| Yazan |
Konu  |
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/11/2003 : 16:45:17
Iran yoneticileri genclerine guveniyor buradan gorunen.Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
Kasatura
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/11/2003 : 05:31:52
Gecmiste fix wing 15 rotary olarakta 23 saatlik bir kisa ucus egitimim tecrubesi ile biraz bir seyler soylemek isterim, muhendis degilim fakat ARGE ve deneyim + pratik tecrube olanaginz olmadan hangi bir tur ucak imal edebilirsinizki? program yazmak bile basli basina tekeller elinde iken neyle yola cikilacak. Bu baglamda Motor , alet, aerodinamik ve silah sitemleri ile basli basina bir ust sistem kurmak gerekmekte iken montaj sanayinin soyle birazda olsa disina nasil cikap boy gosteribilirz? zamanin Polonyaya ucak satan bu ulkesi bu dusumda!! vebali olan herkesin ( tumunu!!!) mezarina KOPEKLER ISESIN! Ikinci dunya savasinda pro to tipleri eline geciren Amerika ve Ingiliz hatta Ruslar bu isi Alman ve Ja[ponlardan ogrendi arkadaslar! Alman ve Japon teknolojilerini satin almak orada muhendis yetistirmek ve hatta ve hatta !! Muhendislerine Turkiyede mega imkanlar vererek projeler gerceklestirmeden bu is olmaz diye dusunmekteyim. Tum Roket ve Jet motorlu ucaklar WW2 Alman ve Japon ARGE sine dayanir bunun aksini soylecek bir bilge Tayyereci varsa buyursun? Kaldki para - para - para ...dugu o calar ve caldirir o sebeble stratejik niyetleri olmayan bir ulke icin bos ve pahali bir yatirim olan havacilik yerine ..savunma konseptini taktik ve dustur edinen ulkemize alcak ve yuksek savunma sistemleri .piyade mobile ucaksavar sistemleri ve en onemliside karsi fuze sistemleri ile birlikte bazi Awacs tipi erken onlemeler gerekmektedir Ati alan uskudari gecmistir ..bu is burada bitmistir gerisi abesle istigaldir! MIT de iki muhendis doktarisi ile bu is olmaz nerede teknik tecrube ve birikim bu cok onemli , kaldiki bulunacak teknoloji kalmadi artik gereksiz masraflara bu ulkenin tahhamulede yok ..universite ve kurumlar kendi yaglarinda bu ise ayiracak mali kaynak ve amator calisma zemini hazirlamak zorundalar Daha yeni cok namlulu roket sistemine gecebilen MKE buna en guzel ornektir..... iki elimizi basimiza koyup dusunelim lutfen ne teknolojsi ne ucagi ..yada tamam hepsi var sayalim Para??????? Sevgi ve saygilarimla Chavusch
|
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/11/2003 : 09:46:41
Devletimiz parayi esirgemedigi muddetce;Uzaya da insan yollariz, F 22 de tasaralariz PW' yi jet motoru konusunda zorlariz. Ama butun mesele inanc, bizim yoneticimiz, askerinden, siyasetcisine, bu ulkenin gencine guvenemiyor gibi geliyor bana. Onbinlerce belki de yuzbinlerce Turk genci yurtdisinda surgun hayati yasiyor. Bu durumda biz ancak Havacilik sevgisini insanlara yaymak konusunda gayret gostermeye calisiyoruz. Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) Edited by - mehmetcemilkale on 27/11/2003 10:37:29 |
Kasatura
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/11/2003 : 02:27:29
Hakli yada haksiz oldugunuz uzerine asla elestirim olamaz , cok derin ve goreceli bir acidan bakildiginda Devlet neden para versin demek icimden geliyor ama bir an Kapitalizm ve GUYA!!! Hur tesebbus adina 90 li senelerden hatta 45 li yillardan atilan adimlardan sonra hala Devlet ve onun Al-i ilgisini beklemek bir paradox degilimi?Devlet planlar ve kontrol eder ..basariyi sahiplenmese bile Ulusun adina prestijini ve gerektiginde Askeri Havacilik tabiri ile Karnini gosterir, Otorotiret yada Totaliter yada baska baska anlamlaral DEVLETCI tum Fasist yada Sosyalist yada Nasyonal Baskaldirici devlet idare ve rejimlerinden herhangi birisi ile MAZILERINDE IDARE OLUNANLAR..bugunu grurla yasayan tum guclu ulkelerdirler, her turklu teknolojide oldugunca..havcilikta kat be kat bizden ilerideler! Diger kutupta ise kocaman bir Mega guc ABD ..bir ucak gostergesi icin 46 firma imalat yapmakta?? Minute Man roketleri imalati icin Critical Path uygulamasi ile 376 firma esgudum ile hareket ederek kisa zamanda Rusyanin korkulu ruyasini kabusa cevirmisti?? Yani Para basmasini bilen , uretken gercek bir serbest ekonomi ve Universite katilimi!! yada DEVLET gibi DEVLET!! alistigimiz bilge, buyuran ..otoriter, planlayan ve YAPAN ve bizi ADAM eden Devlet. Ulu Onder,ebedi Basbug yenilmez-yanilmaz Sari Bozkurtun Devleti gibi Devlet!!! Once bunu secebilsek ..BIR GUNDE DUNYAYA 1 TL ARTIK 1 DOLARDIR DIYEBILSEK BORCLARIMIZI IPTAL ETMEDEN.. AMMA VE LAKIN!!! << 30 - 40 SENE ICERISINDE ADIL BICIMDE VE ZATEN ONLARCA SENEDIR KAT BE KAT FAZLASI ALINMIS OLAN FAIZLERINI YOK SAYARAK ODEYEBILIRIZ DEYIPTE >>!!! KOCA DUYUNU UMUMIYE VE VATAN SATHINDAKI TUM ISBIRLIKCI YATIRIMCILARINA!!! KOCA BIR POSTA ILE MEYDAN OKURSAK Parada olur , sevk ve gayrette, TUM YASTAKI TURK GENCLERI BUNU BEKLEMEKTELER..sonrasinda Gokyuzude bizim olur , Uzayin sonsuzluguda... Saygilarimla Chavusch |
Bora
üye
Turkey
11
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/11/2003 : 12:43:54
Hepinize selamlar, Öncelikle buraya sık yazmadığım için kendime kızıyorum, ama okumak ve burada gerçekten havacılığı seven, gönül veren insanlar olduğunu bilmek güzel. Şimdiye kadar sadece okumakla yetindiğim halde özellikle THK hakkında son duydugum olaylar beni gerçekten çok üzdü. Aranızda belki beni tanıyanlar, bilenler vardır. Havacılığı, gözümü açtığım askeri üslerde öğrenip, gönül verip arkasından THK sayesinde bunu pekiştirmiş ve THk'da yıllarca hizmet vermiş hatta işin gerçeği havacılığı THK sayesinde öğrenmiş bir insanım. Bugüne kadar birkez olsun THK hakkında konuşmamaya çalıştım. Çünki biliyordum ki THk havacılığa gönül verenleri birleştiren bir kurumdu. Ama özellikle Rahmetli A.TAÇOY zamanında başlayan gerileme devri herhalde kayyuma devredildikten sonra artık miyadını doldurma haline gelmiş. Kurumun her tarafını askerler doldurmuş. Daha doğrusu emekli askerler...:(( Belki içlewrinde çok değerli insanlar vardır, bu konuda yorum yapmak istemiyorum ama bu insanların, meclisin içindeki sayın m.vekilleri gibi hemen maaşlarını arttırma konusunda girdiği amansız kavga beni gerçekten çok üzdü. Buna ilk başta inanmak istemedim, ama duyduklarım ve gördüklerim beni bu olayların gerçek olduğuna inanmaktaki kararsızlığımı aldı götürdü. Daha birkaç yıl önce genel merkezde 80 kişilik bir çalışan topluluğu kurumun her işini görürken, bugün müdür konumuna getirilen insanların, kurumu bir arpalık haline getirmek istercesine çoluğunu çocuğunu işe sokup da kurum çalışan sayısını 180-200 lere getirmesi zaten maddi olumsuzluklar içindeki THK'yı iyice çıkmaza sokmaz mı..?? Yazık gerçekten çok yazık. Ata'mızın kurduğu bu kuruma kimse ihanet edemez. Zamanında içindeki olumsuzluklar yüzünden kayyuma devredilen bu müstesna güzide kurumu kimsenin harcamaya hakkı yok. Ve arkadaşlar artık bizlerin de birşeyler yapması gerekiyor gibi geliyor. Lütfen THK'yı sahipsiz bırakmayalım, sahip çıkalım kurumumuza. İçimizden çoğu arkadaşımız, kardeşimiz THK sayesinde havacılıkla tanışıp, gönül verdi. İnanıyorum ki, herkesin aklında yapılacak bişeyler vardır. Gelin bunları burada tartışıp artık bir harekete, eyleme dönüşterelim. Bİzim THK'ya, THK'nında bizlere ihtiyacı var.....   |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/11/2003 : 15:25:55
Sevgili tayyareciler,Öncelikle herkesin geçmiş bayramını kutlamak isterim, Sonrada odaklanmamız gereken noktayı tekrar hatırlatırım Türk havacılığı için ne yapabiliriz? İran'ın uçak imal etmesini (ki sözünü ettiğim uçak envantere girdi,kullanılıyor,motorlar T-37'lerde kullanılan eski j-85 motorları,avinyonikler ağırlıklı olarak sivil uçaklarda kullanılan sistemler,silah olarak sadece top ve roket lançeri taşıyabiliyor,ama aslanlar gibi adamlar tekamül jet eğitiminde kullanıyor.-20-25 adet üretildi.) özellikle tüm engel ve bahanelere rağmen bir ülkenin gerekli özkaynaklara sahipse iyi kötü belli teknolojileri üretebileceğini örneklemek için verdim. Burada yazan herkes gerilememizin sebepleri konusunda ortak düşünüyor,ancak ben hala çözüm önerileri göremiyorum... Saygılarımla, Mert ÇEVİK -devamı gelecek... NOT!!!!!-Bu metnin mümkün mertebe hızla ve çok kullanıcıya forward edilmesi gerekli...ilgilenenlere duyrulur. ONEMLI SITEYI ACMAYIN SAKIN///////////// > > > > > > > >SITEYI SAKIN AÇMAYIN... > > > > > > > > >EGER BUGUN BU KADAR RAHAT YASAYABILIYORSAK ONUN SAYESINDE. > > > > > > SEVSENIZDE SEVMESENIZDE. BEGENMEYEN BU ÜLKEDEN DEFOLUP GIDEBILIR. > > > > > > önemli !!!! sonuna kadar kontrol edin..... > > > > > > (SITEYI AÇMADAN FORWARDLAYIN SITENIN > > > > > > RAITINGI 'ni ARTIRMAYIN) ---------------------------- > > > > > > Merhaba; http://www.mustafakemal.de adresindeki sitede Turk > > > > >Millettinin > > > > > > kurtaricisi Mustafa Kemal ATATÜRK'e çirkin hakaretler > > > > > > yagdiriliyor. > > > > > > Benim sizlerden istedigim bu mesaji tanidiginiz herkese FORWARD > > > > > > etmeniz.Eger 2.000.000 protesto forwardi toplayabilirsek site > > > > > > kapatilacak. > > > > > > > > > > > > Ilginiz için simdiden tesekkür ederim. > > > > > > > > > > > > Prof.Dr. Yavuz OKAN  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/12/2003 : 11:49:56
Dediğim gibi güzel yorumlara karşılık ben bir çözüm yolu önerisi göremiyorum,Çözüm önerilerine meyil kazandığımızda hemen büyük projelere,askeri alımlara,silahlanmaya,fabrikalarda yapılacak seri üretimlere kayıyoruz.Devleti dolayısıyla THK'yı ve Ordu'ya bakıyoruz.Bu ülkede bugün devlet herşeyden elini eteğini çekmeye bakmaktadır.Devletleşme ve devletleştirme politikası Batı'lıların da tahriğiyle bastırılıyor.Ancak demokrasi,rekabete açık serbest piyasa ekonomisi,hukukun mutlak üstünlüğü,toplumsal örgütlenme gibi kavramların tam olarak oturduğu batı kaynaklı ülkelerde uygulanan ekonomik ve siyasal sisteme geçiliyor.(daha doğrusu geçilemiyor,arada derede kalınıyor.) Bu gerçekleri göz önüne alarak çözüm devlet kuruluşlarından ziyade bizzat ülkede havacılıkla uzaktan yakından ilgili şahıslarda aranmalıdır.Toplumsal örgütlenme benzeri bir yapı dahilinde belli bir hedef için çalışacak tayyareciler belki büyük işler başarabilecek güce sahip değildir ancak şüphesiz bugünkü durumu çok daha iyi durumlara taşıyabilirler. Saygılarımla, Mert ÇEVİK  |
karaca26
üye
6
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/12/2003 : 18:40:59
Arkadaslar mesajin birinde ruzgar tuneli soruluyordu, ben ODTU Insaattayken labaratuarda ruzgar tuneli deneyi yapiliyordu bir keresinde..Maillerin birinde geciyordu, gerci Ankara Wind Tunnel adi gecti ama birkac tane daha.. FACILITIES SHARED BY (METU) AEROSPACE ENGINEERING DEPARTMENT
Ankara Wind Tunnel of TüBiTAK-SAGE : This is the oldest industrial scale wind tunnel of Turkey, with a test section of 3.5 x 2.5 m2 and 6 m in length, equipped with an overhead six component external electo-mechanical system. The tunnel is of closed circuit type with a maximum velocity of 100 m/s in its closed test section. Graduate students of Aerospace Engineering Department can perform academic and industry supported research activities in this wind tunnel. Large Subsonic Wind Tunnel of Civil Engineering Department : This is presently the largest operational wind tunnel in Turkey. The maximum size of the test section is 6 m by 1.5 m. The maximum velocity at this section is 20 m/s. It is of the once-through type and is equipped with a facility to create temperature gradient for meteorological studies and air-pollution problems. It is housed in the Hydromechanics Laboratory of the Civil Engineering Department.
Small Wind Tunnel of Civil Engineering Department : This is a closed circuit type wind tunnel with a test section of 0.3 m x 0.4 m and a maximum velocity of 30 m/s. It is also housed in the Hydromechanics Laboratory of the Civil Engineering Department.
Subsonic Wind Tunnel of Mechanical Engineering Department : This is a once-through type wind tunnel with a test section of 0.5 m x 0.6 m and a maximum velocity of 40 m/s. It is housed in the Mechanical Engineering Department.
Supersonic Wind Tunnel of Mechanical Engineering Department : This is the first supersonic wind tunnel to be designed and manufactured completely in Turkey. It sustains a Mach number of 1.75 for a maximum duration of 32 seconds. It has a cross-section of 50 mm x 100 mm. It is also housed in the Mechanical Engineering Department. It is equipped for flow visualization and has three component balance.

|
karaca26
üye
6
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/12/2003 : 19:45:50
http://www.tei-tr.com Arkadaslar TEI-TUSAS firmasi hakkinda kisisel tecrubeleri,bilgileri olan varmi..Internet sayfalarinda 19 cesit motor proramina 400 cesit parca urattigini yaziyor..buyuk kisminida ihrac ediyormus..

Gecen hafta gittim Washington Air and Space Museumda gordugum motorlara benziyor..Jet Engine degilmi?  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/12/2003 : 18:56:39
Sayin Mert Cevik,Havacilik sanayisi, hele gunumuzde , karli bir is olmadigindan, devlet destegi olmadan ozel sektor tarafindan yurutulemez. Ustelik, urettigimz mal kabul edilecek mi? Yani alimlarda siz de belirttiniz, degisik parametreler var, baska ulkelerden komisyon alanlar var. Bu insanlari da ekarte etmek gerekir. Syagilar, Mehmet Kale Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))
|
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2003 : 11:38:02
Mehmet Bey,Bunları ben de biliyorum.İsterseniz mesajımı bir daha okuyun dedim ki; Çözüm önerilerine meyil kazandığımızda hemen büyük projelere,askeri alımlara,silahlanmaya,fabrikalarda yapılacak seri üretimlere kayıyoruz.Devleti dolayısıyla THK'yı ve Ordu'ya bakıyoruz.Bu ülkede bugün devlet herşeyden elini eteğini çekmeye bakmaktadır. Bu sözlerimi irdelemem gerekirse; Ben havacılığa katkıda bulunalım derken gidip uçak üretelim,fabrika açalım,özel sektör olalım falan demiyorum.Ancak ben ne zaman bu soruyu sorsam sizin yolladığınız cevap gibi hep bu başlıkları baz alan uç noktalarda dolaşılıyor. Bunlar bizim gibi vatandaşları aşan meseleler.Ben diyorum ki;Havacılık tutkusunu birleşerek yaşıyalım.Kişisel veya belli bir grup olarak bu konuyla ilgilenen herkes aktif olarak birleşsin.Maddi,manevi paylaşımlarımızı arttıralım.Belli oluşumları tek vücut olup destekliyelim.Bilgimizi,birikimimizi daha üretken ve disiplinli bir ortamda paylaşalım.Yüzyüze gelelim...Eğer tepki ortaya konulacaksa bunu herkes tek bir ağızdan dile getirsin.Yani çağın şartlarına uyarak havacılığı kısıtlı olarakta olsa bir sivil toplum ögütlenmesiyle yaşatalım. Oturduğumuz yerden THK ya da hava kuvvetleri hakkında konuşarak değil. Bir kişi için bugün 10000$+işletim masrafları vererek uçak sahibi olmak belki bir rüyadır.Ancak 10 kişi için bu bir hedef 20 kişi için yapılabilir bir iş olabilir.Bunu yapmakla sorumlu olan kuruluş THK'dır ancak THK bugün için bir kayıptır.Kulüplerin etkinliği ve hitap ettiği kesim genişletilebilir.Bugün iyi kötü bir takım kulüpler vardır,bunlar insan potansiyellerini ve olanaklarını birleştirerek bugünkünden çok daha fazla ve tüm ülkeye mal olacak şekilde iş görebilirler. Bunları daha önce burada defalarca yazdım...Ancak her yazışımda havacılık para işidir, havacılık zaman işidir, havacılık için kanunlar engel, şu engel bu engel dendi.Ama ben hiçkimsenin evet bu engeldir ama,şöyle aşılabilir dediğini okumadım.Hemen THK'nın sahip olduğu çapta bir filonun işletimini göz önüne alıyoruz.Ne gerek var hemen büyük tesisler,olanaklar düşünmeye?Kaç para varsa o kadar iş yapılır,ne kadar olanak varsa o olanaklar geliştirilir. Gördüğüm kadarıyla herkes "armut piş ağzıma düş" zihniyetinde.BU forumda çok defalar ülke yönetimi,siyasi irade ve ülkenin geri kalmışlığı eleştirildi.Ancak bu eleştirileri getiren arkadaşlara şunu hatırlatırım ki "nasılsak öyle yönetiliriz" ve "nasılsak ona uygun bir seviyede yaşarız". Benim bu yukarıda yazdıklarımı İkinci Dünya savaşının yıkımından çıkmış,şehirleri moloz yığınına dönmüş,aileleri savaşta yok olmuş Avrupalı'lar bundan 50 yıl önce yapmaya başladı.Aynı şekilde 75 yıl öncesinin Türkiye'sinin savaştan çıkmış fakir halkının (yani dedlerimiz) il,ilçe,kasaba hatta eşraf çapında para toplayarak hava kuvvetlerine yığınla uçak hediye ettiğini de bilirim... Onun için lütfen karşıma yıkımla değil üretimle çıkınız. Ve Mehmet Bey yanılmıyorsam mühendissiniz, Söylermisiniz;mühendislik eğitiminde öğretilen "en az şu kadar enerji varsa iş olur olmazsa otur iş yapma" mantığımı yoksa "ne kadar enerji varsa onu en verimli şekilde iş üretmeye yönelt" mantığımıdır? Saygılarımla, Mert ÇEVİK  |
mertcevik
üye

136
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2003 : 11:44:04
NOT;Mühendislik konusunda son yaptığım ukalalıktan sonra Makina mühendisliği öğrencisi olduğumu hatırlatmak isterim...  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2003 : 19:26:45
"en az þu kadar enerji varsa iþ olur olmazsa otur iþ yapma"Threshold mantigi var. :) Tabii espri bir yana "ne kadar enerji varsa onu en verimli þekilde iþ üretmeye yönelt" sozu daha dogru... Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
karaca26
üye
6
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2003 : 22:09:17
Insallah bizde TAI'nin yaptigi ucagi gormeden olmeyiz..Gecenlerde Georgia Tech'den bir arkadasim, havacilik muhendisligindeki bir arkadasinin ordumuzun helikopter projesinde consult olarak calistigini soyledi..Sanirim ordu projeji ITU ve IU'ye yaptiriyor ve georgia tech'de consuling yapiyormus..Haberi olan varmi?  |
mehmetcemilkale
üye

USA
166
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2003 : 22:46:03
Gatech' teki havacilik muhendisinin adi Ilkay Yavrucuk olmali.Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :))) |
Kasatura
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 16/12/2003 : 10:26:44
Iran, takunyali genclerine guveniyormus , guvenmiyormus... onu bilmiyorum fakat Sah zamaninda Iran Hava Kuvvetleri envanterine Nixon hukumeti tarafindan verilen 79 adet F 14 Tomcat!!! Yobaz Rejim Hukumetinin yerlesmesinden hemen sonra esrarli bir sekilde ( bugun dahi kimse tam olarak bilmemekte fakat Amerikali teknisyenler tarafindan yapildi gozuyle bakilmaktadir)tum silah sistemleri sabote edilmis olup, hangarlarda ucamaz halde Pusycat1ler olarak:) bekletilmektedirler...Iran once 1975 lerden, bugune hala cozemedigi bilmeceyi cozsun bakalim hele.. Saygiyla Chavusch |
|