mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/11/2003 : 15:46:41
Tokat'ta düşen F-16'nın pilotu kurtuldu Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Tokat'ın Zile İlçesi Ütükköyü yakınlarında saat 16.30 sıralarında düşen askeri uçağın pilotunun kurtulduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, F-16 uçağının teknik bir arıza sonucu düştüğünü bildirdi. http://www.nethaber.com.tr/haber/haberler/0,1082,104303_3,00.html Evet F16, F15 gibi stabil olmayan bir ucak, kaza/kirim orani yuksek. yanilmiyrsam 16 yildir F16 kullaniyoruz, 18 ucak kaybettik. Pilotun kurtulmus olmasi elbette sevindirici bir haber, ancak bu dusen F16 larin yerine yenisini koyacak teknolojimizin olmamasi da bir o kadar dusundurucu. Dusen ucagin yenisinin gelmeyecegi gercegi de bircok pilotumuzun firlatma kolunu cekmesini engelliyor, son ana kadar ucagi kurtarmaya calisiyorlar. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/11/2003 : 06:00:02
Sevgili Arkadaslar ben konuya ucagi suclama acisindan degilde pilotaj hatasi acisindan yaklsmak istiyorum. Ucagin pilotu us hava harekat komutani kurmy albay bir subayimiz.Rutbesine bakarsaniz bu ucaga muhtemelen baks muharip ucaktan gelmis oldugunu gorursunuz. THK de binbasilikdan sonra F16 gibi yuksek performansli ucaklarda aktif gorev alinmaz tabiki uculur ama bi ryarbayin performansini yuzbasininkiyle bir tutamazsiniz. Ben 30 Agustos ucuslarinda bahsetmiyorum. Aktif gorev ucuslarinda bahsediyorum.Ki bu ucuslarda hava hava, hava yer gorevleri icra edilir pilotlar guvenlik sinirlari icinde her turlu silah ve angasjman parametrelerini kullanirlar. En az 42 ysindaki bu abayimizin muhtemelen aylikucus satini dolurmak icin kendine ucus yazdigin itahmin ediyorum bunu us komutanlari dahi yapiyor. Ama onla genedle F16D ile ucuyorlar.Ozetel belli aktif ucusu olmayan pilotlarimizin arkada ucma zamani gelid diye dusunuyorum. Hem Blok 50 gitti, hemde Kurmay subayin generallik hyalleri gitti allahtan atladi kurtuldu.Olan canim blok 50 ye oldu. Insallah 152 filonun SEAD larindan birisi degildir.  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/11/2003 : 09:32:11
Uçakların ihalesi yapılırken verilen siparişler için muhtemel kayıplar göz önün alınır.Uçak eğer geri dönüşümsüz bir halde değilse TAI 'de gerekli onarımdan geçip yeni gibi hizmete döner... Saygılarımla, Mert ÇEVİK 
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/11/2003 : 18:58:04
Ben kaybolan ucaga asla ama asla uzulmuyorum. Cok sukur pilotumuz da kurtulmus. Ben bu ucagin yenisini koyabilecek durumumuz olmamasina uzuluyorum. Ben inaniyorum, bu asker bir kurmay yarbay degil de, ust-tegmen olsaydi, firlatma kolunu cekmezdi.Kosova harekatinda ilke gece yazisini yazan pilotumuz Ust Tegmen Oguz Yeten' i de bu sekilde kaybetmistik yanilmiyorsam. Cigli' de 2002 yilinda dusen F16 onun kullandigi F16 olmaliydi. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
epaprat
üye

Turkey
29
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/12/2003 : 06:55:01
Korgeneral, Beni rahatsız eden bi kaç konuya dikkatinizi çekmek babında sorular sormak istiyorum... 1-Üs Harekat Komutanı ne demektir?Yetkileri nelerdir? 2-Binbaşı rütbesinden sonra F-16 gibi uçakların kullanılamayacağını neye dayanarak iddia ediyorsunuz? 3-Yarbay ya da Yüzbaşı rütbesindeki bir pilotun performansı siz nasıl değerlendirebiliyorsunuz? 4-"En az 42 ysindaki bu abayimizin muhtemelen aylikucus satini dolurmak icin kendine ucus yazdigin itahmin ediyorum bunu us komutanlari dahi yapiyor." Bu cümlenin Üs Komutanlarına hakaret olduğunun farkındamısınız? 5-Kimin arkada kimin önde uçacağına bu forumda mı karar verilir? 6-Kurmay subayların nasıl general olduğu konusunda ne gibi bilginiz var?Konunun forumlarda bu şekilde tartışılması beni son derece rahatsız ediyor.Üstteğmen atlamaz Yarbay atlar şeklinde yazmak son derece ayıp bir davranıştır.Emercensi durumdaki bir uçağın içinde olmakla klavye başında foruma yazı yazmak arasındaki farkı göz önünde bulundurarak lütfen forumlara bu tip olaylarda yazı yazmadan önce oturup 10 kez düşünün... Ertaç Paprat 311-Serche |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/12/2003 : 01:03:35
Benim bir arkadasimin babasi harekat komutaniydi, yetkileri neler degildir gibi bir soru sormak daha dogru olur.Cephanemiz kisitli, topu topu elde 222 F16 kalmis, kendi ucagimiz kendimiz uretmeyi birak, bir EW bile koyamiyoruz, e haliyle ucaktan atlayana da bir daha ucak vermezler, oyle degil mi? Pilottan daja cok ucak olsa, cok daha guzel olurdu. Burada asil elestirilen konu ki ben bu elestiriye dahil degilim, hemen iki dakikada teknik ariza denmesi. Bana sorarsan, bence dogru bir aciklama, cok da fazla medyaya bilgi vermeye gerek yok. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) Edited by - mehmetcemilkale on 07/12/2003 01:06:52 |
birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/12/2003 : 13:27:10
Yarbay atlar,üsteğmen atlamaz diye bir şey yok olamazda zaten.Hava kuvvetlerinin her pilotu Çiğli'deki 2nci üsten çıkar,2nci üstede genç teğmenleri yıllarca kıtada savaş pilotu olarak görev yapmış binbaşılar,yarbaylar eğitir.Performansa gelince;Fırtına Paşa bile F-4 ile İsrail'e giderken,bir yarbayımızın F-16'yle uçması kadar doğal bir şey yok. Ayrıca hava kuvvetlerimizin hiç bir pilotu cebime üç kuruş fazla girsin diye uçuş saati doldurmaya kalkmaz.Türk Hava Kuvvetleri vatanı savunmak için uçar,uçuş saati doldurmak için değil. Birgi "IN PUCHACZ,WE TRUST" TC-PEA |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/12/2003 : 15:17:44
Ben bu konunun disindayim, sadece ejekt olayi dusmanimin basina gelemesin demek istedim. Zor karar, atlayana bir daha ucak verilmez.Benim bahsini ettigim konu, keske pilotumuzdan cok ucagimiz olabilse demistim. Yani keske kendi ucagini yapabilen olsa demistim. Sonucata bir kaza olmus, kimse kendi ordusuna laf etmez, ama dediklerinde hakaret unsuru gormedigimiz muddetce, naciz dusunce kabul edelim. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/12/2003 : 16:45:25
Bir de su usttegmen atlamaz, yarbay atlar iddiasinda bulunmus degilim, ama olaylar her zaman saniyeler icinde gelismez, yani pilota tercih zamani da fazlasi ile olabilir.Ornek: Izmir Cigli de 2002 de dusen ucagimizdir. Ucak gaz kesmiyordu, ustun yetenekli bir pilotumuz kullaniyordu ucagi, atla emri verilmesine ragmen atlamadi, sehit dustu. Bircok genc yastaki pilotumuz ucagini son dakikaya kadar kurtarma calisirken sehit dustu. Benim uzuldugum nokta bu, yoksa eminim, THK pilotlari' nin da , THK kurmaylarinin da islerine niye burnumu sokayim? Benim yazmis oldugum bir cumle fazlasi ile marjinal kalmis, sonucta tabii ki kesin cekmezdi kelimesini kullanmamaliydim, ozur dilerim, ama o cumlemi su sekilde degistireyim: Ucmaya doymus bir insanin verecegi karar ile daha yeni yeni ucmaya baslayan insanin verecegi karar sizce farkli mi olur, ayni mi olur? Bu konu tatsiz, daha fazla devam edemeyecegimm galiba. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
GENERAL
üye

USA
38
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/12/2003 : 03:13:15
Merhabalar Turk Hava Kuvvetleri literaturunde,pilotaj veya teknik ariza sonucu atlayis gerceklestirmis kurmay bir pilotun,general olma sansini kaybetmesi gibi bir kaide,teammul vs. kavram yoktur. Belki aramizda bilmeyen arkadaslarimiz vardir dusuncesi ile hatirlatmak isterim; bir onceki Hava Kuvvetleri komutanimiz olan Orgeneral Cumhur ASPARUK,Tuggeneral rutbesinde ve us komutani oldugu bir donemde, F-104G ucagindan basarili bir atlayis gerceklestirmistir. Bu olaydan yola cikarak,"general olduktan sonra her pilot bir kez ejeckt edebilir,mahsuru yoktur" seklinde bir sonuc cikartilabilir mi ? Munferid ornekleri olcu alip,kaide olusturmak yersizdir. Sevgi ve Saygilarimla  |
birgi
üye

Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/12/2003 : 18:27:30
"Ucmaya doymus bir insanin verecegi karar ile daha yeni yeni ucmaya baslayan insanin verecegi karar sizce farkli mi olur, ayni mi olur?" İnsan uçmaya doyarmı ya? Epeprat bilir Flight Simulator'da planör gördüğümdeki heyecanı  Birgi "IN PUCHACZ,WE TRUST" TC-PEA |
hakan
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/01/2004 : 01:13:12
selam dusen ucakla ilgili yorumlari kiniyorum, atlayan arkadas bu ucakla en az 10 senedir ucan cok tecrubeli bir insan. bende bu ucakta 9 sene uctum su anda THY deyim ve albay atlar ustegmen atlamaz mantigini anlamadim.birde pasalikla ilgili yorumlar icin sadece gulunur sanirim. dedikodu yapmadan ve bilgi sahibi olmadan fikir yurutmeyin lutfen  |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/01/2004 : 01:56:41
düşen uçaklarımızın birçağu pilotaj hatası yüzünden düşüyor.ama kullanan şahısların birde rütbeleri çok kabarıksa bu teknik arıza diye yutturuluyor insanlara.bir uçağın düşme sebebi hiç bir zaman tek nedenden değildir.nedemek uçak önemsiz diye bir f 16 kaç para haberiniz varmı?onun parasını sizin maaşınızdan siz daha görmeden kesiyorlar.kimin malına,parasına önemsiz diyorsunuz.42 yaşındaki bir adamın f 16 içinde işine.f 16 d'de uçsun.madem.önünde reflexleri taze olan bir pilotla.  |
hakan
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/01/2004 : 22:02:28
iste bir bilgl sahlbl olmadan fikir sahibi olan arkadas daha, eminimki bu arkadas cok iyi bir futbol yorumcusu ve ekonomisttir. hayirli isler. pilotaj hatasi olan olaylar tabiki var ama bu olay sanirim daha incelemededir ve atlayan meslektasim cok uzun suredir bu teyyarede ucmaktadir. gerci sizlerle bu konuyu tartismakta yanlis ama belki birinize birseyler ogretip meslegi sevdirerek size kazandirabiliriz.  |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/01/2004 : 12:17:38
hakan beyi aydınlatmak isterim.benim futbol yorumcusu ve ekonomist,olarak nitelendirdi.bir nebze doğru işletme mastırı yaptım.ama esas mesleğim tasarımdır.9 yaşından beri uçmaktayım,babam orduya 25 yıl hizmet verdi,901'de uçk.elek.üzerine staj yaptım.yani olayı bir bilen siz değilsiniz.Artı yorumlarınıza ekonomi yönündende bakmalısınız.Zaten sayılı uçak var."Egolarınız ödemeyeceğiniz faturalar kesmemeli"(top gun'dan alıntıdır).Olay incelemede ama ben şimdiden söyleyeyim.Hiç birşey çıkmayacak.Albayım emekli olacak.Olan bizim tayyareye olacak.Yanılıyormuyum?Haydi kolay gelsin  |
Hoover
üye
Turkey
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 05/01/2004 : 22:41:29
Herkese merhabalar... Değerli arkadaşlarım uzun zamandır süregelen bu tartışmayı ne yazıkki üzülerek takip ediyorum;bu konuda bende bir kaç şey yazmak istiyorum. Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum,havacılıkta her zaman esas olan insan hayatıdır çok çok iyi biliyorum ki savaş uçakları gerçekten çok pahalı aletler ama bir pilot kolay yetişmiyor ve pilot şehit olduğu zaman onu geri getiremiyorsunuz ama kurtulan pilota yeni bir uçak verip göreve devam etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pilotaj da rütbenin pek önemi yoktur,yani tecrübe esastır,ve yazıldığı gibi albay atlar;üsteğmen atlamaz gibi bir konu kesinlikle söz konusu olmaz. Pilot ne rütbe de olursa olsun eğer arıza sonucunda atlamak gerekiyorsa atlar ve bunun kadar doğal da bir şey yoktur inanın.Ayrıca size şunu da söyleyeyim bir çok pilot paraşütle atlamaktansa uçağı ile inmeyi tercih eder çünkü pilotlar için paraşütle atlamak o kadar kolay bir şey değildir (çok iyi bilirim ::))) ...) Bir emercency durumunu yaşamak ve onun sonucunda hayatta kalıp kalamamk arasındaki ince çizgiyi yakalamak o kadar da kolay değildir.o anda Pilotun ruh halini düşünmeye çalışın ,kafanızdan binbir türlü şey geçer,ama temel amaç uçağınızı ve milli serveti kurtarmaktır.Ama yapacak bir şey yoksa ........ Ayrıca şunu da belirteyimki bu uçaklar süratli uçtuklarından dolayı bazı emercencyler çok zor anlar yaşatırlar pilotlara (inişlerde) ... Sizden tek ricam bu konuları lütfen tartışma konusu yapmamanız ve spekülasyonlara neden olmamanızdır,yukarıda olmak dünyadaki en güzel duygudur inanın Bir havacı olmak ayrıcalıktır birbirimize sahip çıkıp destekleyelim... Saygılarımla
 |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/01/2004 : 16:56:38
Sevgili Arkadaşlar uzun zamandır yazamadım bugünmesajlarınızı okudum. O olayınüzerinden geçen günde bir F16 B 40 muhtemelen Lantirn( konfirme edilmemiştir) kalkışta kırım geçirdi. Pilot alçak irtifada atladığı içinde ciddi biçimde yaralandı( boyun omurlarında ciddi kırıklar var).Ben söylediklerimin arkasındayım. THK de tüm devlet memurlarına hakettikleri maaş verilemediği için mevzuat gereği uçus saatiyle maaşları artırılır öyleki nakiye ucağıyla savaş ucağı pilotlarının aarsında bile maaş farkı vardır. Merak edenler CASA pilotuyla F16 pilotunun arasındaki maaş farkını araştırsın. Özellkle Hava kuvvetlerinden ayrılma arkadaşıma soruyorum( arkadaşım diyorum bende hava harp okulundan 1988 de gözden elenmeseydim asağı yukarı 16 yıllık pilot olcaktım).Konuyu dağıtmayayım her muharip pilot belli saat uçmak zorundadır bunu benim gibi herkes bilir yüksek rütbeliler F16 D ile yada F4 de sss olarak uçarlar. Ben bunlar uçağı ucuramaz demiyorumki hava kuvvetleri komutanımız F+ ile israile gitti deniyor tabi gidecek o uçuşla hava-hava, hava- yer görevi icra edilen uçus birmi?. Bu nedenle üs harekat kurmay subayı albayımızın görev icra uçuşu bence yanlış. Bunu insna fizyolojisini bilen bir hekim olarak söylüyorum. Aynı zamanda askeri havacılıga ve hava ve uzay hekimliğine amatör meraklı bir hekim olarak söylüyorum. Ben ille pilot hatasıda demiyorum eğer teknik hata varsa bu durumda da durum vahim demektir. O zamanda teknik astsubayların gözden geçirilmesi gerekir. Asparuk paşanın atladığını söylemişsiniz . Peki takip edin bakalım bu sayın albayımızın ismini biliyorsunuz 30 ağustos YAŞ kararlarında ne olcak. Meraklılarına Ütğm. Mehmet Yıldırım bir daha F16 yüzü görmemiştir, Yarbay Çicek şu anda hava yolu pilotudur. Bandırmada düşen ucakta kalkışta takattan düşmüs ve pist yakınına düşmüştür. Eğer lantirnse daha da feci iki ucakla gitti 50-60 milyon dolar. Demekki bir yerde problem var. Ben bunu soylemek istedim . Yoksa burdaki kişile rbenim ne kadar havacılık ve hava kuvvetleri aşığı olduğumu bilirler saygılarımla  |
snipercan
üye

Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/01/2004 : 21:14:30
merhabalar, ucak kazalarinda iki temel faktor vardır insan ve malzeme ve albayımızın atlamasında bunlardan hangisinin etkili bile oldugunu bilmeden fikir yurutuyoruz. herkes yastan bahsediyor bu bir nebze dogrudur cunku pilotlarin askeri ucaklarda karsı karsıya kaldıgı G kuvvetleri ve daha pekcok fizyolojik olay belirli bir yastan sonra yuksek performans gerektiren ucuslarda blackout ve sonucunda olumcul olaylara sebep olabilir ancak bu pilot blackout olmamıstır cunku ayılıp atlama kararını verecek zamani olmustur!!! yuksek hızda burun asagi gitmekte olan bir F-16 nin giderek hizlanarak kac saniyede yere carpacagını dusunun bu hızda pilotun sag salim yere inmesi icin parasutun acilmasi gereken irtifa arti black out ta gecirdigi zaman ayıldıktan sonra algısının duzelmesi ve karar vermesi icin gerekecek zamanda kat edilen irtifa atlama islemi esnasında kaybedilen irtifa ve daha diger etmenlerden dolayi kaybedilen irtifalar goz onunde bulunduruldugunda ki eger ucak lantirn ise buyuk olasılıkla yaptigi gorev ucusu cok yuksek bir irtifada degildir.bu durumda ben pilotun yasına gore fiziksel olarak kendini zorlayacak ve yasına uygun olmayan bir davranıs sergileyerek ucagın kaybına sebep olacak bir davranısta bulundugunu dusunmuyorum.ayrıca yuksek rutbedeki pilotların veya aktif ucucu olmayan pilotların geri besleme ucusları vardır ve bu ucuslar para icin degil brove icin yapilir!!! ve bir pilotun atlama kararı vermesinde pek cok faktor goz onunde bulundurulmalıdır.emergency nedir? Atlama kararı hicde kolay birsey degildir saglam olarak o ucaktan cikilacagini kimse garanti edemez ve ucagın emergensilerini bilmeden zaten kimse ucusa cikamaz. ayrıca pilot sag olduguna gore durumu havada olan olayları anlatmıstır Harekat komutanı olan bir kisi bir ucagın bile eksikliginin ne demek oldugunu cok iyi bilir o nedenle o ucagı kurtarmaya calıstıgından hic suphem yoktur. her ne kadar Turk ucaklarının bakım seviyesi dunyanın en iyileri arasında dahi olsa sonucta ister istemez boyle olaylarla karsılasabiliyoruz.ve bundan dolayı hemen herkesin pilotu suclamakta oldugu kanısını dogdu bende belkide yanlıstır ancak MKR raporunu okumadan karar vermek bence cok yanlıstır! saygılarımla, Ucmak yasamaktır. |
hakan
üye
Turkey
4
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/01/2004 : 10:41:33
sevgili graf bey; gercek isimlerinizi sakladiginiz icin maalesef sizleri sadece sanal olarak hitap ediyoruz bu bir. ikincisi babasi her asker olan yorumda bulunsaydi babalari nikah memuru olanlar nikahmi kiyacaklardi. ucuncusu her pilot en az sizin kadar vatanini dusunur ama aptalca bir sevda ugrunada ucaginin dusmesini istemez. dorduncusu albayin gelecegini belirlemek sizlere dusmez. bu konularda biraz daha bilincli olarak dusunup hareket edersek havaciligimizin ilerlemesine katkida bulunuruz tabiki isterseniz. Yarbay cicekli evet hava yollarinda ama cok ozel bir sebepten dolayi kendi istegiyle ayrilmak zorunda kalmistir. ustegmen yildirim ise benim sevdigim ve hocaligini yaptigim bir arkadastir onun olayini bu isi bilenlerin cok iyi irdeleyip konu hakkinda ondan sonra konusmasi lazim. sevgiler. ayrica hoover`e yazdiklari ve sagduyulu yaklasimi icin tesekkurler.  |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/01/2004 : 17:38:37
sözlerimin etrafında ahkam sekildiği özü hakkında yorum yapılmadı kantindeyim.nikah memuru espiri olarak algılıyorum.babamın asker olamasının katkıları vardır.yanlız 9 yaşından beri uçtuğum,ve uçk.elek.üzerine adlığım eğt.atlamışsınız.ben sadece olayı ekonomik açıdan baktım.madem bizlerin düşünceleri sizleri rahatsız ediyor.kendinize "pilotlar" başlığı altında bir yer açın ora içinde lisans isteyin.kendiniz çalın kaendiniz söyleyin.  |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/01/2004 : 18:08:00
Sevgili Hakan Utgm Yıldırımın hocalıgını yaptıgınıza gore ya F16 hocasısınız yada F5 belkide T38 her neyse. O olayı biliyorum sizinde bildiginizi biliyorum eger bilmiyorsanız özelden yazarım size. Mismenagement diyelim daha az kırıcı olsun. Benim demek istediğim bu olaydan sonra F16 yüzü görmemistir. Hava kuvvetlerinde kimseye pilotaj hatası varsa buyur kardeşim dükkan senin F16 sana feda olsun denmez. Ben sözümün arkasındayım takibi kolay YAŞ kararlarında izlersiniz. Uçak düstükten 30 dakika sonra teknik arıza nedeniyle F16 düstü denmektedir. Eger dediginiz gibi akseri ögretmen pilotsanız bu raporun o F16 nın teknik astsubayının basını yaktıgınıda bilirsiniz.  |