ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Altinoluk aciklarinda 2 Mirage 2000 gordum
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 2
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap
Gönderilme Tarihi - 08/08/2003 :  11:01:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Evet gercekten 2 tane Mirage 2000, Altinoluk aciklarinda gordum. Bizim aciz hukumetimiz, hava sahamiz ihlal ediliyor diye aglayan yunanlilara gulumsemeye devam etsin.

Bu arada bu gunlerde burada ucan ucak sayisi artti, dun gece Bandirma' dan 3 F16 Midilli' nin guneyine dogru gidiyordu.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))

burdm
üye

2 Cevap
Gönderilme Tarihi - 08/08/2003 :  13:16:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Turk F16'ları kendilerini kovalamadı mı?...

Yoksa ihlal edip hemen geri mi çekildiler.

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 08/08/2003 :  23:31:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Hemen geri cekildiler, Turk F16 lari bolgede yoktu.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Korgeneral
üye

USA
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 09/08/2003 :  04:54:13  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
evgili Mehmet Cemil Kale
gorduklerinin yunan Mirage i olduguna eminim cunku ucak tiplerini taniyacak kadar havacilik bilgin oldugunu biliyorum En azindan miragelar delta kanatlari ile baska hic bir ucakla karismazlar.
Herhangi bir engelleme ile karsilasmamalarina gelince degisik olasiliklar akla geliyor birincisi ve en kuvvetliisi Altinoluk aciklarinda gordugunu soyledigin ucaklar hava sahamizin disinda idi( 10 mil)cunku acik havada deniz uzerinde 10 mil cok yakin gorulur.
ikincisi Yunanlilar bize ornek teskil etmesi icin bu hava koridorunda yapacagi ucusu bize( eskisehir musterek hava harekat merkezine ve Napolideki Nato hava kuvvetkomutanligina) bildirmistir ve silahsiz olarak uctuklari icin THK onleme yapmamistir
3. olasilik bu ucaklarin Bandirma Balikesir kutahya, Izmir ve Dalaman radarlari tarafindan gorulmemesi olasi degil hava ihlalini habersiz yaptilarsa THK"nin onleme refleksini olcmek icin yapmislardir( bizimde sik sik yaptigimiz gibi) THK ozellikle ucak kaldirmamis olabilir( onlarinda yaptigi gibi)
4. ve olmasini hic temenni etmedigim olasilikda gercekten haberimiz olmadan hava sahamiza girip cikmalari ki en korkuncuda bu olmali.
Ama en akla yakin olanlar 2. ve 3. olasiliklar diye dusunuyorum
saygilarimla

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 09/08/2003 :  22:52:54  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Mustafa Agabey,

Cikardiginiz sonuclar, hava kuvvetlerini yakindan tanidiginizin bir gostergesi. Ben radarlarimizin yetersiz olacagini zannetmiyorum, cunku hava sahamizi ihlal eder etmez hemen cekildiler, tabii ben bir hesap yaptim, eger yanlis yapmadiysam Altinoluk ile karsi sahil arasi 12 milden az, yani hava sahamiz(Hava sahamiz 6 mil, iki kiyi arasi 12 il eder), yani zaten ani bir reaksiyon lazim ki bunun icin ucaklarin Ege denizi ortasinda iken tesbit edilmeleri lazim zamaninda bir onleme icin. Bunun icin de ben HEIK ucalarinin bir an once envantere katilmasi gerektigine inaniyorum.

Bir de aciz hukumetimizden, yunanlilara yalakalik yapmayi birakmalarini istiyorum.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Admin
Forum Admin

Turkey
154 Cevap
Gönderilme Tarihi - 09/08/2003 :  23:21:28  Profili Göster  Ziyaret Admin'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

Sevgili Mustafa Agabey,

Cikardiginiz sonuclar, hava kuvvetlerini yakindan tanidiginizin bir gostergesi. Ben radarlarimizin yetersiz olacagini zannetmiyorum, cunku hava sahamizi ihlal eder etmez hemen cekildiler, tabii ben bir hesap yaptim, eger yanlis yapmadiysam Altinoluk ile karsi sahil arasi 12 milden az, yani hava sahamiz(Hava sahamiz 6 mil, iki kiyi arasi 12 il eder), yani zaten ani bir reaksiyon lazim ki bunun icin ucaklarin Ege denizi ortasinda iken tesbit edilmeleri lazim zamaninda bir onleme icin. Bunun icin de ben HEIK ucalarinin bir an once envantere katilmasi gerektigine inaniyorum.

Bir de aciz hukumetimizden, yunanlilara yalakalik yapmayi birakmalarini istiyorum.

Lütfen mesajınızdaki argo ve küçük düşürücü tarzdaki kelimeleri bir daha kullanmayınız!

Türk YıldızıSayfa Başına Git

Fethi
üye

USA
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  01:55:07  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Geciniz arkadaslar.....
YASASIN HALKLARIN KARDESLIGI

Sayfa Başına Git

Korgeneral
üye

USA
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  03:17:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Kardesim Fethi bu sloganlar kulaga cok hos geliyor keske butun dunyada halklar kardes olabilse.Ama hukumetlerin gorevi once kendi halkinin mutlulugunu saglamak olmalidir baska halklarin degil. Bu gorevini yaparkende baska halklara kardesce davranamayabilir.Ben sahsen kendi hukumetimin ve ordumun yunan halkiyla kardeslik yapmak icin benim hak ve menfaatlerimin cignenmesine goz yummasini kabul edemem. Hava saham ihlal edildiyse aninda reaksiyon gosterilmeli sinirlarim ihlal edildiyse aninda reaksiyon gosterilmeli halklarimiz kardes olacak diye tepkisiz olamayiz.Yunan hukumetini takdir ediyorum halkinin refahi icin son 15 yilda yaptiklarina bakarsaniz bizi nasil Kibrista EU da sikistirmaya calisiyorlar hic halklarin kardesligi demiyorlar surekli silahlaniyorlar.Suriye ne yapti 15 yil boyunca kardes falan dinlemedi PKK terorunu destekledi ne zamanki zor kullanilmakla tehdit edildi ozaman aklini basina topladi.ne yazikki haklarin kardesligi yoktur bir halk kazanirken diger halk mutlaka kaybediyordur bunu unutma bizim gorevimizde kaybeden halk olmamaktir. O zaman 1960 larin cicek cocuklari gibi sokaklara dokulelim butun sinirlar kalksin boyle birsey olasimi? Tabiki degil. Bugun Amerika niye Irakta? Kendi halkinin refahi icin kendi halkini doyurabilmek icin hayvansal icgudulerle ava cikti. Bana ahlaken ters gelsede Amerikan hukumeti gozunden bakince bana mantikli geliyor. Ben kimseye saldiralim demiyorum ama guclu bir savunma guclu bir ordu en azindan bize saldiracak emperyalist guclere karsi caydirici olacaktir. Buyuk onderin dedigi gibi Yurtta sulh cihanda sulh.Ama gerekirse halklarin kardesligi bir yana birakilir bir onder daha cikar bize savasmayi degil olmeyi emreder ve biz oluruz.
Saygilarimla

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  08:22:28  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
HEIK ne halta yarayacak soylermisiniz? Altinoluk'un dibinde Middili adasi var. Sizin birazda beyin okuyan radariniz, birazda "koca kulak" dinleme cihaziniz var ise oradaki alarmi dinleyip (bunu artık abartıyorum) "hadi millet kulaklıktan yunanlıların uçak merdivenine çıktığını duyuyorum hemen bizde havanalım!!" mı diyeceksiniz. Sevgili Mehmet Cemil Kale sanırım Türk Havacılığı için neler yapabiliriz topiğini okumadınız. Bunlar sizide bizide hiçmi hiç alakadar etmeyen şeyler. Kısa bir hesap yapın. Yunanistan'ın hava ve deniz sahası(sahanlığı) Ege Denizinin hemen hemen %90'ını kaplıyor. Aralarda uluslararası deniz ve hava sahası neredeyse otoyol genişliğinde. Adamlar doğal paranoyaklıkları ile ikide birde kendi hava sahalarında devriye uçuyorlar (bizimki paranoyaklık olmasa bile görev icabı aynı şekilde) her uçak kalkışında ne yapacağız? adamın niyetini nerden bileceksiniz. Her ege üzeri uçak tespitinde bizdende uçak kalkıyor ve"gerekirse" önleme yapılıyor. Adam kalktı egenin ortasından geri döndü, müneccim değlizki "aman allahım balıkesir'e kadar gelecekler herhalde!!!" Hava sahası havada görülen birşey değil, özellikle iki ülke arasındaki hava sahası ege'de nerdeyse kıyının şeklinde. Saatte 1000km'nin üzerinde uçan bir uçak sınıra yaklaştığında el frenini(!!!) çekip dönemiyor herhalde. Onlar ne kadar biizm hava sahamızı taciz ediyorsa bizde bir o kadar taciz ediyoruz.
Midilli Türkiyenin dibinde. En yakın hava üssü Bandırma ve BAlıkesir. Midilli'den kalktıktan sadece birkaç dakika sonra bizim sahilimizdeler, Aynı şekilde bizim uçaklarımızın Scramble alarmı dahilinde ulaşacağı sürede bundan belki birkaç dakika sonra. Anında müdahale diye bir şey yok. eğer bunu düşünüyorsanız o zaman tüm devriye uçuşlarımızın 1'er dakika ara ile arka arkaya yapılması demektirki takdir edersiniz havacılık çok masraflı bir iş. Türkiye bütçesi aynı anda havada (sadece ege değil aynı şey diğer sınırlar içinde geçerli)100 tane uçağı 24 saat uçurmak akla sığmaz.
Durumun tam tersi bizim uçaklar için geçerli. Bende altınoluk'da bizin F104'leri F4'leri çok gördüm tam gaz batıya giderken. Benim görmemle kaybetmem arasında geçen sürede zaten çoktan yunan hava sahasına dalmışlardı bile. Buna yapacak birşey yok çünkü orada dümdüz bir FIR çizgisi yok.HEIK olsa ne yapacağız. ADamlar aksırsa uçak kaldıracağız demektir.Yer radarlarımızın eksik olduğunu sanmıyorum ama HEIK'in yapacağı aynı uçakları havadan tespit etmek olacak. Yani Ege üzerinde niyeti belli olmadan. HEIK'in asıl amacı radar kaplama ağını zorlayan doğu ve kuzey bölgelerinde sistemi tamamlamak.
Lütfen bazı konuları tartışırken eleştirdiğimiz kurumları vergi dairesine benzetmeyelim. Ulusal güvenlik ve stratejiler çok hassas ve bizim bilmediğimiz birçok konuyu içeriyor. Burada kolayca sarfettiğimiz sözler için onlarca kişi 24 saat mesai harcıyor, canını ortaya koyuyor.

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

remziozturk
üye

Turkey
29 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  16:32:31  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
mehmetcemil,
sadece altınolukta tatil yapıp dönecekmisin yoksa gelmişken yolun İstanbula da düşer mi? Eğer öyle ise haberimiz olsun belki görüşebiliriz.
Remzi Öztürk

Sayfa Başına Git

Korgeneral
üye

USA
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  19:13:58  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Degerli kardesim Hakan
yazinda bazi katildigim noktalar ve bazi katilmadigim noktalar var. Soyleki. Haklisin her yunan ucagina ucak kaldirilmaz zaten kaldirmiyoruzda.Ancak yurt savunmasinin fiyati olmaz gerekirse 24 sat ucak ucurulur. HEIK ler ne ise yarcayacak ki diyorsun virtual pilot ve ATC olarak bilmen lazim yer radarlari sabit rdarlardir ve cografi sartlardan dolayi kor noktalari coktur ve gercek muharebe sartlarinda yaydiklari radar dalgalarindan dolayi sabit hedeftirler. Sunu unutma hic bir askeri malzeme baris sartlari icin alinmaz gercek harp durumunda kullanilmak ve sartlari kendi lehine cevirmek icin kullanilir. HEIK ler havadan yapcaklari bu gorevle arazi sartlarinin getirdigi bu negatif sartlari minumuma indiriyor( meteoroloji sarlarinda ucamama riski var) Gorev alani sonsuz her yerde kendi yaricaipi icnde gorev yapiyor( tarama alani su anda kullandigimiz askeri radarlarin nerdeyse 4 kati) havadan yakit ikmal kabiliyeti ile 24 saat tum Anadolu radar agi icinde olacak.Kara radarlari 20 metrelik bir altitude'in altini yakalayamazlar egeden denizi yalayarak gelecek bir savas ucagini ancak ussun bombalandiktan sonra haberin olur HEIK le yunan ucagi midilliden kalkip yonunu Turkiye ye cevirdigi anda isterse papatya arti bir karis (Bizim pilotlarin egede denizin hemen ustunden ucarken kullandiklari jargondur) ucsunlar HEIK yakalar.Ayrica mobil oldugu icin yakin hava destegi ile her yerde gorev yapabilcegi icin tahrip edilme sansi minumumdur.Kardak krizi sirasinda Tanker ucaklar sayesinde hava kuvvetlerimiz 24 saat araliksiz Egede ucmustur caydiricilik budur.Tanker ucaklar alindigi zaman bazi gazetelerde amerikan eskileri alindi diye para bosa gitti diye bir suru yazi okumustum. Vatan savunmasinin bedeli olmaz. Benim Yunanistani takdir ettigim tek nokta adamlar hatalarindan ve zayifliklarindan ders alip onlemlerini aliyorlar 1996 daki zayiflilarini anladilar ve o yildan sonra aldiklari tum silahlar bu zayifliklarini kapatmaya yonelik silahlar.Kardakta gece uctugumuz icin ucak kaldiramadiklari icin 2 Filo LANTIRN aldilar yine ucaklarimizi scramble da bekleyen ucaklari ile onleyemediler 2 PAC arti 2 S300 aldilar( S 300 bizim onlara hediyemizdir. Ayni kararliligi Lozana gore silahlandirmalari yasak olan adaya koyarlarkende gostermeliydik). Su anda ister kabul edin ister etmeyin Yunanistan dunyanin sayili hava savunma silah sistemlerine sahiptir.Su anda Egeye cikan her F16 ve F4'umuze yerden missile kitlemesi yapiyorlar.Hava kuvvetlerimiz simdi bunlardan kurtulma manevralarini yapiyor.Butun bu silah sitemlerine 4 milyar dolara yakin para doktuler yakit sorunlari vardi egede ucarken Blok 52+ lari aldilar.Yunanistanin binlerce adasi var Egede her birine bir kucuk radar koynak varken niye HEIK aldilar hic dusundunuzmu? Bunlari yaparken Arnavutlukla savasmak icin yapmiyorlar, yada Bulgaristanla kesinlikle Turkiye ile savasmak icinaliyorlar. Ben diger arkadaslarim gibi EU NATO masallarina inanmiyorum Yunanistan eninde sonunda guclu olduguna inandigi gun Turkiye ile harbe girecektir.Mehmet Cemil'in avukatligini yapacak degilim ama saniyorum onunda demek istedigi insllah bizide yonetenler Yunanistani yonetenler gibi ne yaptiklarini biliyorlardir.
saygilarimla

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 10/08/2003 :  23:00:26  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben bu aralar iyice stressli oldum galiba. Diğer topic'den olsa gerek gerekli gereksiz tepki gösteriyorum anlaşılan. Zaten bu konuda aslında beni hiç enterese etmemeliydi. Neyse madem yazdık yapacak bişi yok. HEIK'in ne amaçla kullanıldığını ve kullanılacağını geyet iyi biliyorum elbette. Benim anlatmak istediğim zaten ülkemizin batı tarafında coğrafi olarak bir sorun yok ve yer radar sistemlerimiz gerekli uyarıyı yapacak şekilde çalışıyor. Zaten bu radarlarda ege'nin ortasına kadar menzilli. HEIK'in çalışacağı alan olan doğu,kuzeydoğu ve güney doğu bölgelerinin gerek arazi şartları gerek teknik olarak idamesinde yaşanacak sorunlar Türkiye radar ağı kaplama projesinide etkilemekte. Gerçi eğer Havadan erken uyarı sistemine sahip olacaksak neden radar kaplama ağına ihtiyacımız olacak diyeceğiz ama hem sivil hemde askeri olarak gerekli.DEmek istediğim "sadece" Ege hava sahasının korunması HEIK'in olmasını gerektirmiyor(bana göre), elbette görüş açısı çok yüksek olan ve yer radarına göre çok daha kapasiteli çalışacak bir uyarı sistemi çok faydalı olacaktır. Ama açıkçası ben daha çok uçağın kendisi ile ilgilendim.
Ben artık sıkıldım galiba tayyarecideki askeri muhabbetlerden o yüzden tepkilerim biraz artmaya başladı. kimse üstüne alınmasın , yakında geçer bu halim.

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

Fethi
üye

USA
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  01:30:09  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Silahlanma bizi nereye getirecek? Guclu ulke = guclu silahli kuvvetler mi?
Acliktan nefesimiz kokuyor hala silaha yatirim yapiyoruz....
Uyanin arkadaslar IMF'nin pencesindeyiz.Arjantin canli bir ornek.
Birakin bu yunanistan-suriye hikayelerini memleket elden gidiyor.
Yasasin halklarin kardesligi

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  08:22:24  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Habire aynı konuya dönsekte ben size yine her zaman ki "gıcıklığımı" yapıp alakasız bir yerden meseleye yaklaşıcam.Bakınız;

Bizans tarihine ışık tutan "Alexandria" isimli kitapta bir ara Bizans'ın sürekli olarak Batı'dan gelen deniz kavimi akınlarıyla oldukça yıpratıldığını okumuştum.

Benzer şekilde Sezar'ın hayatı ve Livius'un Roma Tarihi Eseri Anadolu eyaletinin batı kıyılarında ki sonu gelmeyen akınlardan bahseder.

Yine Osmanlı tarihi botunca Ege'den gelen tehditler Girit savaşlarından tutunda,Rodos şovalyeleriyle olan savaşlara,korsan ve haçlı akınlarına dek uzanır.

Tesadüf! aynı tahditler tüm zamanlar ve devletler için eş zamanlı olarak Doğudan yer yer Kuzeyden de geçerli olmuştur.

Tüm tehditler için tek bir hedef noktası koyarsanız bu nokta Anadolu'dur ve bu tamamen Coğrafya'nın doğal bir sonucudur

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  09:33:40  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
coğrafya demekte yanlış olur esasen jeopolitiğin doğal bir sonucudur.Bu sonuçtan yola çıkarak bugün harp akademilerinde de benimsenen şekliyle Ege adaları,Anadolu'nun doğal birer uzantısıdır ve Ege kıyılarını savunabilmenin bir numaralı şartı adalara hakim olmaktır.Ama iş bununlada bitmiyor.Adalar da her daim açık hedef teşkil eder bugünün olanakları ile dahi adaları savunabilmenin yolu tüm Ege denizine hakim olmaktan geçer yani Neapolis,Girit,Rodos,on iki adalar,Muğla coğrafyalarının oluşturduğu doğal hatta İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla eş zamanlı olarak hakim olmak gerekir.

Amaaaa, Nepolis sırtlarına Doğudan ulaşmanın tek yolu Trakya,Güney Makedonya ve Mora yarımadasının kuzeyinden geçen kıyı şeridine hakim olmaktır.Gelin görün ki bu kıyı şeridini Kuzey Makedonya ve Arnavutluk un dağlık coğrafyasından gelebilecek tehditlerden korumak gerekir.Yürüyün bakalım şimdi Belgrad'a kadar.
Sonrası bu kadar toprak işgalinden sonra zaten sizin politikanız ister istemez nefs-i müdafadan ,emperyalist emellere kayıcaktır.Bu işgalin adınada ne derseniz deyin.Osmanlı Cihad demişti.

Ve bu böyle süreeer gider.Ama bir de doğu sınırı var Anadolu'nun onunda tıpkı batı sınırları gibi sürekli tehdit altında olduğunu söylemiştir.Anadolu bugüne dek her zaman doğudan işgale uğramıştır onun için Anadolu'daki bir devlet ister istemez doğu'nun gözünü batıya diken diğer kavimleriyle her daim savaş halindedir.Osmanlı bu yüzden her zaman iki cephede savaştı.I. Dünye savaşı bittiğinde İran'da hala bir Türk ordusu mevcuttu ve o ordunun ataları İran'a ta Yavuz döneminde,15-16. yüzyıllarda girmişti.

Gördüğünüz üzere Anadolu coğrafya'sı bela bir coğrafya'dır savunmak başlı başına derttir siz eğer böyle iki tane Mirage'a kafayı takarsanız bu zihniyetle o uçakların hava sahamızı delmemesi için tek çare Yunanistan'ın toptan yok edilmesidir.

Biraz daha denizle haşır neşir bir toplum olsaydık ta adaların bir bölümü biz de olsaydı asıl siz o zaman seyreyleyin cümbüşü.Herhalde her 15 dakikada bir hava sahamız her saat başıda kara sularımız ihlal edilirdi.Bizede çevirecek bol bol muhabbet çıkardı... :)

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

NOT;
Bu yukarıda saydıklarıma eğer dayanak isteyen var ise lütfen ayrıca belirtsin,Harp okulu yayınlarından bundan 1000 yıl önce yazılmış tarih kitaplarına kadar önüne "sonsuz" sayıda kaynak koyabilirim...

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  09:48:42  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Fethi arkadaşımızın sorusunu da yanıtlamak isterim,

Güçlü devlet= güçlü ordu ,

doğru bir matematiksel ifadedir.Güçlü devletin güçlü ekonomisi olur,güçlü ekonomi yüksek üretim ve bu üretimi satıcak pazar hacmine sahip ekonomi demektir.

*Yüksek üretim in 2. temel şartı yüksek hammaddedir.
*Geniş piyasanın temel şartı ise piyasayı oluşturan ülkeler ticaret yolları açmak ve bu yolları korumaktır.

Hammadde için kaynakları kontrol altında tutmak gerekir.Gerek kaynak sahibi devlete diş geçirebilmenin gerekse aynı kaynakta gözü olan diğer devletlere posta koyabilmenin tek yolu güçlü ordu sahibi olmaktır.

Ticaret yollarını,korumak,yeni ticaret yolları açmak ve başkasının ticaret yollarına el atmanında ilk şartı yine güçlü ordu sahibi olmaktır.

Ennihayetinde dünyadaki en rahat ve en ucuz ulaşım yolu denizler olduğundan güçlü ordudan kasıt hava/kara/deniz unsurlarının her üçününde güçlü olduğu ordudur.

Son olarak emin olunuz ki Fethi Bey insanlık keyfinden ilk devletlerin kuruluşundan beri gelirinin çoğunu askeri harcamalara yetırmıyor.

Ayrıca savaşmayan ordu ne işe yarar iddasındaki arkadaşlara tavsiyem, herhangibir harp tarihi ya da strateji kitabından "caydırıcılık" terimine bakmalarıdır.

Bizim ordunun çok büyük ve masraflı olduğunu düşünen arkadaşlarla ise (ki muhtmelen bunlar bir önceki soruyu soranlarla aynı kişiler:) ) tamamen aynı fikirdeyim ama neye göre? O arkadaşlar bir önceki yazımda belirttiğim Anadolu'nun jeopolitik konumu üzerine olan değerlendirmeme baksın lütfen.

(Çenem açıldı)

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

fuatulas
üye

Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  12:14:41  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
*******Kardak krizi sirasinda Tanker ucaklar sayesinde hava kuvvetlerimiz 24 saat araliksiz Egede ucmustur caydiricilik budur.Tanker ucaklar alindigi zaman bazi gazetelerde amerikan eskileri alindi diye para bosa gitti diye bir suru yazi okumustum********

arkadaşlar bence bu konunuyu tartışmamın bile bir alemi yok yukarıdaki pragrafta zaten konunun özü yatmaktadır
her hangi bir harp durumunda yada olası bir harbin baslamasından evvel yapılması gerekenler le ilgili yıllarca eğitim almış bir sürü subayımız mevcuttur onların bütün mesaileri bundan ibaret olduğuna göre bu işte bizim bilmediğimiz ve asla öğrenemiyeceğimiz şeyleri bildiklerinden hiç kuşkusuz olmasın bırakalımda konu hakkında bizden daha tecrübeli olan hava kuvvetlerimizdeki subaylarımız ilgilensin onlar neyin alınıp neyin alınmayacağını neyin uygulanıp neyin HENÜZ ZAMANI GELMEDİĞİNİ bizden daha iyi biliyorlar
adamlar omuzlarına yıldızları babalarının hayrına takmıyolar bildikleriyle bizleri koruyorlar bizim ise üzerimize düşen genç ve yetenekli kartallarımızı desteklemek onları motive etmektir

şu iki dandirik mirage için harcanan zaman ve düşünce gücü sivil havacılığımız için harcansaydı keşke
tartışmamız gereken yegane konu budur

fulasSayfa Başına Git

Robust
üye

17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/08/2003 :  18:06:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bazi arkadaslarin yazilarini okudum, insanlarin Askeri havacilik konularinda yorum(dogru veya yanlis) yapmalarini elestirmisler. Bu konulari o isin uzmanlarina birakin demek, Turkiye'de genel anlamda havaciligin gelismesine katki yapacak bir dusunce degil. Birakin insanlar ne dusunuyorsa yazsin, icini doksun, tabi kendi konu basligi altinda. Okumak isteyen gider okur. Simdi sivil havaciligida birakin uzmanlari tartissin dersek hic birimizin buraya yazmamasi lazim. Birakalim forum kurallarina uymak sarti ile insanlar askeri veya sivil konularda yazsin, dusuncesini doksun. Zaman icinde konularin ve katilimcilarin kalitesi yukselecektir. Bunlari yazarken hic bir arkadasi hedep almis degilim bu biline, sadece ozgur bir ortamda yazilan dusuncelere kisitlama getirilmemesi taraftariyim.

Esas konuya donersek, Altinoluk aciklarinda Mirage-2000 gormeye sassirmamak lazim, iki tarafta tavsan tazi oyununu bir birine karsi oynuyor. Sadece Altinoluk degil, Ege ve Akdeniz'de cesitli kereler Yunan Hava Kuvvetleri Turk hava sahasina kadar gelip bazende ihlal edip geri donuyor. Bu ihlallere ucak kaldirip kaldirmamak yer kontrol merkezlerinin bilecegi bir is(aslida QRA nobeti tutan subayinda insiyatifi dahilinde). Baris zamanlarinda gosterilen reaksiyonlar daha yumusak olabilir, Kriz/Savas zamanlarinda uygulanan prosedurlere gore. Turkiye'nin bu ihlallere cevap verme acisindan avantaji, Turk Hava Sahasi tamamen milli bir hava sahasi olmasidir, Turk hava sahasinin cizgileri cok aciktir oysa Ege Denizi uzerinde yaklasik %50'lik bir alan uluslararasi hava sahasidir, ve Turk ucaklari bu hava sahasini uluslararasi anlasmalar geregi serbest kullanma hakkina sahip. Yunanlilarin bozulduklari nokta burasi, Turk ucagini Ege'nin ortasinda gormek istemiyorlar ama kendi ucaklarinida Istanbul uzerine gonderemiyorlar cunku buna hic bir haklari yok. Buyuzdende bizim ucaklarin Ege'ye cikislarini engellemek icin FIR sorumlugunu yanlis kullanip uluslararasi hava sahasin kendilerinmis gibi kullanmaya calisiyorlar. Egedeki mevcut %50'lik Uluslararasi hava sahasinida kendi kara sularini 10 mil veya 12 mile cikararak, %20'lere dururmeye calisiyorlar. Bu yuzdende Ege'ye her cikan Turk ucagini onlemek ve hava sahasini kullandirmamak icinde ucak kaldiriyorlar.

Son olarak Yunanlilar genelde Midilli'den savas ucagi kaldirmiyorlar, F-16'lar Limli, Mirage-2000'ler ise Skiros ve Santorini adalarinda konuslandiriliyorlar. Bu usler Egenin ortalarina konuslu ileri hava savunma usleri, degisik filolardan ucaklar rotasyon ile bu uslere konuslandiriliyor. Girit'te ise simdilere F-16 Block-52+ ve A-7'leri konuslandiriliyorlar. Bu yuzden arkadasin gordugu Mirage-2000 baska yerlerden gelen ucaklar...

Saygilar

Sayfa Başına Git

Fethi
üye

USA
56 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/08/2003 :  01:02:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Butcemizin buyuk bir kismi Milli savunmaya gidiyor.Refahi yuksek bir toplum, iyi egitim ve guclu bir sosyal guvenlik duzeniyle saglanir.
Milli savunmaya yatirim'a karsi degilim,ama daha once acin doyurulmasi,hastanin iyilestirlmesi lazim. Ulkemizin Guney dogusu canli ornek.
Atamizin da dedigi gibi "YURTTA SULH DUNYADA SULH "
Ekonomik ve siyasal denge silahla saglanamaz.Insana beyine yapilan yatirim guclu bir ekonomi saglikli bir toplum olusturur.

saygilar

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/08/2003 :  08:16:06  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Robust un sözlerine katılıyorum ama daha önce de dafalarca belirttiğim gibi tepkim bu tartışmalara değil "sadece" bu tartışmaların ilgi görmesine,uzun zaman almasına...

Oysa havacılığımız için üretkenlik gösterebileceğimiz,çözümler üretebileceğimiz ve bizzat iştirak edebileceğimiz hatta parçasını oluşturduğumuz nice sorunlar mevcut.Dahası biz Yunanla didşirken dünya'da neler oluyor onları kaçırıyoruz.
Keypublishing'in forum'una girdiğimde karşılaştığım konu çeşitliliğini burada görememek beni üzüyor...

Fethi Bey'in söyledikleri de doğrudu ama tekrarlıyorum neye ve kime göre.Devletlerin barış içinde kapilist emperyalizimden uzak,makul bir dünya düzeni için çalıştığı bir dünyada.

Birilerinin havadan sudan bahanelerle başkalarının topraklarını işgal ettiği,kendi "müttefiğim" dediği devletler yardım etmeyince o devletin toprak bütünlüğünü tehdit eden teröristleri desteklediği ,orman kanunlarının geçtiği,
birilerinin silaha 300 milyar $ yatırırken Afrika'da AIDS'le savaş için 1.2 milyar $ bulunamadığından 200 milyon insanın ölümle burun buruna yaşadığısilah şirketlerinin patronlarının daha fazla siyah havyar yiyebilmek için orada burada savaş başlattığı bir dünyada değil!!!

Bunlar adamı zorla komünist yapar!

Saygılarımla,
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

Berkut
üye

7 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/08/2003 :  07:31:52  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

Evet gercekten 2 tane Mirage 2000, Altinoluk aciklarinda gordum. Bizim aciz hukumetimiz, hava sahamiz ihlal ediliyor diye aglayan yunanlilara gulumsemeye devam etsin.

Bu arada bu gunlerde burada ucan ucak sayisi artti, dun gece Bandirma' dan 3 F16 Midilli' nin guneyine dogru gidiyordu.

Sayfa Başına Git

Konu 2 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000