ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Türk Havacılarına Duyuru ERCAN (LCEN)'a Davet !
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
epaprat
üye

Turkey
29
Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/10/2003 :  09:26:31  Profili Göster  epaprat'ın Sitesini Ziyaret Edin  epaprat 'a bir ICQ Mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Türk Sanal Havacılarına Duyuru

Dünya hava trafiğini simule etmek gayesi ile kurulan ve bugün 50.000’e yakın üyesiyle Dünyadaki tüm politik tartışmalardan,çatışmalardan,savaşlardan uzak olma iddiasıyla kurulan VATSIM’de son günlerde iddiasına yakışmayacak tartışmalar yaşanmaktadır.Aslına bakacak olursak bu tartışmalar son birkaç yıldır süregelen olayların ayyuka çıktığı noktadır.

HvACC (Hellenic Virtual Area Control Center) yöneticileri VATSIM’in tüm apolitik çabalarının tersine gayet politik saldırgan bir tutum içerisinde VATSIM üzerinde yapılan uçuşlarda VATEUD’ın(VATSIM Euro Division) kendilerine verdiği yetkileri keyfi şekilde kullanarak Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti havaalanlarına yapılan tüm uçuşları engellemekte,uçuşları yapan pilotlara, herhangi yayınlanmış NOTAM gösteremeden, VATSIM’in yazılı kurallarında olmayan gerekçelerle çeşitli yaptırımlar uygulamakta keyfi cezalar vermektedir.

Son olarak 27.Ekim.2003 akşamı yapılan bir uçuşta (LCEN-DCT TOMBI VA16 AYT VW79 BDR OKESA-LTBJ Uçuş Seviyesi 180 (Bu Uçuş planı 28.Ekim.2003 akşamına kadar www.trvacc.org sitesinde LCEN-LTBJ olarak mevcuttu.Ancak VATSIM yöneticileriyle yazışmalarımda yada VATSIM forumlarında referans olarak kullanmam TRvACC yönetimini rahatsız etmiş olacak ki 29 Ekim 2003 itibariyle TRvACC’ın rota database’inden çıkartılmıştır). ) banaa ICAO tarafından tanınmayan bir meydandan kalkış yaptığım gerekçesiyle o sırada LGRP Approach pozisyonunda görevli olan HvACC yöneticisi tarafından VATSIM’den 24 saatliğine “uzaklaştırma” verilmiş, kendisine o an verdiğim “İddialarınız Yersiz” cevabına karşılık “tekrar ettiğim takdirde birkaç aylığına uzaklaştırma cezası” vereceğine dair bir tehditle karşı karşıya kalınmıştır.

Ref:
https://www.notams.jcs.mil/icao/R52C0.html
http://www.icao.int/icao/en/anb/met/sadis/SADIS7/appendixE.pdf http://www.icao.int/anb/SADISOPSG/meetings/sadis7/wp/wp17-app.pdf

Buna rağmen TRvACC çelişki içinde olup LCEN(Ercan) www.trvacc.org sitesinde var olduğunu göstermesine rağmen TRvACC’ın yayınladığı Enroute Chart’ta (AIRAC Cycle 200213) LCEN(Ercan) ve LCGK(Geçitkale) yok sayılmıştır..
Ref:
http://trvacc.org/web/charts/charts.asp
http://trvacc.org/web/airspace/airportdetail.asp?ICAO=LCEN
http://trvacc.org/web/airspace/routelist.asp?ARR=LTBJ (28.Ekim.2003’e kadar LCEN-LTBJ rotasının bulunduğu sayfa)

Bu durum ilk değildir ve korkarım ki sonda olmayacaktır.Daha önce de bir çok VATSIM üyesi arkadaşlarımız tarafından aynı hassasiyetler dile getirilmiş,benzer durumları tartışmaya açılmış ancak ilgili yöneticilerce arkadaşlarımız susturulmuş,forumlardan veya VATSIM’den uzaklaştırılmış,tartışma yapılan platformlarda topicler silinmiş, kilitlenmiştir. Daha da vahim olanı TRvACC(Turkish Virtual Area Control Center) yönetim olarak aldığı kararla Yunan mevkidaşlarıyla aynı fikirde olup Türkiye Cumhuriyeti Devletinin resmi olarak tanımış olduğu bir ülkeyi,onun havasahası ile FIR hattını ve havaalanlarını tanımamazlıktan gelmiş Türkiye’den LCEN yada LCGK varışlı uçuş planı gönderen uçaklara clearance vermemeyi bir tutum olarak benimsemiştir.Bu sebeple bazı Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti orijinli hava yolları ve bunların pilotları VATSIM üzerinde uçuş yapamaz hale gelmiştir.

Gerek HvACC gerekse TRvACC’ın takınmış olduğu bu tavır havacılığa gönül veren bizleri son derece rahatsız etmektedir.HvACC’tan olmasa bile Türkiye’yi uluslararası bir platformda temsil etme vazifesi olan TRvACC’ın takındığı bu kabul edilemez tutumdan vazgeçip bir an önce gerektiği gibi Türkiye ve Türk Sanal Havacılarının haklarını bulunduğu platformda savunması ve yukarıda bahsi geçen linklerde gösterildiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Hava Sahası ile FIR Hattı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Havaalanlarının tanınmaması gibi bir ayıbı en azından kendi sayfalarında ve belgelirinde düzeltmesi için göreve çağırıyoruz.

Bu bağlamda bu akşam TRvACC tarafından düzenlenen Türkiye Cumhuriyetin 80. Yılı FlyIn’de Tüm Türk Sanal Havacılarını uçtukları network ne olursa olsun VATSIM, IVAO vs. Ankara Esenboğa(LTAC)-Ercan(LCEN) uçuşu yapmak üzere Lokal 21:00 (29.Ekim.2003) bu anlamlı günde Esenboğa Havaalanı’na (VATSIM) bekliyoruz.

FS2002 için Ercan Scenery ve Chartlar:
http://www.simviation.com/fs2002scenery52.htm
http://trvacc.org/web/airspace/airportdetail.asp?ICAO=LCEN

Kıbrıs Sorununu Konu Alan İlgili Tartışma Sayfaları:
http://www.flythy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1950&SearchTerms=Kıbrıs Bu Topic’i açan arkadaşımız forumdan uzaklaştırılmıştır.
http://www.flythy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1247&SearchTerms=Kıbrıs
http://www.flythy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=309&SearchTerms=Kıbrıs
http://www.flythy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=316&SearchTerms=Kıbrıs
http://www.flythy.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=308&SearchTerms=Kıbrıs
http://www.trvacc.org/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68
http://www.trvacc.org/forum/topic.asp?TOPIC_ID=71
http://snn.simflight.com/cgi-bin/dnewsweb?cmd=xover&group=simflight.vatsim&from=14672&forward=TRUE&utag=
http://www.pilotaj.com/forum/viewtopic.php?t=6

Bu Yazı Aşağıdaki Forumlara Gönderilmiştir:
www.trvacc.org/forum
www.kilictepe.net/IVAOTR/forum/
www.flythy.com/forum
www.pilotaj.com/forum
www.thyva.com/forum/forum
www.fsturk.net/kthy/forum/
www.fsturk.net/forum/turkish/
http://groups.yahoo.com/group/turksim/
www.tayyareci.com/forum
www.ltba.net/forum

Ertaç Paprat
311-Serche

birgi
üye

Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/10/2003 :  13:03:19  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Yazınızı http://groups.yahoo.com/planor adlı grubumuza ait sitemizde yayınladım.

Bu konu ile ilgili neler yapacağımızı belirtirseniz sevinirim.

Birgi
TC-PEA

Edited by - birgi on 29/10/2003 13:05:59Sayfa Başına Git

epaprat
üye

Turkey
29 Cevap
Gönderilme Tarihi - 29/10/2003 :  13:31:34  Profili Göster  Ziyaret epaprat'ın Anasayfasını   epaprat a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selam Birgi;
Eğer FS2002 varsa ve online uçuş yapıyorsan Bu akşam saat 21:00'da Esenboğa'da online olup bize katılabilirsin.Bunu yapamıyorsan bizimle aynı görüşte olan arkadaşlarınla birlikte gerek TRvACC yöneticilerine gerekse HvACC yöneticilerine protesto maillerinizi yollayıp tepkinizi ortaya koyabilirsiniz.
*TRvACC Yöneticisi:
Serdar Sualp
ssualp@trvacc.org
*HvACC Yöneticisi:
Kyprianos Biris
biriskyp@otenet.gr
*VATSIM Euro Division Yöneticisi:
Pedro Sousa
vateur1@vateur.org

Ertaç Paprat
311-SercheSayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 08/12/2003 :  21:58:46  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
[red]
Sevgili Ertac, bu konu ile ilgili olarak sana uzunca bir mail attmistim, Tayyareciye artik cok fazla girip forum'a bakmiyordum ama senin topic'i gordum. Forum'da yani tas ayni hamam oldugu icin artik beni pek fazla cekmiyor. Ancak LCEn konusu ile ilgili olarak sana gonderdigim mail'i okursan, ilgili ilgisiz herkesi bu konuya hem gereksiz sekilde davet etmemis, hem de gereksiz yere yoneticilerin mail adresini vermemis olursun(dun). Bu konu ile ilgili olarak verdigim "teknik" detaylari tam olarak algilaman dileklerimle. Unutmaki ileride gercek bir havaci olursan(-ki olacaksin) bundan daha tuhaf ama kisisel olarak hem degistiremeyecegin hemde olmazsa olmaz denilen durumlari kendi gozlerinle goreceksin.

saygilarimla[red]

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

epaprat
üye

Turkey
29 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/12/2003 :  15:32:44  Profili Göster  Ziyaret epaprat'ın Anasayfasını   epaprat a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar;
Sevgili Hakan Güven benim yazımın ve senin cevabının tarihlerini karşılaştırınca epey uzun süredir Tayyareci foruma uğramadığını farkettim
Forumla ilgili düşüncelerine saygı duyarım.Ancak benim için havacılıkla ilgili her ortam önemlidir.

Bu konu benim açımdan kapanmıştı ancak eğitim sorumlusu olduğun hobi klübünün kurucusu Serdar Sualp'in söylediği gibi hiç bir vizyona ve bilgiye sahip olmayan bendenizin 10 ayrı tartışma grubunda 29 Ekim tarihinde yazmış olduğu bu önemsiz yazıya Tayyareci forumundaki yeni ve aktif onlarca yazı arasından kayda değer bulup cevap yazdığın için teşekkür ederim...Keşke bu yazıyı yazdığım 10 tartışma grubundan biri olan senin sahibi olduğun Turksimde de aynı hassasiyeti gösterip beni tartışma grubundan çıkarmak yerine cevabını ordan yazsaydın.

Gönderdiğin uzun maili okudum.Tabii maili benim yukarıda yazdığım yazıdan çoook sonra ve ben Turksim grubundan çıkarmanın hemen akabinde gönderdiğini sende biliyorsun.Açıkçası mailinden anladığım kendimi tam ifade edememiş olmam.Çünkü mailde bahsettiklerini zaten biliyorum.Zten teknik detay olarak nitelendirdiğin mevzulara itiraz ediyorum.Bu konuda bin kere de mailleşsek korkarımki ortak bir çözüm bulamayız.Ayrı şeylerden bahsediyoruz.

LCCC(Nicossia FIR) Kıbrıs Rum Kesimine ait.LCEN(Ercan) ve LCGK(Geçitkale) de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine.Yani senin dediğin gibi LCEN ve LCGK kodu ICAO tarafından bu meydanlara Barış Harekatından önce verilmiş olması harekattan sonra bu meydanların tanınmadığı anlamına gelmiyor.Kıbrıs Konusunda sürekli referans verdiğiniz ICAO siyasi sebeplerden dolayı bu meydanları -Operasyonel- kabul etmiyor.Ortada bu meydanların tanınmaması gibi bir durum yok.Şu anki ICAO location finder'a bakarsan orada da LCGK ve LCEN'i görebilirsin.ICAO'nun tanımadığı husus LCEN yaklaşmadır.Ancak bu sadece kağıt üzerinde kalmış bir uygulamadır.Bugün Ercan Havaalanına gidersen orada sadece Türk uçaklarının olmadığına şahit olabilirsin.Yani senin dediğin gibi Ercan ve Geçitkale olmayan ülkenin olmayan meydanları değildir.Bilakis orada ülkede,vardır meydanda,FIR'de vardır,ve o ülkenin sınırları ile karasularıda..Hatta ve hatta bir kaç yıl önce Ercan Yaklaşma Nicossia Fir'in hatasını farkederek Rum Kesiminin frekansına geçip bir çarpışmayı önlemiş yüzlerce insanın hayatını kurtarmıştır.Bu olaydan sonra sinirlenen Rum kesimi herzamanki tutumuyla protestolarını göndermiş,şikayetlerini yapmış ancak ne gariptir ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin havasahasını ve meydanlarını yok saydığını iddia ettiğiniz ICAO'ya rağmen Eurocontrol Ercan yaklaşmayı bu olayda haklı bulmuştur.

Kurallar konusunda gösterdiğiniz hassasiyet keşke iddia ettiğiniz gibi gerçekle bağdaşsa.Maalesef olmuyor."ICAO ERCAN'ı kabul etmiyor klerans veremeyiz" diyorsunuz ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti hava sahasından hiç bir uçağın direk LCLK(Larnaka/Kıbrıs Rum Kesimi) uçamayacağı,bırakın Türkiye'den kalkmayı Türkiye üzerinden Overflight bile yapamayacağını göz ardı edip bağlı olduğunuz kuralları öne sürerek Türkiye'den yapılamayacak bu uçuşa klerans verip Ercan,Geçitkale ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yok sayıyorsunuz.Bununla da ilgili yıllar önce Londra'dan Larnaka'ya uçan bir yolcu uçağının Türk Hava Sahasına girip direk Larnaka uçmak istemesi üzerine nasıl Atatürk Havaalanına indirildiğini ilgili kaynaklardan öğrenebilirsin.

Bahsettiğin gibi "LC ile başlayan LCEN ve LCGK'ya klerans verdiğimde Kıbrısı bütün olarak kabul etmiş olurum" mantığı yukarıdaki uygulamanızla çelişiyor.Kıbrısı bütün olarak kabul etmeme gibi bir iddianız varsa LC ile başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Türk Hava Sahası üzerinden uçuşa izin verilmeyen LCLK'ya klerans vermeniz neyi açıklıyor?
Yine bahsettiğin -Teknik Detaylar- arasındaki "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hava Sahasını LTCC olarak kabul etmek." mevzusunu kimse iddia yada taleb etmiyor.Ancak bu konuda -GERÇEK- teknik detay istersen(Bu teklifim yazdıklarımı beğenmeyen diğer TRVACC üyeleri içinde geçerli) ve buralara yolun düşerse beraber Ercan yada Geçitkale havaalanlarına Türkiye'den (Tam tersi de olabilir) nasıl uçuş yapıldığını,gerçek telsiz konuşmalarını dinleyerek,yine gerçek scope başında,gerçek teknik detaylarıda FIC sorumlusundan dinleyerek öğrenmeni sağlayabilirim.

Kardak kayalıkları yüzünden olanlar herhalde hepimizin taze hatıralarıdır.Sadece bir kaç metre karelik bir kayalık için olanları biliyoruz.O gün olanlardan dolayı vatandaşı olduğum devletle gurur duymuştum.Sanırım aksini düşünen yoktur.Bu durumda iddia ettiğin gibi Kıbrıs bir bardak su değildir.Orada yüzbinlerce kardeşimiz yaşıyor.Ve bu yüzden Kıbrıs için yapılanlar veya yapılcaklar sebebiyle yine iddia ettiğin gibi kimse ne madalya,ne para nede onore olmak için evine çiçek bekler.İddia ettiğin "Kıbrıs'tan bir çıkarımız yok" sözleri yersiz.Bazı şeyler kişisel çıkarların üzerindedir ve öyle olması gerekir.Hele hele bu konu bir ülkenin yüksek çıkarlarıysa!Her ortamda her birey tarafından savunulur.Dolayısıyla konusu sanal havacılık olan bir ortamla bazılarından bir kaç yıl önce tanışmış olunması sebebiyle o ortamın ilk 5 kişisi yada 10 kişisi olmanız bu konuda tek söz sahibinin,tek otoritenin siz olduğunu göstermez.Hepsi bir kenara sanal havacılıkla uzun süreden beri ilgilenmeniz sizlerin havacılık konusunda çoook derin herkesten üstün bilgilere sahip olduğunuzu hiç göstermez.Yani söylediğin "Gerçekçilik üzerine yaptıklarımızı Kıbrıs konusunda söyledikleriniz ile değiştirmeye çalıştınız" iddiana katılamadığımı yinelemek istiyorum.İşte bu yazımın başında söylediğim kendimi ifade edememiş olduğumu bu cümlenden çok net anlıyorum.Konu sizin yaptıklarınızı engellemek değil.Rahatsız olunan bir konuda birlik içinde hareket etmekti.Ancak sen ve yöneticisi olduğun hobi klübünün kurucusu Serdar Sualp bunu "icinde bulundugumuz ve kabul ettigimiz kosullarin bizi en gercege yakin havacilik ortamina goturdugunu anlatmaya calissakda bu duzeni kisisel cabalarla degistirmeye calistiniz." şeklinde değerlendirdi.Yani ilk 10 kişi içinde olup bazı olayları gerçekçilik elde etmek için kabul ettiniz ve bizde bunları bozmaya çalıştık.Bu hususa katılamadığımı yinelemek istiyorum.

Sevgili Hakan Güven,samimiyetine güvenerek beni Kıbrıs olayındaki TRVACC tutumundan çok daha fazla rahatsız eden bir kaç hususta fikrini almak istiyorum.Bu iddialar yöneticisi olduğun hobi klübünün kurucusu Serdar Sualp'e ait ilgili forumlardan bu yazıları okuduğuna eminim:
1-ATA callsign'nını kullanmak ne derece kötü bir harekettir?
Bu hususta Sayın Sualp'in söz hakkım olmayan bir ortamda ATA callsign'nını kullanmama benzetmesi aynen şudur: "Biri terörist başının isminin baş harflerini callsign olarak kullansa rahatsız olmazmısınız?"
2-Uçuş planının Remarks kısmına uçuş dışı yazı yazılması.(Uçuşum sırasında bu yazılar bilemediğim bir kişi tarafından silinmiş)Remarks kısmına yazdıklarım aynen şudur:29 Ekimde "Cumhuriyetin 80. Yılı Anısına" ve 10 Kasımda "Mustafa Kemal Atatürk 1881-...." bunun neresi rahatsız edici?
Yine Sayın Sualp'in bu konuda yakıştırması : "Biri terörist başının ismini kullanarak -... izindeyiz- yazsa hoşunuza gider mi?"
3-Sağa sola kural dışı uçuş yapılması.Yöneticisi olduğunuz hobi klübünün başkanı Sayın Sualp bizim hakkımızda diyor ki:"Bu arkadaşlar sağa sola kural dışı uçuşlar yaparak adeta terör estirmiştir!"
Allah Allah!Ercan'a yada Geçitkale'ye uçuş planımın dest kısmına LCEN ya da LCGK yazıp uçmam kural dışı ve bu teröristlik mi oldu?
Sayın Sualp'in yakıştırması çok ilginç: "Biri kalkıp Türkiye sınırları içinde ....istan diye bir devlet iddia edip bunun içindeki havaalanlarına bu şekilde uçuş yapmaya kalksa iyi mi olur?

Kusura bakma sevgili Hakan Güven ama bu yakıştırmalar beni fazlasıyla rahatsız etti.Daha da mühimi anlayamadığım bir sebepten dolayı yine bu hobi klübünün kurucusu KTHY IVAO'da faaliyete geçmeye hazırlanırken sahte "ingiliz" isimle email atarak IVAO'daki Yunan yöneticileri "KTHY kuruluyor dikkatli olun." şeklinde uyarma ihtiyacı hissediyor.İşte burada oturup enine boyuna düşünmek lazım...........

Bu ve benzeri sebeplerden dolayı artık orta yol bulamayacağımız için yazdığın maile cevap vermek istemedim.Zaten bu konuyu ortaya attığım ortamlarda söz hakkımızı elimizden alanlarda sizler değilmiydiniz?Yukarıda 29 Ekimde yazdığım yazıda aynen söylemiştim "Daha öncede bu konu değişik tarihlerde başka arkadaşlar tarafından dile getirilmiş ve bu konuyu açan arkadaşlar forumlardan çıkartılmıştır,yazdıkları silinmiştir." diye.Samimiyetin olmadığı,gizli kapaklı işlerin döndüğü ve kendi adıma kutsal saydığım değerlerin hiçe sayıldığı bir ortamı kuran ve yöneten insanlarla diyalog yürütmemin bir amacı yoktur,olamaz.
Bu sebeple söylediğin gerçekçilik adına kabul ettiğiniz kurallarla bulunduğunuz ortamda zaten uzun süredir sizi rahatsız etmediğimi,bundan sonrada rahatsız etmeyeceğimi ve bu gerçekçilik adına yaptıklarınıza engel teşkil etmeyeceğimi yinelemek istiyorum.

Söylediğin yönetici maillerini verme hususuna gelince.Bu konu sadece seni,beni,başkasını ilgilendirecek bir konu olmadığı ve bu konuya olan hassasiyetimden dolayı havacılıkla ilgili herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğümden seninde gördüğün gibi havacılıkla ilgili takip ettiğim bir çok foruma bu yazıyı post ettim.Bu yazıyı okuyupta benimle aynı hassasiyeti paylaşan başka arkadaşlarında olacağını düşündüğümden hiç olmazsa bu konuda rahatsızlıklarını dile getirmeleri için mailleri forumda verdim.Zaten bu mailler seninde çok iyi bildiğin gibi çok gizli mailler değil.Yazımda geçen websitelerine giren herkes bu maillere ulaşabilir.Bu forumu okuyanları "Konuyla ilgili ilgisiz" olarak nitelendirmene katılmıyorum.Şayet forumun konusu havacılık ve bu yazıyı yazdığım bölüm havacılıkla ilgili genel konular kısmı ise bence doğru yerdedir!Çünkü bu konuda senden,benden daha fazla bilgisi olan insanlar bu forumları okumakta.En azından bazı şeylerin sanalda değilde gerçekte nasıl yürüdüğünü görmemiz için bu yazımı buraya post ediyorum.Bu konunun ehli biri çıkıp iki laf eder bizde neyin ne kadar doğru olduğunu görürüz...Böylece herşeyin cevabını bulunduğun sanal ortamda değil gerçekteki uygulamalarıyla görüp sanala taşıyarak belki gerçekçiliği daha fazla yaklaşmış olursunuz...

Sanal atco ve sanal kaptanlık kariyerinizde başarılar...

Saygılarımla;

Ertaç Paprat
311-SercheSayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/12/2003 :  13:34:00  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Sevgili Ertac,

dogrudur , artik tayyareci'deki forum konulari beni pek fazla ilgilendirmiyor.Senin topic'ine cevap verme nedenim, bizlerin ilgilendigi sanal havacilik mevzuularinin, icinde bulundugumuz profesyonel sanal havacilik cercevesinde buradaki kisileri cok fazla ilgilendirmedigidir.

Gelelim konumuza. Sende bende karsilikli olarak mecalimizi pek anlatamadigimiza gore konuyu daha fazla uzatmanin pek manasi yok. Goruyorumki halen "vatan millet sakarya" noktasini cok fazla asamamisiz ve uygulama esnasindaki teknik problemlerinin bizi nasil bir cikmaza yonelttigini kavrayamiyoruz. Eger canli olarak radar scop'u uzerinde boyle bir operasyon izleme sansin var ise orada da aynen yazdigim "teknik" problemlerin icinden cikilmaz bir hal aldigini sende goreceksin. Ben yeterince gordum, izledim ve bircok pilot (KTHY pilotlari dahil) arkadasim ile mutaalasini cok yaptim. Ikimizde biraz farkli pencerelerden bakip yaptigimiz hobiyi farkli bir anlayis ile ele aldigimizdan bir noktada uzlasamayacagimiz cok kesin.
sordugun sorularin muhatabi Sayin Serdar Sualp'dir ve Serdar Bey'in kisisel tecrubelerine dayanarak verdigi cevaplara ben yorumda bulunamam, ancak Turkiye'de yuzlerce, butun dunyada binlerce (50000'den fazla) uyesi olan bir organizasyonda her bir bireyi memnun etmek diye bir durum soz konusu olamayacagi icin yönetici sifati ile gorev yapan kisilerin "yonetici" pozisyonuna uygun hal ve davranis icinde bulunmasi ve tarafsiz olmasi gayet normaldir.
Kisisel olarak; rahatsiz oldugun remarks konusunda aynen ayni fikirde oldugumu , benimde bircok kisiyi defalarca bu konuda uyardigimi bilmeni isterim. Gercek yasam da da oldugu gbi bir flight plan'in remarks bolumunu, o gun ile ilgili duygu ve dusuncelerimizi yazacagimiz bir yer degil, hava trafik kontrolu acisindan ucus guvenliginin gerektirdigi bilgileri icermeleri, chart , voice-text, SID, STAR veya ozel ucus bilgisinin ilgili birimlere aktarilmasi icin gereklidir. Bunu umarim gercek yasamda ticari pilot oldugunda kendinde goreceksin.
IVAO'daki KTHYVA kuulumu icin TRVACC'yi bir sekilde tohmet altinda birakmak lgun bir davranis degil cunku bu mektup herkes tarafindan yazilmis olabilir. Nedendir bilinmez biz Turkler'de bir hasetlik soz konusu oldugu icin benim olmayani baskasina yar etmem anlayisi bir hobi'de bile herzaman gecerlidir. Once ispat gerekir. Kimde ne bilgisi oldugunu ve ne yaptigini sende bende bilemeyiz.

Turksim'den cikarilmana gelince, Turksim; kurulusu geregi siyaseti icermeyen , salt sanal ve gercek havacilik ile ilgili mesajlarin iletisiminin saglandigi bir mesaj grubudur. Bu yahoo'daki ana sayfada da yer almaktadir. Grupta moderator olmadigi icin mesajlar otokontrol sistemi ile kendi icinde duzene oturur. Bu yuzden belli bir noktaya kadar musamaha gosterilir, tekrarinin olmamasi icin ozen gosterilir. Politik goruslere yer verilmez, cunku ortak payda da bulustugumuz nokta havaciliktir ve siyaset cok fazla ayri gorus getirir. Bizlerin uzerine vazife degil.

son olarak senden ricam mail'imi cok dikkatli bir sekilde okuyup, kendini benim yerine koyman. Bir ucagi nereye ve nasil devredecegim? verdigim ornekler son derece somuttur ve ERCAN'in NICOSIA FIR icindeki bir olaya mudahale etmesi onu mesru hale getirmez. Kibris malesef BM tarafindan bile dogru duzgun taninmis bir ulke degildir ve varligini halen Turkiyenin garantorlugu altinda surdurmektedir. Bu sartlar altinda gercek yasamdaki tum havacilik operasyonlari bir sekilde Turk kurnazligi ile aciklari kullanmaktan ibaret. Bunu bir gun kabul etmek zorunda kalacagiz, caresi yok!

Dedigim gibi ben konuyu burada birakiyorum, IVAO'da istedigin kadar ayni sekilde ucus yapabilirsin, bunun hicbir zarari yok. O organizasyon bu ucuslara musaade ederken VATSIM etmeyebilir ve bu yuzden VATSIM vazgecilmez degildir. Iki secenekten birini kullanmak senin ve ayni sekilde dusunenlerin tasarrufundadir ve bu son derece ozgur bir secimdir. Isler IVAO'Da oyle VATSIM'de boyle yuruyor diyerek kabul etmek gerekir. Ayrica nihayetinde bu bir oyun ve havacilik zevkini tatmin amacini tasimaktadir. Cokda kafa patlatmaya gerek yok.

Saygilarimla

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000