| Yazan |
Konu  |
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 20/08/2003 : 14:23:12
Sevgili Tayyareciler,Yazdıklarımın yaşım ve konumuma göre haddini fazlasıyla aştığını ve bahsettiğim konuların gariban bir üniversite öğrencisi tarafından kendi kendine değil, otorite sayılabilecek havacılar tarafından coşkulu bir şekilde yapılması gerektiğini düşündüğümden bundan sonra forumda, bir başkası bu konuyu açmadıkça yazmayacağım.Şu ana yazdıklarım içinde farkında olmadan yazdığım herhangi bir sert ifade veya kabalık var ise özür dilerim.Vermiş olduğum yanlış bilgi var ise bunu düzelticek olan kişilere şimdiden teşekkürler... Umarım ülkemiz ve çocuklarımız adına bir gün bu ülkede herkes, kendi ilgi duyduğu alanın dünya çapında en yüksek seviyeye ulaşması için birlik halinde çabalar. En azından Mustafa Kemal'in çağdaş Türkiye idealinin böyle insanların oluşturduğu bir ülke olduğunu sanıyorum... Saygılarımla, Mert ÇEVİK "İstikbal Göklerdedir", "Ve Gökler Bizim Olacaktır..."
 |
remziozturk
üye

Turkey
29
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 20/08/2003 : 20:02:31
Sevgili mertçevik, Şöyle yazmışsın, [guote]Yazdıklarımın yaşım ve konumuma göre haddini fazlasıyla aştığını ve bahsettiğim konuların gariban bir üniversite öğrencisi tarafından kendi kendine değil, otorite sayılabilecek havacılar tarafından coşkulu bir şekilde yapılması gerektiğini düşündüğümden bundan sonra forumda, bir başkası bu konuyu açmadıkça yazmayacağım[/quote]Bende üzülerek söyliyeyim ki: Otorite sayılabilecek havacıların birşeyler yazmasını veya çoşkuyla bir şeyler yapmasını beklersen; ne yazık ki daha çok beklersin gibime geliyor. Yanılıyor olmayı isterim. Bence en doğru olanı yapıyordun, aklına geldikçe yazmaya devam etmeni tavsiye ederim. En kötü ihtimal iki şeyden biri olur: Ya biri rahatsız olur yeter artık der, ya da Türk havacılığı için bir şeyler yapma gayreti gösterebilecek insanlar çıkar iyi bir netice elde edilmiş olur ki her ikisi de bir kazanımdır. Sevgiler saygılar Remzi Öztürk 
|
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/08/2003 : 01:38:01
Selamlar Arkadaşlar ; Havacılığın ülkesi vs..kalmamıştır artık, yapabiliyorsak dünya havacılığı için ne yapmalıyız diye düşünmemiz gerekiyor ;ben ufkumuzu geniş tutalım diyerek konuya yaklaşıyorum Hazerfen gerçekten uçtu mu? uçtu ilk uçan kişimi idi ? evet, o halde mesele yok konu sadece zamana kalıyor ve gümbür gümbür geliyoruz ,gönlünüz rahat olsun inanın sadece zaman gerekli nasıl Formula F1 i ülkemize aldık nasıl ralli Şampiyonasının bir ayağı Antalya da bunları iki sene önce rüyamızda bile göremezdik şimdi Türkiye 'deki potansiyel fark edildi ama sağlam adımlarla ilerlememiz gerekiyor ,Biz istersek her şeyin en mükemmelini yaparız ama istersek ;Geçmişten bırakılan bir mirası geleceğe taşıyacağız ama herşey bir anda olamaz yani bizler temelerini atalım gelecek kuşaklar devam ettirir .Havacılık diğer ülkelerde serbes girişimcilerin elinde gelişti bizde de aynısı olcak bu potansiyel yakında araba alır gibi uçaklar alacağız ve iller arasında uçaklarla seyahat edeceğiz şimdiden hazırlıklı olun...Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes Edited by - wing on 21/08/2003 01:39:53 |
fuatulas
üye

Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/08/2003 : 10:53:44
sevgili wing tamam kalkış serbest te bu işin bir de inişi var onuda düşünmek lazım evet hezarfen dunyanın ılk ucan hatta kıtalar arası ılk ucan ınsanı ama yalnızca bunu bız bılıyoruz gelelım tanıtıma ulkemızın şu andakı havacılık durumu ıcler acısı tabıı kı sıvıl havacılıktan bahsedıyorum boylesı bır ulkede höst ulen ılk ucan bız olduk dersek adamlar bıze nerelerıyle guleceklerını sasırırlar hadı dıyelım nerelerıyle guleceklerını kolaylıkla bulup gulme eylemını gerceklestırdıler ve soracaklardır tamam kardesım madem bu adam uctu baska ne yaptı baska denemekerı oldumu buna ne cevap verıceksınız walla uctuktan sonra vezırler padısahı bu adamın yaptıkları hayra alamet degıl padısahım yarın oburgun baska seyler yapar basacıkamayız mazaalh sızın yerınıze bıle gecebılır dedıler padişahta hezarfenı surdurdu oradada vefat ettı bunları anlattıktan sonra artık kesın nerelerıyle guleceklerını kestıremezler --------------------------------------------------- bu kalkıştı Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes buda muhtemel iniş hava kapalı ,rüzgar 80kn yandan ,pist on-sekiz ha şimdi in inebilirsen :) fulas |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/08/2003 : 22:10:11
Konuyu anlatamadım galiba ? Benim demek istediğim havacılık için yapılmış şeyleri tekrar yapmak mı yoksa yeni şeyler mi keşfetmek zaten tartışılıyor bu ; mesela TAI bazı şeyler yapıyor ama biz bilmiyoruz, herşeyi bileceğiz diye de bir şart yok ..Ama sivil havacılık ile ilgili konuşursak bütün olay ülkemizin milli gelirinin miktarı ve de dağılımı ile ilgilidir yeterli parası olan mikro gruplar zaten sivil havacılığı iliklerine kadar yaşıyorlar Türkiye de onlara gidip sorsanız derler ki allah allah böle bi problem mi var Türkiye de ? Sonrada baş pilotlarına seslenirler 'Ökkeş helicopteri hazırla da bi Antalya yapalım akşam yemeğe bi misafirim var ' .Sonra başkaları da var her sabah İstanbuldan Eskişehirdeki fabrikalarına helicopterle gelip akşam oluncada kalkıp tekrar İstanbula giden .Ya işte böyle Fuatulas kardeş hatta belli bir zamana kadar (sanırım 2000 senesi) sivil uçaklara gece uçuşu serbesti ,işin cıvığı çıktı biri gitti Bursa Uludağa çarptı , biri gitti Bolu Köroğlu dağlarına çakıldı ; Peki neden çünkü ikiside kışın(ısı -15,-20) seyehat ediyordu (Acaba emniyet tedbirleri tam mı idi?) ve hava gece karanlığıydı ayrıca cesna lara ve İstanbulun ortalarına düşen helicopterlere sıra bile gelmez bütün bunlar sivil ya da belediye vs..kurumlara ait. Yani paran varsa alırsın bir uçak verirsin vergisini pilot sertifikasını da alırsın istediğin gibi uçarsın ,hayır uçamazsın diyen var mı yok... Benim dediğim ise bu işlerin yayılması tarzında bunun için Ülkemizin gelirinin tahmin edemiyeceğimiz kadar artmış olması gerekiyor buda önümüzdeki bir iki on yılda avrupa birliğine girip giremeyeceğimizle ve de Toplumumuzun kırmızı ışıkta bile durmak gibi bir alışkanlık kazanmadan (Genelde kırmızıda durmayanlar öte tarafa tez gittikleri için biz ettik siz etmeyin de diyemiyorlar ),bu işler olası değil ama düşünce tarzında temelleri atılabilir ,ayrıca paran varsa ve kâr edeceğine aklın kesiyorsa hava taşımacılığı ve ilaçlama şirketi kurmakda serbes hiç problem yok.Tek problem öncelikler yani şöyle birşey ülkemizde hızla kurulabilir örneğin karayollarında trafik kazalarında ambulans helicopterler hızla olay yerine gidip(gece-gündüz) kazazedeleri tam teşekküllü hastanelere yetiştirebilirler ;düşünsenize olayın temelinde insan hayatı var,ve kaza olunca üçer -beşer götüren trafik kazaları , (Can kurtarayım derken yeni canlar alan karayolu ambulansları yerine )... Yani demek istediğim öze gelirsek ; tek yolumuz var ve tek rayın üzerinde gidiyoruz ama biraz hızlı gitmemiz gerekiyor ayrıca geriye değil ileriye doğru... Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 24/08/2003 : 15:44:49
Sevgili Tayyareciler,"wing" arkadaşımızın sözlerinin doğruluk payı var,ama; **Mesela havacılığın evrensel bir kavram olduğu hakkında.Evet havacılık,"havacılık ilmi" olarak evrenseldir.Havacılık,uçak,helikopter gibi kavramlar sana bana göre değişmez.Bu ilmin icrasında kullanılan teorik ve pratik bilgiler için de aynı şey geçerlidir.Yanlız,ne zaman ki havacılık benim topraklarımda,benim sanayimin üretimi,benim işçimin istidhamı,benim mühendisimin araştırmaları,benim pilotlarımın uçuşu,benim ordumun zaferleri,benim yurdumun savunması ve benim insanımın ilerlemesi için kullanılır o zaman o kavramı ben sahiplenirim ve o benim havacılığım olur.Eğer evrensel bir kavram var ise ortada,evrensel bir paylaşım olması gerekir.Hiç bir Batılı benimle havacılık hakkındaki bilgisini "gerçek anlamda" paylaşmazken ben bu kavramı uygulamada nasıl evrenselleştirebilirim? Kısaca havacılık ilim olarak evrenseldir ama ne zaman uygulama başlar,uygulamanın şartlarına,coğrafyasına,uygulamayı yapan kişilere ve o kişilerin amaçlarına göre kişiselleşir. İşte bu dayanakla ben bir "Türk Havacılığı" kavramından bahsedebilirim. **Ancak şurada arkadaşımız haklıdır;Biz ne yapacağız?Yani olanı mı taklit edecek yoksa yeni ufuklara mı açılacağız.Bu kavramın açıklamasını yaparken şunu söylemiştim:"Türk havacılığı dediğimizde akla bizim dünya havacılığına kattıklarımız ve dünya havacılığının bize kattıkları gelmelidir.Bu durum bir ikili ilişkidir; biz gelişiriz,dünya havacılığı gelişir ve dünya havacılığı gelişir,biz gelişiriz." Taklit bize kaçırdıklarımızı yakalamamız için gereklidir.Günü yakaladığımız yerde yeni ufuklara açılma gayretlerimiz başlar.Dolayısıyla taklit mi yenilik mi sorusunun yanıtı yeri geldikçe her ikiside olmalıdır.Önemli olan nokta burada her iki durumda da yapılanları, kuşaklara mal edebilmemizdir. **Peki havacılık özel girişimlerin elinde mi gelişecektir.Türkiye ne yazık ki 50'lerden sonra Cumhuriyet'in ve Kemalizm'in getirdiği milli politikalardan sapmıştır.Dolayısyla durumumuzu Batı'daki gibi bir evrim süreci içinde görmek bizi taklitçilikten,sömürgenlikten öteye götüremez.Biz,olayların takip edilemiyecek hıza ulaştığı bir dünyada olağan dışı bir durumdayız çünkü dünya koşarken biz tökezliyoruz.Dolayısıyla bu olağan dışı durumun çözümleride olağan dışı olmalıdır.Kişileri bekleymeyecek kadar çok vakit kaybettik. **Son olarak;Yolumuz tek bir rayın üzerindedir.Ya gerileriz ya ilerleriz,ya hızlanır ya da yavaşlarız.Asla bunun tersi bu tartışmada söylenmedi.Gerçektende bizim meselemiz burada ileriye doğru hızlanmayı sağlamaktır.Burada konuşulan çözümlere bakıldığında nedense çıkılan sonuçlar THK'nın kuruluş sebeplerini oluşturan sebeplerle ve oluşan yapı THK'nınideal yapısıyla birebir uyuşmaktadır??? Saygılarımla, Mert ÇEVİK  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/08/2003 : 08:28:40
Son bir ekleme daha;**Tüm yukarıda sayılanların yanı sıra "wing" arkadaşımız ülkemizi içten kemiren ve "gerilememizin" başlıca sebebi olan "görmemiş-sonradan görme" yaklaşımı dahilinde,paran varsa yaşarsın anlayışı ve bunun havacılık alanındaki getiri ve görütülerini yansıtmıştır.Bence bu yaklaşımı en azından havacılık camiasından silip süpürmenin şartı;eğitim ve görgü seviyesi yüksek nesiller yetiştirmektir.Dahası bu nesillerin mevcut otoritelerin yerini alacak etkinliğe sahip olmalarını sağlamaktır.Zaten burada bahsedilen hareketinde başlıca amacı budur.Türkiye gibi bir sorunlar yumağı içinde belki sadece bir düğümden bahsetmekteyiz ama;"bir düğümü çözmek ve bundan hareketle tüm yumağı açmaya çalışmak..." zaten sorunlar ancak böyle çözümlenebilir. Mustafa Kemal ülkeyi; saygıdeğer kişilere,bilimadamlarına,servet sahiplerine,siyaset adamlarına ya da buna benzer kişilere veya kişilerin oluşturduğu gruplara değil tüm nesillere bırakmıştır. Saygılarımla, Mert ÇEVİK 
|
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 30/08/2003 : 00:05:37
Sayın Mertçevik ; Öncelikle bugün 30 Ağustos Zafer bayramı herkesin bayramını kutluyorum ve sabah Ankarada Türk yıldızlarını büyük bir heyecanla izleyeceğim... Sanırım hâla anlaşılamadım ,benim yolladığım ilk mesajımı tekrar okursanız şöyle demiştim biz yaparsak her şeyin iyisini yaparız yani aramızda iyi şeyler yapabilecek kaabiliyetlerde var anlamında söyledim,daha doğrusu umudumuzu kaybetmek her şeyimizi kaybetmektir ben de biraz zamana ihtiyacımız var dedim o kadar ...Havacılık konumuz olduğuna göre ne yapabiliriz ;mesela ben kişisel olrak THK nın lisede iken model uçak kursuna, üniversite bitirdiğimde paraşüt başlangıç kursuna gittim ,başarı ile sertifikalarımı aldım sonra ne oldu ; hani bir reklam vardı gerisi size kalmış diye yani ya kurslara devam et veya kendi çabaların ile bişeyler yap ,bişeyler yapmak için ne gerekir önce istek sonra da biraz maddiyat değil mi ?hemen olayı zenginlik vs..konularına çekmeyelim amacım tartışmak değil, sonra çözüm bulamayız ... Size net birşey anlatayım dünyanın hangi ülkesinde 10 senelik pilot ihtiyacı toptan karşılanır bana THK dan verilen cevap aynen bu şekilde idi Kusura bakmayın 10 senelik pilot ihtiyacımız karşılanmış durumda ; Kurum bugün işlevini yerine getiriyor mu getiriyor ama 1930 lu yılların tüzük ve sistemiyle bu günlere gelmiş ve devam ediyor ama aslında olay kurumla ilgili değil ;biz çalışacağız bir sürü engelleri aşacağız ,o kurumların başına geçeceğiz ve gerekeni yapacağız ama zamana ihtiyaç var ,kısa vadede ise fikirlerimizi paylaşacağız ... Ben pilot değilim ama simulasyonların başında 1985 yılından beri hergün saatler geçiriyorum uyduruk grafiklerden sonra şimdi gerçeğe yakın simulasyonlarla uçuyorum ayrıca rc model uçak ile ilgim var RC sertifikam var,daha ileri planlarım var (iki kişilik ultralight gibi) ama harcamalar hep cepten ,zengin felan da değilim bilmem anlatabildim mi? Özel sektörde çalıştığım 10 sene boyunca bir tek şey öğrendim Türkiyemizi özel sektör biryerlere götürür ancak ,başka bir yolu imkânsız yok kesinlikle yok ,örnekleri isim vermek istemediğim için yazmıyorum .. Ankaradaki ilköğretim okullarında model uçak dersleri veriliyor malzemeler THK dan ücretsiz yeterki siz isteyin,isteyen okulada malzeme yollanıyor ,rehber öğretmen THK da yetiştiriliyor tüm bunlar sanırım kurban derileri ile ve bağışlarla yapılıyor... İnternetde havacılıkla ilgili dünya kadar site var hepsi hemen hemen (müzeler dışında )kişilerin bir araya gelip kurdukları dernekler ve kulüpler ; bizde kuralım mesela ultraligt kulübü ,gel kardeşim nasıl bir katkı yapabilirsin bana projen mi var ,el emeğinlemi katılacaksın ,uçağın telsizini sen mi alacaksın ve ya herkese aynısından 10 adet ultralight yapacağız toplayalım paraları malzemeleri toptan sipariş edelim tutalım bir atelye girişelim işe gerçekten ciddiyim ve mesela malzemelerin siparişi havacılıkta kullanılan alimünyum alaşımlar olacak ,problemler olursa havacılık kuruluşlarından yardım isteyelim ; Yani amacım somut çözümler anında , özel sektör aynen böyle çözer ,sana birden bir problem getirirler yarım saatte çözer atarsın problemi ama konuyu sana sorarlarsa muhatap sen olursan ..THK ile ilgili sormuşlar haberim olsaydı öneri götürürdüm, kabul edilsin ve ya daha iyi bir öneri ile karşı koyulsun hepsine evet.... Umudumuzu kaybetmeyelim ,yeterki fikir yürütelim bizi dinleyeceklerdir ben buna inanıyorum.. Hoşça kalın ...   Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
maverickx
üye

Turkey
107
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 30/08/2003 : 09:01:50
Merhaba;Mert arkadaşımızın söyledikleri ve yapmaya çalışıtığı işler çok güzel umarım bir gün o da bizlerde burada konuşulan ve çözüme kavuşturulmaya çalışılan işlerin gerçekleştiğini görürüz. Wing'in söylediklerine karşılık olarak birşeyler yazmak istiyorum. Dediği gibi THK birşeyler yapıyor görevini bir nebze olsun yapıyor gibi ama bana kalırsa bunu bizler için değil kendileri için ve özel kişler için yapıyor. Sebeplerine gelince . Ben 3 yıl paraşüt kurslarına katıldım ilk seneden sonra tekamül tekamül die kendimi parçaladım ama cevap alamadım, inadımı sürdürdüm ikinci sene başlangıca katıldım yer eğitimleri derken atlayış günü geldi bir anda geçen yıl gelen aynı hocalarım tarafından dosyamın gelmediği ve atlayış yapamayacağım söylendi halbuki başvurumu iki ay önceden yapmıştım ve bu hocalarla kurs gününe kadar sürekli irtibat halindeydim. Neyse atlayış yapamadık. Ertesi yıl yine tekamüle alınmadım ama yine başlangıçtaydım yine aynı hocalar ve yine aynı olaylar. Kendimiz grup oluşturup kurs istedik cevap alamadık. Model uçak yapalım dedik kurumdan yine ses yok. Bursada Yamaç kursu istedik, yaz kış uçulan ve uçulduğunu bildikleri uludağ'da inceleme yapılması gerektiğini söylediler ancak arkası gelmedi. Bu nasıl olur hala anlam verebilmiş değilim. Benim fikrime göre bizim kuruma değil kurumun bizlere ihtiyacı var. Bizler onlara tepkimizi gösterebilirsek belki orada bir değişmeye sebep olabiliriz. Bunun başlangıcı THK'nın toplantı isteğinde yapıldı diye düşünmekteyim. Çağrıya kimsenin cevap vermemesi gibi. Bu tepkimizi daha da gösterebilirsek bir umut düzelme olabilir. Saygılar
 |
wing
üye

Turkey
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/08/2003 : 14:11:02
Bence THK bahsini keselim derim ,benim THK ile hiç bir ilgim yok onların savunucusu durumuna düşmek istemem , onlar kendilerini savunsun beni bağlamaz....Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/09/2003 : 10:08:48
Selamlar,Uzun süredir son yazılan mesajları okuyorum,belki hepsini dört-beş kere okudum ama cevap yazmaya yetecek vaktim yoktu.Burada, TAI'de "Türk havacılık sanayi"'nin kalbinde yeniden staja başladım... Öncelikle Murat Bey'in şu sözleri dikkatimi çekti;"Benim fikrime göre bizim kuruma değil kurumun bizlere ihtiyacı var. Bizler onlara tepkimizi gösterebilirsek belki orada bir değişmeye sebep olabiliriz." Bu sözler bence THK tartışmasının (ne yazık ki ideal önce hayal kırıklığı, şimdide tartışılan bir sorun haline geldi) en güzel tesbitidir.Ve wing'in; "Kurum bugün işlevini yerine getiriyor mu getiriyor ama 1930 lu yılların tüzük ve sistemiyle bu günlere gelmiş ve devam ediyor ama aslında olay kurumla ilgili değil ;biz çalışacağız bir sürü engelleri aşacağız ,o kurumların başına geçeceğiz ve gerekeni yapacağız ama zamana ihtiyaç var ,kısa vadede ise fikirlerimizi paylaşacağız ..." Sözleri ise bu tesbite cevap olrak bugün ve yarın yapılması gerekenleri özetlemektedir.Dolayısıyla bu arkadaşlar bence farkında olarak ya da olmadan kaba bir yol haritası çizmişlerdir. Bunlara ilaveten wing ile aynı fikir yapısında olduğumuzu kendisini yanlış anladığımı söylemeliyim.Ve dahi bizi kurtaracak özel sektörün "hayatta kalmak için savaş" yaklaşımıdır.Benim anladığım üzere,özel sektörün kendisi değil. TÜm bunların sonucunda, Bize yönelik,bize rağmen ve bizi temel alan bir birleşme ve yenileşme hareketini başlatmak bizim için esas olmalıdır.Aramızdaki ayrılıkları sindirerek ve hedefimizi kuvvetli temellere dayandırmak suretiyle belirleyerek ülke çapında havacılıkla uzaktan yakından ilgili herkes "Türk Havacılığı" kavramını oluşturmak üzere çalışmalıdır. Kurum sadece bir araç ama aynı zamanda kuruluşu ve tüzüğü gereği bir temel dahası fikir ve isim babaları gereği biz gelecek nesillere bir mirastır.Türk havacılığı ve onun vücut bulan ilk hali THK sadece kişilerin değil Türk Halkını ilimle tanışıtıran ve maddi-manevi temllerini yine ilmin sonucu olan değerlerden alan "Cumhuriyetin" bir mirasıdır. Meselemiz bu açıdan kişiler değil nesiller,havacılık değil tüm memlekettir. Amacımızın yüceliği ve bu amacı savunmak için gereken cesareti bize bu temeller ve değerler vermelidir. Yapacaklarımız bellidir,temllerimiz bellidir,hedeflerimiz bellidir.Geriye kalan tek şey harekete geçmektir.Ve ben aciz bir genç olarak bunları söyler ve düne,bugüne,yarına anlam verirken hala büyüklerimizin harekete geçmek için bu denli korkakça davrandığını anlayamıyorum. Oysa ben "salla başını al paranı" yaklaşımıyla korkak ve pısırık olarak bu ülkenin yetiştirdiği tek neslin bizler olduğunu sanıyordum. Saygılarımla, Mert ÇEVİK 
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 10/10/2003 : 19:10:43
Sevgili Tayyareciler,Bugün hakkında şu ana kadar hiç iyi düşünmediğim ve bunu da sık sık belirttiğim "Türk Havacılık Kronolijisi" adlı kitabı görüp incelemek fırsatı buldum.Kitapta bugüne kadar hiç görmediğim pek çok fotoğraf mevcuttu.İçindeki belli başlı bilgilerin yanlış olduğunu ve kitap hakkındaki telif hakkı davalarını bilmeme rağmen kitaba gıptayla bakmaktan kendimi alamadım.Ülkemizde "havacıyım" ya da "havacılık tutkunuyum" tanımını yapan,havacılık bölümlerinde bilimadamı sıfatıyla ders veren,hava kuvvetlerimizde çeşitli rütbe ve mevkilerde hizmet veren pek çok insan var.Bir Amerikalı Astsubay emeklisi Türkiye'ye geliyor,öyle ya da böyle bir şekilde uğraşıp böylesine bir eser vermeye muvaffak oluyorda bir bunca adam bu ülkenin evladıyım geçinip bu ülkenin ekmeğini yiyip nasıl oluyorda 78 yıllık Cumhuriyet tarihinde böylesine bir eser veremiyoruz? Bu kitap hakkında söyleyeceğim tek şey; "TÜRK HAVACILIK KRONOLOJİSİ" bizim ayıbımız,yüz karamızdır.60 milyonluk Cumhuriyet Türkiye'sinde 78 yıldır bir tek kişinin yapamadığını bu adam doğruları ve yanlışlarıyla yapmaya cesaret etmiş ve ortaya satılsada,satılmasada ,içindeki bilgilerin bir bölümü illegal ya da yanlış olarak kullanılsada bir eser çıkarmıştır.Bu eseri biz tümyanlışlarını düzelterek,hakkındaki şaibenin yanından dahi geçnmeden hatta belki de daha da kapsamlı olarak biz veremez miydik?İşte bu soruyu sordukça kendim ve bu konuyla ilgilenen ya da ilgilenmiş herkes adına utanç duyuyorum. Stuart Kline'ı verdiği eserden dolayı değil ancak gösterdiği cesaret ve çabadan dolayı kutlarım. Saygılarımla, Mert ÇEVİK  |
maverickx
üye

Turkey
107
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/10/2003 : 05:41:50
Sevgili Mert;Biliyorsun bu konu üzerinde çalışıyoruz artık utanç duyma zamanı değil çalışıp bu kitabı hazırlama zamanıdır. Amacımız bu konuda en son noktayı hedef alıp çalışmalarımızı bua göre yönlendirmektir. HEr türlü yardıma açığım bunda belirtmek isterim. Bu kitap sadece bizlerin yani TÜRK GENÇLİĞİNİN VE TÜRK HAVACILARININ BİR ESERİ OLACAKTIR. Saygılarımla  |
Korgeneral
üye

USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 13/10/2003 : 22:50:14
Sevgili Mertcevik ve diger havacilik aiklari Mertcevikin serzenisini bende THK de F16 pilotu olan arkadasima sordum neden havacilik sitelerinde havaciliga ilgili bu kadar gence aciklayici ve ozendirici bilgiler vermiyorsunuz diye. Bana verdigi yanit soyle degerli arkadaslar( tabi kisisel gorusu resmi bir THK gorusu degil). Bu tip sitelere ozellikle askeri havacilikla ilgili sitelere girip mesajlari okuyorum ama katilmiyorum cunku bu sitelerde askeri havacilik Demir KArtal( Iron Eagle) filmindeki gibi( bu filmi bilenler bilmeyenlere anlatsin kimse bilmiyorsa ben senaryosunu anlatirim) tarisiliyor benim Hava Kuvvetim senin hava kuvvetini dovere geliyor( ozellikle THK ile HAF arasindaki it dalaslari). Bu tartismalara girmem tabiki mesleki ve askeri acidan dogru degil diyor. Hatta filoda bazen bu tartismalari okuyup bizim agzi acik aferim cocuga neler biliyor dedigimiz bilgilere nasil gulduklerini anlatti.Sivil havacilikla ilgili siteler ozellikle Tayyareci forumun bu sitelerden farkli olduguna inandigim icin neden giripte bilgi ve deneyimlerini aktarmadigini sordugumda bunun olabilecegini ancak askeri pilot olarak ozellile Turk hava kurumunun sivil havacilikla ilgili yapmasi gereken seyleri yazmanin bir tavsiyeden oteye gidemiyecegini ve burdaki havacilik askiyla dolu genclere faydali olamayacagini soyledi ama ilk firsatta foruma katilacagina soz verdi gercekten cok yorulduklarini haftada en az 16 saat uctugunu ve bunun gercekten yorucu bir is oldugunu soyledi bunun en az 6 saatinin Ege'de fiili ucus oldugunu ve bu 6 saatin en az 3 saatinin Dog Fight oldugunu soylersem herhalde arkadasima hak verirsiniz. Ozetle bu siteye uzun bir sure daha askeri havaci beklemeyelim sivil havacilar zaten gelmiyorlar. Yani kendi basimizayiz arkadaslar. Saygilarimla  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 01/11/2003 : 08:05:10
Sevgili Tayyareciler,Elime 1946 yılı İzmir Fuarı için THK'nun bastığı küçük bir tanıtım kitapçığı geçti.İçindekinleri tüm tayyarecilerle paylaşmak ve yaramıza tuz basmak istedim; THK 1946 İZMİR FUARI -Kitapçıkta öncelikle iki üç fotoğraf var.Bunlardan birinin altında vatandaşlardan her yıl 1946 yılının 8 milyon lirası tutarında yardım yapıldığı yazıyor. -THK-5 Sıhhi imdat uçağının tanıtımının yapıldığı bir sayfa var ve aynı sayfada uçağın modelinin bir fotoğrafı mevcut.Uçağın özellikle o tarihte (ve şimdi hala) geniş dağlık arazileri bulunan,yol, demiryolu şebekesi yetersiz olan ülkemizde doğan acil nakliye şartları yüzünden büyük önem teşkil ettiği yazılı. -AERODİNAMİK RÜZGAR TÜNELİ: Milli Eğitim Bakanlığınca Ankara'da kurulacak teknik üniversiteye hediye edilecek rüzgar tünelinin teknik vasıfları; Azami takat=1250 Beygir Verim=5.25 Azami rüzgar hızı=360 km/saat Tecrübe odası ebadı=3.04*2.44 m Devamında bu tünelin havacılık sanayisinin gelişmesindeki büyük önemi ve bunun sebepleri yazılı -T.H.K. UÇAK FABRİKASI; 14000 m2 lik fabrikada 34'ü yüksek mühendis olmak üzere 130 teknik personel,120 memur,530 işçi çalışmaktadır.Fabrika ahşap okul,spor ve turizm uçaklarını,her tip planörü etüt,projelerini gerçekleştirip seri imal etmek üzere teşkilatlandırılmıştı.Fabrikada aynı zamanda tamir ve revizyonda yapılmaktadır. -MOTOR FABRİKASI; Ankara-Gazi orman çiftliği yakınında inşa edilmektedir.Fabrika ilk iş olarak İngiltere'de De Havilland firmesından "lisansı" satın alınan Gipsy-Major X! motorlarını imal edecektir.Teknik tezgah ve takımlar Amerika,İsviçre ve İngiltere'ye ısmarlanmıştır.Fabrika senede "200" Gipsy-Major X1 tipi motor imal edecek tarzda techiz edilmiştir. Gipsy-Major X1 Tipi;Hava soğutmalı 4 silindir Takat;kalkışta 2400 devirde 142 beygir Düz uçuşta 2550 devirde 145 beygir BUGÜN; Belki tüm bunları sil baştan yapamıyoruz dahi...Bugün bu fabrikaların daha büyükleri mevcut ama onlardaki verim,azim,çalışma,inanç,girişimcilik gibi kavramların ancak yarısı ile çalışmaktalar.Sanayileşmiş ülkelerle o gün aşık atan insanların torunları olan bizler bugün ancak o ülkelerin 40-50'li yıllarda ortaya koyduğu kavramları yeni yeni tanıyıp anlıyor ya da anlıyamıyoruz... Bu iç karartıcı durumun yanı sıra hala Türk Havacılığı için mücadele veren ve bu konuda elinde beyni ve inancı dışında hiç bir sermayesi bulunmayan insnaların varlığı sönen onurumu ateşlemekte ve ülkem için bana umut aşılamaktadır. Tayyareci grubundan öğrendiğim kadarıyla bu yıl Askeri Tarih Kongresinde sayın Yılmazer 'in Türk Havacılığı adına güzel işler başarmış olduğuna inanıyorum.Kendisini şahsen tebrik ediyorum. Vatanseverlik,fedakarlık,bilim kavramlarını bünyesinde harmanlayabilen tüm arkadaşları üretmeye davet ediyorum. İstikbal Göklerdedir ve Gökler Bizim olacaktır... Saygılarımla, Mert ÇEVİK 
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/11/2003 : 05:05:04
Buyrun, ulkemizde bilimin durumu budur.TÜBİTAK ve MGK bütçesi tırpanlandı 02/11/2003 (22 defa okundu) RADİKAL - ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda Vakıflar ve Gençlik Spor Genel Müdürlükleri bütçelerinin sunumunu yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu Yönetimi Reformu Tasarısı'nın yarın kamuoyuna açıklandıktan sonra TBMM'ye sevk edileceğini söyledi. Başkanlık atamasında sorun yaşanan TÜBİTAK'ın ve yasası değiştikten sonra görev ve yetkileri büyük ölçüde elinden alınan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin bütçesi düşürüldü. MİT'in bütçesi yüzde 15 artarken TRT-INT yayınlarına yardım yüzde 77 artırıldı. Başbakanlık ve bağlı kuruluşların 2004 ödeneğinin yüzde 60 artırıldığını belirten Şahin, artışın taşımalı eğitim için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na 380 trilyon ödenek konulmasından kaynaklandığını söyledi. MİT'in bütçesi yüzde 15 artırılarak 301 trilyona çıkarılırken, MGK'nın bütçesi yüzde 60 azaltılarak 9.7 trilyon oldu
http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/11/02/haber_94076.php Hukumetimiz, ABD den emrini almis,TUBITAK' i ve Turk bilimini dinamitlemesi yonunde. Bunu da oyle ya da boyle yapacak. Bu is bu siyasetciler ile olmaz. Ataturk ile tayyip ne kadar farkli ise, o zamanin uretim kabiliyetleri ile bu zamanin uretim kabiliyetleri farkilidir sevgili arkadasim Mert Cevik. Sonucta bne Turk havaciligi icin karamsarlasmaya basladim. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
gurkancetin
üye

39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 11/11/2003 : 21:00:35
Merhabalar,Ufak bir düzeltme gerekiyor. TÜBİTAK bütçesinin tırpanlanması yanlış bir yorum. Pek çok gazete bu hatayı yaptı ve benden de ilk okuyuşta "yok canım daha neler" tepkisini aldı. TÜBİTAK'ın bütçesi %0.7 oranında azaltılmış, yanlış hatırlamıyorsam Milliyet'teki bir yorumda yazıyordu. (TÜBİTAK'a ayrılan bütçe 206 trilyon 928 milyar TL olarak açıklandı.) Keşke artmış olsaydı o bambaşka bir konu.  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 18/11/2003 : 06:58:40
Iyi gunler,Daha evvelki yorumlar zannediyorum internet uzerinden tartismanin zorlugu yuzunden baska bir boyuta tasindi. Sayin Mert Cevik, sorulabilecek tek makul soruyu sormus, Turk Havaciligi icin biz sivil bireyler, ne yapabiliriz? Su an icin bireysel acidan yapabilecegimiz tek birsey var. Olabildigince meslegimizde bir yerlere gelmeye calisacagiz. Yani iyi muhendis, matematikci, fizikci, vb... olacagiz. Tabii ki bunun yaninda bir nevi sivil toplum orgutu gibi toplanarak, hem bilgi alisverisi yapacagiz, hem de toplumu aydinlatmaya calisip, bazi mercilere tavsiyelerde bulunacagiz. Bunun disinda beklemekten baska caremiz yok. Gunumuzde, H sonsuz' u bulan otomatik kontrol ve dogrusal olmayan kontrol alaninda Turk bilim adami da var. Veya dunya optik birligi ' nde makale referanslama sayisina gore 17. bilim adami da var. Su an kontrolcu bilim adamimiz Urbana-Champaign ' de, optik uzmani ise Bilkent' te. Keza dunyanin en onemli elektromanyetik uzmanlarindan birisi de Stanford' da. Bu insan da bir Turk. Kisacasi elimizde kumas da var. Ben Turk biliminin ve haliyle havaciliginin sancili olduguna inaniyorum, ama bir sekilde Turkler kabuklarini kirmak istiyor. Bence agir da olsa, hizli da olsa, Turk bilimi ve haliyle havaciligi gelisecek. Daha once de bashsettigim gibi , umudumuz, ozel sektor ve vakif nuiversiteleri(Koc, Sabanci ve Bilkent). Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) Edited by - mehmetcemilkale on 18/11/2003 07:00:25 |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/11/2003 : 11:18:41
Sayın Mehmet Cemil Kale'nin kabuklarımızı kırma çabaları ve bunların bir şekilde nihayete ereceği konusundaki yorumları doğru.Ancak bu nasıl olucak?Yurt dışından gelen süreli,süresiz yayınlara bakıyorum da biz "her kesimimizle" emekleme aşamasında dahi değiliz.Yurt dışında sıradanlaşmış pekçok uğraş,pekçok kavram bizde bilinmiyor dahi.Havacılıktan konuşurken ülkemiz hava kuvvetleri dışında dünya havacılığına ya da bölgesel havacılığa etkisi olan hiç bir devlet,kurum,kuruluş ve bunların faaliyetleri hakkında kimsenin ağzından laf çıkmıyor.Ha ülkemiz hakkında çok mu bilgi sahibiyiz? Bence bu soru dahi tartışılır.Elle tutulur bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşların ise ağzı bir defa yanıyor (kaçınılmaz olarak) ondan sonra bu arkadaşlardan şikayetten başka bir şey gelmiyor. Mesela bu forumda belki her iki tartışmadan biri geldi TAI niye uçak üretemiyor sorusuna dayandı.Temmuz ayı içinde elime geçen Air Power Rewiev dergisinde İran'ın tamamen kompozit konstrüksiyon bir eğitim-hafif taaruız uçağı ürettiği yazılıydı.İran'ın bu konudaki faaliyetleri ve bu gibi sonuçlarını izleyen biri TAI'nin niye uçak üretemediğini ya da üretmediğini az çok çıkarır.Oysa bu forumdaki tartışmaların hemen hepsinde tartışma sil baştan aynı bilgisizlik ve saflıkla başladı. Ne ülkemizin ne de havacılığımızın sorunlarını şikayet ederek aşamayacağımızı öğrenemiyoruz bir türlü.Yaratıcılığımızı kullanmıyoruz,cesaretten ise eser yok zati...Bir araya gelelim desek;herkes aynı şeyi söyleyip,aynı düşünceyi savunarak kavga dercesinde tartışmalar yapma başarısını gösteriyor...Birbirimize bakarken sürekli olarak ayrıldığımız noktaları bulup çıkarmaya gayret ediyoruz,ben şu ana dek bu forumda kimsenin ortak noktalarını bularak gruplaşmaya çalıştığını görmedim.Sürekli olarak herkes ben farklı bir şeyler ileri süreyim çabası içinde. Ufkumuzun darlığı,bilgisizlik,bireysellik ve isteksizlik bizi olduğumuz yerde saydıran yegane sebepler.  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/11/2003 : 11:34:08
NOT;rewiev değil review olucaktı,özür dilerim...Saygılarımla, Mert ÇEVİK  |
|