| Yazan |
Konu  |
|
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/01/2004 : 18:16:53
korgeneral'e katılıyorum.benim sözlerime bir nebze detaya girdiği için.30 dk sonra teknik arıza diye açıklama yapıyorlar.daha kaza kırım ekibi oraya varmamış.bir önceki mesajımda pilotlar hakkındaki yorumumdan tüm pilotları kastettiğim anlaşılmasın.sadece kullandığı tayyarenin ne şartlarda alındığını,bu ülkenin dar gelirli vatandaşlarının cebindeki paralarla alındığını unutan pilotlar için söylediğimi açıklamak isterim.Evet doğrudur,bir çok astsubayın başı bu kazalar yüzünden derde girmiştir.yukarıdan gelen baskılar sonucu birçok pilotaj hatasının teknik arıza olarak kayıtlara geçmesine neden olmuştur. [/quote]  |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/01/2004 : 14:56:19
Arkadaşlarımın yazılarını gülümseyerek ve biraz da hayretle okuyor ve takip ediyorum.Bu konu da bilgi sahibi yıllarını bu işe adamış insanların söyledikleri göz ardı edilirken üç beş sayfa okudukları yazılarla ya da yaşadıkları bir askeri pilotun sahip olduğu 1 yıllık bir tecrübeye bile sahip olmayan ve bu konularda fütursuzca ahkam kesenler bu formda insanları yanlış yönlendirmektedirler.Hakan beyin yazdıklarını ve özelliklede graf nick sahibi kişinin yazılarını dikkatle takip ettim.Graf nickli arkadaşım uçağı kaza kırım yapan bir pilotun hislerini sen ve senin gibiler asla bilemezler.Sizler sadece sahip olduğunuz tecrübeleri belkide farkında olmadan son derece abartan kişilerden birisiniz.Hakan beyin sabrına hayran olmamak mümkün değil.Pilot hayatı her zaman uçaktan önce gelir.Çünkü pilot insandır.Bir araç değildir.Sadece bu sebepten dolayı bile uçakla karşılaştırılma bile yapılamaz.Lütfen kimse askeri pilotlar ile sivil pilotları aynı kefeyede koymasın.Hem kamuyu hemde sivili çok iyi bildiğim için bunu net ve açık yüreklilikle yazıyorum.Bakın arkadaşlar bir askeri pilotun yetiştirilmesi nerden baksanız 10 yıl gibi bir süredir.Harbe hazır bir pilot içinse bu yıl 12 yıldır.(askeri liseler ve harp okulları dahil).Bu çocuklar iyilerin en iyileridir.Kazandıkları herşey beyinleri çalışma azimleri bilekleri sayesindedir.Parayı bastırarak sertifikalarını almazlar.Sonuç olarak hem milletimizin hemde ordumuzun gözbebekleridir.Hiç bir şey onlardan değerli olamaz.Kaybettiğiniz uçağın yerine yeni bir uçak koyarsınız ama yetişmiş bir pilot etmek için zamana ve emeğe ihtiyaç vardır.Parasal açıdan da bakıldığında bir pilotun yetişmesi için harcanan para bir uçağınkinden çok fazladır.Hiç bir pilot kaza kırım yapmak istemez.Çünkü bizler tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyerek ve bunun da daima farkında olarak vatan ve millet savunmasına kendisini adamış insanlarız.Sayın sanal graf beyin sandığı gibi devletin malını düşünmeden hunharca kullanan hastalıklı insanlarda da değiliz.Bizler için can önemlidir.Bu devlet için de böyledir.Zaten bu yüzden disiplinsizlik hariç pilotların senede kırım yapma hakları vardır.Yani normal bir pilotun disiplinsizlık nedenleri hariç 2 kırım öğretmenlerin ise 3 kırım yapma hakları vardır.Bu benim hakkım diyerek uçağını kıracak psikopat bir pilot da tanımıyorum.Disiplinsizlık olayına gelince hepimiz uçuş disiplinsizliği yapmışızdır.Yapmadım diyen yalan söyler.Fakat bunun dozajı önemlidir.Yeneneklerini geliştimek için bazen bizler hem kendi hemde hava aracının limitlerini zorlarız.Bu bir aşk olayıdır.Hep daha iyisini yapmak istersiniz.İşte bu aradada bazı limitleri aşarsınız.Şanslı iseniz problem yaşamazsınız.Şansınız yoksa tecrübeleriniz sonsuza kadar olduğu yerde kalır.Beni askeri pilot olan arkadaşlarım çok iyi anlıyorlardır.Graf beye söylemek istediğim olayları sizden iyi bilen ve tüm detayları ile inceleyen birimlerin olduğundan şüpheniz olmasın.Tüm bu yazdıklarımı okurken pilotların da insan olduklarını iyilerin en iyileri olduklarını ve vatan milletlerini sizler kadar düşündüklerinden emin olabilirsiniz.Bunlar benim görüşlerim sayın graf bey.saygılarımı sunuyorum  |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/01/2004 : 15:18:11
quote:
Arkadaşlarımın yazılarını gülümseyerek ve biraz da hayretle okuyor ve takip ediyorum.Bu konu da bilgi sahibi yıllarını bu işe adamış insanların söyledikleri göz ardı edilirken üç beş sayfa okudukları yazılarla ya da yaşadıkları bir askeri pilotun sahip olduğu 1 yıllık bir tecrübeye bile sahip olmayan ve bu konularda fütursuzca ahkam kesenler bu formda insanları yanlış yönlendirmektedirler.Hakan beyin yazdıklarını ve özelliklede graf nick sahibi kişinin yazılarını dikkatle takip ettim.Graf nickli arkadaşım uçağı kaza kırım yapan bir pilotun hislerini sen ve senin gibiler asla bilemezler.Sizler sadece sahip olduğunuz tecrübeleri belkide farkında olmadan son derece abartan kişilerden birisiniz.Hakan beyin sabrına hayran olmamak mümkün değil.Pilot hayatı her zaman uçaktan önce gelir.Çünkü pilot insandır.Bir araç değildir.Sadece bu sebepten dolayı bile uçakla karşılaştırılma bile yapılamaz.Lütfen kimse askeri pilotlar ile sivil pilotları aynı kefeyede koymasın.Hem kamuyu hemde sivili çok iyi bildiğim için bunu net ve açık yüreklilikle yazıyorum.Bakın arkadaşlar bir askeri pilotun yetiştirilmesi nerden baksanız 10 yıl gibi bir süredir.Harbe hazır bir pilot içinse bu yıl 12 yıldır.(askeri liseler ve harp okulları dahil).Bu çocuklar iyilerin en iyileridir.Kazandıkları herşey beyinleri çalışma azimleri bilekleri sayesindedir.Parayı bastırarak sertifikalarını almazlar.Sonuç olarak hem milletimizin hemde ordumuzun gözbebekleridir.Hiç bir şey onlardan değerli olamaz.Kaybettiğiniz uçağın yerine yeni bir uçak koyarsınız ama yetişmiş bir pilot etmek için zamana ve emeğe ihtiyaç vardır.Parasal açıdan da bakıldığında bir pilotun yetişmesi için harcanan para bir uçağınkinden çok fazladır.Hiç bir pilot kaza kırım yapmak istemez.Çünkü bizler tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyerek ve bunun da daima farkında olarak vatan ve millet savunmasına kendisini adamış insanlarız.Sayın sanal graf beyin sandığı gibi devletin malını düşünmeden hunharca kullanan hastalıklı insanlarda da değiliz.Bizler için can önemlidir.Bu devlet için de böyledir.Zaten bu yüzden disiplinsizlik hariç pilotların senede kırım yapma hakları vardır.Yani normal bir pilotun disiplinsizlık nedenleri hariç 2 kırım öğretmenlerin ise 3 kırım yapma hakları vardır.Bu benim hakkım diyerek uçağını kıracak psikopat bir pilot da tanımıyorum.Disiplinsizlık olayına gelince hepimiz uçuş disiplinsizliği yapmışızdır.Yapmadım diyen yalan söyler.Fakat bunun dozajı önemlidir.Yeneneklerini geliştimek için bazen bizler hem kendi hemde hava aracının limitlerini zorlarız.Bu bir aşk olayıdır.Hep daha iyisini yapmak istersiniz.İşte bu aradada bazı limitleri aşarsınız.Şanslı iseniz problem yaşamazsınız.Şansınız yoksa tecrübeleriniz sonsuza kadar olduğu yerde kalır.Beni askeri pilot olan arkadaşlarım çok iyi anlıyorlardır.Graf beye söylemek istediğim olayları sizden iyi bilen ve tüm detayları ile inceleyen birimlerin olduğundan şüpheniz olmasın.Tüm bu yazdıklarımı okurken pilotların da insan olduklarını iyilerin en iyileri olduklarını ve vatan milletlerini sizler kadar düşündüklerinden emin olmanızdır.Bunlar benim görüşlerim sayın graf bey.saygılarımı sunuyorum
 |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/01/2004 : 15:57:05
Değerli Kardeşim Afacan Graf kardeşimi sanal olmakla suçlamışssın ama burdaki hepimiz gibi sende sanalsın.Dediklerinin altına imzamı atarım. Hava kuvvetlerinde pilotun nasıl yetiştiğinide biliyorum bir pilot 12 yılda yetişmez( askeri liseyide katarsan o zaman işin içinden çıkamzsın) Senin mantığınla piyade teğmende 10 yılda yetişir( 4 yıl askeri lise+4 yıl harp okulu+2 yıl piyade okulu).Hava Harp okulunu bitiren teğmenler üsteğmen olmadan F16 pilotu olabilmektedir( teğmen olarak akıncıdan mezun olduguna göre) demekki maksimum 3 yıl içinde olmaktadır senin dedğin gibi 12 yıl değil.Ama bütün bunlara rağmen belirtmek istediklerimizin üzerinden es geçmişssin. Kaza kırım olduktan 30 dakika sonra genelkurmay niye teknik arıza der. Bu kırımlar niye açıklanmaz. Eskişehire gittiysen bröve alan F4 ü görmüşsündür. İnişte herşey yolundayken SSS atladığı için iki pilotta atladı tayyare inip pist sonunda kırım geçirdi. İki subayım bröveleri alınıp F4 e talıldı( iki pilotunda ilk kırımlarıydı) Keza Ütğm Yıldırım egede dogfightta yedek yakıt deposunu açmayı unutunca dalamana gelmeden yeterli yakıtı olmasın arağmen yakıtının bittiğini sanarak atladı. İlk kırımıydı uçustan alındı. Bütün bunlar teknik arıza diye kayıtlara geçti. Benim ve grafın demek istedikleri bunlar. Yoksa kimse sizlerin vatanseverliğinden ne zor şartlar altında çalıştığınızdan kuşkumuz yok. Yanılmıyorsam 22 F16 kırımı oldu bunlar yerine konamadı. Uçusta displinsizlik her meslekte olduğu gibi kabul edilemez. Yanılmıyorsam 5-6 yıl önce nişanlısının kasabasının üzerinden alçak uçuş yaparken bir F5 düşmüştü.Giden bizim canlarımız bizim paralarımız. Saygılarımla  |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/01/2004 : 17:56:56
ilk önce bir şeyi aydınlatayım,tüm kişisel bilgiler profillerde mevcut.yani ismim vs.ben pilot hayatı önemli değil demedim.keyfi yapılandan bahsettim.bunu katen kırım olarak algılamayın.uçk.limitlerini zorlamak ne demek.o zaman belediye otobüs şöförü 150 km ile gitsin,limitleri zorlasın.varmı böyle birşey.birşey hatırlatayım renç koçibey'i hatırlarmısınız,türkiyenin en iyi ralli pilotlarındandı.nasıl öldü bilen var mı?hatalı sollama.ya çok basit birşey vardır.kuralla uy!yaşama şansın olsun.(pardon uçk.atlamak bir çözüm).demekki kuralla uayana birşey olmuyor(bu kurallar PİLOTUN FİZYOLOJİSİ VS.DE GİRİYOR)SİZİM MİLLETE AİT OLAN BİR TAYYAREYİ ZORLAMA ŞANSINIZ YOK.BUNA HAKKINIZDA YOK.PARASINI SİZ VERMİYORSUUZ.5-6 yıl önce nişanlısının kasabasının üzerinden alçak UÇUŞ YAPARKEN DÜŞEN F5 YENİ BİR OLAY DEĞİL.BEN BUNU CESSNA İLE YAPARAK UÇAĞI KIRANIDA BİLİYORUM.BU YAZDIKLARIM GÖZ BEBEĞİMİZ PİLOTLARI KARALAMAK MAKSATLI DEĞİLDİR.YANLIŞ ANLAŞILMASIN.ÇOK İYİ BİLDİĞİM BİRŞEY VAR.EMİR VERİN CESSNA (U 17)'YA ROKET TAKIP.PKK İLE SAVAŞMAYA GİDELİM DİYEN BİR YARBAYI TANIYORUM.ALLAH ONLARI BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/01/2004 : 16:14:16
selam dusen ucakla ilgili yorumlari kiniyorum, atlayan arkadas bu ucakla en az 10 senedir ucan cok tecrubeli bir insan. bende bu ucakta 9 sene uctum su anda THY deyim ve albay atlar ustegmen atlamaz mantigini anlamadim.birde pasalikla ilgili yorumlar icin sadece gulunur sanirim. dedikodu yapmadan ve bilgi sahibi olmadan fikir yurutmeyin lutfen BU yorumumun zaten yanlis oldugunu ben cok daha once kabul tmistim. Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum,havacılıkta her zaman esas olan insan hayatıdır çok çok iyi biliyorum ki savaş uçakları gerçekten çok pahalı aletler ama bir pilot kolay yetişmiyor ve pilot şehit olduğu zaman onu geri getiremiyorsunuz ama kurtulan pilota yeni bir uçak verip göreve devam etmesini sağlayabilirsiniz. Evet zaten benim uzuldugum konu pilotlarimiza yeni ucaklar verememizdir. Ayrıca pilotaj da rütbenin pek önemi yoktur,yani tecrübe esastır,ve yazıldığı gibi albay atlar;üsteğmen atlamaz gibi bir konu kesinlikle söz konusu olmaz. Daha once de belirttim, bu yorumum ben kendim yanlis oldugunu kabul ettim. Anlik bir histi, uzuldum. Yani Oguz Yenen' in atlamamasi, son dakikaya kadar ucagini kurtarmaya calismasi aklima geldi. Komutani bile atla emri verdikten sonra. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/01/2004 : 19:00:51
Öncelikle bugün kaybettiğimiz arkadaşlarıma allahtan rahmet ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. korgeneral ve graf nickli arkadaşlarıma seslenmek istiyorum şimdi.Harbe hazır bir pilot 10-12 yılda yetişir.Buna askeri liseleri harp okullarını dahil etmemek bu konuyla yakından uzaktan alakası olmamak demektir.Her halde arkadaşlar bizim harp okularında ve askeri liselerde tarım ve hayvancılık konusunda eğitim aldığımızı sanıyorlar.Sizlerin dediği gibi bu işler kolay olsaydı üniversite mezunlarını alırlar 1 sene sonrada cobrada f16 da pilot yaparlardı.Aslında bu konuları sizin gibi insanlarla tartışmak anlamsız ve gereksiz.Sizler için hobi olan havacılık bizim mesleğimiz aşkımız geleceğimiz hayatımız çocuklarımızdan sonra gelen en önemli şey.Bizi anlamanızı da beklemiyorum zaten.Bilmeden yorum yapan siz ve sizin gibi üniversitelerin arka kapılarından muhakeme yeteneği kazandırılmadan mezun olan bildiği birkaç bilgiyle ahkam kesen insanları artık kabullenmek zorundayız maalesef sizlerde aramızda yaşıyorsunuz. Kazalardaki insan faktörü asla göz ardı edilmemelidir.Zaten bu faktör gözardı edilmediği için kaza kırım heyetlerinin özellikle inceledikleri hava aracı ve pilotların fiziksel ve psikolojik durumlarıdır.Yapılacak harekat tüm bu ayrıntılar düşünülerek planlanır.Elde edilen pilotlar iyilerin en iyisidir.Geçtikleri aşamaları eger bu işin içinde değilseniz anlamanız mümkün değildir.Hatayı pilot yapar yapacaktırda.Çünkü o insandır.Yanlış karar verebilir.Gereksiz ve bilinçsiz bir hareket yapabilir.Ama bunları azaltmak için en iyiler seçilir ve sürekli eğitimle tecrübeleri arttırılır.Kısacası hava araçlarını insanlar uçurduğu sürece bu hatalar zaten kabullenilmiştir. Sana gelince graf nickli arkadaşım gerektiğinde limit zorlanır.PKK işi bittiyse bunların pilot ve hava aracının limitlerinin zorlanmadan mı başarıldığını sanıyorsun.Bunları sizlere ne sıfatla söylediğimi de belirteyim.Ben bu yazıları 4 yılını tuncelinin bingölün siirtin bitlisin hakkarinin muşun vanın ağrının kuzey ırakın iranın dağlarında PKK ile savaşarak geçirmiş ve şu andada taarruz helikopter uçuş öğretmeni olarak görev yapmakta olan bir sıfatla yazıyorum.Bölgede görev yaptığım sürelerde yüzlerce kere kendi ve hava aracının limitlerini sonuna kadar zorlamışımdır.Harekat alanında 5 saatlik uçuş yapması gereken bizlerin bu rakamı 2 ye katladığımız çok zamanlar olmuştur.Gece yorgunluktan parmağımızı oynamaktan aciz olduğumuz durumda silah arkadaşlarımızın yardımına koşmak için saatlerce uçtuğumuz ve kendi limitlerimizi hava aracının limitlerin zorladığımız bir gerçektir.Vurulmuş olmasına rağmen göreve devam eden arkadaşlarımız olmuştur.Tüm bu uçuşlar yapılırken bazı arkadaşlarımızın çocukları oldu eşinin yanında olamadı.Kimimizin ailelerinden birileri vefat etti cenazelerine gidemedik.Örneğin ben gidemedim babamın cenazesine.Çünkü birlikte savaşmak zorunda olduğum arkadaşlarım vardı.Ölümünden ancak 3 gün sonra ulaşabildim.Tüm bu şartlar altında uçan pilotların hata yapmalarından daha doğal bir şey olamaz.Limitleri zorlama olayına gelince pilot limitleri barış şartlarındada zorlamak durumundadır.Zorlasın ki kendini tanısın uçtuğu hava aracını bilsin.Bilsin ki gerektiğinde edindiği bu tecrübeyi kullanabilsin.Her zaman limitlerde uçuyoruz.Biliyoruz iyi bir pilot olmanın yolu kendini ve hava aracını tanımaktır.Pilotlar sürekli kendini geliştirme durumundadırlar.Bunu yaşamak için ve verilen görevleri yerine getirmek için yapmak zorundadırlar.Bu tecrübeler edinilirken hava aracı kayıpları da olacaktır.Arkadaşlarımız da şehit olacaktır.Bu işin kuralı bu.Yoksa arap pilotlardan bir farkınız kalmaz.Disiplinsizlik sebebiyle düşen hava araçlarının soruşturmalarında pilot faktörü fazla ise zaten gereken ceza verilir.Bu uçuştan men olabilir veya bir süre uzaklaştırma olabilir. Sonuç olarak bir takım yorumlar yapılırken insanlar ellerini vicdanlarına koymak zorundadırlar ve bilmedikleri konulardada ahkam kesmemelidirler.Bırakın bu konuyu uzman insanlar size açıklasın sizde bilgi edinin.Yorum yapmayın çünkü bunu yapabilecek ne bilginiz var ne tecrübeniz var ne de altyapınız. SEVGİYLE KALIN... AFACAN  |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/01/2004 : 20:25:02
sevgili afacan sen 17 yaşındayken ben ah 1w ile tanıştım. (1991-7.kolordu hava taburu diyarbakır.)ben onları gördüğümde onları uçuranlar amerikalıydı.ahkam kesen sensin gibi geliyor bana.hem bizler tartışmak sana zul geliyor,hem tartışıyorsun.30 yaşındasın ve helikopter taruz taburunda öğretmensin?4 yıl pkk ile savaştın,zaten 5 yıla yakındır doğuda büyük bir olay yaşanmıyor(ufak çatışmalar olabilir).yani senin gördüğün olaylar sonlardı.Olayları dramatize etmek kimseye hayda sağlamaz.Ama benim sana örnek verdiğim kara havacı 91 yılında cessna'ya roketleri takıp pkk ile savaşa gitme cesaretindeydi.bu vatan sevdasıdır işte.Yinede seni bir kara havacı olduğun için seviyorum.  |
DEVIL
üye

Turkey
108
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/01/2004 : 22:39:14
Arkadaşlar uzaktan atıp tutmak kolay. Aranızdan kaçınız askeri havacılığın iç yüzünü biliyor? Önemli olan insan hayatı, Kaçtane F-16 kırım yüzünden kaybedilirse kaybedilsin İnsan hayatı karşısında ne değeri olabilir? Dikkat ediyorum, Pilotları kötüleyen arkadaşların çoğu zamanında Hava harp okuluna girememiş Arkadaşlar, Bu Kötümsemelerin altında kıskançlık yatıyor gibi, Neyse Önemli değil Önemli olan bu; Manisa’da askeri uçak düştü Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan F-4 tipi askeri uçak Manisa’nın Selendi ilçesi yakınlarında düştü. 12 Ocak 2004— Kaza sonucu uçakta görevli Yüzbaşı Mehmet Ali Yandım ve Üsteğmen Mehmet Ata’nın şehit olduğu öğrenildi.  |
DEVIL
üye

Turkey
108
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/01/2004 : 22:39:39
Arkadaşlar uzaktan atıp tutmak kolay. Aranızdan kaçınız askeri havacılığın iç yüzünü biliyor? O disiplini, O ciddiyeti, O görev aşkını, kaç arkadaş görebildi? Önemli olan insan hayatı, Kaçtane F-16 kırım yüzünden kaybedilirse kaybedilsin İnsan hayatı karşısında ne değeri olabilir? Dikkat ediyorum, Pilotları kötüleyen arkadaşların çoğu zamanında Hava harp okuluna girememiş Arkadaşlar, Bu Kötümsemelerin altında kıskançlık yatıyor gibi, Neyse Önemli değil Önemli olan bu; Manisa’da askeri uçak düştü Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan F-4 tipi askeri uçak Manisa’nın Selendi ilçesi yakınlarında düştü. 12 Ocak 2004— Kaza sonucu uçakta görevli Yüzbaşı Mehmet Ali Yandım ve Üsteğmen Mehmet Ata’nın şehit olduğu öğrenildi. Edited by - DEVIL on 12/01/2004 22:42:26 |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 01:37:57
arkadaşlar gene mantık ve akıldan yoksun yorumlar yapmışssınız özür dilerim ama. Askeri lisede tabiki manavlık öğretilmez ama pilotlukda öğretilmez. Hava harp okulunda havacılık ağırlıklı eğitim verilir ama F16 pilotluğu filan öğretilmez. Yazdıklarınız okuyunca asıl ben sizin hava harp okuluna girememiş bu iş içinde ukte kalmış insanlar olduğunuz düşünmeye başladım kusura bakmayın.Ben kalp cerrahıyım şimdi senin mantığınla kalp cerrahı 4 sene lise 6 yıl tıp fakültesi 6 yıl kalp cerrahisi ihtisası; 16 yılda mı olur diycem.Hava harp okuluna giremeyip kıskançlık lafınızı üzerime bile almıyorum. Evet çok istedim ama benim başarısızlığımdan değil sadece gözlerim bozuk olduğu için elendim hem askeri lisede hem harp okulunda( bunun aptalca bir karar oldugunu hala savunuyorum) gözlükle 10/10 gören niye alınmaz anlamış değilim. 30 bin feetten aşağıya bakıp bombamı atcaksın.Neyse özetle kıskançlık duymuyorum özlem diyebilirsiniz ama asla kıskançlık değil. Kaldıki kıskançlık başarısız insanların duygusudur. Bende şu anda ABD ve Türkiyenin en büyük Üniversitesinde en az bir F16 uçurmak kadar komplike olan açık kalp ameliyatlarını yapıyorum. Havacılık konusunda bilgilerim kulakdan duyma değildir yurt içi yurt dışı yayınları ve siteleri okurum. Siz hala benim söylediklerime yanıt vermiyorsunuz Bugunku düşen F4 terminatörün olaydan 3 saat sonraki genel kurmay açıklamasını okudunuzmu milliyette 12 ocak 2004 tarihinde saat 10.40 da 1. AJU ne ait F4 manisanın selendi ilçesi yakınında TEKNİK BİR ARIZA NEDENİYLE düşmüştür. kaç gündür söylediğimizi anladınızmı. gitti aslan gibi iki subay gitti terminatör F4. THK kaza kırım oranı en düşük hava kuvveti idi ama bu oran korkarım bizi bayagı üst sıralara taşıdı. Kimsede bunu heabını vermiyor. Bir hava kuvveti 3 ayda 3 ana muharip uçağını kaybediyorsa bu işte bir gariplik var arkadaşlar.Hava kuvvetleri komutanının F4 kullanmasıyla övünmek artık eskidi arkadaşlar. Fırtına paşanın İsraile gitmesini burda yazdınız. Tabi gidecek hava pilot orgeneral. Bu uçakların yerine yenisi alınmazsa bu hızla kırıma devam edersek 10 yıl sonra hava kuvvatlerinin yarısı gidecek. 3 ayda 3, yılda 12, 10 yılda 120 ucak gider. Biliyorum çok acımasız oldu ama rakamlar böyle. En azından son 3 aylık rakamlar böyle.geçen ay giden F16 B 40 da Lantirn miş. Yerine yenisi alındımı.Pilot hala gülhanede tedavi görüyor. Bu insanlar bizim insanımız bu uçaklarda bizim paramız. Bana öğretmen pilot havası atmayın önce eleştiri yapın.şimdi böyle söylüyorusnuz 2006 dan sonra Egeyede çıkamaycağız. Zaten egeye her çıkan F16 mız ve F4 ümüze her uçuşta yerden kaç kilit atıldığını burdaki herşeyi bilen pilot arkadaşlarım söylesin. Dog fighttan bahsetmiyorum. Bu atalet devam ederse yunan önlemeye çıkamdan yerdenm BVR missile lerle F16 larımız F4 lerimiz indirdiklerinde yine teknik arızamı diyceksiniz yine aslan Türk pilotlarımı diyceksiniz. Benim en 5-6 tane F16 F5 F4 pilot dostum var hepsi aynı şeyi söylüyor. Hiç birisi korkak değil hepsi vatanı için canını bile verir ama kahramanlıkla aptallığın sınırını çizemezseniz hep kaybedersiniz. Yunan Mirage 2000 MK 2 leriyle 120 km den scalp leri attığı zaman sen 5 sn önce sadece kelimeyi şehadet getircek vakit bulcaksın.Blok 50 lerin EWS siz uçarken birde dalga geçer gibi onlara SEAD görevi veriyoruz.Yani artık birileri kral çıplak demeli 1995-96 daki kral şimdi çıplak. 95-96 kırım oranlarıda bunu gösteriyor. Kobracı arkadaşım PKK layla mucadelende korumasız kaç yıl uçtun çapulcu sürüsünün omuzdan attığı füzeyle kaç helikopterimiz düştü kaç aslan şehit oldu?. Megane serileri yenileneceğine bunlar alınabilirdi. eski kasa mersedesler e serisine döndü.Dedim ya kahramanlıkla aptallığın sınırını iyi çizmek lazım. saygılarımla  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 05:54:37
Kiskanclik kelimesi aynen benim ustegmen atlamaz, albay atlar tarzi yanlis yorumuma benzemis.Korgeneral rumuzu ile foruma katilan Mustafa Abi' nin yonelttigi elestirilerin bir benzerini ben cesitli savunma forunlarinda gordum. Daha kazanin uzerinden 30 dakika gectikten sonra teknik ariza olarak aciklanmasi baska insanlar tarafindan baska yerlerde de elestirilimisti. Bence ordumuz kendi icerisinde olayi adil bir sekilde hallettigi muddetce basina istedigi turde demec verebiir, gizliliklerinin hicbir zarari yoktur. Ordumuz Turkiye' nin her konuda en mukemmel isleyen kurumu. Hemen hemen yolsuzluk olmayan, burokrasi kafasi ile islerin agirdan alinmadigi, dunyaya entegre olmus bir kurum. Burada beni uzen nokta kazalarin bizlere nasil yansitildigi degil, bir ucak kaybettigimizde yerine yenisini rahatca koyabilecek bir endustrimizin olmamasi. Mustafa Abi nin gorusleri uc nokta uzerinde yogunlasiyor. 1) C tipi ucakta bir ust yas limiti belirtiyor. 2) Kazalardan sonra durumun cok kisa bir sure icerisinde teknik ariza olarak belirtildigini ve astsubaylarin baslarinin bosu bosuna yandigini belirtiyor. 3) Ucaklarimizin kaybinin telafi edilemedigini belirtiyor. Simdi 1. madde ye ben de katiliyorum ama bu ust yas limiti nedirelbette pilotlar daha iyi bilir. Dunya da herseyin, canli cansiz bir ust yas limiti var ne de olsa. Daha once de belirttigim gibi olay ordu icerisinde de boyle kapaniyorsa ve bir ordu mensubunun basi bosu bosuna yaniyorsa ya lis. Yok ordumuzun icerisinde lay detayli olarak inceleniyorsa, bizim bu sorunlu basina da simdilik bu aciklama yeter tarzi bir aciklama yapiliyorsa tabii ki bu daha iyi. 3. madde ise tayyareci sitesinde her 3 tartisma konusundan birisine muhakkak girmis olan kendi ucagini kendin yap felsefesinin ta kendisidir. Yani su gun F16 yi birakalim, bir F4 dahi yapamiyorsak, donecegiz kendimize bakacagiz hata ararken. Gunumuz kosullarina uygun muharp ucak tasarlayamayiz, 4. nesil ucak tasarlayamayiz derseniz, kardesim F4 2. nesil ucak, bunu da mi yapamiyorsun derler. F4 kaybina uzulmek bu ulkenin utanci olmalidir. Pilot kaybi ise tabii ki hepimizi uzdu. Pilotlarimiza tanridan rahmet, ailelerine bas sagligi dilerim. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 09:45:29
BENİM TEKNOLOJİ FORUMUNDA YAZDIĞIM BİR MEVZU VARDI.TEKNOLOJİ İÇN AR-GE.YOKSA TAI DEDİĞİNİZ OPEL'İN TORBALIDA KAPANAN FAB.DAN BİR FARKI YOK.MONTAJ ATELYESİ.İÇİNDEKİ AVİONİK OLMADAN UÇAN DENEKE.BU KONDA TÜRKİYEDE ÇALIŞAN FİRMALAR VAR AMA YETERSİZ(MİKES FİRMASI).BİRŞEY DAHA VAR TAI'DE ABD ORTAKLIĞI VAR.YANİ ADAM İSTEDİĞİNİ YAPTIRMAZLAR.UÇK.ÜRETİMİ İLE İLGİ ÇALIŞAN FİRMALAR VAR BİLDİĞİM KADARIYLA(ÇAPAR MAKİNA-KAYSERİ).BAKIN ABD'NİN MANEVRASINA KA 50 ERDOĞAN GÜNDEME GELİNCE.HEMEN KARA ŞAHİN ÜRETİMİNİ İLERİ SÜRDÜLER NE OLDU ERDOĞAN BAŞKA BAHARLARA KALDI.OYSAKİ KA 50 ÜRETİMİNİN HER KONUSUNDA TEKNOLOJİ ALIŞVERİ YAPILACAKTI.NERDE YİNE ABD TUTSAKLIĞI.COBRA YİNE GÜNDEME GELECEKMİŞ.YA BU UÇAK DENİZ İÇİN ÜRETİLMİŞ BİR TAYYARE.ZIRH YOK,BİRŞEY YOK.KELEŞLE İNDİRİRSİNİZ YERE.AMA BİZİM BU MANDA MANTIĞIMIZ KALKMADIĞI,YERLİ SAVUNMA SANAYİ GELİŞMEDİĞİ SÜRECE,EN UFAK BİR ABD ÇIKMAZINDA TÜM TAYYARELERİMİZ HANGARLARINDA KALIR.  |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 17:20:35
Sevgili graf PKK olayları 1993 yılından itibaren yoğunluk kazanmış ve 1999 yılına kadar da devam etmiştir.Ben söylediğim bölgelerde 1994-1998 yılları arasında bulundum.Sen diyorsun ki ben kobraları 1991 yılında gördüm.Bende diyorum ki 10 yıldır bu hava aracı ile uçuyorum.Taktiri diğer arkadaşlarıma bırakıyorum.Komik yorumlarınla insanlara yanlış bilgiler veriyorsun.Kobraların w modeli donanma içindir.Kara kuvvetşeri için olan bir çok modelide mevcuttur.Öncelikle bu yanlış bilgilerinden dolayı buradaki arkadaşlardan özür dilemelisin.1998 yılınan beride bu hava araçları ile öğretmenlik yaptığıma pek inanmamış gibisin.Seni inandırmak gibi de bir derdim yok aslında.sana gelince korgeneral bir doktor olarak oralara gelmiş olman bizler içinde gurur verici bir olay.Seni tebrik ediyorum.Yalnız bu işler gazetelerde dergilerde falan yazdığı gibi değildir.Sana şu soruyu sormak istiyorum NEDEN ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLAN BİRİ PİLOTLUK EĞİTİMİ VERİLEREK TSK YA ALINMAZ.Bu soruyu hiç düşündün mü sevgili arkadaşım.Yani bir pilotun ortaya çıkmasında askeri lise ve harp okullarını etkisiz eleman olarak görmek senin gibi akıllı bir kalp cerrahımıza yakışmıyor.Hakkında tereddütler geçirmeme sebep oluyor. SEVGİYLE KALIN AFACAN  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 20:00:25
Sayin Afacan,Sivil universiteden ordumuza insan alinmamasinin en temel sebebi o insanin radikal islamci, ayrilikci niyetlerinin olabilmesi ve bunun anlasilbilmesinin zorlugu olabilir mi acaba? Cunku ben sivili kesimden 18 yasindan sonra insan alinmasini sakincali goruyorum. Sonucta binbir turden derdimiz var, ABD degiliz sonucta. Cumhuriyetimiz binbir tehdit altinda. Geleyim diger konuya, sevgili arkadaslar. Bu arada bence F4 kaybina uzulecek duruma gelmemizin uzerinde durmamiz daha dogru. Elin adami Mars' a giderken, burada yerimizde saymamiz, 1 F4 kaybina bile uzulmemiz, gercekten utanctir. Teknoloji transferi diye yirtiniyoruz, pekiyi diyelim ki zoru basardik, King Cobra ihalesinde teknoloji transferini kopardik, ozellikle aviyoniklerde. Sizce bunun devami gelecek mi? Bir helikopter tasarimini geciyorum, aviyoniklerde aldigimiz teknolojik birikimi gelecekte baska islere aktaracak miyiz? Bir daha kimseye teknoloji transferi diye dilenmeden kendi helikopter aviyoniklerimizi gelistirebilecek miyiz? Olacak mi bu kararlilik? Hele 10 yillik lisasn altinda F 16 uretiminden, ustelik ikinci oncel 80 ucaktaki 86% govde uretimi katkisindan sonra halen egitim ucagi ve IHA ucaklari konusunda dis destek ariyor olmamiz insani uzmez mi? Daha da kotusu ucak tasarlayalim dedigim zaman bazen gunun kosullarina gore bir ucak tasarlayamayacagimizdan bahsediliyor. Bakin soruna..... Kullandigimiz F16 disinda hangi ucak gunumuz sartlarina uygun? Yahu 1970 uretimi F4 kaybina uzulunur mu? Tamam F4 uretmek, tersine muhendislik yapmak cok mu zor? Ben bu arada Suleymaniye olayindan sonra halen ABD ile helikopter gorusmelerine devam edenleri gordukce uzuldugumu belirteyim. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/01/2004 : 20:03:16
afacan beyi yanıtlamak isterim.1994 te cobra ile uçmay başalmış 98'de öğretmen olmuş.bunu söylemesen inanırdım.afacan profilinde yaşın 30 yazıyor.demekki 94 yılında 20 yaşındaydın.20 yaşında kimseye bırak cobrayı uh1 bile tekbaşına vermezler.hem sen 20 yaşında.harp okulunda olman lazım.gelelim taruz taburu öğretmenliğine 98 yılı demişsin.demek yaşın 24.buda gülünç.24 yaşında hemde cobra öğretmeni.kapıdan sokmazlar.artı sana hatırlatayım.1995 yılında ben 901 ana tamir'de uçk.elek.stajı yaptın.senin eğitim verdiğin ah1s leri.sandıkatn biz çıkardık.W modeli donanma içindir.doğru bende onu dedim zaten.zaten bize abd'nin kazığıdır o.diğerleri ise nerdeyse senle yaşıt tayyareler.korgenarelede katılıyorum.askeri liselerde ve harp okulunda özellike pilotaj ağırlıklı eğitim verilmez.hele sen kara havacısın.alakası yok.harp okulundayken planörle uçmuşsundur.daha sonrası güvercinlik.Ama hava harp okulunda t 41 ile uçuyorlar.afacan kafaları sen karıştırma.ok!  |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 : 13:00:33
sevgili graf şu an 32 yaşındayım öncelikle.telefon numaram 0 544 5808520.Anlaşılan sen buradan ikna olmayacaksın.Yüz yüze konuşmamız lazım.Tanışlım belki o zaman ikna olabilirsiniKimbilir dost bile olabiliriz. SEVGİYLE KALIN AFACAN  |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 : 18:39:55
Sevgili afacan Ben de Üniversiteden sonra alınmasını istemem. Bunun nedeni birincisi Mehmet'in dediği gibi yobaz tayfasının askeriyeye sızması, ikinci nedende Üniversiteyi bitirmiş bir adam TSK nın yüksek disiplinine uyamaz. Yoksa üniversitelerin mühendislik eğitimi verilen bölümlerinden niye savaş pilotu olunmasın ki.ABD hava kuvvetlerine nasıl savaş pilou alınıyor biliyormusun college ların teknik bölümlerinden mezun adamlar alınır(tabiki air force akademidende alınır). Merak ediyorsan USAF resmi sitesine gir orda askeri lise diye bir kavram yok artı ABD de er olan birisi genel kurmay başkanı bile olabilir.Yoksa havacılık la bir ilgisi yok. Öyle olsaydı sende pilot olamazdın. Jandarma havacılar harp okulunun son 2 senesinde ayrılır sonrada 11 aylık Güvercinlikde eğitilir olur sana kara havacı. Yani dediğin gibi 12 yıl falan hikaye. Eger hala 12 yılda ısrarlı isen bana 12 yıllık havacılıkla ilgili CV ni ve transcriptini gönder. Benim anlamıyorum dediğim askeri liseye ve hava harp okuluna gözüm bozuk olduğu için alınmayışımdı.Eğer girebilseydim emin ol en az senin kadar başarılı bir pilot olurdum. Bu konuda en ufak bir tereddütüm yok. Hava harp okulunda palnör,pırpır la uculur mezun olamdan jet verilmezzzz. hava harp okulu mezunu olan birinin ucabildiğini 6 bin dolar verirsen 6 ayda bende ogrenirim.( Cesnna brovesi alırım).Yinede kalbim sizinle sizleri her gördüğümde gurur duyarım havada ucan her araca sevgiyle bakarım. Başarınızın daim olması için duacıyım. Saygılarımla 
|
graf
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 : 19:29:29
afcan ok!diğelim 32 yaşındasın.benim diğer msjda yazdıklarıma +2 ekle.yinede mantıklı gelmiyor.26 yaşında kimseyi taaruz helikopter taburunda öğretmen pilot yapmazlar.yapma lütfen.kara havacılığıda iyi bilirim.harp okulunda sadece planörle uçuş yapılır(kara harp)yani 12 yıl pilotaj eğitimi hikaye.yinede bir kara havacı cocuğu,bu işe gönülden bağlı(gözlük kullandığım için pilot olamadım.ama sırf tayyarelerin yanında olabilmek için 901'de staj yaptım)bir insan olarak seni ve tüm tek ve çift kanat broveye sahip bu ülkenin havacılarını seviyorum.  |
n/a
deleted

96
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/01/2004 : 22:42:26
sevgili korgeneral anlaşılan bu eğitim süreci konusunda sizlerle anlaşamayacağız.sizler uçuş eğitiminden bahsediyorsunuz.Bense pilotaj eğitimi alabilmek için bireylerin aldıkları ön eğitimden bahsediyorum.Neyse anladım ki ayrı tellerden çalıyoruz.Bu konuda birbirimizi ikna edemeyeceğimiz ortada.Yinede değerli katkıların için teşekkür ediyorum.Yalnız bir konuya açıklık getirmek istiyorum.Jandarma havacılar harp okulunu bitirirler.Ardından 1 yıl piyade okulunda eğitim alırlar.Daha sonra ankarada jandarma okullarında 1 yıl eğitim alırlar.Kıtalarına giderler belli bir süre sonra pilotaj kursuna katılabilirler.Bu konuda sizi yanlış bilgilendirmişler malumat. Sevgili graf sana gelince dostum telefon numaramı verdim sana .Beni arayabilirsen tanışırız.Bu konuları yüz yüze konuşuruz.Anladığım kadarı ile sende bizim ailemizden birisin.Benim uçuş okuluna başladığımda hocam teğmendi sevgili graf.Mantıksal olarak sana genç rütbede öğretmenlik ters geliyor olabilir.Ama TSK olan gerçek uçuş işleri genç pilotların üstündedir.Yani ütğm ve yzb.Öğretmenlerin çoğu ütğm.dir.Şu anda 4 .yılında olan yeni bir ütğm nime cobra öğretmen kursu verdim.Yani şu anda öğretmen.Neyse tanışırsak seni davet de ederiz gelir bizleri o çok sevdiğin kahramanları yakından görme fırsatın olur SEVGİYLE KALIN AFACAN  |