glow
üye
Russia
5
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/12/2003 : 15:32:44
Forumda izledigim kadariyla Mustafa Kemal ATATURK zamaninda ucak fabrikasi yada ruzgar tuneli kuruldugunu anliyorum fakat biz hic ucak uretebildikmi? Uretebildikse ucagimizin adi, tipi, ozellikleri nedir? ve en onemlisi fotorafi varmidir? Yanitlarsaniz havaci olmayan fakat havaciligi cok seven biri olarak beni ve hatta benim gibi bilgisi olmadigi icin sadece forumu takip eden bir cok insani memnun edersiniz. Cevap verseniz de vermesenizde yine de cok tesekur ederim. Benimkisi simdilik platonik bir ask. Umarim bir gun askimla yani ucmakla tanisabilirim.Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. |
gurkancetin
üye

39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/01/2004 : 01:31:48
Merhaba,Diğer sayfalarda Türkiye'nin havacılık tarihine ilişkin bilgiler mevcut. Thk-1, thk-2,... diye sürüp giden uçakların varlığını duymuştum. www.tayyareci.com anasayfasından da faydalanabilirsiniz.  |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/01/2004 : 11:04:04
Glow ve bütün Tayyareci'lere selamlar,Forumumuzun "Teknoloji" bölümünde "Kendi Uçağını Kendin Yap" başlığı altında bir konu tartışılmıştı. 06.04.2002 ile 04.03.2003 tarihleri arasında yer alan bu tartışmadaki yazılar 5500 defa okunmuş, 112 defa cevaplandırılmıştır. Bu başlık altında yapılan tartışmalar Türk Havacılığı ve Türkiye'de uçak yapımı konusundaki en kapsamlı tartışmalardan biri olmuştur. Burada aradığınız cevapları bulabilirsiniz. Ben yine de kısaca bilgi vereyim. Türkiye'nin ilk uçak fabrikası Cumhuriyet'imizin ilk yıllarında (yanılmıyorsam 1925'de) Alman Junkers firması ile müştereken kurulan TOMTAŞ'tır. 1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan barış andlaşması sonucu Almanya savaş uçağı yapamaz duruma gelmişti. Bu durumdan iki ülke çok akılı bir şekilde yararlandı; Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği. Her iki ülke de Junkers firması ile müştereken uçak üretim tesislerini kurdular.Türkiye'deki tesisler Kayseri'de kuruldu. Sovyetler Birliği'ndeki ise Moskova'nın bir semti (o zamanlar banliyösü ) olan Fili'de kuruldu (Fili, Moskova'da Ploşad Pobyedi yakınındadır ve şu anda şehir içindedir.). Her iki tesiste de Junkers A20'nin o ülkelere ait versiyonları üretildi. Bu uçaklar metal gövdeli, tek satıhlı uçaklardı ve benzerlerinin yıllar önündeydi. Sonraları politik nedenlerle TOMTAŞ maalesef kapamak zorunda kaldı. Çünkü bu fabrikada üretilen uçaklar yurtdışından uçak ithaline, tatlı ve kolay kazançlara engel oluyordu. Burada bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. Türkiye ve Rusya modern havacılık teknolojisine sahip olma teşebbeüslerine aynı tarihlerde başladılar. Biz kurduklarımızı kapattık, dağıttık. Rusya ise geliştirdi ve Dünya'nın en büyük havacılık sanayii haline geldi. Internette, "Yahoo" veya "Google"da TOMTAŞ veya JUNKERS'i ararsanız Türkçe ve İngilizce olarak daha teferruatlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ancak Türkiye'deki tek atılım bu değildir. Kayseri Uçak Fabrikası, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası, MKE ve TUSAŞ (TAI) bunlardan birkaçıdır. Selam ve sevgilerimle Haluk SEVEL
|
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/01/2004 : 12:41:38
Sevgili Glow , Sevgili Tayyareciler,Aşağıda internette, yanılmıyorsam "Junkers" sayfasından indirdiğim yazıyı hiçbir yorum eklemeden aynen kopyalıyıp yapıştırıyorum (copy-paste). [Turkische Flugzeug- und Motoren AG (TOMTASCH) In 1925 Junkers started discussion with the Turkish government about the foundation of initial Turkish airline operations. Experimental services were started during the same year. Parallel to the airline engagement, Junkers also discussed the possible foundation of an aircraft production plant in Turkey. With the support of the German government a contract was signed between Junkers and the Turkish government in August 1925. According to this contract, a company named TOMTASCH was founded, of which Hugo Junkers took 50% shares, while the Turkish government took the remaining 50%. TOMTASCH had to built up an aircraft production plant in Turkey during the next two years and was responsible for the training of Turkish workers within the area of aircraft manufacturing. Junkers received 50% of TOMTASCH shares for supplying the necessary engines, as well as for utilizing Junkers licenses. These agreements were very similar to the Russian Fili Contract. The duration of this contract was signed for a period of 40 years. The annual capacity of the Turkish plant was to be dimensioned for 250 aircraft per year. Also Junkers was responsible for the setup of an engine shop at TOMTASCH. The Turkish government was forced by the contract, to buy all military aircraft exclusively at TOMTASCH. The TOMTASCH production plant was located at Kaissarie. In 1925 Junkers started with the construction of four Junkers "Lamellenhangars" here. But only two were finished until 1927, when the Junkers engagement in Turkey came to an end. Another production plant was settled at Eskischehir near Bursa. Hans Sachsenberg became the responsible Junkers manager at TOMTASCH in 1925. As a result of the TOMTASCH contract, Junkers delivered 20 Junkers A20 aircraft to Turkey in late 1925. These aircraft were civil versions and should be equipped with Madsen machine guns in Turkey. Since 1927 these aircraft were also maintained at Kaissarie. In 1927 the relation between Junkers and the Turkish government was frozen. The Turkish government's payment for TOMTASCH were still pending and discussions about Junkers' capabilities within the field of military aircraft construction came up as well as about the performance of the Junkers A20 aircraft. In March 1928 these discussions finally led to the dropping of the TOMTASCH contract and Junkers retreated from the Turkish scenery. Markings and Camouflage (Turkish A20 Color Profiles)] Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 08/01/2004 12:44:16 |
Admin
Forum Admin

Turkey
154
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/01/2004 : 04:12:39
Bilişim Teknolojileri(Help-Desk) ile ilgiil olmadığından konuyu buraya taşıdık!Türk Yıldızı |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/01/2004 : 04:10:53
Sayın Glow Zamanında Ulu önder Atatürk bize izleyeceğimiz yolu göstermiş ve çelışmaları başlatmış, Uğur serisi eğitim uçakları (tamamen bize ait ), ve lisanlı üretilen uçakları hollanda dahil sattığımızı pek azımız biliyor.Ülkemizde Hava ve havacılık ile ilgili faaliyetler hep söndürülmüş ben yine tekrar ediyorum bizim tek çıkış yolumuz yerli hava teknolojimizi geliştirmekten geçiyor....Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/01/2004 : 07:35:01
Üstelik MKE Uğur temel eğitim uçaklarından 12 adet 1950'li yıllarda, hava kuvvetlerini güçlendirmesi ve pilot yetiştirmesi için askeri yardım olarak Ürdün Hava Kuvvetleri'ne hibe edilmiş.Haluk SEVEL Edited by - haluksevel on 22/01/2004 07:36:06 |
glow
üye
Russia
5
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 23/01/2004 : 15:11:25
http://www.tayyareci.com/savasuca.asp yukaridaki link cesitli ulkelerin gecmisten gunumuze urettikleri ucaklar ve bilgileri mevcut fakat bizim ulkemizin ismini ve uretmis oldugu ucaklari modelleri goremiyoruz az bile olsa ben gormek istiyorum. Ve pek cok kisinin gormek istedigini dusunuyorum. Ben ulkemizin tasarlayip urettigi ucaklarla ilgili bilgilere yabanci internet sitelerinden ulasabiliyorum bu durumu duzelteceginizden eminim yada temenni ediyorum.  |
haluksevel
Moderator

Turkey
203
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 24/01/2004 : 14:14:35
Sevgili Tayyareciler,Sitemizdeki "Uçaklar" bölümünde şu anda 1923-1950 arası, yani jet dönemine kadar olan uçaklarımız ile ilgili sayfalar üzerinde çalışmaktayız. Bunu 1050'den günümüze kadarki uçaklarımız takip edecektir. Bahsettiğiniz konu çok güzel, hatta tek kelimeyle muhteşem. Bunu da webmaster'imizle konuşup muhakkak programa dahil edeceğim. Ama lütfen biraz sabır, çünkü bu tip çalışmalar çok hızlı yürüyemiyor. Biz bu konuda sizlere herşeyi, elimizden geldiğince en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz. En içten sevgi ve saygılarımla Haluk SEVEL |