ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 TÜRKİYE, RUSYA GERÇEĞİNİ GÖRMELİ
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
melihgüney
üye

Turkey
7
Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/01/2004 :  14:05:31  Profili Göster  melihgüney 'a bir ICQ Mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Öncelikle Kamov-50 olayının maalesef devamının gelmeyeceğini söylemek lazım. Bu olay özellikle ABD'nin son ırak savaşında Türk askerine karşı yapmış olduğu terbiyesizliğe hepimiz gibi çok kızan Genelkurmay'ımızın stratejik bir gözdağıydı. KAMOV firması aslında rusya'nın en güçlü yahudi firmalarından biri. İsraille ortak üretim yapabiliyor olmasının arkasında da sermayedarlarının rus yahudisi olması yatıyor.
KA 50-2 taarruz helikopteri, ABD'nin AH-64'üne karşılık üretilmiş bir helikopter. Avionikleri tamamen israil yapımı. Yapılan testlerde kendi sınıfında son derece başarılı bulundu. Türkiye'nin bu helikopteri üretip geliştirebilmesi gerçekten mümkün çünkü Türkiye, kısmen de olsa üretim teknolojisine sahip bir ülke. Fakat bu projenin gerçekleşmesi için ABD'nin izin vermesi şart. Çünkü Türkiye'deki TAI, TUSAŞ gibi fabrikaların çalışabilmesi için ABD'ye ihtiyacımız var. Aksi halde bu fabrikaların üretimleri anında udracak. Bununla ilgili ikazlar aslında Trüki'ye ye verildi fakat kamuoyu bunu fazla bilmiyor. Bu sebeptendir ki "KA 50-2 Erdoğan" projesi maalesef bizim açımızdan ölü bir proje.
Bu arada Türkiye'nin KA 50-2 manevrasına karşılık ABD'den geçen günlerde karşı bir manevra geldi.Türkiye'nin en önemli askeri taşıma unsurlarından UH-60 Blackhawk'Ların üreticisi Sikorsky firması bu helikopterleri Türkiye'de üretmek istediğini açıkladı. Aslında dünya pazarında çok büyük bir payı olan bu helikopterlerin Türkiye'de üretilmesi demek ülkemize büyük bir ihracat girdisi demek olabilir ama maalesef bu üretimin Türkiye'ye patent verilmeksizin yapılacak olması bizim açımızdan kötü.Çünkü patentiniz yoksa istediğiniz ülkeye satış yapamıyorsunuz.Ayrıca her üretimden patent payı ödemek zorundasınız.
Türkiye, özellikle Rusya'da büyük bir ekonomik sıkıntı çeken ve bu sebeple teknoloji transeferine müsaade eden firmaları kesinlikle kaçırmamalı. Mesela Sukhoi firması gerçekten büyük bir imkan. Bu firma dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarını üreten firma. S-37 Berkut diye çok garip bir uçak üretti. Uçağın bir adı "gökyüzünde gezen adam". En önemli özelliği çok keskin manevraları yapabiliyor olması. Bu özelliğinden dolayı henüz altenetifi üretilmedi. Bir de meşhur SU-37'leri var ki şu anda ABD'nin en çok güvendiği F-22'leri bile geride bıraktığı biliniyor.Sukhoi firması'nın en büyük müşterisi Çin. Çünkü Çin'de üretim yapan büyük bir fabrikası var.Bu firmanın Türkiye'de fabrika açması Türk hava gücü açısından büyük bir devrim olabilir. Çünkü patentli üretime izin veriyor. Yani uçağı alıp geliştirme ve istediğiniz ülkeye satma yetkiniz var. Üstelik bu uçakların yedek parçasını üretmiş olacağımızdan önemli bir pazara da hakim olma şansımız doğacak.
Bu tip bir manevra yapacak olmamız ülkemize işsizlik ve parasızlıktan dolayı çıkar yollar arayan Rus teknolojisini de ülkemize taşınmış olacak.Bu konuda detaylı bilgiler vermeye devam edeceğim.

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 16/01/2004 :  10:27:50  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Sayın Melih Güney'in görüşlerine katılmamak mümkün değil. Bugüne kadar bu forumda defalarca tartıştığımız bir konuyu çok güzel bir şekilde ve değişik bir yorum içinde ortaya koymuş.

Sovyetler Birliği ekonomisi Gorbaçov öncesinde bile çöküntü içindeydi ama rejim gereği dışa açılamıyordu. Gorbaçov'un "Perstroyka" ve " Glasnost" yani yeniden yapılanma ve şeffaflık döneminde dışarıya açılmaya başladılar. Bu dışa açılma ve özelleştirme kampanyası Sovyetler'in çöküşünden sonra daha da hızlanarak devam etti. Bu ekonomik çöküşten en büyük payı maalesef Rus Havacılık Sektörü aldı. Bir firma hariç (OKB MİL) tümü ekonomik krize girdiler, kapanmayla karşı karşıya kaldılar. Bunun neticesi olarak ta bu firmalar devlet tarafından reorganize edildi. Örneğin OKB MiG, MiG JSC oldu. Keza OKB Kamov da Kamov JSC oldu (JSC: Joint Stockholding Company yani Anonim Şirket). Firmalar yeni yapılarıyla yerli ve yabancı ortaklıklara açık olmalarına rağmen pek büyük miktarlarda sermayedar bulamadılar. Ama yine de Batılı firmalarla işbirliği arayışına girdiler. Yakovlev firmasının Boeing ile JSF'de işbirliği yapması ve bu işbirliğinde Yak-141'den elde ettiği deneyimlerden faydalanılması, yine Yakovlev'in Aermacchi ile Yak-130'un batılı versiyonunu geliştirmesi ve pazarlamaya çalışması, MiG'in MiG-AT ileri eğitim ve taarruz uçağını Batılı havacılık kuruluşları ile birlikte geliştirmesi bunun örnekleridir. Tabii bu firmalar bununla da yetinmediler ve ekonomik güçlüklerden kurtulabilmek için her türlü teknoloji transferini de mümkün kıldılar. Tabii bu çalışmalar ABD tarafından, Türkiye örneğinde olduğu gibi, gizlice baltalandı.

Ama ben bu gelişmelerin ülkemiz için, havacılık sanayiine yatırım yapmak ve bu sahada ilerlemek isteyen bütün ülkeler için bir fırsat olduğu kanaatindeyim. Ne olursa olsun bundan faydalanmak lazım. Çok üzülerek söylüyorum, bu belki Kamov 50-2'de olmayabilir ama THKv'nin daha nice ihtiyaçları var. Örneğin T-37 ve T-38'ler miyadlarını doldurdular. Niçin bu uçakların alternatifi ABD yardımı olmaksınız Milli Bütçe imkanlarıyla ülkemizde yapılan bir MiG-AT veya Yak-130 hatta Su-45 (Su-27'nin gelişmiş, bir veya iki kişilik tek motorlu versiyonu) olmasın! Eğer bunu gerçekleştirirsek beraberinde teknoloji transferini de beraberinde getirmiş oluruz.

Bir konuda Sayın Melih Güney'e itirazım olacak. Belki de bendeki bilgiler yeterince güncel olmadığından böyle bir itirazda bulunuyorum. Eğer yanlışsam şimdiden özür dilerim. 90'lı yılların sonlarında ekonomik kriz içindeki Rus havacılık sanayii yeniden organize edildiği, eksi OKB'ler JSC'ye dönüştürüldüğünü yukarıda anlatmıştım. Bu arada Mig, Kamov, Klimov (motor sanayii), Elektroavtomatika (Avionik sanayii) gibi Moskova'da bulunan kuruluşlar RAC MİG'nin çatısı altında bir holding olarak toplandılar (RAC MİG= Russian Aeronautics Corporation, Moscow Industrial Complex). Ancak bu firmaların hisseleri pek satılamadı ve hala tamamına yakını Rus hükümetinin elinde bulunmaktadır (az bir miktarda hisse çalışanlara verilmiştir). Bu arada Kamov ile ilgili bir hususa değinmek isterim. Kamov 1973'de bir değişikliğe uğradı. Nikolay İlyiç Kamov sağlık nedenleriyle görevinden ayrıldı ve Politbüro tarafından yerine Mikheev Sergey Viktorovich atandı. Bu kişi halen devlet tarafından atanmış genel müdür olarak görev başında bulunmaktadır. Kamov JSC'nin merkezi de hala Straya Moskva'da eski Komunist Parti binası içindedir ve bir kamu iktisadi kuruluşu niteliğindedir.Dolayısıyla herhangi bir yabancı veya mahalli özel sermayenin Kamov'a girdiğini ben bugüne kadar duymadım. Ama inşallah Melih Bey'in dedikleri doğrudur da böyle bir yıldız kuruluş ekonomik nedenlerle havacılık camiasından kayıp gitmez.

En içten sevgi ve saygılarımla

Haluk SEVELSayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 17/01/2004 :  06:47:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben de Rus teknolojilerine yonelmemizden yanayim ama masa basina oturup sapkamizi onumuze koyup, biz ne istiyoruz diyerek kendimize bir soru sormaliyiz.

Aldigimiz teknoloji transferi eger daha sonra bu aldigimiz teknolojiyi kendi imkanlarimiz veya dis yardim ile gelistirmeyeceksek, bence bosu bosuna vakit kaybetmis oluruz. Aynen F16 uretiminde yaptigimiz gibi.

Uzun vadeli bir vizyon olusturup gelecekte Turkiye' nin havacilik sanayiinin ucan bir platformun en azindan aviyoniklerinin tasarimini yapabilecek konuma gelmesinihedefleyip bu yonde teknoloji transferi almaliyiz ve sunu asla unutmamaliyiz, teknoloji transferi isn sadece baslangici ve en kolay tarafi.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

melihgüney
üye

Turkey
7 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/01/2004 :  18:31:35  Profili Göster   melihgüney a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ÖNCELİKLE SAYIN HALUK SEVEL KARDEŞİME TEŞEKKÜR EDERİM. KAMOV KONUSUNDA DETAYLI BİLGİLER VERDİĞİN İÇİN ÇOK SAĞOL. KAMOV FİRMASININ "Russian Aeronautics Corporation, Moscow Industrial Complex" BÜNYESİNDE HOLDİNGLEŞTİĞİ ÇOK DOĞRU FAKAT BU BÜNYEDEKİ FİRMALAR İÇİN ÖNEMLİ BİR AÇIK KAPI VAR. HER NE KADAR DA RUS DEVLETİ KONTROLÜNDE DE OLSA BU FİRMALAR YABANCI FİRMALARLA ORTAKLIK KURABİLİYORLAR. NİTEKİM KAMOV, İSRAİLLİ ORTAĞI İLE RAHAT HAREKET EDEBİLİYOR. AYNI ŞEKİLDE TEKNOLOJİ TRANSFERİNE AÇIK FİRMALAR. MESELA ŞU ANDA KAMOV'UN ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI ÖNEMLİ BİR ATAK HELİKOPTER PROJESİ DAHA VAR AMA MALİYETLERDEN DOLAYI PROJEYİ DURDURMAK ZORUNDA KALMIŞTIR. PROJENİN YAŞAMASI İÇİN ÇİN'E GÖTÜRÜLEN TEKLİFLERDEN DE CEVAP ÇIKMAMIŞTIR. AYNI ŞEKİLDE SUKHOI FİRMASININDA GELİŞTİRMİŞ OLDUĞU BİR KAÇ ÖNEMLİ PROJEDE DURDURULMUŞTUR.RAC MİG FİRMASI BİZDEKİ SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI KONUMUNDA.YANİ YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN KESİNLİKLE KAPIYI KAPALI TUTMUYORLAR.ÖZELLİKLE NATO ÜYESİ ÜLKELER İÇİN ORTAKLIK TEKLİFLERİNİ KENDİLERİ GÖTÜRÜYOR DESEK YALAN OLMAZ.ÇÜNKÜ GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK BİR HAVA-MÜHENDİSLİK BİRİKİMİNE SAHİP ve BUNU NAKTE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR.
SUKHOI FİRMASI DIŞ ÜLKELERDE FABRİKA AÇMIYOR AMA ÇİN HÜKÜMETİNİN YAPTIĞI GİBİ "BUYRUN PROJENİZİ GETİRİN SİZE ŞU KADAR DÖNÜM ARAZİDA KURULU TESİS" DENDİĞİNDE ORTAKLIĞA GİRİŞİYOR. TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR AVANTAJ BİZDEKİ YERLİ ÜRETİCİLERİN NATO STANDARTLARINI ÇOK İYİ BİLMELERİ ve DENEYİMLİ FİRMALAR OLMASI AMA ÖNEMLİ HANDİKAP BU TÜRLÜ TÜRK-RUS ORTAK ÜRETİMLERİNİN ABD'Yİ ÇOK KIZDIRIYOR OLMASIDIR. KA-50 PROJESİNİN DOĞMADAN ÖLMESİ GİBİ. FAKAT BİR ŞEKİLDE TEKNOLOJİ TRANSFERİ ÜLKEMİZE ŞART. ÇÜNKÜ ARTIK BİLİNEN BİŞEY VAR DEVLET DESTEĞİNİ İYİ ALAN TÜRK FİRMALARI GERÇEKTEN BAŞARILI ÜRETİMLER YAPABİLİYOR. TAI, ASELSAN ve MİKES BUNLARA ÇOK İYİ BİRER ÖRNEK. YETERLİ DEĞİLLER BELKİ AMA GERÇEKTEN KAPASİTELERİ DOĞRULTUSUNDA ÇOK BAŞARILILAR. TAI'NİN MIG veya SUKHOI İLE ORTAK ÜRETİM YAPMASI PEK MÜMKÜN DEĞİL LAKİN BUNUN ALTERNATİFLERİNİ TÜRKİYE RAHAT ÇIKARABİLİR DURUMDA.
MEHMET CEMİL KALE KARDEŞİME DE BİR NOKTAYI AÇIKLAMAK İSTERİM. RUSLAR ÜRETİM ORTAKLIĞINDA ABD GİBİ DEĞİLDİR. ABD'DE ÜRETİM SAHİPLERİ ÖZEL FİRMALAR AMA ABD MECLİSİNDEN İZİNSİZ İŞ YAPAMAZLAR. MESELA LOOCKHED MARTIN FİRMASINA "GEL SANA İZMİRDE ŞU KADAR DÖNÜM ARAZİDE KURULMUŞ BİR TESİSİ 20 YILLIĞINA ÜCRETSİZ VEREYİM F-22'LERİ BURDA ÜRET DEVLET DESTEKLİ ŞU KADAR KREDİ HAZIR" DESENİZ FİRMA BU İŞE ÇOK HEVESLENİR AMA MECLİSTEN ONAY ÇIKMAYACAĞI İÇİN BU İŞE GİRİŞEMEZLER AMA RUSYA'NIN DURUMU FARKLI. FİRMALAR SAYIN HALUK SEVELİN DEDİĞİ GİBİ HALA RUS DEVLETİNİN ELİNDE BİRER KİT. FİRMALAR HALA ÇOK İYİ PROJELER GELİŞTİRİYOR FAKAT MALİYETİ BÖLÜŞECEK ORTAK BULAMADIKLARI İÇİN PROJELER RAFLARDA BEKLİYOR. BUNLARDAN EN MEŞHURU BERKUT PROJESİ. BU PROJEYİ ORTAK ÜRETİM İÇİN FRANSAYA TEKLİF ETTİKLERİNİ BİLİYORUZ AMA FRANSA BU İŞE YANAŞMADI ÇÜNKÜ FRANSA ASKERİ YATIRIMLARINI DÜŞÜREN BİR ÜLKE. RUSYA PROJELERİNİ CAZİP HALE GETİRMEK İÇİN İKİ ÖNEMLİ AVANTAJI ÖN PLANA ÇIKARIYOR. BİRİNCİSİ ORTAK ÜRETİM İKİNCİSİ ABD'YE GÖRE DAHA DÜŞÜK MALİYET.TÜRKİYE'NİN YAPMASI GEREKEN BENCE ÇOK İYİ BİR RUSYA LOBİSİ OLUŞTURMAK ve İKİLİ İLİŞKİLERİ MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARMAK. BİR DE TÜRKİYE İLE RUSYA HÜKÜMETİNİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ORTAK NOKTASI VAR Kİ HER İKİ ÜLKE DE TÜRKİ CUMHURİYETLERLE İYİ İLİŞKLER İÇİNDE.RUSYA TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ ÜRETİM NOKTASINDA DAHA FAZLA GELİŞTİRMEK İSTEDİĞİNİ BİR ÇOK KERELER AÇIKLAMIŞ BULUNUYOR.ÇÜNKÜ RUSYANIN DOĞUDA ÇİN'E BATI'DA DA TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR. ÖNEMLİ BAZI PROJELER İÇİN DETAYLI BİLGİLERİ YAKINDA VERECEĞİM. SAYIN MEHMET CEMİL KALE İNŞALLAH DUANIZ KABUL OLUR. ABD BİZE BİR İKİ YAMUK DAHA YAPSIN GÖRÜRSÜNÜZ TÜRKİYE KENDİ UÇAĞINI ÜRETECEKTİR.

SAYGILARIMLA

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000