ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Türkiyenin ilk Jet Savaş Uçağı için Önerileriniz
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 2
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/11/2003 :  02:15:25  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben TAI ve TEI de fazla hisseye sahip oldugumuzu bu yuzden daha az hisseye sahip olan Lockheed ve diger ABD sirketlerinin isimize ancak satin aldiklari bizden vatandaslarla karisabileceklerine inaniyorum.

Ozgun bir sanayiye sahip olmak ,sinirlar erise de iyidir, kaldi ki ben dunya da sinirlarin guclu ulkeler ve gucsuz ulkeler kavrami olarak eridigini goruyorum, yani buyuk balik kucuk baligi yutuyor. Bu yuzden de guclenme ihtiyacimizi bir zorunluluk olarak goruyorum.

Turk ucak motoru ile ilgili haber benim cok hosuma gitti. ABD de bulundugum icin katilamam bu konferanslara ama bu konuda maddi manevi ne destek gerekiyorsa da yardimdan cekinmem.

Turkiye' den lisans derecem oldugu icin, Ar-Ge yatirimlarinin ozellikle lisans ogrencileri icin ne denli dusuk oldugunu bilyorum, bu yuzden sayin wing bence biraz hata ettiniz gibi.

Saglicakla kalin,
Mehmet Cemil Kale

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/11/2003 :  00:44:13  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bugun Radikal de okudum, diyanetin butcesi artirilacakmis. Daha once de TUBITAK' in butcesinin kesintiye ugrayacagi belirtilmisti. Gozuken o ki Ar-Ge' nin onemi pek kavranamamis.

Sonuc olarak neremiz dugun ki? Ben bu zihniyetle gittigimiz muddetce gelisimimizin milimetrelerle ilerleyecegini dusunuyorum. F/A 22 ' nin gelistirilme sureci 1980 li yillarin basinda basladigina gore.

Ama yine de Turk havacilik sanayisi ilerliyor, cok yavas adimlarla olsa da ilerliyor. Biz ilerlerken, baskalari neler mi yapiyor? Brezilya EMB 145' i uretiyor, Isvec Grippen' i. Aslinda cok ciddiye almasam da Iran' in da Shafagh diye bir projesi varmis. Tabii ki ciddiye alinmasi zor ama en azindan adamlar da bir ruya var. Bu da takdirle karsilanir.

Biz Suleymaniye de yuzumuze dipcik indirip kafamiza cuval getiren ABD den ucak, helikopter, tank almaya devam edelim, ne de olsa dovmeyi dayak yiyerek ogrenmeyi tercih ettik galiba.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/11/2003 :  03:34:41  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba Mehmet bey;

Gerçekten havacılık konusunda harika fikirleriniz var haklısınız türkiyede bu zihniyetle gidilirse bir işyapabileceğimiz yok.

Benim yurt dışı çıkış iznim yok Ask. istihbarat olduğum için birkaç yıl çıkışım yasak ama size bir kıyak yapayım HEm imkanınızda var nasıl olsa ABD'de yaşıyorsunuz.

Eğer isterseniz Airbus'ta bir iş ayarlıyalım size projelerinize orada devam edersiniz.

Nasıl olsa burası yaşanmaz olmuş kaçıp gittiğinize ve buraların gidişatını kötü gördüğünüze göre....

SAygılarımmla

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/11/2003 :  04:48:49  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
...

Edited by - mehmetcemilkale on 25/11/2003 19:51:28Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/11/2003 :  16:25:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Discovery Channel' in Discovery Wings adinda bir kanali var, tamamen havacilik ile ilgili. :) Hergun izliyorum. F22' nin toplam maliyeti 70 milyar dolarmis. Bu tabii ki Turkiye' de bu kadar tutmaz. Isgucu ucuzlugu(ozellikle universiterlerdeki) bizim projelerimizdeki maliyetleri dusurur. Yalniz ben gene de onec egitim ucagimizi tasarlayalim derim, gerekiyorsa, yeni arkadasimiz Guney KOre yardimi ile, zira yanilmiyorsam onlar F16 ya benzeyen bir egitim ucagi yapmislardi. TAI de F16 gibi bir ucagi gelistirebilecegini aciklamisti.

wing
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/11/2003 :  21:12:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Herkese Selamlar ;
Bu Dünya gezegeni üzerinde Türkiye dışındaki tüm bizim kategorimizdeki ülkeler bir şekilde havacılık sanayiilerini devam ettiriyorlar ama bizim kurumlarımız emekli kişilerin maaş alıp vakit geçirme yeri olduğu sürece bir yere varamayız ,bizdeki mevcut projeler (F-16 gibi) büyük kısıtlılıklarla yapabildiğimiz ve de asla bizim diyemeyeceğimiz projelerdir ; çünkü fikirleri yabancılardan çıkmış her şey asla bizim olamaz bizim diyede yutturulamaz...
Makineler yabancı - montaj prosesleri yabancı kılavuzlar yabancı dökümanlar İngilizce (Ama o araçlarla Türkiyeyi savunacağız ,o ülkeleri değil)...Burada savunduğumuz konu bir proje başlatın ama kimseye sormadan bunu yapabilmek için mevcut kurumların gücü yetmez diyorum...Apayrı bir yapılanma gerekiyor mesela Türk Uçak sanayii .A.Ş gibi (T.UÇ.S.A.Ş) ( inadına da ç ve ş harflerini kullanacağız...)..
Biz F-16 ları iyi kullanırız , ama pilotlarımız iyi olduğu için yoksa iki kere sert iniş yaparsan gövdeyi ortasından çatlatırsın...
Bizim Hava Kuvvetlerimiz şimdiye kadar çağdaş yapısını devam ettirebilmiştir ancak hep satın alarak . Kesinlikle Jet yapabilme kabiliyetimiz mevcut bir türlü kullanmıyoruz anlamak mümkün değil?..Buna kim karar verecek ise versin , bence bu işler kurullarla yürümez bir kişi çıkacak bu iş yapılacak, bu işe başlanacak diyecek ...
Bu topik de her seferinde ben yazı yazdıktan sonraki gün girilemez bir hal alıyor kimse telaşlanmasın daha kağıda ve bilgisayarlara Jetin lastik çapı dahi girilmedi malum bu parçalar mevcut ve standart...
Aslında konunun başka yönleride var esas nokta nereye kadar bu devam edecek ?????
yukardaki soruyu cevaplamayanlar bunu cevaplasın nereye kadar ,kaç kuşak daha silah yapmadan devam edebileceğiz!.???? hesaplar bunun sonunun karanlık olduğunu gösteriyor çevremizdeki savaşlarda bize mesaj veriyor,gelecekte neler olabileceğine dair...
Tekrar ediyorum gelecek nesil kompozitlerde gizlidir kompozit araştırmalarını kimya -fen mühendislik fakültelerinde başlatmalıyız ayrıca seramik maddesinin ara fazlarını hızla hayata geçirmeliyiz...

Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbesSayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/11/2003 :  06:20:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bu durum benim zaten surekli uzerine bastigim bir mesele. Turkiye' de temel bilimlere ilgi yok, yetenekli ogrenciler , muhendislik bilimlerini tercih ediyor. Pekiyi neden? Cunku matematikci, fizikci olsa ac kalir. Kmya alaninda az da olsa is imkanlari var. Seramik muhendisliginde nispeten Turkiye' de bir kipirdanma var. Matematik ve kimya alaninda da. Acikcasi temel bilimlerideki eksikligimizi ilk Ihsan Dogramaci gordu ve bu amacla Bilkent' i kurdu. Bugun Bilkent' te matematik ve fizik alanlari cok kuvvetli, Sabanci Universitesi' nin basinda zaten buyuk bir matematikcimiz Tosun Terzioglu var. Koc' da dogru yolda. Yeter mi? Hayir. ODTU ve ITU(ozellikle ulkemizin MIT' si, ilk muhendislik okulumuz)' nun bir an evvel vakif universitesi olup daha saglikli Ar-Ge ve Personel politikalari ile yukselmelidirler. ODTU vakif universitesi olma yolunda ilerliyor bu arada.

Kuvvetli temel bilim altyapisi su an olusma asamasinda Turkiye' de, bu konuda daha detayli bir arastirma yapmak istiyorum, umarim tatilde(ne zaman tatile girecegim bilmiyorum.) guzel bir yazi sunarim, Turkiye' de temel bilim alanindaki gelismeler ile ilgili. Ama ne yazik ki su an Bulgaristan' dan Fizik ve Matematik alanlarinda geriyiz. Feza Gursey' li yillarda, dunyanin en ileri teorik fizik ulkelerinden birisi oldugumuz dusunulurse, insan neden diyerek uzuluyor. :(

Yetenekli ogrenciler icin Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bolumleri cazip hale getirilmeli, bu alanda calisacak bilim adamlarina Koc, Sabanci, Bilkent ve TUBITAK' tan baska saglikli calisma alanlari olusturulmalidir. ODTU, ITU bu konuda en cok ihtiyac duydugumuz universitelerdir.

Bakin saglikli bir altyapi calismasi ile Turkiye cok rahat 20-30 yil icerisinde Kore gibi firlayabilir.

Bastaki politikacilarimiza ve diger yonetenlerimize naciz tavsiyem, biraz genclerimize guvensinler, ve tabii ki uzun vadeli stratejiler gelistirsinler. Bakin ucak tasarimi 5-10 yillik bir is degildir. Bu bir gelenek olmalidir. Yoksa 40-50 yil sonra zamanin Raptorlar' ini biz de ucururuz.

Ben kesinlikle , TSK' daki muharip egitimin dunyanin en iyi egitimlerinden oldugunu dusunuyorum. Hava kuvvetlerimizin durumu ortada. Kac ulkenin akrobasi timi var? Bunca ucus saatine ragmen topu topu 18 F 16 kaybetmisiz. YUnanistan' in tam 10 kati ucus saatimiz var. YALNIZ, Turk Silahli Kuvvetleri' nden ricam , personelinin bazi kesimlerine de bilim adamligi egitimi vermesidir, yani sadece isi Matematik olan, Fizik olan, Elektrik Muhendisligi olan, Makine Muhendisligi olan generallerimiz olmali. Su an buna benzer calismalar var, ben Deniz Harp Okulu' ndan mezun olup Stanford ' da Makine Muhendisligi alaninda Lisans Ustu(Tezli) egitim alan insanlar duydum, bu cok guzel bir gelisme. Yalniz sadece 2 yilligina yolamislar, oysa tez uzayabilir, biraz da sistem halen Turkiye' de engel cikarabiliyor.

Bir kipirti var. Umarim devami gelir. TSK' nin egitim kapasitesi kimse de yok. Dogru strateji takindiklari takdirde sadece muharip degil ayni zamanda bilimsel alanda da kuvvetli bir personelleri olacaktir.

Evet su an ne yazik ki vakif sirketleri emekli insanlarin vakit gecirme yeri olmus durumda, bunun da onune gecilmelidir.

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/11/2003 :  07:38:56  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
MErhaba Arkadaşlar;

Bu forum'u okumaya va yazmaya başladığımdan beri merak eder dururum neden halen forum başlığına uygun bir tek mesaj yazılmıyor diye!!!

Sanırım sizler yalnış bölümde yazıyorsunuz.

Burada değilde GENEL KONULARDA/"Türk Havacılığı" için ne yapabiliriz??? başlığı altında toplanması gerekir bu yazdıklarınız.

Ukalalığımı bağışlamanızı dilerim

Saygılarımla

Sayfa Başına Git

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/01/2004 :  11:28:15  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
MErhaba arkadaşlar;

Bu TOPIK'i işletmeye başlasakmı artık ne dersiniz??

(Siyasi değil ) Teknik fikirlerinizi ortaya koyarsanız güzel bir sonuç elde edebiliriz kanısındayım.

Güzel fikirlerin çıkması dleğiyle

Saygılarımla

Murat ÇAKARSayfa Başına Git

haluksevel
Moderator

Turkey
203 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/01/2004 :  16:05:13  Profili Göster  Ziyaret haluksevel'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selam Tayyareciler,

Murat Çakar arkadaşımızın söyledikleri son derece doğru. Diğer arkadaşlarımızın yazdıkları da çok doğru ama bence de "Genel Konular" başlığı altında olmalıydı. Ama bu görüşlerden yararlanmadık dersek yalan olur. Hepsi güzel ve faydalı fikirler.

Daha öncede forumumuzda değişik başlıklar altında, "Teknoloji" bölümünde bu konuyu uzun uzun tartıştık. Benim devamlı ileri sürdüğüm iki husus var. Bunlardan birincisi THKv'nin elindeki temel jet eğitim ve ileri jet eğitim uçakları yaşlanmakta. Bu uçakların yakın zamanda değiştirilmesi gerekecek. İkinci husus ta THKv'ini elinde taktik kara taarruz uçağı bulunmaması. Ben bir askeri stratejist değilim, bu nedenle taktik kara taarruz uçağının bulunmamasını teknik olarak açıklayamam. Ama bu eksiklik bize NATO'nun geçmişte vermiş olduğu görevlerden kaynaklanıyor gibi geliyor bana. Dikkat ederseniz jet dönemine geçildiğinden beri filolarımız hep av-bombardıman uçaklarıyla doldurulmuş. Bunun tek istisnası F-86'lar. Hiçbir zaman elimizde A-4 "Skyhawk", A-7 "Corsair", A-10 "Thunderbolt" veya Rusya'nın elindeki Su-25 tipi uçaklar olmamış. Halbuki bu uçaklar çok üstün manevra yetenekleri istemeyen, genelde subsonik uçan uçaklar. Bu nedenle de teknolojik gereksinimleri modern av veya hava üstünlük savaş uçaklarına nazaran daha düşük. Üstelik bu uçaklar ufak revizyonlarla eğitim uçağı olarak da kullanılabiliyor veya eğitim amaçlı jetler bu görev için proje bazında küçük modifikasyonlara tabi tutulabiliyor. Örneğin İngiliz "Hawk" hem taktik taarruz hem de eğitim için tasarlanmış bir uçaktır. Aynı şekilde Cessna "T-37"nin "A-37" modelini yapmış, yanılmıyorsam birçok Güney Amerika ülkesine satmıştır. Keza İtalyan Aermacchi'nin birçok modelinin hem eğitim, hem taktik taarruz modelleri mevcuttur. Bu tarzdaki yaklaşımları Eski Yugoslavya'da, Romanya'da görebiliriz. İtalyan-Brezilya işbirliğiyle üretilen AMX de bunun bir örneğidir. Rusya'daki MiG ve Yakovlev firmaları da MiG-AT ve Yak-130 isimli, hem eğitim ve hem taktik kara taarruz maksatlı uçaklar dizayn etmişler, prototiplerini uçurmuşlar ve Batı pazarlarına sunmuşlardır.

Herhalde nereye yaklaşmak istediğimi arkadaşlarım anlamıştır. Türk havacılığı TOMTAŞ'tan bu yana maalesef istikrarlı bir gelişme göstermemiş, arkası gelmeyen, çekirgevari sıçrayışlarla birşeyler yapmaya çalışmıştır. Bunun neticesi olarak ta aynı zamanda yola çıktığı ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Onun için başlangıçta nispeten iddiasız ama çok sayıda üretilebilecek bir uçakla yola çıkılmasını öneririm. Bence bu da T-37 ve T-38'lerin yerini alacak bir Türk yapımı temel-ileri eğitim ve taktik saldırı uçağı olabilir. Bu konuda gerekirse Rus firmalarıyla ortak yatırımda bulunulabileceği görüşündeyim. Ama bu asla somun-civata sıkma tarzında olmamalı, Türk yan sanayiine dayanan, kendimize özgün bir tasarımın geliştirilmesini içeren bir yatırım olmalıdır. Bir tek avionikler, fırlatma koltuğu ve motor gibi konularda dışa bağımlılık olabilir. Zaten bütün uçak üreticileri de bu ürünleri başka firmalardan almaktadırlar.

Hepinizi saygıyla selamlarım

Haluk SEVEL

Edited by - haluksevel on 20/01/2004 20:01:09Sayfa Başına Git

graf
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/01/2004 :  17:48:17  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bu forumda böyle yapıcı düşünceler görmek beni gaza getirdi doğrusu.kendi uçak imalatımızla ilgili şunu diyebilirim.bir arkadaş end.ürün tas. gövde çizmesinden bahsetmiş.bir tasarımcı oarak yardımcı olmak isterim.uçk.nekadar end.bir tasarımsada bunda mühendislik daha ön plandadır.yani bir klozet yada bir şişe tasarımından dah karışık bir süreç.uçk.müh+malzeme müh+end.tasarımcı+elek.müh.+satış ve paz.depart.yani bir uçak tasarımı çok komplike bir olay.ama amerikayı birdaha keşfetmeye gerek yok.ruslar bu konuda epey yol almış durumda.mig-yak vb.birçok firmadan 90 döneminden sonra ayrılan bilim adamları var.ki onların büyük çoğunluğu bu tek.amerikalı havacılık fir.satmıştır ama.yinede bir çok bilim adamıyla ilk temeller atılabilir.1950 yıllardan beri ülkemizdede kauyla ilgili itu eğt.vermekte.dışarıdan bilim adamı getirme 1930'larda olmuştu.Atatürk bir çok alman bilim adamı getirmişti ülkemize.tabii zamanla elde edilen deneyimlerle tamamen bize ait prj.üretilebilir.

Sayfa Başına Git

wing
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/01/2004 :  04:44:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bunca aradan sonra tekrar selamlar;
Arkadaşlar ben bu topiği açtım ama amaca ulaştığı konusunda pek öyle diyemem öneriler geldi ancak asıl somut öneriler pek gelmedi ,biz istesekte istemesekte dünya bizi artık uçak yapmaya zorlar hale gelecek ama parça yapar durumda olmamız uçak yaptığımız anlamına gelmiyor ben dizayndan bahsediyorum ;Dizayn bizim olmalı dış dizayn yani kaporta :) ; düşünmeyelim yapalım uçağın amacı ne olacak (askeri olması mutlaka gerekli bence ,bırakalım sivil pırpırları avrupa yapsın ) kaç kilogram olacak (evet kg kullanacağım var mı itirazı olan ,hesaplamalarda kullanılmaz diye bir kural söz konusu değil bütün bunlar dayatmadan ibaret )Gerekirse hesaplama yazılımlarınıda biz yaparız ,simulasyonlarıda yaparız ...
Yeniden yapılanma şart demiştim bu işler için yönetmelik ve kanunlar yeniden oluşturulmalı mevcut yönetmeliklerle geldiğimiz yer belli..
Uçmak ya da uçmamak bütün mesele bu ...Motor konusunada hemen girişmemiz gerekiyor bence artık sondan başa değil direk baştan başlayalım ,yani alaşım vs hiç vakit kaybetmeden testlere girişelim (alüminyum dolu memlekette ,alüminyumu sigara folyosu olarak kullanmaya son verelim ) ..
Görüşmek üzere..
Ankaralı Modelcilerin çalışmaları ;http://www.modelucak.net

Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes

Edited by - wing on 22/01/2004 05:04:28

Edited by - wing on 18/02/2004 23:19:44Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 30/01/2004 :  03:36:12  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Onerilerin ana fikri belli, Egitim ucagi ve/veya Saldiri ucagi tasarlayalim fikri yaygin ve kabul goruyor.

Zaten eldeki teknolojik birikim ve maddi kaynaklar ile tasarlayabilecegimiz yegane turbofan motorlu hava platformu da egitim ucagi ve/veya Taktik Yer Taarruz ucagi olur. Ana muharebe ucagi Almanya bile gelistiremiyor artik. Ileride gelistirebilecek konuma gelecek ama uzun bir yol katettikten sonra. BUgun ciddi anlamda ana-muharebe ucagi 3+1 ulke yapiyor: ABD, Fransa, Rusya ve +1 olarak ekleyebilecegimiz Isvec. Almanya, Ingiltere, Italya ve Ispanya ortak programlarda epey verimli calissalar da 3. ve 4. nesil ana muharebe ucagi tek baslarina tasarlayamiyorlar, simdilik.

Ama egitimi ucagi ve taktik taarruz ucaklari cok farklilar, bunlar yapmak kesinlikle bir F15, F22 gelistirme kadar zor olmaz.

Terminatorleri 2020 ye kadar kullanacaktik, aslinda bugun tersine muhendislik ile F4 gelistirilebilir veya F4 gibi bir ucak tasarlanabilir. Sonucta Hava Kuvvetlerimiz de f 16 haric modern bir platformla ucmazken, yere saldiri filosunun bel kemigi 2. nesil ucaklar olurken, 4. nesil bir ucak gelistirememek ucak uretmememizin bahnesi asla olmamali. F4 kaybina uzulur duruma gelmemiz cok aci. Oysa ki F4 gibi bir ucagi kisa zamanda biz de tasarlariz.

Sayin Wing cok dogru bir konuya deginmisti ornegin, bu hazir alimlarla daha ne kadar ilerleriz? Ne kadar daha modern platformlar ucururuz? Bu sorularin cevaplari gayet basit, mevcut ekonomik durum ile JSF bile tehlikeye girdi, bu yuzden acilen kendi cozumlerimize yonelmeliyiz. Milyralarca dolari disari atmak yerine Turkiye dekalmasini saglamaliyiz.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))

Edited by - mehmetcemilkale on 30/01/2004 03:44:51Sayfa Başına Git

Admin
Forum Admin

Turkey
154 Cevap
Gönderilme Tarihi - 19/02/2004 :  14:37:16  Profili Göster  Ziyaret Admin'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Konuyu "Genel Konular" kategorisine taşıdık!

Türk YıldızıSayfa Başına Git

Konu 2 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000