Abi, ben savasarak toprak kazanmak geleneginin ilelebet devam edeceginden suphe etmiyorum. Irak da bu konuda cok az olan suphelerimi iyice arttirdi.Sorunumuz aslinda onumuze oyuncak olarak konulup bizim oyalanmamizi saglayan yunanistan degil bence. Bu oyuncagi onumuze koyanlar.
Artik komsularimiz AB ile ABD.
Tarihte iki superguc ve emperyalist devlet arasina sIkIsmIs devletlere bir bakalim.
Pers ve Roma arasinda kalmis Kommagene mi?
3. Reich ve SSCB arasindaki Polonya mi?
Timur ile Osmanli arasindaki Karakoyunlular mi?
Kartaca ile Roma arasina sIkIsmIs Sirakuza mi?
Atina ile Sparta arasinda kalmis Thebes, Corinth, Argos, ve diger sehir devletler mi?
Ve daha nice ornekler burada siralanabilir.
Bence uzerine aciliyet ile egilmemiz gereken konu, yunanistan ile alimlarimizi yaristirmak degil, biraz endustriyelesme ve bilimsel atilimlara yonelmeye ugrasmak ama, ben biraz bu konularda karamsarim. Sonucta ortalama egitimi iyimser ihtimalle ilkokul 4. sinif olan bir toplumdan bahsediyoruz.
Ornegin Brezilya' nin yapmis oldugu gibi bir Embraer mucizesi biz basarabilirdik, bunu yapacak muhendisimiz kesin var. Temel bilim uzmanlarimiz olmasa bile yetistirebiliriz. Ama bu isler vizyon isi. Kim bizde boyle bir sorumlulugu alabilir? TUSIAD dakiler mi? Yoksa hukumet mi? Hani sivili havacilikta en azindan inaniyorum ki cok daha buyuk bir pazar var. Urunu satamamak gibi bir bahane ile gelinmesi, sadece kacak guresmektir.
Iste karamsarlik bu noktada, ulkenin insani cahil birakilmis, cahil kendisi gibi olani ve cehaletini somureni secmis, somurgeci de kaz gelen yerden tavugu esirger mi, bu hikaye hep ayni tonda devam etmis.
Abi bir kere sunu kesinlikle soyleyeyim, Matematik alaninda cok gerideyiz, yani bir Su 47 mucizesi beklemek Turkiye' den haksizlik olur. Fakat bir Embraer tarzi sivil ucaklarin tasarimi bizim kabiliyetlerimiz dahilindedir. Ama elektrik muhendisimiz nispeten iyidir dunya klasmaninda. Israil' in yapmis oldugu atilim, fevkalade bizde de yapilabilir. Fakat onceki paragraflarda da dedigim gibi, bunu ancak ulke olarak basarabiliriz...
Saygilar,
MCK
Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))