiz? Benim tahminim Su-47 ye aviyonik sistelerde katkida bulunacak EADS.

Son soz olarak soyleyebilirim ki, Su-47 + EF 2000 ler ile Turk Hava Sahasi F35 JSF ten daha iyi korunur. Zira ucaklarimizin karsisinda EPA Rafaleleri degil USAF ve USN F22 ve F35 leri olacak galiba.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))

Fethi
üye

USA
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 19/07/2003 :  03:07:19  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bir gun uyanicaz ama hadi bakalim,umarim cok gec olmaz.Mehmetr arkadasimiza katliyorum.

Sayfa Başına Git

messerschmitt
üye

Turkey
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/07/2003 :  08:37:48  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
avrupada uçak üretilirken gidipte amrikanın kucağına oturmanın ne manası var her daim merak ederim.ef 2000 canavar gibi uçak.madem ab yolundayız bu konudada gerekli dağişiklikleri yapmalıyız.

amerikanın dünya hakimiyetine soyunduğunu görmeyen varsa uyansın!

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2003 :  09:37:31  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sovyetler dağılıpta elindeki yüksek teknolojiyi fabrikasıyla,teknisyeniyle uluslararası pazara çıkarttığında bayram etmiştim.Niye mi Türkiye olarak savunma sanayinde atılımlar yapıyorduk ve önümüzde en az Amerika'nınki kadar geniş birikimlere sahip bir kaynak vardı.Peki biz bu kaynaktan ne derece yararlandık?

<<Doğu bloğu ülkelerinin elinde fazlalık olan BTR-60 ve BTR-80 araçlarını aldık,araçlar bozkıır ortamına uygun tasarlandığından bizim doğunun engebeli arazisinde rezil oldu.
<<Ülkemize Çin,Bulgar,Romen ve Rus yapısı yığınla AK-47 girdi bunların yarısı orjinal AK-47'nin tırnağı dahi olamıyacak niteliksizlikteydi (özellikle Bulgar ve Çin yapısı silahlar) ,ülkemizde bir türlü stdandartlaştıramadığımız piyade silahı kavramını iyice içinden çıkılmaz şekilde karıştırdık.
<<Jandarma için Mi-17 helikopterleri aldık helikopterlere önce uçmaz raporu verildi sonra uçuruldu,şimdi ise nasıl modernize edicez diye düşünüyoruz çünkü teknolojisi nuh nebiden kalma.Üstüne üstlük bu sayede genel maksat helikopteri envanterimizi çeşitlilik konusunda iyice zıvanadan çıkardık.

İşte biz ülkemizi bağımlılıktan büyük ölçüde kurtarıcak kaynaktan böylesine verimli yararlandık.

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2003 :  11:22:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bir de aklıma geldi,

EFA ve Rafael sürekli olarak Amerikan uçaklarına alternatif olarak gösteriliyor.Yanlız EFA'nın en önemli iki katılımcısı İtalya ve İngiltere JSF'ninde en önemli katılımcıları arasında hatta İngiltere Amerika'dan sonra bu uçak üzerinde modifikasyon yapma hakkına sahip tek ülke.Yunanistan'a sattılar uçağı ama o da tehditle, zannedersem Yunanistan'da da ilk defa Türkiye'den farklı alıma yönelmekten doğan bir belirsizlik hakimdir.Zira bundan sonra öyle üç dört farklı modeli aynı bayrak altında uçurma devride geride kaldı.EFA'nında maharetleri hakkında söylemlerden başka bir şey yok ortada oysa JSF iki dev firmanın rekabetinden doğan bir tasarım dolayısıyla daha test aşamasında pek çok şeyi kanıtlamak zorunda kaldı şimdiden kesinleşmiş 3000+ siparişi var ve bu yüzden piyasada 4. nesilden en makul fiyata sahip uçak.

Sonra Rafael üretime girdi ama daha bir tane yabancı alıcı çıkmadı hatta söyleyebilirim ki bu uçak eğer böyle giderse Fransa'nın çıkartabildiği son milli uçağı olucak.Bu uçağın kesinlikle feasible-maliyet etkin olmadığını biliyorum sırf bu yüzden Fransızların kendileri dahi alım adedini azalttı.

Amerikalılara güven konusunda ise fikirlerinizi paylaşıyorum ancak şunu da biliyorum ki bizim kendimizden başka güvenecek kimsemiz yok.Kendimize güvenmeninde tek yolu ulusal sanayimizi kurmak, ordumuzu kendi üretimimiz silahlarla techiz etmek,tamamen kendimize ait bir savunma doktrini geliştirmek ve hatta denemek.

(Sovyet teknolojisinden niye yeterince yararlanamadığımız konusunda daha yazmak isterdim ama çok uzun sürmesi açısından pek göze alamadım,ancak ayrı bir tartışma konusu olabilir.)

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2003 :  11:28:53  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
NOT;
Lütfen sözlerim yanlış anlaşılmasın, gidelim herşeyi Amerikalılardan alalım,onları ihya edelim böylece BUSH'ta tarihte Büyük İskenderle beraber anılsın falan dediğim yok ama madem bir değerlendirme yapılıyor ben de farklı bir açıdan yaklaşmak istedim ,mühendis olmanın kötü(gıcık) yanı :)

Saygılarımla
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

Oezge
üye

Turkey
4 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/07/2003 :  06:31:03  Profili Göster  Ziyaret Oezge'ın Anasayfasını   Oezge a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selam,

zamanim cok dar fakat bazi celiskilere deginmeden de gecmek istemedim. Dipnot olarak beyan ediyorum:

BTR-60 ve BTR-80 tipindeki zirhli personel tasiyicilarinin özellikle 90’li yillarin ilk yarisinda cesitli hibe ve/veya direk alimlar kapsaminda Jandarma icin temin edildigi dogrudur fakat bu araclar dagda bayirda kullanmak icin degil, cesitli kara yollarinda askerimizi zirhli koruma altinda nakliye ya da sehir caitismalarinda taktik amacli kullanilmasi icin alinmistir.

Lakin, hatirlanacagi gibi o dönemde TSK’nin acil bir tekerlekli zirhli arac acigi vardi ve bu yüzden kismen demode olan bu araclar temin edildiler.
300 kadar BTR-60 zirhlisi (eski Dogu Alman lisans üretimi) Federal Almanya tarafindan Türkiye’ye ihtiyac fazlasi malzeme kapsaminda NATO yardimi olarak hibe edilmistir.
Biraz daha gelistirilmis yaklasik 80 adet BTR-80 zirhli araclari ise Rusya’dan direk alim kapsaminda temin edilmislerdir.
BTR-60 panzerlerinin özellikle motorlarinin dogu iklim ve sartlarinin stresine dayanamadigi ve özellikle bu yüzden kismen modernizasyona tabi tutuldugu asikardir.

Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde kullanilan Kalasnikov tipi AK-47 serisi piyade tüfeklerin bölük pörcük ve cogunlugunun Cin, Bulgar yapimi oldugu iddasi dogru degildir.
Sadece yine Federal Almanya Türkiye’ye yine NATO yardimi kapsaminda eski Dogu Alman menseli dile kolay 256.125 (256 bin küsür) Kalasnikov tüfegini 100.000.000 (100 milyon) mühhimatiyla birlikte hibe etmistir.

Mi-17 helikopterleri (Mi-8 export versiyonu) jandarmanin havadan agir nakliye acigini kapamak ve cephe gerisi icin temin edilmislerdir. BTR-80 örneginde oldugu gibi Türkiye bu techizata para ödememis, sebze/meyve satislarindan alacagi karsiliginda söz konusu araclar alinmislardir.
Hantal olmasi ve bir takim diger handikaplarina ragmen bugün Mi-17 TSK’nin en yüksek kapasiteli döner kanatli ucagidir.

EFA diye bir ucak yoktur, bu 80’li yillarin proje adidir.
Söz konusu olan ucak Almanya konuslu Eurofighter konuslu ltd. firmasinin EF2000’dir. Eurofighter 4 ülke ve üreticileri konsorsiyumu dahilinde olup, projeye iştirak eden ülkelerin kesin ve resmi siparişleri aşağıdaki gibi olmuştur:

İngiltere: 232 (+65 opsiyon)
Almanya: 180
İtalya: 121 (+9)
İspanya: 87 (+16)

Berlirlenen kesin siparisler dogrultusunda üc degisik bolk Eurofighter yapimi EF2000 Typhoon ucagindan bahsetmek mümkündür.
2001 yılında Yunanistan, ihraç versiyonuna Typhoon (tayfun) ismi verilen EF2000 uçağını almak istediğini kamuoyuna açıklamıştır. Buna göre temin edilmesi istenen uçak miktarı 60 adet (+30 opsiyon) olarak belirlenmiş, 2004 yaz olimpiyatlarının organize edildiği bu ülkede, konuyla bağlantılı finansman sorunu aşıldıktan sonra, kesin sipariş sayısının resmen 2005 yılında açıklanacağı belirtilmiştir.

Yine Typhoon uçağını seçen ülkeler arasında Avusturya’da yer almaktadır. Bu ülke sürpriz denilebilecek bir kararla, bir kaç yıldır sürdürdüğü muharebe jet uçağı ihalesini, Eurofighter Typhoon lehine sonuçlandırdığını ve bu uçaklardan 18 adet alınacağını kamuoyuna açıklamıştır.
Yine Norvec’de bir EF2000 potansiyel müsteri olarak görülmektedir.

Ingiltere ve Italya’nin hatta ileride Ispanya’nin muhtemelen JSf denilen, yani F-35’in STOVL versiyonuna yönelmesi, bu ülkelerin ucak gemilerine sahip olmasi ve Harrier yerine bu ucaklari ileride kullanmacagindan kaynaklanmaktadir, denklem basittir.
F-35 (JSF) ile EF2000 ucaklarini dogrudan karsilastirmak, Elma/Armut kiyasina benzer.
EF2000 su an itibariyle F/A-22’den sonra dünyanin en gelismis av/önleme ucagi iken, tek motorlu F-35 ise en gelismis multirole, av/bombardiman ucagi olacaktir.

Bazı önyargılar ve EF2000 rakiplerinin argümanları:

Son yıllarda az da olsa EF2000 uçağına yöneltilen eleştiriler arasında bazı çok isabetli olmayan iddialar da yer almaktadır. Buna göre uçağın F/A-22 örneğinde olduğu gibi stealth özellikli olmaması, yani gerek dizayn, konstrüksiyon, kanat içi dahili füze taşıma özellikleri, gerekse RAM boyası olmaması açısından uçağın radar ekosu F/A-22 ile mukayese edilerek eleştirilmektedir.

Ayrıca yine ilk seri üretim modellerinin SU-37 motorlarında olduğu gibi vektörleme kabiliyetli türbin egzozlarına sahip olmaması, ya da radarının Rafale örneğinde olduğu gibi elektronik çok yönlü arama moduna sahip olmaması bu eleştiriler çerçevesinde zaman zaman dile getirilmektedir.

Fakat burada göz ardı edilen bir gerçek vardır, o da bu uçağın son derece yüksek performanslı, yüksek dirençlere maruz kalma özelliğine sahip kanat yüzey verileri ile mükemmel tepki/ağırlık oranı, yakın ve BVR hava/hava muharebeleri için optimize edilmiş ve bu açıdan ele alındığında halen rakipsiz radarıdır. Ayrıca EF2000‘nin BVR özelliğinin eşi görülmemiş derecede iyi olması bir çok faktöre bağlıdır:

EJ200 motorlarının yüksek tepkili gücü sayesinde ucak çabuk hızlanır ve düşük yakıt sarfinden dolayı yüksek harekat menziline sahiptir.
Hava/hava muharebelerinde radarının bir çok hedefi çok uzaktan aynı anda tespit/teşhis/takip ve otonom olarak hesaplama yaparak tahrip tavsiyesinde bulunabilmesi, yani gerektiğinde uçağın füzelerinin en optimum zamanda ateşlenmesini sağlar.
Uçağın uçuş kontrol bilgisayarı tam otomatik av ve manevra profili oluşturabilmesi ve bu sayede kısmen yükünü azaltarak, pilotun uçuşla meşgul olması yerine ağırlıklı olarak muharebe taktiğine odaklanmasını sağlar.
Kendine özgü delta kanatları ve yardımcı kanatçıkları (canard) sayesinde uçak sadece ses altı hızlarda ve dogfight manevralarında değil, ses üstü hızlarda da yüksek manevra yeteneğini korur.
Uçağın sensörlerinin tespit ettiği ve düşman tarafından ateşlenmiş füzeleri, bilgisayar sadece tespit etmekle kalmayıp, bağımsız olarak flare, chaff ya da manevra gibi karşı tedbirlerde bulunabilmektedir.

Fransa’nin Rafale ucaginin (RAFALE degil) uluslararasi platformlarda Mirage 2000 kadar basarili olmadigi dogrudur ama Yunanistan#a EF2000 konusunda baski yapildigi iddasi da yanlistir. Baski ABD hükümeti ya da Lockheed martin tarafindan F-16 lehine Polonya’ya veya Boeing’in F-15K lehine G. Kore’de yapilmistir.

Saygilarimla

Özge KILINC

Sayfa Başına Git

Oezge
üye

Turkey
4 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/07/2003 :  06:36:34  Profili Göster  Ziyaret Oezge'ın Anasayfasını   Oezge a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Rafale diye bir ucak yoktur olacak ti yukarida, sanirim Israil sirketi ile karisitiriliyor isim, dogrusu RAFALE'dir ve Türkce'de "Rafal" diye okunur.

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/07/2003 :  08:23:11  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Özge Bey'e düzelttiği yanlışlar için teşekkürler,

4. nesil uçak satışlarına sürekli politik açıdan baktığım için bazı saptamalarımın oldukça eksik olduğunu fark etmemi sağladığı ve çala kalem yazımdaki terim hatalarını gösterdiği için...

AK-47 konusunu polisin ve ordunun alımlarıyla karıştırdım daha doğrusu iki birimin yaptığı alımıları bir arada düşündüm...Çin ve Bulgaristan konuya burdan girdi.

Yunanistan'ın seçimi konusunda ise politik baskı olduğuna eminim çünkü Viyana'daki Başbakanlar toplantısında Yunanistan'a Almanya ve Fransa tarfından verilen açıkça birliğe destek ol mesajından sonra Eurofighter alımı açıklandı.

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/07/2003 :  09:55:32  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Özge Bey'in EF-2000 konusunda yaptığı isabetli teknik saptamaların yanı sıra meseleye diğer açılardan da bakmak gerektiği kanısındayım. Avrupa bilinen tasarım konseptlerine dayanan bir platform ortaya koyarken Amerika her iki projede de uçuş statiği kavramını adeta ortadan kaldırdı daha önce F-117 de yaptığı yenilikleri operasyonel olarak kullanışlı hale getirdi.Avrupa Ar-Ge konusunda Amerika ile rekabet edemiyeceği bir seviyede geride kaldı.Dahası bu ilerlemenin gerektirdiği yüksek harcamayı, pazar payını tekel olma seviyesinde arttırarak fazlasıyla çıkarttı.

Mi-17 lerin para ödenmeden geldiğini bilmiyordum ancak nasıl gelirse gelsin dediğim gibi uçamaz raporu alarak uzunca bir süre yattıkları bir gerçek.Ayrıca bu araçların hava platformları konusunda ordumuzun Rus teknolojisi namına hiç bir birikimi olmaksızın alınması bence tam manası ile yanlış bir karar.Ordumuzun o dönem PKK ile savaşta özellikle sınırlarımızın en kritik bölgesinden sorumlu olması ve Doğu da etkin olduğu bölgenin genişliği açısından jandarma kuvvetlerimizin hava desteğine şiddetle ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.Sözü geçen tedariğin yerine en az 3 değişik ve çok daha kazançlı tedarik şekli yazılabilir.

Ancak şu da bir gerçektir ki o dönemde yapılan planlı veya plansız hemen hemen tüm alımlar hatalıdır,Türkiye teknik ve parasal açıdan yaptığı her alımda zararlı çıkmıştır.Bunun da yegane sebebi Türkiye'deki planlama ve koordinasyon eksikliğidir.

Sadece Mi-17 alımından yola çıkarak tüm bu yanlışları ve maliyetlerini görmek mümkündür.Benim tüm bu alımları yazarken belirtmek istediğimde buydu.Ve tekrarlıyorum amacım TSK'yı kötülemek değil o kararı veren kişiler kadar ortam şartlarının farkındayım,benim tek istediğim ülkemiz için en iyi kararların verilmesinin sağlanması.

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

murad
üye

3 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/08/2003 :  22:32:45  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ef2000 hakkındaki bilgiler için gerçekten teşekkürler :)

ancak eklemek istediğim ufak bir nokta var, bildiğim kadarıyla son test uçaklarından topu çıkartmak gibi bir harekette bulundular (örneğin vietnam savaşında ilk f4 versiyonlarında da top olmaması ve abd pilotlarının başına gelenler) ve sanıyorum seri üretim ef2000lerin hiçbirisine top dahil edilmeyecek? bu konu hakkında kesin bir bilgisi olan

ayrıca konu ile ilgili, avrupa yapımı bir diğer uçak olan jas39 grippen hakkındaki görüşleride alsak?Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/08/2003 :  23:35:26  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
EF2000 in ne kadar iyi ucaklar oldugunu gelecekte yasanacak muhtemel catismalarda gorecegiz. Zira uretici ulkelerin daha onceki ucagi Tornado pek de basarili olamadi.

Fakat aviyonik olarak EADS in Sukhoi ye katkisi gozle gorunur olacaktir. Tabii bu ikili iliskilerin durumu, EADS icindeki ulkelerden ABD yanlisi ulkelerin son dakika golleri ile cok kotu bir hal alabilir.

Asil mesele sizin aldiginiz platformun ne kadar iyi oldugu degil, onu nasil kullanabildiginizdir. Yedek parca ambargosu yediginiz zaman isterseniz F/A-22 niz olsun, birsey degismez, ucaginizi hangardan cikaramazsiniz.

Bizim su anki potansiyelimiz bir savas ucaginin tasarimina musait, yalniz jet motoru uretmeye musait degil. Pekiyi diyelim ki, bir ulkeden jet motoru lisansi aldik, ve uretebiliyoruz, ucagimizi tasarladik, bu ucak ne kadar iyi olabilir?

Mantikli olan musterek ucak tasarimi ve uretimidir. Yani gelecekte olacak ve olmasi zorunlu olan Rus-AB ortak savunma sanayiinde yerimizi almaliyiz. Onlar bize muhtac mi hayir, ama biz bir sekilde kendimizi muhtemel projelerin icerisine sokmaliyiz.

Kendimiz bir projeye (mesela EF 2000) tasarim asamasinda girersek, yedek parca sIkIntImIz ortadan kalkacaktir.

F/A-22 ile EF2000 rakip olmasi mumkun degildir, bu Tornado ile F-15 i kiyaslamak gibi bir sey. EF-2000 , F/A 22 ' ye cevap olamaz, gelistirilmelidir, bunun icinde Ruslarin dahi matematikcilerine ihtiyaci vardir, curumekte ve erimekte olan Avrupalilarin. Son gunlerde ardarda atilimlarini izledigimiz Turk Savunma Sanayii kuruluslarinin da bu tarz islerin sorumlulugunu alabilecegine inaniyorum.

Tabii cok kucuk bir ayrinti var, ABD baskisi olarak tanimlanan olay, ulkelerin silah alimini gerceklestiren kurumlardaki burokratlarin, ABD leyhine aldiklari tavrin ta kendisidir. Bizim Suleymaniye, Muavenet, Esref Bitlis, Kibris olayl;arina ragmen King Cobra gibi platformlari ihalelerin bas kosesine koymamiz gibi. Yani ABD baskisinin asil guclu yonu budur, yoksa ambargo tehdidi tabii ki olur. Burokratlar da, tavrini bir sirketen yana koyuyor, kazaninca da komisyonunu aliyor. :) Kisacasi burokrak cift bordrolu oluyor, birisi kendi ulkesi, digeri de Virginia Langley :).

Yunanistan da da durum bu, bu kadar karisik ucak ucurmak sadece aptalliktir, eger bir bit yenigi yoksa. ABD ambargosundan korkup Mirage F1 almis olduklari dogru fakat ucaklarinin cogu gene Amerikan. Gercekten ABD ambargosundan korksalardi butun ucaklari Mirage F1 daha sonra da Mirage 2000 yaparlardi, ama kazin ayagi oyle degil. ABD baskisi bu dakikada devreye girer ve yunanistanin 40 Block 30 F16 , 40 Block 50 F16, 60 Block 52 F16 almalarini saglar. Sahip olduklari Mirage 2000 sayisi ise 52. Iste durumun ozeti, ucaklarin cogu Amerikan, simdi bu ulke ABD/Fransa ucagi ucururken kalkip bir de EF 2000 alamaz. Cunku daha once Rafale ve F35 siparisi verecekler. Burokratlari bu yonde karar verecekler. Kucucuk yunanistan ayrica 90 EF 2000 alamaz, alsa da ucuramamz o da ayri mesele ya, Almanya para yardimini kesti biliyorsunuz.

Iste bizim icin dananin kuyrugu bu noktada kopuyor, ABD/Almanya/su/bu/o yanlisi burokratlardan/generallerden arinmak lazim. Bu gun Suleymaniye krizi var ve hala ABD den AWACS ucagi aliyoruz. Moderatorumuzun affina siginarak bir tabir kullanacagim, bu sizin esinizi taciz eden birisi ile ayni masada oturup tavla oynamaniz gibi bir sey. Parada anlassak bir de King Cobra alacagiz. Muavenet destroyerimiz vuruldu, gittik tanesi 117 milyon dolara Knox aldik. Bunu Muavenet Dosyasi isimli belgeselde izledim TV 8 de.

Biz bir platfor alirken kullanisligina da bakalim, bunun icin de durust alimlar, bu konuda kesinlikle askerlerden cok, ssm ve o cevrede calisan sivil komisyoncular sucludur.

Kolay degil, F16 lar ve F4 ler degistirilecek. Evet buyuk ihtimalle bir de Irak a asker gondermiyecegimiz icin ABD ile iyice dalasacagiz. Belki Awacs ile JSF iptal olacak, mumkundur, fakat JSF iptal edilse de edilmese de biz bir hava ustunluk ucagi alacagiz. Ekonomik sorunlar anliktir, kurtuluruz, turkiye savunmasindan asla cok buyuk olcude kisintiya gitmez, iki motorlu ucagini da alir. En azindan bu ucaklari alirken dikkatli olalim.

EF 2000 iyi bir tercih olacaktir ama fiyatta da anlasma saglanirsa. Ayrica aviyonik sistemleri argemize para ayirip pasa pasa yapmaliyiz. Bu is cocuk oyuncagi degil. Gene bir Kocatepe faciasi yasamamaliyiz. Kendimize ozgu sistemlerimiz ucaklarimizda muhakkak olmali. Fiyatta uygun bir anlasma saglanamazsa ki saglanamaz, acilen Sukhoi firmasina yonelinmelidir. Sukhoi un mevcut ucaklarinin tedariki illaha ki gerekli degildir. Sukhoi den Turkiye nin istekleri dogrultusunda bir tasarim istenebilir. Guney Kore ve Hindistan gibi ulkeler ile de isbirligi yapilabilir.

Sozun ozu, oturacagiz ve calisacagiz. Sayin Mert Cevik e kesinlikle katilmak lazim, kimseye guvenemeyiz, zaten hicbir ulke hicbir ulkeye guvenmez, mesele ben bu ulkeden ne koparabilirim dusuncesidir, bu dusunce de olmaliyiz. Gaflete , delalete ve hatta hiyanete dusmusler gibi onun bunun ucaginin reklamini yapip, bu en iyi ucak, bundan alalim deyip, yolunu bulmaya calisanlarin dusuncesinde degil.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Oezge
üye

Turkey
4 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/08/2003 :  15:07:00  Profili Göster  Ziyaret Oezge'ın Anasayfasını   Oezge a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Eurofighter üretimi EF2000 Typhoon ucaginin 27 mm capli Mauser tipi makinali topunun demontaj planlari bundan bir kac yil önce sadece Ingiliz Eurofighter'leri icin söz konusu olmus ve buradaki rol oynayan ana motif ucagin birim fiyatinin maliyetini düsürmekle baglantilidir.
Yalniz bildigim kadariyla Ingiltere'de bu niyetinden vazgecmis ve tüm Ingiliz, Alman, Italyan, Ipspanyol, Avusturya ve ileride muhtemelen Yunan Eurofighter'lari icin 27 mm Mauser topu standart dahili namlu cikis silahi donanimi kapsamindadir.

Isvec cözümü kronolojik acidan 4. nesil ucaklarin ilk örnegini temsil eden Saab yapimi JAS-39 ucagi hakkinda bundan bir kac söne önce yazilmis asagidaki konuyla ilgili linklerde yer alan nacizane yazilarimi tavsiye ederim:

http://pub43.ezboard.com/fturkordusufrm2

http://www.geocities.com/turkordusu/

Saygilarimla

Özge KILINC

Sayfa Başına Git

demirturk
üye

Turkey
4 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/09/2003 :  10:25:10  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba Arkadaşlar,sitenizi kısa bir süredir izliyorum ve çok gurur duyduğumu belirtmek isterim.Çeşitli dış kaynaklı sitelerde ülkemiz,Türkiyemiz için kalem çatmış bir Türk vatandaşı olarak bende bir kaç şey söylemek isterim.

Türkiyenin 2025'e kadar olan süre içerisinde USA ile çatışma içine girme olasılığı oldukça yüksek. Dolayısı ile THK'nin çeşitli kabiliyetlerinin bu tehdide göre geliştirilmesi şart. Şu andaki hava önleme ve hava üstünlüğü kabiliyetlerimiz EU ve ortadoğu ülkelerine karşı göreceli olarak yeterli olsada, USA gibi sınırsız olanaklara sahip bir düşman için daha farklı yeteneklere sahip olmalıyız. Rus-EU ortak yapımı gelişmiş savaş uçakları çok iyi olabilirdi ancak bence Sukhoi 30 MKI ve hatta Berkut gibi uçakların Sukhoi veya Mikoyan gibi üretici firmalarla, ülkemiz ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede versiyonlarının, geliştirilmesi pahalı ancak kesinlikle gerekli bir yoldur. Ancak dahada önemlisi, USA nın kaynakları ele alındığında tehdidi azaltma önceliğimiz olmalıdır. Örneğin Akdenizi US uçak gemileri için tehlikeli bölge yaparak. Bunun yoluda çok kapsamlı bir anti-ship kabiliyetinden geçer.Artık yeni roket güdümlü Rus torpidolarımı olur, uzun menzilli air veya land konuşlu füzelermi olur, bir şekilde Akdeniz cephesinde USAnın vurucu gücü olan uçak gemilerini bertaraf etmeliyiz.Ancak bu sayede ve gelişmiş ECM uçaklarının sayesinde ve tabiiki yüce Türk milletinin azmi ve hırsı ile başarılı olabiliriz.

DemirSayfa Başına Git

serdaris
üye

Turkey
15 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/10/2003 :  07:02:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ABD uçaklarını yıllardır kullanıyoruz. Hava Kuvvetlerimizin belkemiği olan F-16 uçakları ile ilgili basında çıkan bir haberi vermek istiyorum.

TÜRK SAVUNMA SANAYİNE PENTAGON ENGELİ
01 Ekim 2003 Çarşamba

Savunma sanayi alanında Türkiye’ye teknoloji transferıne geleneksel olarak soğuk bakan ABD, bu tutumuna yeni bir örnek ekledi.

Pentagon, Türk F-16 uçaklarına takılacak elektronik karşı-tedbir sistemlerinin üreticisi Amerikan şirketinin Türkiye’ye sistemle ilgili kritik teknoloji transferi iletmesine izin vermedi.

ABD ile yürütülen savunma sanayi projelerinde Washington’ın geleneksel olarak Türkiye’ye teknoloji transferi sağlamaya yanaşmaması, Türk tarafını rahatsız ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, buna yeni bir örnek ekledi ve 80’e yakın Türk F-16 savaş uçağına takılacak elektronik karşı-tedbir sistemlerinin üreticisi Amerikan şirketinin, Türkiye’ye sistemle ilgili kritik teknoloji transferi sağlamasına izin vermedi.

Bu durum, Pentagon tarafından, sistemlerin üreticisi BAE Systems North America şirketine bir mektupla duyuruldu. Mektupta, şirketin, Türk ortağını teknolojik veri paketi üzerinde eğitmesinin yasaklandığı ve sistemlerin “karıştırıcı yazılım kaynak kodlarının” Türk tarafına sağlanmasına izin verilmediği bildirildi.

Elektronik karşı-tedbir sistemleri, savaş uçaklarını, düşman radar ve silahlarına karşı koruyor. Yazılım kaynak kodları da, bu sistemlerin en önemli parçası.

Türkiye, bu konuda teknoloji transferi verilmesiyle, sözkonusu yazılımların, kendi tanımladığı güvenlik ihtiyacını karşılayacak şekilde milli olarak hazırlanmasını istiyordu. Buna izin vermeyen ABD ise, sistemlerin, kendi kurduğu standard şekilde kullanılmasını ve Türk tarafının değişiklik yapamamasını istiyor.

Amerikan şirketinin görüştüğümüz bir yetkilisi, Pentagon’un getirdiği kısıtlamayı dolaylı şekilde doğruladı. Bir ABD’li diplomat ise, Türkiye’ye özel muamele uygulanmadığını ve Türkiye’ye verilmeyip de diğer müttefik ülkelere sağlanan bir teknoloji olmadığını söyledi.

(Kaynak:NTV)

Sayfa Başına Git

coskun
üye

20 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/10/2003 :  16:08:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
testSayfa Başına Git
mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/10/2003 :  21:42:52  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bu haberi okudum, bizm Block 50 ler 2008 e kadar EW siz ucacaklar. :(

Isin kotu tarafi, 2008 yilindan sonra taksak ne, takmasak ne.

Daha da kotu tarafi, su an hangi alana yatirim yapacagiz bu bile belli degil. Yani bir suru acil sorunumuz var. Saglik, ulasim, egitim sektoru, ekonomi, 200 milyar dolar dis borc. Su an bizim ordunun basinda olmak istemezdim. ISleri cok zor. Biraz kit kanaat gecinmek zorunda kalacaklar.

60 yildir hep aldik, hic tasarlamadik, Ar-Ge ye hic para aktarmadik, sonucuna katlanacagiz.

Dunyanin cesitli ulkelerinde olsun, Turkiye' de olsun, birsuru muhendis varken, biz halen en ufak ihaleleri bire yabancilara peskes cekersek, gun olur devran dopner, bir gun para biter, sIkIsIr kaliriz, ve boyle oldu.

Neyse umarim, bu tepedeki kadroya ders olurda biraz daha Ar-Ge ye yatirim yapariz ama son haberler hic de ic acici degil. akp ve baskani ebutayip TUBITAK' in baskanlik koltugunaadamlarini atamaya kararlilarmis. Bu yuzden de Namik Kemal Pak aylardir atama kararinin imzalanmasini bekliyormus. YAni biz birakin kendi ucagimizi, daha uzunca bir sure maket ucak bile yapamayacagiz.

Cahiller cahilleri iktidara tasiyor, cahiller de ulkeyi iyice cahillige itiyor, Ar-Ge tasarim 0 ' a iniyor, biz de burada kendi ucagini kendin yap diye yirtiniyoruz.

Saygilar...

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000