ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Hürriyet Gazetesinin havacılığımıza saygısızlığı
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
yilmazer
üye

Turkey
49
Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/02/2004 :  22:57:19  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

21 Şubat 2004 tarihli Hürriyet Gazetesinde ilk sayfada, Ersin Kalkan imzasıyla manşetten yayınlanan habere dikkatinizi çekmek istiyorum.

Sabiha Gökçen’in 80 yıllık sırrı
Atatürk’ün manevi kızı ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olduğu iddia edildi.

Doğan Medya Grubu (DMG) basın organı Hürriyet Gazetesinin, Ermeni yayın organlarında yer alan, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’le ilgili düzmece ve çirkin söylemleri gazetecilik ilkelerini hiçe sayarak manşetine taşımasını, istikbalimizin göklerde olduğunu işaret eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun manevi kızı ilk Türk bayan savaş pilotumuz Sabiha Gökçen’e karşı sergilediği yoz tutumu şiddetle kınıyorum.

Doğan Medya Grubunun bir basın organı olan Hürriyet Gazetesinde, mayasında şerefsiz vatan haini zihniyetini taşıyanlara yaraşır biçimde ilk hava şehitlerimizin aziz hatırasını ayaklar altına alan köşe yazarını tanıyoruz.

Doğan Medya Grubunun bir basın organı olan Hürriyet Gazetesinde, Şam’daki şehitlikte yatan ilk hava şehitlerimizin itibarı gazetesinde yayınlanan düzmece yazı ile katledilirken, kendisi mütareke basınının mensubu alçaklara yaraşır bir biçimde “başka topraklarda yatan şehitlerimizin itibarının iadesini” isteyen gazete genel yayın yönetmenini de tanıyoruz.

Şimdi bu medya ahlaksızlarına, yukarıdaki manşet haberi hazırlayıp yayınlayan, Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesinin bir cahil muhabiri daha eklenmiştir.

Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesinin düzmece haberinde yer alan yanlış ifadeler ve bunlarla ilgili doğru bilgiler aşağıda sunulmuştur.

1) Hürriyet Gazetesinde yayınlanan haberin alt manşetinde ve haber içerisinde, “ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen” ifadesi yer almaktadır. İlk Türk kadın pilot; Vecihi Hürkuş tarafından açılan Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’nde, Türk malı ve Türk sanatkarının eseri, Vecihi Hürkuş’un kendi tasarımı ve imalatı uçaklarla eğitim alarak, Sabiha Gökçen’in planör pilotu olmasından bile 2 yıl önce motorlu uçaklarda eğitim gören Bedriye Gökmen’dir.

2) Hürriyet Gazetesinde yayınlanan haberde, Sabiha Gökçen için; “resmi kayıtlarda … 21 Mart 1913’te Bursa’da doğduğu belirtiliyor” ifadesi yer almaktadır. Eski nüfus kayıtlarında kişilerin doğum günü ve ayı yazılmadığı için devletin resmi kayıtlarında Sabiha Gökçen’in doğum günü ve ayı yoktur. Devletin resmi kayıtlarına göre Sabiha Gökçen 1329 (Mali) doğumludur.

3) Hürriyet Gazetesinde yayınlanan haberde, “… 2001 yılında doğum gününde kaybettiğimiz Gökçen” ifadesi yer almaktadır. Sabiha Gökçen, bazı çevrelerce hiçbir belgeye dayanmadan 21 Mart 1913 olarak anılan doğum gününde değil, 22 Mart 2001 tarihinde vefat etmiştir.

4) Türk kızı Sabiha Gökçen, Bursa-Osmangazi nüfus kütüğünde 10156182598 T.C. Kimlik Numarası ile kayıtlıdır, baba adı Mustafa ve anne adı Hayriye’dir.

Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesinin yayın ilkeleri arasında, “Soruşturması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın ve bundan ne sonuç alındığı belirtilmeksizin ve/veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayımlanamaz” denilmektedir.

21 Şubat 2004 tarihli Hürriyet Gazetesinde yer alan Sabiha Gökçen’le ilgili haber, soruşturulması gazetecilik olanakları içinde olmasına rağmen, yıllardır sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile bizi yıkmaya çalışan hainlerin uydurduğu söylemleri devletin resmi kayıtlarından soruşturup doğrulamadan hazırlanmış ve yayınlanmıştır.

Doğan Yayın Holding A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Medya Grubu Yayın Konseyi Başkanı Aydın Doğan; “... [yayın kuruluşlarımın] her biri profesyonel gazeteciler tarafından yönetilmektedir” demektedir. Hürriyet Gazetecilik A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı; “Hürriyet çalışanları [gazetecilik] mesleğine sahip çıkar ve basının çıtasını yükseltmeyi bir görev bilir” demektedir.

Murat Bardakçı ve Ertuğrul Özkök’ün ilk hava şehitlerimizin aziz hatırasını ayaklar altına alan yoz tutumunu kendilerine belgeleriyle teşhir ettiğim halde, bugüne kadar yukarıdaki sözlerinin arkasında durabildiklerini gösterememişlerdir. Kendilerini bir kez daha göreve çağırıyorum:

21 Şubat 2004 tarihli Hürriyet Gazetesinde Sabiha Gökçen’le ilgili olarak, ilkeli gazetecilik anlayışından yoksun, hiçbir araştırma yapılmadan kaleme alınmış ve hiç kontrol edilmeden yayınlanmış yalan haberden dolayı kamuoyuna borçlu oldukları özür ve düzeltmenin yayınlanmasını sağlasınlar. Gazetecilik ilkelerini hiçe sayarak yayınlanan bu haberle, istikbalimizin göklerde olduğunu işaret eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun manevi kızı ilk Türk bayan savaş pilotumuz Sabiha Gökçen’in hatırasına saygısızlık edenlere DMG Yayın ilkelerine göre yaptırım uygulasınlar.

Hepinize saygı ve sevgilerimle,

Bülent Yılmazer
yilmazer@tr.net

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/02/2004 :  15:01:09  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Sevgili Bülent Yılmazer benim çok sevdiğim, çalışmalarını çok taktir ettiğim değerli bir arkadaşımdır. Türk Havacılık tarihi uzmanı olarak kendi kendini yetiştirmiş, çalışmalarını konferanslar, CD'ler vasıtasıyla toplumumuza verebilmiş nadir kişilerdendir. İlkhava şehitlerimiz ile ilgili olarak Murat Bardakçı efendinin yazılarına karşı büyük bir mücadele vermiştir. Verdiği bu mücadelede devamlı yanında oldum, kendini sonuna kadar destekledim. Hatta ben de müstakilen o mahut gazeteyi yazı bombardımanına tuttum. Ama onlar vurdumduymazlıkla yoğrulmuş duygular ve meslek etiğinden yoksun olarak yollarına devam etmeyi tercih ettiler.

Yalnız bu sefer sevgili Bülent'in biraz aceleci davrandığı kanaatindeyim. Hürriyet gazetesi 21.02.04 tarihli sayısında Sayın Sabiha Gökçen ile ilgili haberi, eski tabirle "iktibasen" yani bir başka gazeteden alıntı yaparak yayınlamıştır. Bu gazete İstanbul'da yayınlanan Ermenice bir gazetedir. Birçoğumuzun, Ermenice bilmediği için böyle bir habere ulaşma imkanı yoktu, ama şimdi bunu Hürriyet vasıtasıyla öğrenmiş olduk. Ben bunu bir gazetecilik görevi olarak kabul ediyorum. İçinde bazı hatalar var, tabii ki biz bunları tespit edip gazeteyi uyaracağız. Örneğin Sn Sabiha Gökçen ilk Türk kadın pilot değildir,ondan önce Sn Bedriye Gökmen vardır ama Sabiha Hanımefendi Dünya'nın ilk kadın savaş pilotudur.

Bu arada 22.02.04 tarihli Hürriyet gazetesini de okumanızı öneririm. 16'ncı sayfanın neredeyse tamamı bu habere ayrılmış. Sabiha Hanım'ın akrabası olan, eski Maliye Bakanı rahmetli Vural Arıkan'ın hanımı kendilerinin Boşnak asıllı olduğunu söylemektedir. O yazının yanında ise Sn Pars Tuğlacı Sabiha Hanım'ı çok yakından tanıdığını, birçok hususun kendinde sır olarak saklı olduğunu ama hanımefendinin Ermeni asıllı olduğunu, bunu kendinin de bildiğini söylemektedir... Bir de Lütfen benim ODTÜ'den arkadaşım Emin Çölaşan'ın makalesini okuyun, ama muhakkak okuyun.

"Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan, bu ülkenin nüfus kağıdına sahip, Türkçe konuşan ve Türk olduğunu kabul eden herkes Türk'tür". Bu muhteşem laf bana ait değildir, Yüce Atatürk'ündür.Türkiye'ye ve Türk ulusuna hizmet eden herkes yücedir, kökeni bizim için pek fazla birşey ifade etmez. Sorarım size, Mimar Sinan'ın, Sokullu Mehmet Paşa'nın, Köprülü Mehmet Ali Paşa'nın ve daha birçok büyüğümüzün kökeni nedir! Mühim mi, hayır, ama hepsi Türk büyükleridir. Bugün ilim ve sanat çevrelerinde birçok gayrimüslim vatandaşımız çok güzel çalışmalar yapmaktadır ve bunların hepsi Türk'tür.Kazım Karabekir Paşa İstiklal Savaşı'nın başlangıcında Doğu Cephesi'nde Ermenileri yendikten sonra Erzurum'da Ermeni yetimler için bir yurt açmış ve onların eğitimlerini sağlamıştır. Bu kişiler daha sonraki yıllarda ülkemizde muhakkak ki önemli görevler yapmışlardır.

Sn Sabiha Gökçen'in Ermeni veya Boşnak olması beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan onun havacı kişiliğidir. O yüce kişi bu ülkenin yetiştirdiği değerli insanlardan biridir, ülkemize Atatürk'ün armağanıdır.

Hepinize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.

Haluk SEVELSayfa Başına Git

yilmazer
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/02/2004 :  21:14:48  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Genelkurmay Başkanlığının basın açıklaması:

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

BASIN AÇIKLAMASI

TARİH: 22 Şubat 2004
NO : BA-03/04

B A S I N A Ç I K L A M A S I

21 Şubat 2004 günü, bir gazetede “Sabiha Gökçen’in 80 yıllık sırrı” başlığı ile bir iddia, haber olarak yayımlanmıştır.

2001 yılında kaybettiğimiz, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen, Atatürk’ün Türk Milletine bir armağanıdır.

Kendisi Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk kadın savaş pilotu olarak, Türk Havacılığının onursal bir ismidir.

Sabiha Gökçen aynı zamanda Atatürk’ün Türk Kadınının Türk toplumu içinde bulunmasını istediği yeri gösteren değerli ve akılcı bir semboldür.

Böyle bir sembolü, amacı ne olursa olsun, tartışmaya açmak, milli bütünlüğe ve toplumsal barışa katkısı olmayan bir yaklaşımdır.

Yüce Atatürk, Türk Milletini “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye Halkına, Türk Milleti denir” şeklinde tanımlamıştır.

Atatürk Milliyetçiliği görüldüğü gibi etnik ve dini temellere dayanmamaktadır. Anayasamızın 66 ncı maddesinde de Türk vatandaşlığı “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” şeklinde ifade edilmektedir.

Bir iddiayı, milli duygu ve değerleri de kötüye kullanarak, bu şekilde yayımlamanın habercilik olarak nitelendirilmesini kabul etmek mümkün değildir.

Burada asıl önemli olan husus, yapılan bu haber ile neyin amaçlandığıdır.

Son zamanlarda, Türk Medyasının bir bölümünde, Atatürk Milliyetçiliğine ve ulus-devlet yapısına karşı sürdürülen haksız ve temelsiz eleştiriler yanında, Atatürk Milliyetçiliği yerini almak üzere sağlıklı olmayan ve tehlikeli düşüncelere, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde ve sorumsuzca yer verildiği kaygıyla izlenmektedir.

Ulusal birlik ve beraberliğimizin en güçlü olması gereken bu dönemde, milli birlik ve beraberliğimize ve milli değerlerimize yönelik bu tip yayımların ne amaçla yapıldığı, Türk toplumunun büyük bir kesimince artık anlaşılmakta ve endişe ile izlenmektedir.

Türk Milletinin birlik ve beraberliğine, layık olduğu toplumsal barışa, Atatürk’ün manevi varlığına ve düşünce sistemine, Türk Milletine yakışır sağduyu içerisinde sahip çıkmanın ve savunmanın, Türk Silahlı Kuvvetleri yanında, her Türk vatandaşına ve bütün kurumlarına düşen açık ve seçik bir görev olduğu ortadadır.

Bu kapsamda Türk Medyasının Atatürk’ün manevi varlığına, düşünce sistemine, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilke ve değerlerine, Türk Milletinin birlik ve beraberliğine, daha duyarlı olması ve yayım ilkelerini bu düşünceler ışığında gözden geçirmesi de ulusça beklenmektedir.

Saygı ile duyurulur.
Sayfa Başına Git

yilmazer
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/02/2004 :  21:22:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Artık hepimizce gaflet, dalalet ve hıyanet içinde olduğu bilinen Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesine en güzel yanıt bugün Genelkurmay Başkanlığımızdan gelmiştir.

Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesinin, gazetecilik ilkelerini hiçe sayarak Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’le ilgili düzmece ve çirkin söylemleri bir habermiş gibi manşetine taşımasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı Basın Açıklamasını http://www.tsk.mil.tr/genelkumay/bashalk/basac_2004.htm adresinden okuyabilirsiniz.

Basın açıklamasında yer alan ifadeler, Doğan Medya Grubu basın organı Hürriyet Gazetesinin bir süredir milli birlik ve beraberliğimize ve Atatürk ilkelerine karşı sürdürdüğü haysiyetsiz yayın anlayışına bir cevaptır.

Sizlerle burada paylaştığım, Doğan Yayın Holding A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Medya Grubu Yayın Konseyi Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Gazetecilik A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’ya hitaben yayınlanan açık çağrı mesajlarımın gereğini yapmalarının zamanı çoktan geçmiştir.

Basın açıklamasında yer alan ifadeler, daha öncede belirttiğim gibi, gazetesinde profesyonel yöneticilerin çalıştığını söyleyen Aydın Doğan’ın aldatıldığına ve ne büyük bir yanılgı içinde olduğuna ve Vuslat Doğan Sabancı’nın Hürriyet Gazeteciliğiyle ilgili ifadelerindeki samimiyetsizliğine işaret etmektedir.

27 Şubat günü, vatanı ve milletinin yücelmesi için görev yaparken hayatını kaybeden fedakar ve kahraman tayyareci Fethi Bey ve rasıtı Sadık Bey’i şahadet mertebesine yükselmelerinin 90ncı yılında anacağız. 11 Mart günü, kendisinden önce şehit düşen arkadaşlarını Şam’daki şehitliğe defnettikten sonra özveri ile görevine devam etmek isterken hayatını kaybeden cesur tayyareci Nuri Bey’i şehit düşmesinin 90ncı yılında anacağız. 22 Mart günü, istikbalimizin göklerde olduğunu işaret eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ilk Türk bayan savaş pilotumuz Sabiha Gökçen’i vefatının 3ncü yıldönümünde anacağız.

Aydın Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, aziz şehitlerimizin hatırasına, Sabiha Gökçen’in hatırasına, her gün görevlerini özveri ve cesaretle yapan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve kamuoyuna borçlu oldukları özür ve düzeltmeyi yayınlamadıkları takdirde, sahibi ve yöneticileri oldukları gazetelerinde Türk Milletinin birlik ve beraberliğine, layık olduğu toplumsal barışa, Atatürk’ün manevi varlığına ve düşünce sistemine saldıran yazı ve yayınları yapan erdem ve vicdan yoksunlarıyla aynı kefeye gireceklerdir.

Daha önce de belirttiğim gibi, sahibi ve en üst düzey yöneticileri oldukları basın organında kokuşmuş zihniyetteki genel yayın yönetmenini, köşe yazarlarını ve muhabirleri ayıklamak onların itibarını zedelemez, tam aksine kendilerinin de aynı haysiyetsizliğin bir parçası olmalarını önler.

Hepinize saygı ve sevgilerimle,

Bülent Yılmazer
yilmazer@tr.netSayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000