fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/12/2003 : 10:12:03
turkish defence dergisini geçen günlerde bayiden aldığımda içeriğinin pekte güzel olmadığı kanısında idim bir nevi ön yargı yani ama gördümki yunan hava kuvvetleri ile ilgili yaptıkları araştırma gerçekten harika yazıyı okuduğumda yunan lıların ciddi savunma harcamaları yapıp özellikle hava kuvvetleri kolluluğunda gerçekten ciddi atılımlar yaptıklarını gözler önüne seriyor mevcut 3. nesil savaş uçaklarını 4.nesil modernizasyonu projeleri 4.nesil efa ve mirage nin son versiyonu alım ları f-16 blok 52+ alımları erken uyarı uçakları havada yakıt ikmali için gerekli uçak alımı ve pilotlarin bu konuda eğitimleri uzun menzilli füze alımı geçitli radar varyasyonları ve bunların konuçlandırıldığı stratejik konumlar çeşitli irtifa yer hava savunma sistemleri düşman radar dalgalarını kayıd edip daha sonra bu kayıtları düşman radarına göndererek radarın kafasını bulandıran çeşitli podlar ve bütün bunları ab üyeliği süresince ab den aldıkları maddi yardımların büyük bir pay sahibi olması gibi bir çok konu var ve benim bu yazıdan anladıgım kadarıyla yunun kefereler çıkabilecek kavgaya hazırlık yapma aşamasındalar bizim böyle bir eğilimimiz olmadığına göre neden böyle yaptıkları aşıkar bu hızlı ve son sistem modernizasyon bence pek hayra alamet değil !!fulas |
Kasatura
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/12/2003 : 10:35:26
Bulgaristan ve Romanyaninda Birlesik Kiralliga avdet edecegi gunlerin arifesinde keferenin bun yapmasi dogal ...alinacak olan envanter salt Yunan degil aslinda burnumuzun dibinde sinir catan Birlesik Kiralligin kullanimina ait olacaktir ..Derinligi olmayan kefere ulkesinin ikmal icin tanker ucagi almasi dogaldir..aslinda bize ne menem lazimdir onu cozemedim bir turlu:)..oyle ya stratejik consepti olmayan ulkede havadan ikmal ucaginin isi ne? Sanirim biz ne yaparsak ne alirsak cevap veriyor bunlar. Yada birseyler biliyorlar, birileri birseyler fisildadi kulaklarina galiba. saygiyla Chavusch |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/12/2003 : 18:51:57
Ben dergiyi okumadim, almayi dusunuyordum, ama galiba almayacagim, cunku baskalarinin uirettigi silahlarin reklamini yapmak, bu silahlara gormemis gibi bakmak, benim guurumu cok incitiyor. Artik ben cok fazla silah sistemleri ile ilgilenmek yerine, bunlari nasil uretiriz, bunu dusunuyorum.Ben yunan hava kuvvetlerinin, guzel ama asla F35, F22 kadar olamayacak EF2000 ile, motorlari problemli Mirage 2000 ler ile Turkiye' ye bir tehdit olabilecegini dusunmuyorum. Ustelik yapilan bir yanlis var. Yunanlilar ilk olarak 15 Mirage 200-5 Mk2, 60 EF 2000 sipars ettiler, sonra baskilar ile 60 EF2000 yerine 60 F16 B52+ aldilar. Yunanlilar EF 2000 almayacaklar cunku alamazlar. O kucucuk ulke 60 EF 2000 ucurmaya kalkarsa iflaseder, bu da isimize gelir. Artik abileri almanya para vermeyecek, simdi sira yeni AB ye katilanlarda. Zaten isin asli da EADS da yunanistandan umudu kesti. Bir gercek var, bizim paramiz bitti, yani artik 150 tane ucak alamayiz. Bu iyi de bence, zira kendi uretmediginiz, en azindan aviyoniklerine sahip olmadiginiz bir ucagin ambargo esnasinda hicbir degeri yoktur, ve emin olun bir catismada ambargo muhakkak yeriz. Yunanlilar da ellerindeki son parayi harciyorlar. Sirf Lockheed ' i zengin etmek icin 60 F16 siparisi hem de JSF in cikmasina az kala, harika bir secim, takdir etmek gerekir, bir ulkenin savunma bakanligi bu kadar aptalca kararlar verebilir. Artik direk alimlarla ordumuzu sadece baska ulkelere bagladigimizi gorup, en azindan ozgun aviyoniklerle cozume gitmeye calismaliyiz. Dunyanin en tembel insanlarindan, yunanlilarin da ben bizdeki askeri egitimin yarisini bile veremediklerini saniyorum. Saygilar, Mehmet Kale Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) Edited by - mehmetcemilkale on 03/12/2003 18:58:40 |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/12/2003 : 23:09:49
Sayin Kasatura, tanker ucaklarimiz, F 16 larimiz piste inmeden yakit aliyorlar, bu da Ege Denizi uzerindeki kose kapmacalarda fazlasi ile fayda sagliyor.Yunan da bu yuzden gitti CFT li F16 aldi. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/12/2003 : 13:14:52
Tanker uçaklarımız sayesinde Kardak Krizi esnasında türk jetleri durmaksızın hem deniz kuvvetlerimize koruma sağladı hemde Türk'ün semalarının hiç bir zaman boş kalmayacağı mesajını dost düşman herkese gösterdi.Birgi "IN PUCHACZ,WE TRUST" TC-PEA |
Kasatura
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 09/12/2003 : 13:00:47
sayin arkadaslarim,Dedikleriniz pratikte gerceklestirildigi icin cok dogru ( yeri gelmisti tatbikat yapildi aslinda), amma! tanker ucaklar yuksek irtifada kullanilmak gayesi ile ucurulur bence Ege uzerinde yakit ikmali cok sakincali ve Taktik acindan yanlistir.. hatirlayiniz lutfen..!!< Deniz Uzerinde Uzun Ucamaz!! olarak bilinen UH lerle yapilan Kibris Harekati Hava Suvari destanimizda tum Batililarca delilik olarak karsilanmis ve parmak isirtmistir..cunku baska imkan ve secenegimiz yoktu,,intikal harekatinda tek bir helikopter kirimi olmadan tum Aslanlar adaya Aslan gibi baskin seklinde indiler.. Fakat Ege denizi uzerindeki yakit ikmalimiz icin , enine -boyuna zaten Yunana 5-0 skor atan cografi avantajla Tanker ucaklar sayesinde eger baskin ciktik ve Deniz Kuvvetlerimize nefes aldirdik dersek bir yerlerde bir eksiklik olur kanaatindeyim..bu baglamda eger tanker ucagimiz olmasaydi Kardakta deplasmandami oynayacaktik demek geliyor icimden Saygiyla Kalin. Chavusch |
AirMaN
üye
Turkey
3
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/12/2003 : 19:07:08
Merhaba;Turkish Defence dergisini ben de okudum. Sıradışı bir dergi olmuş, Yunan Hava Kuvvetleri konusunda bu kadar ayrıntılı bir yazı okumamıştım şu ana kadar. Reklamlarını yapmak bana düşmez ama hakettiklerine inandığım için sizlerinde bir göz atmasını tavsiye ederim. bkz. http://www.turkish-defence.com Yunanistan'ın alımları gerçekten dikkate değer. F-16 Block 52+ ile Eurofighter projeleri ayrıydı. EF'den vazgeçip F-16'ya yöneldikleri fikrine katılmıyorum. Olimpiyatları bahane edip rafa kaldırdılar Eurofighter projesini. Bunda Türkiye'nin savunmasına harcayacak parasının olmaması da etkil tabi. Türkiye'nin 1000 tank ve 145 helikopter alacağım diyerek firmaların iştahını kabarttığı geçmiş bir kaç yıl sonunda hiçbir sonuç alamaması ve sözünü dahi etmemesi Yunanistan'da zaten kendilerine ağır gelen harcamalarını küçültmesine ve Eurofighter'ı rafa kaldırmasına neden olmuş olabilir. JSF çıkmasına az kala F-16 alması hata fikrine de katılmıyorum. Çünkü JSF uzun bir süre ortada olmayacak ve Yunanistan'ın karşı projesinin, Avrupa'nın 4. nesil muharip uçağı Eurofighter alımının da bir aciliyeti yoktu. Ertelemekte doğru bir seçim yaptılar. Üstelik 1000 tank alacağım diyen Türkiye'ye karşılık 170 tane Leopard 2A6 tankı aldılar. Türkiye rüya görüyor ve gördürüyor. 145 helikopter alacağım diye ihaleye çıktığı gün Boeing firması "Siz bu helikopterleri alamazsınız, vazgeçin size 20 tane Apache satalım, mantıklı olun" çağrısında bulunmuş ve hemen ardından ihaleden elenmiştir. Tüm dünya kara kuvvetleri (buna Amerika da dahil) Apache ile modernize olurken Türkiye Kara Kuvvetleri için Amerikan Deniz Kuvvetlerinin helikopteri King Cobra seçimiyle ihaleyi bitirmiştir. Ama sadece ihale bitmiştir. Alım rafa kaldırılmıştır ve geriye dönüp baktığınızda aklınıza Boeing'in o sözü gelmektedir. Gurur mu yapıyoruz, hava mı atıyoruz bilmiyorum. Türkiye 145 helikopter alacağım dediği gün PKK vardı ve büyük bir ihtiyaçtı. Proje hala bitmedi ama PKK biteli yıllar oldu. Kimse dönüp soruyor mu kendine 145 helikopter ihtiyacını bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor mu diye, tüm ülkeler savunma alımlarını gözden geçirirken ve düşürürken bizim hayal projelerimiz sürüyor. Aklıma JSF projesi ne olacak acaba sorusu geliyor? Biz JSF alana kadar Yunanistan Block 52+ yanına yakışıklı Eurofigter'ları çoktan koymuş olacak belki, belki de 5. nesil savaş uçakları projesine girişmiş olacaklar tüm dünyayla birlikte. Öyle ya Yunan bile çöpe attı F-5'leri. Biz F-5 leri modernize ettik diye hala anlatıp duruyoruz. Gururla anlatacak neyimiz var ki başka. Bir de bir zamanlar uçak yapıyorduk hikayemiz var.  |
GENERAL
üye

USA
38
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/12/2003 : 22:59:08
Merhabalar, Turk Silahli Kuvvetleri'nin modernizasyon mantigini,Yunanlar'in modernizasyon anlayisi ile bir tutmak,elma ile maydanozu birbirine karistirmaya benzer.12 milyon nufuslu,koridora benzeyen cografyasi ile Turkiye'den baska ciddi bir problem ve tehdit sorunu olmayan, kicini AB'ye yaslamis,toplam 120.000 kisilik gayri ciddi ordusu ile Yunanistan,simarik cocuklarin oyuncak istemesi gibi, piyasaya cikan her silah ve muhimmata talep gosterebilir.Cesnicibasi misali,Yunanlar ne alirlarsa alsinlar,az miktarda alirlar (fazlasi sadece hedef olur).Ama her firsatta alirlar.Bu sebeble,sevgili komsumuzun(?)silah alimlarindaki simasi hep gundemdedir. Ancak, madalyonun Turkiye tarafi farklidir.70 milyon nufusu,750.000 kisilik dunya devi bir ordusu,4 yaninda tarihi,cografi,dahili ve etnik dusmanlari ile cevrili olan Turkiye'nin modernizasyondaki nirengileri,keyfe keder olamaz. Avrupa'nin simarik cocugu Yunanistan'in 20 tane F-5'i cope atmasi ile Turkiye'nin 120 tane F-5'i cope atmasi bir olmaz. Havacilik ve savunma fuarlarinda gorup mest oldugunuz,guzel gorunumlu,havali kod ve isimli silahlar sizleri Yunan generalleri gibi aldatmasin.Bir ordunun topyekun modernizasyonu,pul kolleksiyonu gibi dusunulemez.Rengini begendiginizi alirsaniz,muharebe meydaninda renginizi degistirirler. Etkili,vurucu gucu yuksek,uluslararasi arenada soz sahibi bir ordunun komutasi,sadece taktik anlamda onemli degildir.Koordineli olmayan silah,muhimmat ve techizatla ortalikda gezinen her insan toplulugu,ordu degildir. Silah,insanin en yakin dostu oldugu kadar,en acimasiz dusmanidir.Bu felsefeyi, ulke savunmasina endeksli dusunurseniz sevinirim. Saygi ve SevgilerimleEdited by - GENERAL on 19/12/2003 23:12:44 |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 23/12/2003 : 17:06:20
Ben başka dergilerden okuduklarımı burada size satmıyorum.Buyrun yunan uçak alım ihalesi: 5.Acquisition of a New Fighter Aircraft (NFA) The acquisition of up to 60 NFA is well under way. The operational evaluation of all candidate aircraft has been completed, and technical-economic proposals by the companies are presently being evaluated. The candidate aircraft are: Boeing F-15 Strike Eagle Dassault, M-2000-5 Eurofighter - 2000 (TYPHOON) Lockheed-Martin F-16 Blk 50+ Suckhoi, Su-30 web sayfası burada:
http://www.haf.gr/gea_uk/frame.htm 60 uçak alımı için 5 adaydan önce EF2000 seçildi. Kalanlar elendi!!!!!! Mirage 2000 -5 alımı ise 18 adet ve kırım telafisi idi. ABD baskısı ile NFA ihalesini F16 B50+ kaptı, EADS' a biz sizi sonra ararız dendi. Olay bu.... Yunanlılar EF 2000 alacaklar mı? İsteyenle iddiaya girerim. :) Bir de Turkish Defence i okutyan bir başka insan olarak bu tavsiyemi kendilerinin küs olduğu bir insan olarak değil de, bir okurun tavsiyesi olarak kabul etmelerini rica edeceğim naciz tavsiyelerim olacak. YERLİ AVİYONİK SANAYİMİZİN gelişmesinin öneminin altını sıklıkla çizmeliler. Bu hayatidir. Aksi sadece silah reklamıdır, bu da internette heryerde mevcuttur. Saygılar, Mehmet Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
AirMaN
üye
Turkey
3
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/12/2003 : 23:55:37
Sayın Mehmet Cemil Kale,Kimse burada bir dergiden aldığı bilgileri satmıyor. Ancak siz ilk bulduğunuz siteden haberi copy,paste yapmışa benziyorsunuz. Tabi, siz söyleyince bunun adı bilgiyi satmak olmuyor. Vermiş olduğunuz adresler zaten ilgili kişilerin bildiği adreslerdir. YHK'nin güncelleşmekten uzak amatör sitesini referans gösteriyorsunuz ama haberle ilgili başka bir yığın güvenilir kaynak var. Onları da takip etmeniz iyi olur. Bir bilgiyi bir çok yerden almak gerek. Ayrıca şu ana kadar yazılanlar da kimse yanlış bir şey söylememiş. Sizin 2 satır copy-paste yazınız (ki o da ingilizce), konuşulanların aksini ispatlayan bir şey değil, konuşulanların aynısı. Yalnızca siz Yunan sitesi gibi biraz bilgilerinizi güncelleştirmemişseniz ve genişletmemişsiniz o kadar. Yunan sitesi gibi 2 satır söylem olmuş. Ben hiçbir zaman tek kaynağa bağlı fikrimi belirtmem. Şuna eminim. Yunanistan Eurofighter alacak. Biraz askeri strateji, biraz Avrupa Birliği, biraz da 4. nesil muharebe uçakları pazarı ile ilgilenirseniz ve tabi biraz da mantıklı olursanız bunu siz de görürsünüz. Gerisi iddiaya girecek ciddi bir söylem olmuyor benim için. Saygılarımla,  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/12/2003 : 00:39:21
Öncelikle beni yanlış anlamayın, bu bilgi resmi Yunan Hava Kuvvetleri sitesindendir. Benim aslında bahsettiğim konu budur. Başka yerlerden gelen bilgi Yunan Hava Kuvvetlerini gözlemleyenlerin bilgisidir. Bu bilgi adamların resmi web sitelerindendir.İlk başta 60 uçaklık ihaleyi EF 2000 kazandı, ve Çohacopoulos gelecek 60 EF 2000 ve 15 Mirage 2000 ucağı ile eğitim olarak daha üstün olacak YHK, ekipman olarak da daha üstün olacaktır demişti, tabii çok gülmüştüm bu yoruma. Şu an o komik lafların linkini arıyorum. :) Ama tabii ki ana mesele 60+15 uçağın ilk baştaki isimleridir. Tabii daha sonra 60 uçaklık ihale EADS tan alındı ve Lockheed'e verildi. biraz da ekonomi ile ilgilenelim. Turizm ve deniz taşımacılığı işinden geçinen, sırtını AB(Almanya) yardımlarına dayayan bir ülke düşünelim, sonra AB ye giren yeni 10 kusur devlet düşünelim. Yunanistan' a artık yardım yok, sıra yeni gelenlerde... Yalnız biz EF 2000 alırsak alırlar. Ama eğer şı Kamov' lardan memnun kalırsak, zannediyorum THK Su 3X lere da yönelir ki bence harika olur. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
AirMaN
üye
Turkey
3
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/12/2003 : 14:18:11
Sayın Mehmet Cemil Kale,Hala anlaşamadığımız nokta YHK resmi web sitesinin 2000 yılından beri güncellenmiyor oluşudur. Resmi de olsa amatördür bana göre. Ben başka kaynaklar derken üreticilerin resmi sitelerini kastettim en başta. Lockheed Martin'den falan da takip etmek gibi. Ayrıca Eurofighter ve F-16, F-15 gibi uçakların birlikte yarıştığı ihale bittikten ve F-16 Block 52+ alacağını duyurduktan kısa bir süre Yunanistan, Eurofighter almak istediğini de açıklamıştır. Yani önce açıkladı sonra vazgeçti değil. Niyet açıklaması yaptılar. Bu konuyu fazla derinleştirmek istemiyorum. Milliyet'te bahsedilen brifing türü bir görüşme bizim "ATAK" projesini bitmiş gibi gösterdi. Henüz Kamov lehine kesinleşmiş bir sonuç yok. Gönlüm Kamov'dan yana ve artı puanda oldukları herkes tarafından bilinmekte. Ancak resmi bir açıklama olmadan King Cobra'nın kazanamayacağı garanti değil. Amerikan bağımlılığını unutmayalım. Hani şu bir türlü kıramadığımız, bana göre hep kazık yediğimiz Amerikan bağımlılığı. Saygılarımla,  |
melihgüney
üye
Turkey
7
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 24/01/2004 : 16:26:50
Ben Yunan ordusu konusuna azcık değinmek ve yaptığım araştırmalardan kısacık aktarma yapmak istiyorum. Nato kayıtlarına göre Yunanistanın muvazzaf ordusu 93 bin küsur. Bu sayı Türk ordusu için 580 bin küsur. Bu sayılar tam teçhizatlı savaşabilir personeli kapsıyor ama rakamlar çok sağlıklı olmayabilir. Yaklaşık 5 seneden beri de yunan ordusu AB kriterlerine göre kısıtlanmaktadır. Yunanistanın kurulacak AB ordusunda da planlanan görevi de piyade gücü. Yani bu efendiler AB ordusunun gerizekalı tarafını oluşturacak. Bu sebeple Yunan genelkurmayının AB ordusunda daha aktif görev almak için çok sayıda girişimi var ama karşılarında Almanya ve İngiltere muhalefeti var. Özellikle İngiltere, AB ordusuna katılırsa karargah+bahriye ve hava gücünü üstlenmek istediğini açıkça söylemiştir. AB ordusunun gecikmesindeki en büyük sıkıntı da büyüklerle küçüklerin görev kavgasında. Yunan ordusu eğitim düzeyi açısından gerçekten çok geri kabul ediliyor. özellikle bunu vurgulayan Almanya ve İtalya. Ege denizindeki TÜRK-yunan F-16 larındaki kapışmalarda yunan F-16'larının ha bire Türk F-16 ları tarafından kilitlenmesi sebebiyle bölgede görev yapan TÜRK pilotları arasında özel bir bröve çetelesi tutuluyor. Buna göre her bir yunan F-16sını kilitleyen pilotumuza bir derece veriliyor. Pilotlarımız sefil yunanlıları kilitleye kilitleye bir hal olunca bu konu AB ülkelerine özellikle duyurulur oldu.Fransa hava kuvvetlerinden bir yüksek rütbeli de bu olayı AB Güvenlik toplantılarından birinde Yunanlı generalin yüzüne vurmuş."Siz ha bire Türk uçaklarına yem oluyorsunuz Size güvenip de nasıl güvenli yaşayabiliriz askerlerinizi doğru dürüst eğitin" diye azarlamış herifi. Bunun üzerine Yunanlı general "haklısınız" demekle yetinmiş. yunanlılar istedikleri kadar teçhizat alsın iş askerin eğitiminde bitiyor. yunan devleti kuruldu kurulalı tarihinde sadece iki savaş görmüştür.Birincisi 2. balkan harbidir ki bulgarlarla biribirlerini yemişlerdir. İkincisi de bizim Kurtuluş savaşımızdır ki en güçlü zamanlarında bile Türklerin karşısında ne hale geldiklerini dütün dünya görmüştür. Kıbrıs harekatını saymıyorum ki büyük bir amborga altında bile Türk ordusunun bu sefiller karşısında neler yapabildiğini hepimiz iyi biliyoruz. Fakat Türk ordusu öyle değil sadece 20 yıldır PKK savaşımız bile bu orduya çok şeyler kazandırmıştır.Türk ordusu savaşarak eğitilmiş durumdadır halbuki bu sefiller yata yata adam olacaklarını sanıyorlar.Tek avantajları arkalarını sağlam tutabilmeleri. Nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama bunu iyi beceriyorlar.Aksi halde yunanistan da ermenistandan farklı olmayacaktı. Türkiye'nin burada yapması gereken Arnavutluk,Bulgaristan ve Romanya ordularını çok iyi desteklemek bizzat eğitmek ve ortak tatbikatlar düzenleyerek yunanlı mondofonları yice sersemletmektir.yunanlılar bu üç ülkeyle problemlidir.halan daha helen toprağı saydıklarından tüm balkanlar üzerinde hak iddia ederler.bu sebeple Romanya-Bulgaristan-Arnavutluk kozlarını iyi kullanmalıyız. O zaman görelim bakalım bu yunalılar ne kadar daha uçak alabilecekler.Mutlaka ve mutlaka bu üç ülkeyle yunanlıların arasını soğuk tutacak diplomasiler yürütmeliyiz.Herkese saygılar 
|
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/01/2004 : 15:20:04
Sevgili Melih yazdıklarının dog fight kısmına katılıyorum. Ama bence yunanistanın komsu ulkelerle arasını bozmak gıbı utopik seylerle ugrasmak bence yanlıs. Soyledıgın ulkelerden 2 si AB uyesi olcak onumuzdeki 5 yıl ıcınde. Egeye cıkan F16 larımıza yunanlılarla artık dog fıghta gırmeden yunan PAC ları S 300 leri ve I hawk ları tarafından kilit atılmaktadır. Biz ise hava sahamıza giren yunan ucaklarına F 16 larla onleme yapmaktayız 1950 model Nike Hercules yada 1960 model rapierlerle ne yapabılecegımızı kimseye soylemye gerek bile yok. Toros dediler bir tane uretildi hala ortada bir şey yok, kaideye monteli stingerlerle yunan ucagı 35 kilometre yaklaşınca ancak onleme yapabılırsınız. Bugunun modern harbınde radar agınız ıyı degılse SA fuze sistemınız yoksa gencecik insanları olume gondermenin hıc bir anlamı yok. Yunanistan tarihten aldıgı dersieri cok iyi calışıyor. 1996 kardaktan ders aldılar hava kuvvetlerini geliştirdiler. Şimdide dogfıght yenilgilerinden ders aldılar BVR missilerle donatıyorlar hava kuvvetlerini. Olası harp durumunda turk jetleri ile karşılaşmadan SCALP larla stratejık hedeflerimize saldırabilecekler.OZetle biz insana dayalı harble savası kazanacagımızı dusunuyoruz onlar teknolojiye dayalı harple dusunuyorlar. Buradaki arkadaşlarımız dikkat ederlerse oalsı Turk yunan harbınde harp trakyada olmayacak ege denızı ve havasında olcak. Artı trakyada olacak kara harbınde de cografya onlardan yana bizim trakya da dagları geçmemiz mümkün degılken onlar meriçten sonra dumduz ovadan tekirdağa ulascaklar.Kara kuvvetlerinide modern Leopard 2A larla donattılar. Özet biz daha kendi kendimize hamasi nutuklar atmaya devam ettikçe kuzey ıraktaki kırmızı cizgilerimiz nasıl mor çizgilere dönduyse egede ki kırmızı çizgilerimizinde mor ötesine dönmesi içten bile değil.  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2004 : 06:57:57
Kuzey Irak' ta dusan ABD idi, o yuzden kirmizi cizgi nin yokolmasi bile dogaldir..Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
ALTINKANAT
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2004 : 09:06:55
Forma yeni katıldım.Herkesi saygıyla selamlıyorum.  |
melihgüney
üye
Turkey
7
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/02/2004 : 18:04:31
Sevgili Korgeneral, öncelikle bana cevap yazdığın ve detaylı teknik bilgi verdiğin için çok teşekkür ederim. Olayın birçok detayını gerçekten güzel vermişsin. Yazdıklarına aynen ketılıyorum ama bu kadar karamsar olmana ben katılmıyorum çünkü it dalaşı mevzusunda anlatmak istediğim teknolojik olarak ne kadar geri de olsanız iş cesarette bitiyor. Yunanlı gerzek pilotların NATO çerçevesinde asla ileri görev alamamalarının sebebi de cesaret konusunda altlarına etmelerinden kaynaklanıyor. yunan hava kuvvetlerine NATO dahilinde neden görev verilmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu mıymıntı pilotların NATO'nun Bosna Hersek'e müdahalesinde ne halt yediklerini duymayanınız yok sanırım. teknolojik olarak ne kadar yatırım yaparlarsa yapsınlar iş cesaret ve tecrübede biter. çünkü Türk hava kuvvetleri bir çok teknolojik yatırımını açıklamamakta. Bunlardan en önemlilerinden biri israil-abd ve Türk ortak girişimlerine dayalı avionik geliştirme...bir çoğumuz buun detaylarını hala bilemiyoruz ama israili iyi takip edenler göreceklerdir ki türk-israil ortaklığı daha çok bu alanda yoğunlaşmıştır. radar ağımızın özellikle ege de çok iyi olduğunu biliyordum bu konudaki fikirlerin beni şaşırttı hatta bu konuda abd'li yetkililerin birçok açıklamasını duymuştum. libyaya süren amborga ile ırak savaşlarından önce özellikle ege deki hareketlerin izlenmesinde yunanlılardan daha çok iş gördüğümüzü söylüyorlardı acaba yanlış mı biliyorum diye teredütte kaldım açıkçası. ayrıca ege de vuku bulacak bir hava savaşında yunanlı keneler sadece Türk hava gücü değil trakyadaki kara gücü ile de uğraşmak zorundalar çünkü bu sınırdaki Türk kara gücü 42 bin yunan kara gücü 8400 (NATO kayıtları 2002)...Yani olay egeden önce trakya da bitecek. Zaten bizim hava kuvvetlerinin egedeki politikasıda hava savaşını Türk karasularında yapmak. Yani yunan uçaklarını mümkün mertebe doğuya çekmek ve yer destekli hava savaşına sürüklemek. Dolayısıyle yunanlı mıymıntıların bunu göze almaları mümkün değil. Fakat sistemlerimizin yenilenmesi ve teknolojik yatırımlarımızın artırılması konusunda seninle hemfikirim. ama maalesef bu da parasal güce dayalı bişey. ülkemiz üstüste gelen büyük ekonomik krizler sebebiyle bu yatırımları maalesef yapamıyor. üstelik elimizde hurdaya çıkan uçaklarımızı da israil, almanya ve abd gibi satamıyoruz. bus ebeple havacılık konusunda teknolojik yatırımlarımız çok yetersiz.Bir de Türk hava gücü ile yunan hava gücü arasındaki hacim farkı da çok büyük dolayısıyle onların teknolojik yatırımları daha fazla gözüküyo. ama yukarda belirttiğim gibi iş savaş cesreti ve tecrübesinde bitiyor. yunanistanın komşuları ile arasını bozacak politikaların gelitirilmesinde ısrar ediyorum çünkü yuanlılar bizim aleyhimizde yılarca suriye ile işbirliği yapıp terörizme destek vermiştir. ülkeler arasında sorun çıkarma konusunda müthiş bir lobi güçleri var.pkk-kadek terör gurubunun en büyük destekçilerinden biri hiç şüphesiz yunanlı mikroplardı bunu terörist elebaşısının itiraflarından öğrendik.bu sebeple güçlenen bir ülkenin başına bela sarma konusunda bizim de biraz gücümüzü göstermemiz gerekir. hem yunanlıların bulgarlar ve romenlerle aralarının düzelmesi mümkün değil derecesindedir. özellikle romanyanın yunanistan yerine halan daha türkiye'ye bel bağlamasında çok önemli sebepler vardır ki bu ayrıca incelenmesi gereken bir konudur. ayrıca yunanistanın tarihten alacağı çok ama çok ders var. Özellikle Kurtuluş savaşından. Çünkü tamamen bitmiş bir ordu karşısında zamanın tek süper gücü ingiltereden sınırsız silah fransa'dan da para desteği almasına ve ordusunu zamanın en gelişmiş silahları ile donatmasına rağmen -ki buna o zamanın hava gücünü de eklemek gerek- ve insan gücü bakımından da zayıf olan Türk ordusu karşısında neden tutunamadıkları hakkında çok ders çalışmaları lazım. yunanlılar asla iyi savaşçı olmamışlardır olamayacaklardır çünkü bunun için bizim kadar savaşmaları ve o tecrübeye sahip olmaları gerekir ki bu imkansız gözüküyor. NATO'ya bildirilen hava kuvvetleri uçuş eğitim saatleri 2,5 kat fazlasıyla Türk tarafında.yani istediğin kadar teknolojik yatırım yap rakibin senden daha fazla çalışıyorsa nafile. Kesinlikle karamsar olmamak gerektiğini düşünüyorum. yoksa yanılıyor muyum? Fikir beyan ederseniz sevinirim.  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/02/2004 : 06:26:18
yunanlilar ile yarisirken teknolojik atilimlari unutuyoruz o ayri bir konu. Ama bu ulkede ciddi bir pro-yunan lobisi var. Savunma dergisi aciyorum, yunan hava kuvvetleri Ege' nin yeni patronu olarak tanitiliyor, gazeteyi aciyorum, verip kurtulma, Kibris' ta baris oluyor.Omurlerinde uretim namina birsey yapmamis yunanlilar ile Turkiye' yi kiyaslamak kusuruma bakmayin ama Turkiye' ye hakarettir. Bu arada Fransizlarin Yunanlilari azarladigi hakikaten dogru mu? Yani yunan hava kuvvetleri tamam bizimkinden bence de geri de, bu kadar da beceriksiz olduklarini pek aklim almiyor. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
melihgüney
üye
Turkey
7
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/02/2004 : 17:13:43
sevgili mehmetcemilkale, fransızların yunanlıları azarlayıp aşağıladığı olay gerçektir.olay sırplara karşı düzenlenecek hava operasyonlarında yununlı generalin bölgeyi çok iyi tanıyoruz harekata yunan hava kuvvetleri de katılsın demesiyle başlıyor. bunun üzerine hava harekatına zaten karşı olan fransız genarali aşağılayıcı laflar sarfediyor vesselam. yunan havagücünün ne kadar modernize olursa olsun türk havagücüne karşı tehdit olabileceğini sanmıyorum. yunanlıların durumu arap-israil savaşından önceki mısır'ın durumuna benziyor.sovyet desteğini sonuna kadar alan suriye ve mısır'ın eğitimsizlik ve tecrübesizlik sebebiyle israil karşısında düştüğü durumu hepimiz biliyoruz. nato kriterlerine göre kritik bölgelerde görev yapabilecek ülkeler arasında yunan havagücü bulunmuyor ama türkiye almanya,fransa ve ingiltere ile aynı kategoride bulunuyor. bizim tek şansızlığımız ekonomik krizler. ab'ye girdikten sonra zenginleşen yunanistanın askeri alanda bizden çok atılım gösteriyor olması çok normal.ama daha öncede değindiğim gibi iki ordu arasındaki hacim farkı çok çok fazla bu sebeple o mıymıntıların yaptıkları göze batıyo tabi. umarım türkiye ekonomik krizleriden kurtulurda f-16'lardan sonra f-22'leri de üretmeye başlar veya ne biliim bir sürpriz yapıp rusya ile ortak su-35 üretimine başlarda o zaman herkes görür ege'nin gerçek efendisi kim... |