Son yasananlardan sonra ki bu cumleden anlatmak istedigim sey ABD`nin Irak`taki hava araclari kaybi genelde helikopterler.Soyle bir gecmisi hatirlarsak eger yine ABD Vietnam`da yanlis hatirlamiyorsam eger 5000 civarinda helicopter kaybetti yine SSCB Afkanistan`da ki en buyuk kaybi helicopterdi. Hemde baya helicopter kaybettiler. Biraz daha hatirlayalim bizim guneydoguda ve kuzey Irak ta ki hava kuvvetleri kaybimiza bakacak olursak ben hic ucak kaybimizi hatirlamiyorum. Ama helicopter kaybimiz vardi. Rusya Federasyonunun Cecenistan`da ki operasyonlarinda ki hekicopter kaybi ABD nin Somali operasyonundaki Helicopter kaybi vb.
Simdi benim ulasmak istedigim nokta su. Helikopterler dusuk hizlari ve ani manevra yapamamalari ve ya baska nedenlerden dolayi hem yerden piyadelere (omuzdan atilan eski rus fuzeleri ile bile) hemde havadan ucaklara kolay yemler. Bir gercekte var helikopterler olmassa olmaz. Onun yaptigi bazi yararliliklari hicbir hava tasiti yapamaz. Bunlardan bazilari alcak irtivadan askerleri tasiyip stratejik noktalara indirmek, daglik ve engebeli arazilerde dusman piyade ve zirhlilarina harekat duzenleme gibi vb.
Ama bu kadar savunmasi zayif olan helicopterlerin maliyet-islev orani nasildir. Daha ucuz tabii ki elektronik olarak guclendirilmis bir helicopter secimi ulkemiz icin avantajli olabilir diye dusunmeye basladim. Sayica fazla ancak maliyet bakimindan dusuk bir helicopter bize daha uygun olabilir mi?
bu sadece bir fikirdir yaniliyorsam lutfen duzeltin