ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 TAI ILE ILGILI SORULAR
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 2
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/05/2003 :  16:22:32  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sayın Vecihi Hürkuş tüm bu olaylar olurken fabrikanın baş tecrübe pilotu olarak görev yapıyor.Kendisinden burada etraflıca bahsetmek isterdim ancak bunu ayrı bir konu olarak ele almak niyetindeyim...

Sayın Haluk Sevel inde söylediği gibi Junkers o meşhur canavar sirenli Stuka ların Ju-52 lerin,New York açıklarında gemi batıran Ju-88 lerin üreticisi olan Junkers.Dahası bahsedilen tarihlerde Junkers ilk metal konstrüksiyon uçak üreticisi.Yine bahsedildiği üzere Rusya'da kuurulacak benzer bir fabrika Sovyet hava endüstrisinin temelini oluşturuyor daha sonra 2. Dünyha savaşında geldikleri noktayı belirtmeme gerek yok herhalde...

Yine Vecihi Hürkuş Almanya'da bu tecrübe pilotluğu için Junkers fabrikasında eğitim görürken Ju A-20'nin aslında geliştirilebileceğini fark ediyor ve uçağı küçük bir tadilatla Ju A-35 olarak anılan çok daha üst bir model haline getiriyor.(Sadece uçağın motor gücü bu tadilatla 180 ps den 230 ps e çıkıyor.)
Ancak sipariş verilmiş olduğundan Junkers modelleri değiştirmiyor Türkiye'deki fabrika ise modeli yükselticek fırsatı zaten bulamıyor.

Yine Vecihi Bey'in yazdığı şu satırlar dikkat çekicidir;

"Demek ki,havacılığımızı doğduğundan beri içinden kemiren bir teşkilat var yurdumuzda.Bu sebeple bugün havacılık,özellikle sivil havacılık bakımından dünyanın en iptidai milletlerine ait havacılık durumundan daha aşağı durumdayız.Milli savunmamız hala yabancı milletlerden alınacak uçaklara dayanıyor,hatta eğitim uçakları bile ve hele tarım davamızda ekonomi bakımından hayati ihtiyacımız olan basit zirai savaş uçakları da ithal malı.Ne acı değil mi!!!"

Bu satırlar daha 1950 senesinde yazılıyor...

Kaynak:BİR TAYYARECİNİN ANILARI-VECİHİ HÜRKUŞ/YKY

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/05/2003 :  16:53:14  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
SEVGİLİ TAYYARECİLER,

Sayın Haluk Sevel inde dediği gibi;" kişisel menfaatlerin ulusal menfaatlere yeğlenmesi kısır çıkar çevrelerinde sıkça rastladığımız bir politikadır"da biz Osmanlı dan beri niye hep aynı politikaların kurbanı olmak zorundayız.Acaba biz
merhum Aziz Nesin'in dediği gibi milletçe kaz kafalı mıyız? ki 1700 lerden beri aynı sebepten adam gibi bir yenilik yapamıyoruz(Kemalist devrimleri saymazsak.)
Bu konu burada kalsın....

Bakınız ben bu Tomtaş meselesini okuyunca ne aklıma geldi;bir dönem Hürriyet gazetesi başta olmak üzere çeşitli yayın organlarında gözüme çarpan bir haber ve bir kişi vardı:"Tahsin ŞAHİNKAYA".Kendisi 80 ihtilalinde Hava Kuvvetleri komutanı idi.Daha sonra ihtilali yapan Milli Güvenlik komitesinde yer aldı falan...İdda ise oldukça ilginçti sayın Şahinkaya F-16 ihalesine McDonnell Douglas'tan yana fesat karıştırmıştı.Bu iddanın devamı ise kendisinin başta kalebodur olmak üzere pek çok büyük teşekküle ortaklıkları ve edindiği kaynağı
belirsiz servet hakkındaydı.

Ben şahsen Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunmuş bir şahsın kişisel servet uğruna memleketin ulusal savunmasında hayati rolü olan böylesi bir ihaleye fesat karıştıracağını düşünmek dahi istemiyorum...Bu düpedüz vatana ihanettir hem de bunu yapacak olan kişi Cumhuriyet ordularının bir generali...
Bu konuda burada kalsın...

Bir başka mesele;ben dikkat ettim hep lafı geçerken Allahtan Kıbrıs harekatı oldu da gözümüz açıldı diyoruz.Yahu biz bu memlekette İstiklal savaşını vermedik mi?O zamanki yoklukta kafamız hiç bizim niye silah üreten ordu kuran tesisimiz yok diye dank etmedi mi?Bu adamlar o kadar para harcayıp Tomtaş ı niye kurdu.Bundan önce bir 1. Dünya Savaşı maceramız olmadı mı o macerayı ha Almanlar silah verdi ha verecek diye geçirmedik mi? Mehmetçiğimizi Sakarya'da Sina'da,Çanakkale'de,Galiçya'da kırdırmadık mı? Gemisizlikten uçaksızlıktan Çanakkale'ye düşman yığınak yaparken,müttefik zırhlıları dedelerimizin üzerine birkaç tonluk top mermileri yağdırırken ağzımız açık seyretmedik mi?İstiklal harbinde bir iki başarımız var ise bunun sebebi teknik üstünlüğümüz değil de havacılarımızın bilgi ve cesareti değil mi?

Niye iyi ki Kıbrıs'ta ambargo yedikte aklımız başımıza geldi deyip duruyoruz.Bizim tarihimiz Kıbrıs lamı başlıyor?Bu işi çekerseniz ta II. Mahmut'a dek uzar.Biz Libya'yı,Mısır'ı hep kendi sanayimizi kuramadık silahımızı yapamadık,gemimizi yüzdüremedik diye kaybetmedik mi?

Kıbrıs,Kıbrıs İlla kii Amerika'nın çıkarları elverdiğince yanımızda olacağını görmek için Eoka sınırları içinde kalan topraklara mı müdahale etmemiz gerekiyordu? Bu memlekettki Siyasl Bilimler öğrencileri o tarihe kadar yanlışlıkla Biyoloji filan mı okmuşlar acaba?

Şimdi bir dönün Vecihi Hürkuş'tan aldığım son paragrafın ilk cümlesini okuyun...
Acaba bu memleketi içten kemiren bir teşkilat mı var?

Sayfa Başına Git

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/05/2003 :  17:38:44  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Bizim beğenmediğimiz Junkers fabrikasını Ruslar 2.Dünya Savaşı sonunda söküp Rusya'ya taşımış ve Kubischev'de baştan kurmuştur. Hem de öyle bir taşıma ki, bütün tasarımcıları, mühendisleri ve işçileri ile birlikte. Bu konuda "Makaleler" bölümünde "İlk Rus Jetleri" diye bir yazı vardır. Okumanızı tavsiye ederim.

General Tahsin Şahinkaya'nın F-16'lara karşı çıktığı, F-18'lerden yana ağırlık koyduğu bilinen bir gerçektir. Kendileri de Dünya'nın o zaman ki en zengin 10 generali arasında yer almaktaydı. Bu konuda Time veya Newsweek'te uzunca bir yazı da yayınlanmıştı.

Haluk SEVELSayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/05/2003 :  12:50:47  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Tayyareciler,

Ben bu konuda bildiğim ve söyleyebileceğim her şeyi söyledim TAI nin durumu malumunuz...Ancak TAI yi yönlendirecek ve tahrik edecek kuvvetler bugün yurdumuzda sağlıklı işlememektedir ve bu yüzyılların hastalığıdır.Dolayısıyla burada biz öncelikle bir kurumu,bir fabrikayı ya da bir projeyi değil bir zihniyeti,senelerden beri hep kaybetmemize sebep olan bir zihniyeti ele almak zorundayız.Emin olunuz ki bu zihniyet değişmedikçe biz dünyanın en modern tesislerine,dünyanın en iyi mühendislerine,dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olsak uçurtma dahi uçuramayız...

Saygılarımla...

Mert ÇEVİK

**NOT;Sayın Haluk Sevel e ekleme ve düzeltmelerinden dolayı teşekkürler...

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/05/2003 :  23:00:25  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili MertCevik'in ozenle hazirladigi tarihi belgelere sadece kucuk bir ekde ben yapmak istiyorum. Tam olarak nerede okudugumu hatirlamiyorum, ama icimden Oktay Verel'in kitabi imis gibi geliyor. Hafizam beni yaniltmiyorusa Tomtas ve MKE ucak fabrikasinin -ki ayni zamanda Gipsy motorlarininda ayni yerde lisans altinda uretildigi donemlerde- kapatilmasi icin karsi faaliyet gosteren firmalarin sahiplerinin TBMM'den bazi milletvekilleri oldugunu hatirliyorum. Isim vermem zor ancak benimde cooook evvelce okudugum kaynakta , uretilen ucaklarin emsallerinin cok daha ucuz bedel ile ithal edilmesinin , ucaklarin imalatindan daha karli oldugu ileri surulmus ve yaratilan baski ile TBMMce alinan kararlar neticesinde havacilik besiklerimiz teker teker yok edilmis. Daha sonra bu zatlarin firmalari tarafindan ucaklar ithal edilmis ve havakuvvetleri ile THK'ya satilmis. Ne hos degilmi? adamlar bizim milletvekillerimiz!!!

Hakan737Guven
virt.capt.pilot/virt.air traffic contr.
Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/05/2003 :  18:53:03  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Gazetede rastladığım bir haberi burada paylaşmak istedim;

Bildiğiniz üzere TUSAŞ ın yönetim kurulu kadrosu değişti.Yönetim kurulu başkanlığınada kariyerine göre yaşı oldukça genç,tüm kariyerini Türkiye'deki havacılık faaliyetleri üzerine yapmış bir makina mühendisi bey getirildi.

Bu arada bazı kişilerde tabi emekli oldu emekli olanlar arasında bir şahıs dikkatimi çekti bu şahıs iki devlet kuruluşundan birden yeni 61 yaş yasası ile emekli olmuş ve TUSAŞ'ta neredeyse hiç çalışmadan bu kurumun bünyesinden emekli maaşı alıyor.Ama işin ilgimi çeken yanı şu oldu gazetede bu zat-ı muhteremin Bakan kadrosundan yönetim kuruluna girdiğinden bahsediliyor.Ben merak ettim acep bakan kadrosuda ne oluyor.Hani bizde bakanlık koltuğuna o koltuğu şöyle ya da böyle hakketmiş işinin ehli adamlar oturuyor olsa neyse ancak MGK genel sekreteri Org. Tuncer Kılınç ın;" beş Milli Savunma Bakanıyla çalıştım hepside memleket menfaatlerinden önce seçim bölgelerine hizmeti düşünüyorlardı"sözleri bizim bakanların pek öyle devlet geleneği kapmamış devlet adamından çok parti adamı vatandaşlardan çıktığını gösteriyor.

Bu durumda bakan kadrosu da ne oluyormuş.Acaba bu bakan kadroları,amca oğlu,hala kızı,süt ninemin torunu kadroları bizi yeni bir TOMTAŞ felaketine sürükleyebilir mi? Nitekim hatırlarsanız TOMTAŞ'ın kapanma sebebpleri arasında yönetim kurulunda sadece siyasi kariyeri sebebiyle bulunan kişilerin alakasızlığı,cehaleti ve bunun sonucu kuruluşun başına gelenlere dikkat çekiliyor...

Acaba memleketimizdeki havacılığı içinden kemiren bir teşkilat mı söz konusus???

Saygılarımla...
Mert ÇEVİK

Sayfa Başına Git

Konu 2 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000