| Yazan |
Konu  |
|
SPAD
üye
Turkey
1
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/09/2003 : 07:19:47
Kara Kuvvetleri nasıl oldu da, mock-up bir maketten öteye gidemeyen KA-50-2 helikopterlerini satın aldı? Kara Kuvvetleri nasıl oldu da, en gelişmiş taarruz helikopteri olan AH-64'ü, en başarılı taarruz helikopteri sayılan AH-1Z'yi eledi? Herşey 90 başlarındaki "Nakliye helikopteri" ihalesini andırıyor: UH-60, COUGAR, A-106, (yanılmıyorsam) BO-105'in katıldığı ihaleyi... İlk elemede, UH-60 ile COUGAR kalmıştı. Tam bu sırada, Ruslar MI-17'yi ve yanında eşantiyon olarak MI-24'ü önermişlerdi. İhaleye katılan firmalar, teklif verme döneminin kapandığını özellikle hatırlattılar. Genelkurmay'da "elimizdeki bütün donanım NATO sıtandardlarında, Rus malı envanterinizi ve taktiklerimizi bozar" gibi bir açıklama yaptı. Sonuç; ihaleyi UH-60 kazandı ve biz 6-7 yıllık bir periyod içinde COUGAR ile MI-17'yi ihale dışı satın aldık... Yani kimse kırılmadı, kimse gücenmedi... On yılda, Rus teknolojisi Batı standardlarını yakaladı mı? |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/09/2003 : 20:00:12
Selam KA 50-2 yi biz bizzat üreteceğiz... USA kökenli helikopterleri sadece satın alıp kullanmamıza ve izin verildiği için ve üretim tekniklerini Türkiyeye getiremediğimiz için bizde seçmedik herhalde ... Bu şuna benziyor evde kendin pasta yapmak istiyorsun sana zorla hazır pasta satmaya kalkıyorlar ,öbürleride unu,şekeri,pasta tarifini bize satıyorlar ...Aradaki fark bu..ffiyat farkıda cabası tabii..Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
Robust
üye
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/09/2003 : 00:47:09
Ihaleyi Rus Kamov KA-50-2 ERdogan'in kazandigi haberleri dogru degil. Bu sadece Kamov Bas muhendisinin bir tememnisi o kadar. Sagda solda cikan haberlere bakarsan, Kamov KA-50-2 ile Bell AH-1Z arasinda sanildigi kadar fiyat farkida yok. 4-5 milyon dolar birim fiyat farki var cikan haberlere gore...Herkes Kamov'un bize sudan ucuza her seyi verecegini dusunurken, MAlezya ve Hindistana sattiklari Sukoi SU-30MKK'nin fiyatina bize KA-50-2 oneriyorlar...Isin komik tarafi ise Rus'yanin kendi elindeki KA-50/52 ile Turkiyenin istedigi versiyon arasinda motor, transmission ve arka govde haricinide hic bir benzerlik yok. Silah fuarlarinda sergilenen KA-50-2 Erdogan'in henuz prototip'i dahi yok. Turkiye tandem(arka arkaya oturma duzeni) kokpit istiyor. Turkiyenin istedigi fuze-roket-makinali top Rus versiyonundan tamamen farkli ozelliklerde ve capta. Top alisila gelmis burun montesi yerine govde altinda yerlestiirilmek zorunda cunku KA-50 dizayni bunu gerektiriyor. Bana bu hali ile "Erdogan" hic inandirici gelmiyor, yani "Riskli" bir projeye benziyor. Turkiye icin cok iyide olabilir, cok kotu ve hayal kirikligida olabilir. Rusya'nin envanterinde saldiri helikopteri agirlikli olarak Mi-24/35 serisi helikopterler, KA-50'nin sayisi onlari gecmez...Burada arkadaslarin dikkatini cekmekte yarar var, komsumuz ve yakin arkadasimiz olan Yunanistan bir cirpida 678 milyon dolarlik 12 adet AH-64D Apache anlasmasini imzaladi, hemde Longbow radarli cinsinden...Tanesine 56.5 milyon dolara gelen bir alim, F-16'nin 1.5 misli pahali. Ne gunlere geldik...AH-1W'lerin tanesini 15 milyon dolara almistik 1995 yilinda...Su meshur Apache "katili" Irak'li ciftciye bir haber gondersek, Cavus olarak askere alalim...:-)))  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/09/2003 : 09:41:33
AH-1/Z nin üretimi durumunda önerilen fiyat 60 milyon $ civarında ihale yeterince çekişmeli geçmediği ve Amerika bu konuda Rusya'yı kendine rakip görmediği için fiyat kırılamadı.İtalya'nın ihaleye yeniden çağrılması böylece ihalede rekabet ortamının yaratılması düşünülüyor.(O ne biçim ihale olacaksa?)Üretim konusunda da sorunlar sürüyor helikopten software'ını Amerika vermek istemiyor.Türkiye ise tam üretimde ısrarlı büyük ihtimalle bir orta yol bulunacak.Ayrıca AH-1Z için Türkiye'nin istediği bir takım yeniliklerinde fiyatı olumsuz etkilediği söyleniyor. Erdoğan'ın ise alımı oldukça ilginç üretim problemlerine yol açacak. Ancak ortada bir gerçek var ki ihale sonuçlanmış filan değil...Lütfen spekülasyonlar üzerine sitem etmeyelim... 
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/09/2003 : 11:03:28
Iyi gunler,Ilk baslarda ben de kAmov' un kazanacagini zannediyordum, fakat galiba tezkere cikarsa King Cobra kesin kazanacak. Savunma ve Havacilik' ta okudugum habere gore, ihalenin bu kadar uzamasindaki bir diger etkenin her iki helikopterin de daha seri uretime gecmis olmamasiymis. Tabii bunlar bir olasilik. Yalniz daha buyuk olasilik tezkerenin gecmemesi ki bence gecmeecek. BU durumda ben gene de Kamov' u cok buyuk birsurpriz olarak gormuyorum. Tabii ki bu benim tahminim, daha once elenmis olamsina ragmen ve yuksek ama cok yuksek fiyatina ragmen "Tiger" gundemem gelecek gibi. Cunku biz daha once ABD ye yaslandik, Suleymaniye ' de kazik yiyince, simdi de sirtimizi AB ye yaslamaya calisiyoruz. Kendi ayklarimiz oldugu gercegini hala goremedigimizden de ben EF 2000, Tiger , Alman Hava Savunma firkateyni F124 Hessen Sinifi gibi alimlar gelecekte olacak kanaatimce. Yani bir o yana bir bu yana yatma saskin sarkisini soyleyecegiz. Bu arada bence Tiger dunyadaki en guzel helikopter. Sebeplerini daha detayli yazacak insanlar mutlaka vardir. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
yavuzbalkan
üye

Turkey
61
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/09/2003 : 14:58:23
bir de agusta'nin tekrar degerlendirilmeye olasilgi var gibi. son gunlerde berlusconi'nin turkiye'ye ilgisi epey artti gibi gorunuyor. valla bu siyasilerden her turlu sey beklenir."İstikbal Göklerdedir" Mustafa Kemal Atatürk |
demirturk
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/09/2003 : 10:45:06
Kamov KA-50-2'nin yeni bir dizayn olduğu doğru ancak KA-50 ile arasındaki farklılıklar ve helikopterin bazı özellikleri onu iyi bir savaşçı yapıyor.Yüksek zırh koruması, maksimum hızının yüksekliği,mürettebat için acil durumda fırlatma koltuğu bulunmasının yanısıra israil aviyonikleri ve silah sistemleri avantaj olarak gözüküyor.Dizayn edilen makinalı topun arkada kalan hedeflere atış yapabilme özelliğide cabası.Tabiiki King Cobra iyi bir helikopter ancak tam teknoloji transferi gerçekleşmediği müddetce bence tercih edilmemeli. AH-64 Apache LongBow bir ağır saldırı helikopteri ve artıları kadar eksileride var.USA longbow lnowhow'ını bize vermez, Apache ağırlığı yüzünden yavaş kalıyor ve günümüz AA sistemlerine karşı hız çok önemli,Fiyat çok yüksek ve gerek Cobra ve gerekse Apache çok hassas sistemlere sahipler ve dolayısı ile yüksek bakım gerektiren platformlar. KA-50 ise çeçenistanda görev yaptığı 3 ay boyunca her gün uçuşa çıktı ve tek bakım gördü. Bu iddia abartılı olabilir ama Rus helikopterlerinin daha dayanıklı olarak bilindiklerini hatırlatmak isterim. Bence amacımız tamamı ile ( Hardware ve Software ) Türkiyede üretilecek bir helikopterin uzun vadede çok yararlı olacağıdır.USA nın önerdiği üretim ise ipleri amerikaya verir. Benim düşüncelerim böyle. Umarım ilginizi çekmiştir.Demir |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/09/2003 : 22:55:30
Ayrıca Ka 50 lerin ejektion donanımlı olması ayrı bir önemli özelliktir bence ,çünkü kullanırken en azından her ortamda tam bir kurtuluş imkanı yaratmaktadır bunun verdiği güven manevraların esnekliğini otomatikman arttırır kanısındayım ,biraz seçimlerde dikkatli olmak gerek Irakta çifte tüfekle düşürülen helikopterin olayının cevabı hâlâ öğrenilemedi bu olay bile herşeyi gözden geçirmeye gerekçedir bence ,bize klimalı gösteriş makinaları değil türbinleri kuvvetli ve dayanıklı gerçekten bu iş için yapılmış aletler gerekiyor ,bence dijital bile olmasın analog olsun daha dayanıklı olurHava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/09/2003 : 05:26:10
Benim bu helikopter ihalesine hic aklimermedi halada ermiyor. Oyleki bu ihale bir an evvel bitirilsin bu ihale yuzunden gercekten uluslararasi arenada inandiriciligimiz kalmadi arkadaslar. bir onu alcaz bir bunu alcz yok ondan vazgectim yok silah sitemini vermiyor verdi uretirim ama tam transfer isterim. Ben muhendis degilim silah sistem uzmanida degilim ama bu islere merakli birisi olarak az cok fikrim var. Bu ulkenin helikopter alacagi ilan edildimi edildi ne istiyoruz sunlar sunlari, peki bu istediklerimiz hangisi yerine getiriyor sunlar sunlar peki ne kadar param var sukadar nekadarina gucum yetiyor sukadarina olay bitmistir.turkiye tank ihalesinide elineyuzune bulastirdi, helikopteride, eminim JSF de deaynisi olcak. Yarin havan topu ihalesi acacaz silah firmalari aman bosverin onalr nasilsa karar veremez diyecekler. Birde olayin moral yonu varki sevgili Mehmet Cemil Kale gibi eminim icinizde uluslararasi savunma forumalrini izleyenler vardir bizimle ciddi sekilde dalga geciyorlar arkadaslar. Yunanistani daha oncede takdir ettigimi soylemistim adamlar yurstever ikincil yarar pesinde! kosmuyorlar ne lazimsa pat aliyorlar.Para yok diyoruz ama bugun sevgili babakanimiz 1. 5 milyon aileye bizim cebimizden 1.5 milyon ton komur dagitacagini soyledi tonu 200 dolardan 300 milyon dolar eder.Buda bir stratejidir arkadaslar onumuzdeki 10 yil ben topyekun bir savasa girmeyecegimizi kabul ediyor ve 5 yil ihale acmayacagim dersin ve almazsin hic degilse sayginligin kaybolmaz. Bu saatten sonra ne alinan kobradan nede Kamovdan hayir gelir hepsi olu dogdu. Casa da Pumada F16 da boyle olmamisti. 
|
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/09/2003 : 12:15:23
Sevgili korgeneral ; Ülkelerin gelişmişliği uluslararası platformlarda kendini açıkça gösterir bizim başımıza gelen olaylar açık olarak uluslar arası pazarda önemli bir alıcı konumunda olmamız nedeni ile kurtlar sofrasına dönmüştür; aslında bizim silah satan bir konuma gelmemiz gerekirken maalesef bu durumdayız ancak ;ülkelerin silah sayıları ve nitelikleri tek başına o kadar önemli olmayabilir acaba dünyada dost ülkelerin yardımı gerektiği zaman olacak mı ! bunuda sorgulamak gerekir tek başımıza dünyanın en güçlü silahlarınada sahip olsak ülkeler arası ortamdaki haklılık durumumuz herşeyi etkiler , Amerika b. devletlerini seyredin bakalım birleşmiş milletler olmadan ne kadar iş yapacaklar !... Savunma sanayimizi hızla geliştirmemiz için sistemimizin değişmesi gerekecek yoksa alternatif silahlara yönelmemiz gerekebilir (?) bilmem anlatabildim mi.. Ülkemizin topyekün savunmaya ihtiyacı olan bir dönemde adımlarımızı dikkatli atmamız bir çiviyi dahi alırken on defa düşünmemiz ileride olacak olayları engeller savunma sitelerinde ne olduğu önemli değil eğer dünya düzenini silah zoruyla değiştirmek gibi fikre sahip ülkeler hesaplar peşinde ise (öyle görünüyor) bizim ne yapabileceğimizi onlar çok iyi bilirler "Hattı müdafaa yoktur ,sathı müdafaa vardır o satıh tüm Vatandır" ama gerekirse o satıh tüm dünya olacaktır ...Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/10/2003 : 15:07:03
Bence iyi bir haber:ATAK projesi iptal edilmis. Yani ne Cobra ne de Kamov alacagiz. BEn Cobra' ya zaten bastan karsiyim. Kamov ise Rus yapimi, Ruslar guvenilmez oluyorlar. Bu durumda alinacak helikopterin ismi ortadadir. TIGER/TIGRE Benim tahminim, AB ye girersek, bayagi bir Avrupa platformu kullanacagiz, EF 2000, Tiger, A400M gibi, NH90... gibi. :) Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/10/2003 : 17:47:55
Zaten Avrupalı silah ve firkateyn yapımcılarının hepsi i.d.e.f 2003 teydi... :0Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/10/2003 : 12:09:13
Mustafa Abi(Korgeneral) yunanlilarin bizimle alay ettigini soylemis bu dogru, ancak;HAtirlarmisiniz, bilmem, F16 lar Turkiye' de uretilmeye baslandiginda, nasil bir ruzgar olusmustu. Ben o zamanlar ilkokulu yeni bitirmistim, ortaokula gecmistim. F4 pilotlari geldi okulumuza, bu ucagi anlattiler detaylari ile, sonra mudur bir gorev verdi, hava subay cocuklari, F16 hakkinda bilgi toplayip okulda bize anlatacaklardi. Bu sayede bizim okulda ve bir cok okulda havacilik klubu kuruldu. Yani F 16 Turkiye' ye havaciligi sevdirdi. Bence ATAK ta da veya iptal olursa birbaska helikopter ihalesinde de , gelecegin ucagi ihalesinde de bu dusunulmeli. Gercekten bizeuygun, havaciligi hem sevdirecek, hem de ogretecek birseyler olmali. Yani teknoloji transferi bu ulkeye yeni hvacilar kazandirir, muhendis olarak. Biz silah ureticisi ulkelerin yunanistan gibi oyuncagi olmamaliyiz. Bu yuzden ben Tiger/Tigre' yi onermistim. Zira hatirladigim kadari ile teknoloji transferi kisitlamasi yok. Helikopter hafif ve cevik. Silah yuku az ama en azindan kolay av degil. Yoksa baskalarinin ne dusundugu umrumda degil. Ulkelerinin saglik sistemleri, egitim sistemlerinin paraya ihtiyaci yok ki, 0 yerli katki ile platform aliyorlar. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
|
|
|