ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 askeri helicopterler
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
glow
üye

Russia
5
Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 :  11:05:12  Profili Göster  glow 'a bir ICQ Mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Son yasananlardan sonra ki bu cumleden anlatmak istedigim sey ABD`nin Irak`taki hava araclari kaybi genelde helikopterler.

Soyle bir gecmisi hatirlarsak eger yine ABD Vietnam`da yanlis hatirlamiyorsam eger 5000 civarinda helicopter kaybetti yine SSCB Afkanistan`da ki en buyuk kaybi helicopterdi. Hemde baya helicopter kaybettiler. Biraz daha hatirlayalim bizim guneydoguda ve kuzey Irak ta ki hava kuvvetleri kaybimiza bakacak olursak ben hic ucak kaybimizi hatirlamiyorum. Ama helicopter kaybimiz vardi. Rusya Federasyonunun Cecenistan`da ki operasyonlarinda ki hekicopter kaybi ABD nin Somali operasyonundaki Helicopter kaybi vb.

Simdi benim ulasmak istedigim nokta su. Helikopterler dusuk hizlari ve ani manevra yapamamalari ve ya baska nedenlerden dolayi hem yerden piyadelere (omuzdan atilan eski rus fuzeleri ile bile) hemde havadan ucaklara kolay yemler. Bir gercekte var helikopterler olmassa olmaz. Onun yaptigi bazi yararliliklari hicbir hava tasiti yapamaz. Bunlardan bazilari alcak irtivadan askerleri tasiyip stratejik noktalara indirmek, daglik ve engebeli arazilerde dusman piyade ve zirhlilarina harekat duzenleme gibi vb.

Ama bu kadar savunmasi zayif olan helicopterlerin maliyet-islev orani nasildir. Daha ucuz tabii ki elektronik olarak guclendirilmis bir helicopter secimi ulkemiz icin avantajli olabilir diye dusunmeye basladim. Sayica fazla ancak maliyet bakimindan dusuk bir helicopter bize daha uygun olabilir mi?

bu sadece bir fikirdir yaniliyorsam lutfen duzeltin

graf
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 :  12:31:53  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
glow'a katılıyorum.ama biz abd'nin küçük bir guyamı olduğumuz için(teşbihte hat yoktur)bu konuda göbeğimiz onlara bağlı.ka 50 konusunda olduğu gibi önümüze bir palmak bal çalarak,yada tehditlerle bizim kendi savunma sanyimiz olmasına engel olmaktalar.özellikle rusya'da bu konuda bir çok havacılık firması çok cüzi rakamlardan bahsetmekte.ama bunların hepsi hayal.abd olduğu sürece bizim başka ortaklıklar yapmamız çok zor.işte elinde kalan eski cobraları(10 civarı ah 1 w dışında.ki onlarda deli para gelmiştir.)bize sözde hediye ediyorlar.sonra onların yedek parçalarını biton paraya satıyorlar.şuan abd ah 64 leri bile devre dışı bırakıp,10 yıla kadar Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche ile ordusunu yeniliyecek.eski apache'ler ne olacak bilginiz var mı?bir tahmin bizim gibi 3.dünya ülkelerine satacaklar..

Sayfa Başına Git

glow
üye

Russia
5 Cevap
Gönderilme Tarihi - 15/01/2004 :  11:33:28  Profili Göster   glow a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Birde ABD gibi alcak irtivadan ucan A-10 gibi isabet alsa bile ussune geri donebilen fakat bizim ulkemizin sartlarina uygun basit ucuz ve helicopter gibi dikey kalkis ve inis ozelligine sahip bir ucak tasarimini TAI ye yaptirsak ulkemizin boyle bir parasi yok ise ayni ABD gibi JSF projesinde oldugu gibi bizde ucak uretemeyen bazi ulkelerle mesala arap ulkeleri yada asyadan bazi ulkelerle ortal bir ucak gelistirme cabasina gitsek bizde yetenek ve bilgi, sizde para var ve ayrica bizden alacaginiz tecrube ve ambargodan etkilenmeme ve ucuncu ulkelere bu ucagi satma sansiniz var diye bir anlasmaya gitsek nasil olur? Belki bizim muhendislerin hic aklina gelmeyen fakat onlarin altyapisinda bulunan bazi fikir ve kaliplari kazansak en azindan yeni ufuklar edinsek kotu mu olur. Ne kaybederiz. Bu bir kartopu gibi bence kartopu dagdan assagi yuvarlanmaya basliyor baslangicta kucuk fakat her yuvarlanisinda biraz daha buyuyor buyuyor ve 10 yil yada 20 yil sonar bir bakmisiz bizim kartopu cig olmus ne ABD ne AB ne de bizim politikacilar bu buyuk kar kutlesini durduramiyor ve biz kendi ucagimizi yapiyor satiyor ve bayramlarda izliyor oluruz. Helicopterde de bu sekilde ilerleyebilir. Tabii ben asker kokenli degilim sadece fikir yurutuyorum. Biz ABD`ye bu kadarda mi karsi cikamayiz.

Ayrica bu anlatigim gorev icin kullanilan A-10 haricinde birde A-7 ki eski bir ucak birde Brezilyanin bir ucagi olmali dikey inis kalkis ozelligi kazandirirsak rakibi olmayan bir ucak olur ve helikopterlerden ileride daha basarili olabilir. Ne kaybimiz olur yeni dost ulkeler ABD`ye bir ders vermek ve en azindan tek olmadigini biz istedigimiz teknolojiye istedigimiz gibi ulasabiliriz mesaji ki bu girisimi engellemek icin taviz verecegini dusunuyorum ve bizim etkinligimizin bolgede hissedilmesi kazanclarimiz olabilir. Pekcok ulkede bizim fikrimize katilacaktir cunku pekcok ulke kendi ucagini yapmak hayali ile yaniyor tutusuyordur. Yapamassak yada kotu bir ucak yapsak ne olur ticaret her zaman bir risktir. Riski goze alan kazanir. Bir kac ulke ile yaparak maliyetide azaltik arti batan bankalardaki paralarla bir cok yeni ucak tasarimi yapabilirdik biz bu yuku gogusledik te bir ucak tasariminin arge calismasini da gogusleriz gibi geliyor bana.

Son soz bunun dis politika boyutuda var artilari eksileri iyi hesaplanmali ki zaten bunu uzmanlarimiz hesaplayacaklardir. Ama ulkemizin artik bolgesel bir guc olmaktan cikip bir dunya devleti olmasi icin bir adim olacagini dusunuyorum. Yeni ulkeler yeni doslar yeni ticari sahalar ve gelisen iliskiler. Hatta guney amerika ulkeleri ile bile ortaklik kurulabilir.

Sadece dusunuyorum yaniliyorda olabilirim ama ne yalan soyleyim kendi ucagimizi bir Cumhuriyet Bayraminda ucarken gormek ve cocuguma gururla gostermek istiyorum. Simdi baslasak evlenip cocuk sahibi oldugumda ve cocugum buyudugunde o ucagi anca gorurum.

Tum arkadaslara saygilar

Sayfa Başına Git

Korgeneral
üye

USA
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 17/01/2004 :  22:06:19  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili graf ve glow bu ne curettirki afacan ustaddan ve sayın general den ızın almadan askeri helikopterler hakkında yazı yazıyorsunuz. Afacan ki kendisi 5 yasındayken ucmaya baslamıs. Ilkokulu ve askerı liseyı dısardan bıtırerek 13 yasında kara pilot tegmen olmustur. 10 yıl pkk la mucadele edıp hepsını oldurdukten sonra 10 yıldırda ogretmen pilotluk yapmaktadır. Halen amerıkada bıle kobra deyınce akla afaca gelir. Kobra fırması afacan olur demeden kımseye helıkopter satmamaktadır. Lutfen bır daha olmasın

Sayfa Başına Git

melihgüney
üye

Turkey
7 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/01/2004 :  15:50:47  Profili Göster   melihgüney a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
sevgili glow..helikopterler konusunda yazdıkların çok doğru ben sadece bir kaç detay vermek istiyorum. ABD'nin vietnam'da Sovyetlerin de Afganistanda çok sayıda helikopter kaybettiği gerçekten çok doğru özellikle dünyanın ilk taarruz helikopteri olarak bilinen Sovyet yapımı meşhur Mi 24'lerin afganistan savaşlarında armut gibi dökülmesi unutulur gibi değil. PKK ile savaşlarımızda Türk ordusunun nispeten bu konuda başarılı olmasının sebebi piyade destekli harekatlardaki başarılardır.İşin püf noktası da burda. Taarruz helikopterlerinin başarılı olması teknik üstünlüklerinden çok piyade desteğinin iyi olmasına bağlıdır.Yani filmlerdeki gibi tek başlarına saldırı amaçlı kullanılmazlar. ABD'nin ve Sovyetlerin bu konuda başarılı olamayışlarının sebebi piyade desteği açısından başarısız olmalarında yatar. Son ABD'nin Irak harbinde ve İsrailin Filistin kamplarına saldırılarında AH-64'leri ve AH-1 leri çok başarılı sekilde kullandıkları ve hemen hemen hiç kayıp vermedikleri biliniyor. Çünkü yer desteğini iyi almışlardır. Gerçi karşılarında doğru dürüst bir direniş görmediklerini de kabul etmek lazım.Türk ordusu açısından taarruz helikopterleri gerçekten çok önemlidir çünkü Türk ordusunda ana şasi piyade gücü üzerindedir. Dolayısıyle iyi bir koordinasyon olduğu sürece taarruz helikopterleri Türk ordusunun önemli gücü olacaktır. Şu anda pilotlarımızca envanterimizde bulunan Cobra ve SuperCobraları nasıl kullanındıkları malum. Gerçekten gurur veriyorlar. Ben şahsen ABD helikopterlerinden çok TÜRK-RUS yapımı olacak ve ülkemizde üretilecek helikopterleri tercih etmemiz gerektiğini düşünüyorum.Bunda da başarılı olacağımıza inancım sonsuz.

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000