ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 bu tarihçilerin hapsi böylemi ?
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 3
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/11/2003 :  02:31:33  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
http://historicalsense.com/Archive/sinan2_3.htm

Yukaridaki makalede, Selimiye' nin daha kucuk kubbeye sahip oldgi anlatilsa da, makale yazarken, referans gostermesi gerektigini pek ogrenememis, referanssiz atip tutmus yazar.

Sonuc olarak, olay tam bir geyik muhabbetine donmus, Hazerfen' in ucusu, ucusun bugun uygulanabilirliligi olmadigi icin imkansiz gorulmus.

Ve bu sonuctan tabii baska sonuclar cikiyor.

Bugun Britney Spears gibi muzisyenler var, gecmiste Dvorak, Vivaldi, Beethoven, Mozart, Bach vardi. Bugun bu Romantik ve Barok cagin muzisyenleri cikmiyor.

Maxwell bir makale yazdi, Elektro Magnetik Teori, bu yuzyilda yazilmis en onemli makaleler Wienert ve Kalman' in filtreleri. Newton gibi dunya' nin gidisatini bir anda cevirebilecek bilim adamlari cikmiyor.

Bazi gelismeler, bir akim ile alakalidir, Aristo gibi filozof, Newton gibi ufku buyuk bilim adami cikaramiyorsak, daha rasyonel dusunecegiz.

Tartismayi konuya dondurmeye calisalim. Bugun ulasilamayan basarilarin gecmiste ulasilabilecegini tartisalim, ki zaten ulasilabilmistir, ornekler ortadadir.

Beethoven gibi besteci
Aristoteles gibi felsefeci
Newton, Maxwell gibi bilim adamlari cikaralim.

Bu arada Einstein ve Hawking' in Newton ile kiyaslanmasi ayri bir olaydir. Hicbirisi Newton gibi 0' dan yeni bir bilim uretememistir.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Hazindak
üye

6 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/11/2003 :  08:32:31  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Bence bu konu, mimarlik sanati ve sanat tarihi acisindan son derece gereksiz, onemsiz bir husus. Hala konusuyor olmamin tek nedeni bir milliyetcilik karsiti olmam.

> Yukaridaki makalede, Selimiye' nin daha kucuk kubbeye sahip oldgi anlatilsa
> da, makale yazarken, referans gostermesi gerektigini pek ogrenememis,
> referanssiz atip tutmus yazar.

internet'te ve kitaplarda Selimiye kubbesinin Ayasofya'dan daha buyuk oldugunu iddia eden pek cok kaynak bulabilirsiniz. Bunlar olcumlere degil sadece Sai Mustafa Celebi'nin aktardigi Sinan'in sozlerine dayanir. Kimsenin gercegi merak etmemesinin nedeni de Turk milliyetciligidir.

Elbette ki, bu konuda kimsenin sozune degil, olcumlere bakmak lazim.

Verdigin web sitesinde yazanlar dogru. Sitenin yazari izzet Evin kaynak gostermemis, cunku o utanmaz bir fikir hirsizi! Orda yazanlar kelimesi kelimesine mimari tarihcisi Dogan Kuban'in "Sinan'in Sanati ve Selimiye" kitabindan alinmistir (Tarih Vakfi Yurt Yayinlari, 1997, sayfa 136).

Ayni kitapta Selimiye ve Ayasofya kubbe caplari da var. Bu kubbeler yuzyillarin getirdigi deformasyon yuzunden tam daire degildir, o yuzden olcum yaptiginiz noktaya gore caplari degisse de ortalama cap ve cevre olcumu yapildiginda Ayasofya'nin kubbesi biraz daha buyuktur. Ayrica yerden yuksekligi de daha fazladir. Dahasi, iki yarim yan kubbesi yuzundan, ayasofya cok daha genis bir mekandir. Eger iki binayi yan yana gorebilseydiniz bunlari hemen fark ederdiniz.

> Ama gunumuzde Misir Piramitleri neden yapilabilecek bir yapi degil, hem de 30
> tilda, ustelik colun ortasinda kaya bloklari yok. Istanbul Surlari' nin,
> Rumeli Hisari ' nin orulme zamanlari hakkinda bilgin var mi? Neden
> insaatlarda bu hiza ulasilamiyor?

Mimaride hiz ve ihtisam konulari tamamen ayrilan kaynak ve kullanilan teknolojiye baglidir. Piramitlerin arkasindaki sir, eski Misir'in organizasyon, muhendislik yeteneklerine, kararliligina ve kolelik sistemine dayanir.

> Tartismayi konuya dondurmeye calisalim. Bugun ulasilamayan basarilarin
> gecmiste ulasilabilecegini tartisalim, ki zaten ulasilabilmistir, ornekler
> ortadadir.

> Beethoven gibi besteci
> Aristoteles gibi felsefeci
> Newton, Maxwell gibi bilim adamlari cikaralim.

Sapla samani birbirine karistiriyorsun. Dahi insanlarin eserleri baska konu, teknolojik birikim baska. Newton kendi donemi icin devrimseldi, ama mucize degildi yaptiklari. izafiyet teorisini o zamanlar ortaya atsaydi mucize gozuyle bakabilirdik.

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/11/2003 :  15:36:32  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Nasil mucize degil rica ederim. Newton bir temel bilim kurmustur, bunu unutmayalim. Fizik onun kurdugu bir bilimdir.

Bugun Elektromanyetik dalagalar gibi bir makale yazilamiyor. Bugun Kalman Filtresi gibi bir makale bile yazilamiyor. Yani ben de bu aralar elektrik muhendisligi alaninda makale yaziyorum su an. Benimki de makale, Kalman' inki de. Ben 50 yil sonra bu birikim ile, MATLAB olmasina ragmen, C++ olmasina ragmen, bir Kalman filtresi gibi kilometre tasi yapamiyorsam, 50 yil once Kalman nasil yapti bunu diyerek onu karalamaya calismam. Sonucta kisitli imkanlarina ragmen dehasi Kalman' i ustun kildi.

Burada tartisilan Turk Milliyetciligi degil. Hazerfen uctu demek sovenistlik mi? Hazerfen Osmanli' nin en kozmopoli sehirlerinden birinde yasiyordu. Irkini nereden bilelim. Sen de bahsettin, Mimar Sinan, Kayseri(Casaria, Kayserililer alinmasin, bu tutuculuklarindan belli oldugu gibi Kayseri' de eskiden Rum coktu sonra musluman oldular. :) Yunanlilar kadar dindar insanlar gormedim)' li, ne yani bir Rum vatandasimizin eserini savunmak da mi sovenistlik, kaldi ki ben burada hicbir iddia da bulunmadim.

Hazerfen kesin uctu demedim, simdi uculamiyor, o zaman hic uculamaz diyenlere ornekler gosterdim, gecmiste yapilan seylerin su an yapilamadigina dair. Bunun aksi ispatlansin dedim.

Ben Ayasofya ile Selimiye' nin kubbelerinin yaristirildigini bile burada ogrendim, zira Selimiye hakkinda bildigim tek sey, kubbesi vinc ile oturtuldu, yani yekpare. Bunu ya Halil Inalcik' in ya da Ismail Hakki Uzuncarsili' nin kitabinda okudum. Neyse ama kalkip kabul edilen gercegi yani, Selimiye' nin kubbesinin Ayasofya' ninkinden buyuk oldugunu yalanlamak istiyorsan, olcumlerin kanitlarini getir, ben susayim, yoksa sen sus. Turk milliyetciligine nefret amaci ile bilimsel gerceklerden uzak tezler atma ortaya. Kabul goren gercekleri degistirmek istiyorsan, makalelerinde referans olsun.

Lutfen geyik muhabbeti yerine havacilik konulari konusalim. Zaten katilim cok az foruma, boyle aptalca konular iyice kacirmasin insanlari.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/11/2003 :  13:33:34  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ewet Arkadaşlar

Konu nereden nereye geldi!! Hezarfenin uçuşundan Sinanın Selimiyesine!! Burası havacılık forumu mimarlık fakültesinin tartışma alanı değil.

Forumun bu bölümüne bu konulardan anlamayan biri baktığında görebileceği ortak konular; Biz türkler her zaman için geçmişimizle utanmaya devam edeceğiz ve her yapılanı yalanlamaya karalamaya çalışacağız şeklindedir. Forumun bu bölümünde başından beri yazılanlar bunu gösteriyor!!

Bu tür yersiz konular ile uğraşmaktansa daha yapıcı ve faydalı konuları tartışalım burada.

Kimsede yokmu yeni projeler?? Herkez sadece laf mı üretiyor yoksa İŞ mi?????????????

Sayfa Başına Git

Hazindak
üye

6 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/01/2004 :  13:41:10  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Haklisiniz, burasi bir havacilik forumu, mimarlik tarihi hakkinda yazilanlar konu disi kaliyor. Ama son bir mesaj daha yazmam gerekli.

Sayın Mehmet Cemil'e: Hala kaynak soruyorsun. Daha once onerdigim Dogan Kuban'in kitabinda gerekli bilgiler var, guvenilir bir kaynaktir.

Bir de genel bir yanlis anlamayi gidermek istiyorum: Mimar Koca Sinan devsirmedir ve ailesi ortodokstur, dogru. Ama bu Sinan'in bir Rum ailesinden geldigini göstermez. 1920'lere, mübadele yıllarına kadar İç Anadolu'da anadili Türkçe olan ve "Karamanlılar" tabir edilen milyonlarca Ortodoks Hıristiyan vardı. Bunların çoğu bugün Yunanistan'da asimile olmuş durumda (en tanınmışlarından biri eski dışişleri bakanı Karamanlis'tir ve ismi "Karamanlı" anlamında Türkçedir)

Sinan'ın günümüze ulaşan bir mektubundan ve Kayseri'deki bir vergi kaydından, "Düvenci" adında bir Hıristiyan aileden geldiğini öğreniyoruz. "Düvenci" Rumca değil, bir Türk adıdır. Sinan'ın köyü Ağırnas'daki diğer ailelerin adları da Türkçedir. Gerek köyün gerekse ailelerin isimlerinde Rumca izi bulunmamaktadır.

Yani Sinan'ın kökeninin Rum olmadığını düşünüyorum. Ama asıl önemli olan Bay Sinan Düvenci'nin müslümanlığı ve Osmanlılığı benimsemiş olmasıdır.

Saygılarımla.

Sayfa Başına Git

Hoover
üye

Turkey
17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/01/2004 :  22:09:42  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Herkese Merhabalar

Tabiki bu konuda bir çok spekülasyon yapılmakta,ama her ne olursa olsun bence geçmişi didiklemekten çok gelecekte acba ne yapabiliriz diye düşünsek iyi olmazmı.
Havacılıkla ilgili neye baksam Osmanlının yaptığı havacılıkta takılıp kalmışız,sanki havacılık alanında çok işler yapmışız gibi bir de kendimizi kandırıyoruz galiba...
Ne yazık ki hiç bir yönetici Atamız kadar ileri görüşlü olamamışlar, bu konuda ve 80 yıldır katettiğimiz mesafe sıfır diyebiliyorum üzülerek.
Şidi herkes ayaklanıp TAI'nin ürettiği uçaklar ne oluyor diye soracaktır,sadece şunu söylemek istiyorum bir hava aracını yüzde yüz sen üretmediğin sürece onun pek fazla bir önemi yoktur bence ; çünkü savaş durumunda bağımlı olacağın için küçük bir parçadan kaynaklanan arızadan bile uçakların uçamayabilir.
Şimdi diyorumki bırakalım geçmişi'de ileriye bakalım birazcık.....

Saygılarımla

Sayfa Başına Git

graf
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/01/2004 :  23:31:29  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bu artist tarihçilerin çoğu paşa dede,veya hanedan soyundan gelip ailelerin makamlarında istifade etmiş kişilerdir.farzedelim uçmadı bunu dillendirip kendimizi aşağılamımızın ne mantığı var.bizde zaten bu aşağlık komp. bu hale getirdi.ki o zaman fen konularında birçok bilim adamı vardı.bunların hepsi kayıtlı.denildiği gibi film konusu bile oldu.hatta bence başlıbaşına bir belgesel hazırlanmalı.o zaman niye çıkıp biri itiraz etmedi?.bizim kahramanlara ihtiyacımız var.Hezarfen gibi,Atatürk gibi...bakın amerikalılara 250 yıl bile olamayan bir tarihi olan toplama bir millet,ama nasıl şişiriyorlar olayları.Bizim vatanını seven,atalarıyla gurur duyan,gözü semalarda gençlere ihtiyacımız var.ağa-paşa çocuklarına değil...

Sayfa Başına Git

Konu 3 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2  3

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000